Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 13.03.2013 11:57

Kowal38 napisał(a):
rafgrzeg napisał(a):siedzę sobie na L4 w domu, i...przebrnąłem cały ten wątek + forum i Grecji :D
i pomimo tego, że mam wstępną rezerwację w Vodicach...bardzo mocno zastanawiam się nad Grecją :mrgreen:
Dojazd oczywiście własnym samochodem - przejazd z Sosnowca przez Słowację, Węgry, Serbię i Macedonię...raczej z noclegiem w Serbii...Nie chciałbym zrobić więcej niż 1,7 tys km w jedną stronę dlatego mój wybór padł na okolice Katerini... (google pokazuje że mam około 1550 km)
Pytanie czy to dobre miejsce...?
Jedziemy 2 dorosłych i 2 dzieciaków (6 i 9 lat)... trochę plaż...trochę zwiedzania, trochę oglądania miasteczek, wypad do Salonik...
Wstępnie wybór padł na taki obiekt: hotel lilalo w Kalithea Pieras...
ale sam nie wiem...
pomóżcie :roll:

Hejka :papa:

..nie chciałbym Ciebie zrażać ale moim skromnym (subiektywnym ) zdaniem na początek od "Riwiery Olimpijskiej "każdy inny region Grecji będzie lepszy , lecz wybór należy do Was :wink:

..w dziale "Jak nie Chorwacja to.." jest dużo relacji Grekomaniaków , które powinny Ci ułatwić wybór :wink:

..udanych wakacji życzą Kowolki :papa: :wink:

no właśnie mętlik w głowie :D
z jednej strony stosunkowa bliskość z Polski i dużo możliwości zwiedzania i zabawy...

ale nic to... jeszcze sporo czasu a rezerwację do 21 dni przed mogę odwołać :oczko_usmiech:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.03.2013 12:33

rafgrzeg napisał(a):trochę plaż...trochę zwiedzania, trochę oglądania miasteczek

Na "Olimpijskiej" plaże takie sobie :? , trochę gorsza odmiana Bałtyku tyle że z cieplejszą (znacznie) wodą.

Miasteczek to sobie za dużo nie pooglądasz... to nie Chorwacja gdzie byle dziura ma fajną, klimatyczną starówkę :roll: . Warte uwagi w sensownej odległości są: Weria, Naoussa, Edessa.

Co do zwiedzania zabytków to w pobliżu masz: Dion, Pellę, Verginę, zamek Platamonas, a przy odrobinie wysiłku i do Meteorów da się dojechać.

rafgrzeg napisał(a):stosunkowa bliskość z Polski

Analogicznie stosunkowa bliskość :wink: będzie na dużo ładniejszą Sithonię. Ale tam jak się ugrzęźnie, to żeby cokolwiek sensownego pozwiedzać, to już raczej za daleko :roll: . Oprócz rejsu wokół Athos :idea:
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 13.03.2013 13:35

kulka53 napisał(a):Analogicznie stosunkowa bliskość :wink: będzie na dużo ładniejszą Sithonię. Ale tam jak się ugrzęźnie, to żeby cokolwiek sensownego pozwiedzać, to już raczej za daleko :roll: . Oprócz rejsu wokół Athos :idea:

no właśnie faktycznie sam wyjazd stamtąd to przynajmniej 60 km a co dalej...
mamy taki styl, że spędzamy ok. 2 h na plaży i później w teren, więc tak naprawdę muszę mieć w zanadrzu 10 fajnych miejsc :D
chłonę zatem i z góry dzięki :)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 13.03.2013 22:20

Jeśli jedziesz w lecie to nie sądzę byś po 2 godzinach chciał opuszczać plażę bo to jedyne miejsce gzie można przeżyć upał :D To dobre o świcie lub popołudniu :lol:
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 14.03.2013 13:30

zaklepałem już pobyt od 15.07 na 10 dni w Hotelu Rea (polecany gdzieś na forum) w miejscowości Paralia...
znakomity człowiek z właściciela...po rezerwacji przez booking, już dzwonił do mnie o 7 rano z różnymi informacjami :D

swoją drogą, czytam i czytam i widzę, że 10 dni będzie można zająć spokojnie różnymi ciekawymi miejscami...
:D
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 14.03.2013 17:31

rafgrzeg napisał(a):
swoją drogą, czytam i czytam i widzę, że 10 dni będzie można zająć spokojnie różnymi ciekawymi miejscami...

Leszek Skupin, parę lat temu dosyć intensywnie penetrował :oops: okolice tej Riwiery, łącznie z bodajże wyjazdem na Olimp. Widziałeś jego relację?
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 14.03.2013 17:41

demi-duox napisał(a):
rafgrzeg napisał(a):

Leszek Skupin, parę lat temu dosyć intensywnie penetrował :oops: okolice tej Riwiery, łącznie z bodajże wyjazdem na Olimp. Widziałeś jego relację?

Dzięki. To chyba o tej piszesz - Grecja 2007 - 5,5 tys kilometrów.
Zabieram się za czytanie, (chyba trzeba wyjść na dwór w samej koszulce i L4 przedłużyć) :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.03.2013 19:16

Witam Wszystkich! Przekopałem trochę forum( niewiele znalazłem o Epirze)-serdeczna prośba- poszukuję namiarów na kwaterę w Epirze ( może być nad morzem lub w niedalekiej odległości ). Bardzo proszę o pomoc na maila: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 14.03.2013 20:59

zerknij na forum Greckie :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 16.03.2013 00:26

Wrzucę coś greckiego na minusowe temp.:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 16.03.2013 13:04

To dręczenie a nawet znęcanie się :D Miejscami na ogrodzie mam metrowe zaspy.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 16.03.2013 19:38

Byle do wiosny :!: DDW 108
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 16.03.2013 20:18

mamy podobną cyfrę :P
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 16.03.2013 20:19

Torac napisał(a):Wrzucę coś greckiego na minusowe temp.:
Obrazek

Bardzo apetycznie wygląda to miejsce (pusta palża :!: ). Zdradzisz gdzie to :) :?:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 16.03.2013 20:25

Ouranoupoli - płw Athos
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα