Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 08.02.2013 07:34

godula napisał(a):witam

chciałbym sie dowiedzieć co sadzicie o wyjezdzie do gre na weekend majowy jakie są temperatury i jaki rejon najlepiej wybrać na tydzień pobytu samochodem

Nie wiem czy Grecja w 9 dni autem to dobry pomysł.
Cztery dni podróży.
Zostaje 5 dni wypoczynku.
Będziesz potwornie zmęczony.

Niektórzy byli 16 dni z podróżą i twierdzą, że to stanowczo za krótko.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 08.02.2013 09:10

Darkos napisał(a):
godula napisał(a):witam

chciałbym sie dowiedzieć co sadzicie o wyjezdzie do gre na weekend majowy jakie są temperatury i jaki rejon najlepiej wybrać na tydzień pobytu samochodem

Nie wiem czy Grecja w 9 dni autem to dobry pomysł.
Cztery dni podróży.
Zostaje 5 dni wypoczynku.
Będziesz potwornie zmęczony.

Niektórzy byli 16 dni z podróżą i twierdzą, że to stanowczo za krótko.

Pomysł fajny z wyjazdem na długi weekend.
Byłem właśnie 9 dni na przełomie czerwca i lipca w Grecji.
Jechałem bez spania po drodze z Krakowa samochodem w okolice Sithonii.
Co do temperatur, to będzie na pewno cieplej niż w Chorwacji.
Pozdrawiam
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 08.02.2013 14:50

Północ kraju np Chalkidiki to tylko nieco dalej jak do Cro więc spoko i tym bardziej z mojej perspektywy czyli południa.Natomiast wyjazd z noclegami w drodze daje prawie tyle jazdy co pobytu na miejscu :x Chyba lepiej samolotem na Kretę-szybko i cieplej.
norys
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) norys » 10.02.2013 15:06

Witaj! pawelh
Mam prośbę , wybieram się w lipcu do Pilion , zaliczyłem już
Lefkadę w
2011 i zbieram wszelkie informacje na temat miejsca gdzie by się
zakwaterowac , będe szukał w ciemno na miejscu.Gdzieś dotarłem że
wynajmujesz pod Horefto ,możesz coś napisać więcej o miejscu ,czy to
od
strony agios loanis czy z drugiej strony , czy jakiś sklep blisko itp ,
wszelkie informację mile widziane, jeśli to nie kłopot , pozdrawiam
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 11.02.2013 20:48

Wysłałem na pocztę jak coś więcej potrzebujesz to śmiało byłem tam dwa razy i nie wykluczam trzeciego wyjazdu .Miejsce jest przepiękne tylko jedź tą dłuższą drogą ta krótszą z Volos jest ekstremalna i ucieszysz się jak uda się użyć drugiego biegu :D Nawigacja pierwszym razem właśnie nas tam skierowała i choć jestem szoferem, który nie z jednego pieca chleb jadał momentami się zastanawiałem, czy aby nie nastąpiła pomyłka-jak przygoda to przygoda :lol:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 11.02.2013 21:14

norys napisał(a):Mam prośbę , wybieram się w lipcu do Pilion ,

Było tu parę wpisów o Pilione, pogrzeb to znajdziesz dodatkowe informacje. Polecam wycieczkę w głąb Pilionu, jest bardzo ciekawa. No i jak lubisz wycieczki to codziennie inna oryginalna plaża.
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 12.02.2013 13:38

Bije się z myślami i co bym się za bardzo nie poobijała, to proszę o opinię.

W tym roku zaplanowana Grecja, na pewno Peloponez i jeszcze
jakieś małe co nie co. Wyjazd z początkiem września i tu się zaczynają dylematy.
Jechać w ciemno, czy coś rezerwować ?

Proszę, przekonajcie mnie ze możemy jechać w ciemno :oops: :)
kato
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kato » 12.02.2013 14:30

To zależy o której będziesz na miejscu. Jak rankiem koło południa to pewnie można się bawić w poszukiwania. Jeśli dodatkowo lubisz robić to z upale, to dobra zabawa gwarantowana.
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 12.02.2013 17:06

kato napisał(a): Jeśli dodatkowo lubisz robić to z upale, to dobra zabawa gwarantowana.

Taaaa, przerabiałam to w Cro :(

Ale jeśli chodzi o dostępność wolnych apart., to jak to wygląda :roll:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 13.02.2013 20:56

Ja zawsze w ciemno a do tego z dziećmi więc może to przekona.Na tzw wszelki wypadek zawsze można do autka wrzucić namiocik :wink:
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 13.02.2013 21:34

Dzięki, za zachętę, o namiociku pomyślę :)
norys
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) norys » 13.02.2013 23:01

pawelh napisał(a):Wysłałem na pocztę jak coś więcej potrzebujesz to śmiało byłem tam dwa razy i nie wykluczam trzeciego wyjazdu .Miejsce jest przepiękne tylko jedź tą dłuższą drogą ta krótszą z Volos jest ekstremalna i ucieszysz się jak uda się użyć drugiego biegu :D Nawigacja pierwszym razem właśnie nas tam skierowała i choć jestem szoferem, który nie z jednego pieca chleb jadał momentami się zastanawiałem, czy aby nie nastąpiła pomyłka-jak przygoda to przygoda :lol:

Dzięki za informację , jeszcze się napewno odezwę , ostatnio nie miałem czasu , ale jakbyś był w tym roku w tym samym miejscu to podaj numer rej. a flaszka będzie za kołem :lol:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 14.02.2013 14:12

Jeszcze decyzja nie podjęta,ale bywa,że zapada w ostatniej chwili a czasami w drodze więc wszystko możliwe.Np ostatni wyjazd do Cro był wstępnie przewidziany na KRK a były okolice Zadaru a drugi tydzień okolice Trogiru.
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 17.02.2013 21:02

W tym roku po raz pierwszy Grecja, także moja wiedza teoretyczna o tym kraju jest raczkująca. Pośpieszyłem się i już na początku stycznia zarezerwowałem hotelik na Kassandrze. Czytając jednak opisy Waszych wojaży i oglądając zdjęcia z różnych zakątków Grecji uważam, że....bliżej mojemu sercu byłoby na Lefkadę. Miejsca pobytu już nie zmienię, ale chodzi mi po głowie przedłużenie urlopu o 2 dni (więcej nie dam rady) celem obejrzenia tych pięknych plaż Lefkady :D
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 17.02.2013 22:09

Miken77 napisał(a):, ale chodzi mi po głowie przedłużenie urlopu o 2 dni (więcej nie dam rady) celem obejrzenia tych pięknych plaż Lefkady :D

Nie zaprzataj sobie głowy w tym roku , 2 dni to zbyt krótko i męcząco, w sam raz to 2 tygodnie.
Lepiej zaplanuj na 2014, jeden dzień jedna plaża, po niektórych (Egeremmni) nóżki bolą , bo tyle stopni. Najlepiej wcześnie rano bo lepsze miejsce do parkowania.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα