Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 27.03.2013 22:34

KOL napisał(a):Tym razem trochę inaczej bo zabieramy samochód ze sobą, ze względu na dużą ilość prowiantu, który mamy zamiar ze sobą wziąć. Auto tylko na dwa dni zostanie same na jednej z wysp.

Powtarzacie te same wyspy czy coś nowego na cykladach :?: chyba retoryczne pytania zadaję :idea:
Ostatnio edytowano 27.03.2013 22:41 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 27.03.2013 22:40

Torac napisał(a):Powtarzacie wyspy czy coś nowego :?: chyba retoryczne pytania zadaję :idea:

Tym razem nie powtarzamy żadnej, jedynie archipelag ten sam.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 27.03.2013 22:43

KOL napisał(a):
Torac napisał(a):Powtarzacie wyspy czy coś nowego :?: chyba retoryczne pytania zadaję :idea:

Tym razem nie powtarzamy żadnej, jedynie archipelag ten sam.

to za 2 mies. będzie kompletna relacja :?: :!:
Mam na kompie sporo fotek z Naxos - znajoma zgrała z pena, żebym sobie zobaczył - też fajnie....
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 27.03.2013 23:05

Torac napisał(a):Mam na kompie sporo fotek z Naxos - znajoma zgrała z pena, żebym sobie zobaczył - też fajnie....

Na Naxos też mamy zamiar być, co prawda nie za długo, ale zawsze coś.

Pozdrawiam
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 28.03.2013 11:43

pawelh napisał(a):
bzyq74 napisał(a):W BiH i Macedonii jest tanie paliwo
Tankowałeś w Albanii,chodzi mi o cenę Pb i jakość?

Nie tankowałem.
Sadzę że mało jest takich osób co tankowały skoro po drodze (BiH, Kosowo, Macedonia czy nawet CG) paliwo jest tańsze. Tam też jeżdżą lepsze/nowsze auta więc pewnie jakość paliw porównywalna z innymi krajami bałkańskimi.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 28.03.2013 11:58

Z moich obserwacji wynika, że najtaniej w Bośni, Albania i Macedonia podobnie jak w Polsce zaś w Czarnogórze drożej niż u nas...
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 28.03.2013 12:40

Hejka :papa:

..sorry za offtop , lecz może ta stronka będzie pomocna ( aktualne ceny paliw w europie w przeliczeniu na euro i w macierzystych walutach)

http://www.fuel-prices-europe.info/

..Macedonia najtaniej :wink: :papa:

..(ostatnie 3 lata).. płacilem kartą ( raz mnie wyruchali na okolo 1000 denarów tj. około 15euro, ale po interwencji oddali kase ze skruchą :evil: ) lub w euro na większych stacjach bez problemu ( najlepiej zapytać pana nalewacza przed tankowaniem ile euro/litr ,spojrzeć na licznik pompy po tankowaniu i nie ma problemów:wink:
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 28.03.2013 13:34

Wielokrotnie tankowałem paliwo w Albanii, najczęściej lpg, ale benzynę też i nie zauważyłem żeby było jakiejś gorszej jakości, choć wygląd stacji niejednokrotnie budził pewne obawy. Ceny, jak już zostało napisane wyżej, porównywalne z naszymi.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 28.03.2013 15:16

Dziękuję za info.wiem,że Macedonia wychodzi najtaniej bo akurat mam swoje doświadczenia,natomiast chodzi mi po głowie zahaczyć o jezioro Ochrydzkie i skoro odbijemy od autostrady i tam dotrzemy to rodzi się plan zajrzeć do Albanii w drodze do Grecji. :wink:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 28.03.2013 22:11

W sumie w Grecji dramatu nie ma- ON 1,41Euro.
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 29.03.2013 23:02

Witam wszystkich. Jako że padło pytanie o Albanię, a ja byłem tam w zeszłe wakacje, więc spieszę potwierdzić, że paliwko było w cenie polskiego - zarówno Pb jak też ON. Co prawda tankowałem ON, więc o jakości Pb nic nie wiem, ale nie zauważyłem, aby było ono unikane nawet przez najnowsze Mercedesy - więc sądzę, że było ok. Na stacjach płaciłem tylko gotówką, ale było część takich, przy których był bankomat i nieliczne, w których był sprawny terminal do płatności kartą. Co do potraw albańskich - polecam baraninę - zarówno w restauracjach, jak też tę z kręcących się przy ulicach rusztów. Pycha - Albańczycy wiedzą, jak to zrobić. Polecam również mule w białym winie. Niesamowite w smaku i tanie. Nie polecam ośmiornicy - baaardzo dużo jej brakuje do tej greckiej. Oczywiście byrki - różnego rodzaju i wszelkiego rodzaju kebaby - z prawdziwego mięsa. Ceny - dla Polaków baaaardzo atrakcyjne. Nie polecam "przysmaku" w postaci żabich udek - dla mnie osobiście bez smaku, zbyt łagodne i delikatne.
Pozdrawiam
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 29.03.2013 23:35

Romo napisał(a): Co do potraw albańskich - polecam baraninę - zarówno w restauracjach, jak też tę z kręcących się przy ulicach rusztów. Pycha - Albańczycy wiedzą, jak to zrobić.

ale ta "baranina" nie merdała wcześniej ogonem i robiła hau hau... :?: :D
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 30.03.2013 11:27

Odgłosów paszczowych ze względów oczywistych nie słyszałem :D ale wierzę na mur beton, że to baranki były... :D
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 30.03.2013 12:01

Hejka Romo :papa:

a Ty nie jesteś czasem bratem od Andrzeja Piasecznego :roll: ( bo s awatara ganc podobny) :wink:

..gdzie w tym roku?

..my chyba Sporady :wink:

Pozdrówki :papa: :hut: :sm:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 30.03.2013 13:22

Kowal38 napisał(a):..my chyba Sporady :wink:

A propos Sporad (ów) :D przewodniki o takim Skiatos straszne rzeczy wypisują, że turyści w sezonie się zadeptują. Jak to się ma rzeczywistości i jak jest na pozostałym archipelagu :?:

Intryguje mnie wysepka Tsougaria - raczej niezamieszkana , wygląda na fantastyczne miejsce na fishpicniki - pn. plaża trochę mi opasły Zlatni Rat przypomina.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα