Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
LFB
Croentuzjasta
Który rejon Grecji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 08.03.2013 09:31

Uff, z radością przeczytałem 50% tego wątku i mam już z grubsza pojęcie jak mogą wyglądać wakacje w Grecji. Niestety nadal ciężko mi się zdecydować na jakiś konkretny rejon. Najbardziej myślę o Sithonii bo stosunkowo blisko i stosunkowo ładnie ale może ktoś z Was może zaproponować bardziej urokliwe miejsce?
Co jest dla mnie ważne i czego szukam:
Najważniejsze są widoki i ciekawa przyroda, jako punkt odniesienia dam Tucepi z Chorwacji. Interesuje mnie miejsce wizualnie ładne z ładnymi plażami, ciekawym terenem, coś co nieustannie wprawia oczy w zachwyt.
Ciepła woda - ale to chyba w Grecji standard
Miejscowość umiarkowanie kameralna, zdecydowanie nie interesuje mnie turystyczny moloch, ale też nie szukam wsi zabitej dechami. Potrzebuje miejsca gdzie poza plażą będzie można też pospacerować po jakimś deptaku, będzie jakiś plac zabaw, mile widziane inne atrakcje.
Nie ma znaczenia odległość do typowych atrakcji turystycznych grecji. Zwiedzanie w upale nie jest tym co lubię więc to zostawię sobie na jakiś majowy wypad.
Im rozsądniejsza cena zarówno kwater jak i w knajpkach tym lepiej.
No i to chyba tyle, bardzo proszę o wasze propozycje wraz z jakimiś linkami czy czymś co pozwoli mi zobaczyć jak tam jest.
Z góry bardzo dziękuje.
goly
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goly » 08.03.2013 09:47

Skoro przeczytałes tyle tematu napewno czytałeś o LEfkadzie . Szczerze polecam . Widoki bajka, plaze rewelacyjne . Ciekawy teren .....Porto Katsiki i plaza pod kilkudziesieciometrowym klifem ....Kolor wody równiez jest piękny .
Użytkownik usunięty
Re: Który rejon Grecji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.03.2013 09:53

LFB napisał(a):Uff, z radością przeczytałem 50% tego wątku i mam już z grubsza pojęcie jak mogą wyglądać wakacje w Grecji. Niestety nadal ciężko mi się zdecydować na jakiś konkretny rejon. Najbardziej myślę o Sithonii bo stosunkowo blisko i stosunkowo ładnie ale może ktoś z Was może zaproponować bardziej urokliwe miejsce?
Co jest dla mnie ważne i czego szukam:
Najważniejsze są widoki i ciekawa przyroda, jako punkt odniesienia dam Tucepi z Chorwacji. Interesuje mnie miejsce wizualnie ładne z ładnymi plażami, ciekawym terenem, coś co nieustannie wprawia oczy w zachwyt.
Ciepła woda - ale to chyba w Grecji standard
Miejscowość umiarkowanie kameralna, zdecydowanie nie interesuje mnie turystyczny moloch, ale też nie szukam wsi zabitej dechami. Potrzebuje miejsca gdzie poza plażą będzie można też pospacerować po jakimś deptaku, będzie jakiś plac zabaw, mile widziane inne atrakcje.
Nie ma znaczenia odległość do typowych atrakcji turystycznych grecji. Zwiedzanie w upale nie jest tym co lubię więc to zostawię sobie na jakiś majowy wypad.
Im rozsądniejsza cena zarówno kwater jak i w knajpkach tym lepiej.
No i to chyba tyle, bardzo proszę o wasze propozycje wraz z jakimiś linkami czy czymś co pozwoli mi zobaczyć jak tam jest.
Z góry bardzo dziękuje.

Ja też pierwszy raz wybieram się w tym roku do Grecji. Planuję Sithonię i Peloponez. W przypadku Sithonii polecono mi jej wschodnie wybrzeże, zwłaszcza między Sarti a Vourvourou. Co do Peloponezu nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji, ale jeśli wybiorę opcję stacjonarną, prawdopodobnie będzie to Elafonisos (choć ceny nie są tam niestety najniższe). Jeśli zdecyduję się na "objazdówkę", zaplanuję ją na podstawie relacji Kowala38 i Janusza W., których przeczytanie polecam, a ich autorom jeszcze raz dziękuję.

Niezależnie od tego spokoju nie daje mi Lefkada, którą nie tylko tu zachwalają. Niestety, trudno "zaliczyć" Sithonię, Peloponez i Lefkadę w 14 dni, jeśli urlop ma być odpoczynkiem ;-)

Daj znać, jak coś wybierzesz.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 08.03.2013 10:12

.
.
Nie pchałbym się na Peloponez jeśli:

LFB napisał(a):
Zwiedzanie w upale nie jest tym co lubię więc to zostawię sobie na jakiś majowy wypad.

LFB napisał(a):
Najbardziej myślę o Sithonii

I chyba to jest celny strzał. :lol:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 08.03.2013 12:12

LFB Jeśli interesują cię widoki przypominające Cro,ale z dodatkiem tego co oferuje Grecja to polecam przejazd wybrzeżem od Igumenicy do Perdiki(w tle wyspa Korfu)Piękne widoki,skały i piasek na plaży do tego urocze zatoczki.Rejon bardzo spokojny i noclegi bez problemu,jest to miejsce pomijane przez jadących tranzytem np.na Lefkadę bo śmigają głównymi drogami a należałoby dla tych właśnie widoków jechać nad samym morzem.Ponieważ ja nigdy długo miejsca nie zagrzewam bo robię tzw objazdówki zaglądam tu na kilka dni traktując to miejsce jako odpoczynkowe na złapanie oddechu :wink:
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 08.03.2013 13:09

Darkos napisał(a):.

LFB napisał(a):
Najbardziej myślę o Sithonii

I chyba to jest celny strzał. :lol:

Czytałem że Ty się wybierasz na Lefkade w tym roku, po wakacjach bede pytał :) . Ja do grecji wybieram sie dopiero w AD2014, w tym roku krajowe uciechy. Wielkim orędownikiem Lefkady jest Taurus wiec mam nadzieje jeszcze sporo się od niego dowiedzieć.
Z drugiej strony Sithonia oferuje podobno niesamowicie ciepłą wodę. Aktualnie czytam co sie da o jednej i drugiej lokalizacji, mam jeszcze sporo czasu więc gruntownie zbadam temat. Może zwycięży wariant "pół na pół" a może CRo i Tucepi ;-) zobaczymy. :roll:
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 08.03.2013 14:13

Ja mam w planach 3.5 tygodnia z podróżą.
Gdybym jechał na 2 wybrałbym Sithonię i Lefkadę po połowie.
Albo Sithonię i Thassos - bo ja lubię zacisze [to o wyspie].

Znajomi z którymi się wybieramy chcą pozwiedzać, a więc musi być Peloponez.

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.03.2013 14:45

Darkos napisał(a):Ja mam w planach 3.5 tygodnia z podróżą.

Pozdrawiam

Sithonia i Lefkada - to jest jakiś pomysł. Sithonia i Thassos chyba nawet bardziej. Sęk w tym, że ciągnie mnie też do Aten, a jak już dotrę do Aten, to Peloponez jest na wyciągnięcie ręki. Tak czy siak, jedno jest pewne - niczego nie rezerwuję. Jeden duży namiot albo dwa małe rozwiążą sprawę noclegów.
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 08.03.2013 15:16

Darkos napisał(a):Ja mam w planach 3.5 tygodnia z podróżą.

Pozdrawiam

Ja też lubię zacisze i lubię jak plaża jest osiągalna "z buta" wyprawy samochodem na plaże nie bardzo mi pasują, ale może powinienem sie do nich przekonać. Jeśli macie jakieś ciekawe linki dotyczące Sithonii bardzo proszę. Interesuje mnie wszystko, relacje, zdjęcia, strony z kwaterami itd..
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 08.03.2013 22:27

Hejka :papa:

...dlo Syćkich Sacownych Kolezanek "Grekomaniaczek" , z okazji dnia Kobiet :papa:

..zycynia posyło Kowol s Kowolkom :papa: :wink:
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 10.03.2013 15:19

Może jeszcze nie za późno - dzięki wielkie Kowolki :)A ponieważ dziś w kalendarzu widnieje hasło Dzień Mężczyzny to jak najbardziej wszystkim Forumowiczom płci męskiej samych szczęściem przepełnionych dni...:) :P :papa:
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 13.03.2013 10:26

siedzę sobie na L4 w domu, i...przebrnąłem cały ten wątek + forum i Grecji :D
i pomimo tego, że mam wstępną rezerwację w Vodicach...bardzo mocno zastanawiam się nad Grecją :mrgreen:
Dojazd oczywiście własnym samochodem - przejazd z Sosnowca przez Słowację, Węgry, Serbię i Macedonię...raczej z noclegiem w Serbii...Nie chciałbym zrobić więcej niż 1,7 tys km w jedną stronę dlatego mój wybór padł na okolice Katerini... (google pokazuje że mam około 1550 km)
Pytanie czy to dobre miejsce...?
Jedziemy 2 dorosłych i 2 dzieciaków (6 i 9 lat)... trochę plaż...trochę zwiedzania, trochę oglądania miasteczek, wypad do Salonik...
Wstępnie wybór padł na taki obiekt: hotel lilalo w Kalithea Pieras...
ale sam nie wiem...
pomóżcie :roll:
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 13.03.2013 10:43

rafgrzeg napisał(a):siedzę sobie na L4 w domu, i...przebrnąłem cały ten wątek + forum i Grecji :D
i pomimo tego, że mam wstępną rezerwację w Vodicach...bardzo mocno zastanawiam się nad Grecją :mrgreen:
Dojazd oczywiście własnym samochodem - przejazd z Sosnowca przez Słowację, Węgry, Serbię i Macedonię...raczej z noclegiem w Serbii...Nie chciałbym zrobić więcej niż 1,7 tys km w jedną stronę dlatego mój wybór padł na okolice Katerini... (google pokazuje że mam około 1550 km)
Pytanie czy to dobre miejsce...?
Jedziemy 2 dorosłych i 2 dzieciaków (6 i 9 lat)... trochę plaż...trochę zwiedzania, trochę oglądania miasteczek, wypad do Salonik...
Wstępnie wybór padł na taki obiekt: hotel lilalo w Kalithea Pieras...
ale sam nie wiem...
pomóżcie :roll:

Hejka :papa:

..nie chciałbym Ciebie zrażać ale moim skromnym (subiektywnym ) zdaniem na początek od "Riwiery Olimpijskiej "każdy inny region Grecji będzie lepszy , lecz wybór należy do Was :wink:

..w dziale "Jak nie Chorwacja to.." jest dużo relacji Grekomaniaków , które powinny Ci ułatwić wybór :wink:

..udanych wakacji życzą Kowolki :papa: :wink:
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 13.03.2013 11:33

rafgrzeg napisał(a):... mam wstępną rezerwację w Vodicach...

Jak mi to znajomo brzmi -też już mieliśmy na ten rok zarezerwowane Vodice, ale odmówiliśmy na rzecz Grecji :lol: :hut:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2013 11:56

brygidka10 napisał(a):
rafgrzeg napisał(a):... mam wstępną rezerwację w Vodicach...

Jak mi to znajomo brzmi -też już mieliśmy na ten rok zarezerwowane Vodice, ale odmówiliśmy na rzecz Grecji :lol: :hut:

Nieładnie ;-) 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα