Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 01.10.2006 22:00

kw napisał(a):Bzyq, a czy w Nei Pori zajrzałeś do sklepu Manolisa?

Krzysztof

Krzysztofie czy może to ten duży sklep pamiątkarski przy głównej ulicy 100m od Marabu?
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 02.10.2006 09:31

bzyq74 napisał(a):
kw napisał(a):Bzyq, a czy w Nei Pori zajrzałeś do sklepu Manolisa?

Krzysztof

Krzysztofie czy może to ten duży sklep pamiątkarski przy głównej ulicy 100m od Marabu?

To sklep z "pamiątkami" dla kobiet - czyli z futrami.

Krzysztof
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 02.10.2006 17:01

Aaa futerka :D
Krzysztofie byłem w jednym takim ze swoją żoną, ale nie zwróciłem uwagi na nazwę - tak szybko tam wparzyła :) . Jak żona przymierzała futerka, mnie się zrobiło bardzo gorąco, że musiała rzucić zwierzaczki i cucić mnie zimnym Amstelkiem :lol: .

Marcin
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 03.10.2006 09:33

bzyq74 napisał(a): Jak żona przymierzała futerka, mnie się zrobiło bardzo gorąco, że musiała rzucić zwierzaczki i cucić mnie zimnym Amstelkiem :lol: .

Marcin

Czyli udało Ci się nie kupić żonie pamiątki? Szczęściarz :wink:
Krzysztof
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 03.10.2006 10:50

kw napisał(a):
bzyq74 napisał(a): Jak żona przymierzała futerka, mnie się zrobiło bardzo gorąco, że musiała rzucić zwierzaczki i cucić mnie zimnym Amstelkiem :lol: .

Marcin

Czyli udało Ci się nie kupić żonie pamiątki? Szczęściarz :wink:
Krzysztof

Przekonałem żonę coby nie mysleć o kupnie futra bo już nie modne (wg mnie za bardzo wytrzałowe), a z drugiej strony zawsze można trafić na jakiegoś fanatycznego obrońcę zwierząt, który może nie znać sie na podróbkach i może potraktować moją połowicę cieczą niewiadomego pochodzenia.
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 03.10.2006 13:14

bzyq74 napisał(a):
Przekonałem żonę coby nie mysleć o kupnie futra bo już nie modne (wg mnie za bardzo wytrzałowe), a z drugiej strony zawsze można trafić na jakiegoś fanatycznego obrońcę zwierząt, który może nie znać sie na podróbkach i może potraktować moją połowicę cieczą niewiadomego pochodzenia.

Specjalnością Manolisa były, między innymi, "strzeżone" bobry.
Po dłuższej rozmowie okazało się, że chodzi o strzyżone.
Ale nie kupiliśmy ani takich, ani takich.

Krzysztof
kopaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopaj » 01.01.2007 12:03

Proszę o informacje dotyczące fkk, nagiego wypoczynku na plażach. Gdzie, jak, kiedy, z kim ...? Czy warunki podobne są do Cro?
lucy63
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lucy63 » 19.01.2007 20:49

AgaBor napisał(a):Czy możecie polecić spokojną miejscowość z czystym i niedrogim campem na Riwierze Olimpijskiej, i podobną niedaleko Aten

Dołączam się do prośby Agi o namiary na sprawdzone i niedrogie campingi - może jakieś przydomowe :!: :?: o ile takie można w Grecji spotkać :!: Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.01.2007 10:47

Ku przestrodze.............. :wink:

Mandaty za wykroczenia drogowe zdrożeją dwukrotnie
ak, PAP

Grecki parlament ma w najbliższym czasie głosować nad ustawą, podwajającą wysokość mandatów za większość naruszeń przepisów ruchu drogowego.

Wszystko wskazuje na to, że już wkrótce przejechanie na czerwonym świetle będzie w Grecji kosztować 700 euro (obecnie 334 euro), a dodatkowo kierowca na dwa miesiące straci prawo jazdy.

Motocykliści bez kasków i kierowcy, którzy nie zapną pasów bezpieczeństwa zapłacą do 300 euro (obecnie - 166 euro) i przez dziesięć dni nie będą mogli prowadzić. Rozmawianie przez komórkę (bez instalacji głośnomówiącej) podczas prowadzenia samochodu będzie kosztować 100 euro i miesiąc bez prawa jazdy.

Za prowadzenie pod wpływem alkoholu grozić będzie grzywna wysokości do 1200 euro, w przypadku recydywy - do 2 tys. euro, a ponadto kara pozbawienia wolności na okres do sześciu miesięcy.

Według ostatnich dostępnych danych, w 2005 roku w wypadkach na greckich drogach zginęło 1470 ludzi, a 22 tys. zostały ranne.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 26.01.2007 17:04

W zeszłym roku nie widziałem w Grecji ani jednego policjanta a przejechałem się po całosci dookoła. Tam w ogóle jest policja?
BigJar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigJar » 26.01.2007 22:53

Na Krecie są! Xsarami się przemieszczają. Zatrzymują głównie miejscowych.
Niki*
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niki* » 14.02.2007 11:55

czy ktoś mi może powiedzieć o promach Dubrovnik - Kyllini Grecja
poniżej podaję link do trasy wrocław - kyllini, dlaczego w dubrnovniku jest taki odstęp czasu że trasa ma 1287 km a czas tej trasy to 47 h?
to z racji tego, iż rzadko są promy ?
Ostatnio edytowano 14.02.2007 22:12 przez Niki*, łącznie edytowano 1 raz
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 14.02.2007 16:16

Niki, mala prosba. Moglbys/moglabys wyedytowac swojego posta tak zeby sie caly temat nie rozlazil?
Jak to zrobic:
piszesz [url=*****]link do trasy[/url] gdzie zamiast ***** wklejasz adres.
Tylko nie dawaj spacji przed i po gwiazdkach.
pzdr :)

P.S. Sam sprawdzilem, chyba link jest za dlugi i forum go nie lyka w tej postaci. W takim razie lepiej napisac pare slow instrukcji jak znalezc trase na viamichelin zamiast wklejac takiego kobylastego linka :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.02.2007 16:46

Chyba powinna powstać księga rekordów forum 8O.
To chyba najdłuższy link jaki widziałem :lol:
Sorki że nie na temat ale nie mogłem się powstrzymać :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.02.2007 17:17

:wink: Leszku - nie mogłem się powstrzymać ,
jak byłem "zielony" na forum
(tzn. stawiałem pierwsze kroki/posty/)
to też z "Michelina" takie wstawiałem :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα