Zaczynam jezdzic palcem po mapie
Prom raczej odpada, za wysokie koszta, zostaje droga ladowa i to raczej ta najktotsza przez H i YU.
Wyjazd z Jelenie Gory i.. tu pierwszy dylemat, czy uderzac od razu do granicy w Jakuszycach (mam do niej 20km) i autostradami przez Prage, Brno, Bratyslawe do Budapesztu czy pchac sie przec Wroclaw, Krakow i przejscie w Chyznem. Za pierwsza opcja przemawiaja lepsze drogi, praktycznie non stop autostrady (chociaz nie wiem jak z oplatami na Wegrzech) a takze czsciowa ich znajomosc (co roku jezdzimy tak do HR tyle ze odbijamy na Znojmo), za druga sam nie wiem ale to zawsze jakas alternatywa no i wydaje sie nieznacznie krotsza. Kolejny etap Budapeszt-Szeged, na mapie jest tylko czesc autostrady a reszta w budowie tyle ze mapa juz niezbyt aktualna i pewnie wiele sie juz pozmienailo i mam nadziej ze pociagneli dwupasmowke do granicy . Nastepnie YU, region calkowicie dla mnie nieznany, wiem tyle co widze na mapie a tam wydaje sie byc piekna autostrada (a jesli tylko moge to zawsze korzystam z takich drog, nawet jesli sa platne bo to i tak zazwyczaj sie sie oplaca, nie tylko finansowo) polnoc-poludnie. Ktos nia jechal, jaki jest standard tej drogi, czy to faktycznie jest autostrada czy tylko ja tak sobie nazwali. To samo tyczy sie Macedonii. Maja tam jakies winety, bramki czy jakis inny system oplat za drogi. Do Salonik w Grecji wyjdzie ok. 1800km (a chcemy jechac jeszcze dalej na poludnie), na raz troche za dlugi dystans, trzeba byloby gdzies zaplanowac nocleg, najlepiej w takiej odleglosci od punktu docelowego zeby przy porannym wyjezdzie byc na miejscu popoludniu, czyli jakby nie patrzec wyjdzie to gdzies na terytorium YU. Nie bedzie problemu ze znalezieniem noclegu od reki? Na dzis to chyba wystarczy , podzielcie sie swoimi wrazeniami z przejazdu ta trasa, na cos trzeba szczegolnie uwazac, jakies miesjca omijac, a jak wyglada sytuacja z LPG wprawdzie mam dosc spory zbiornik ale co 500km trzeba zatankowac.
P.S. A moze podejscie hardcorowe i wziasc cala trase na raz ? Jada 4 osoby i wszyscy czynni kierowcy, duze, wygodne auto (Peugeot 605). Temat do przemyslenia.
Pozdrawiam