Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 18.01.2013 20:50

Jakbyś wybierała się do Vasiliki na Lefkadzie - pisz - mamy tanie miejscówki ;)

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 19.01.2013 16:22 przez taurus, łącznie edytowano 1 raz
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 19.01.2013 12:47

Dzięki Taurus :) ale właśnie wczoraj zarezerwowałam już tydzień na odludziu w Kalamitsi :P z czego bardzo się cieszę, gdyż już troszkę "przybliżyła" się podróż. Będę pamiętać na przyszłość :) Planujemy jeden tydzień na Peloponez. Jako systematyczny Tambylec pewnie potrafisz doradzić jakieś fajne lokum wypadowe do starożytnych miasteczek (Mykeny, Sparta, Korynt czy Olimpia)... Może inny forumowicz coś zaproponuje :?: Temat Peloponez gdzieś się na forum już przewijał, ale tyle tych stron przewinęłam (i zapisałam w zakładkach), że już mi się wszystko pomieszało... :? Please...
mieszko181
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mieszko181 » 19.01.2013 14:20

Mogłbyś podać namiary na te tanie miejscówki na Lefkadzie?
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 19.01.2013 16:24

napisz do mnie na priva
CalaLuna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) CalaLuna » 20.01.2013 11:35

brygidka10 napisał(a):
CalaLuna napisał(a):Witam, mamy w planach taką samą trasę na przełom lipca i sierpnia. Niespiesznie, czyli Meteory (2 noce), Lefkada (10 nocy), Peloponez (w sumie 12 nocy, ale w 3 miejscach, aby więcej zobaczyć), Delfy (1 dzień), w drodze powrotnej Ohrid (1 noc) i Nisz. Noclegi już zarezerwowane. Ale fajnie czekać kiedy perspektywa takiego wyjazdu przed nami. :hut:

CalaLuna gdzie zarezerwowałaś noclegi w pobliżu Meteorów? Możesz podać namiary? To dobry pomysł zatrzymać się tam w drodze na Lefkadę...

Rezerwowałam przez booking.com - widać że noclegów jest sporo. My nie lubimy jednak jechać w ciemno - dzieciaki się denerwują, my jesteśmy zmęczeni - także noclegi wolimy mieć pewne przed wyjazdem.
Tu zarezerwowaliśmy: http://www.booking.com/hotel/gr/hotelko ... si.en.html
65 eur ze śniadaniem dla 4 os. (ale były w okolicy 50 eur bez śniadania). Jedziemy w II poł lipca.
Raz nie zarezerwowaliśmy noclegu w Rumunii w okolicy błotnych wulkanów - i trafiliśmy akurat na maksymalne wypełnienie pensjonatu o spaliśmy we 4 w jednym łóżku - w poprzek i nogi na szafkach nocnych - to był najtańszy nocleg, ale wygodne to nie było.
CalaLuna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) CalaLuna » 20.01.2013 11:49

Natomiast jeżeli chodzi o Lefkadę - prawdopodobnie będziemy w ok. Nikiany Villa Magemenou. 64 eur za apartament 2 sypialnie z widokiem na morze. Mają maleńką plażę pryw. Ale jeszcze nie jest to pełnia szczęścia.
Zależy mi na widoku, ale też chciałabym, aby w pobliżu był jakiś sklep, taverna tak żeby nie trzeba było ruszać samochodu, a tutaj jest dom pomiędzy wioskami. Ceny proponowane przez właścicieli na maila są generalnie za wysokie od 85-125 eur dla rodziny. Jedna oferta 50 eur blisko morza, ale studio 25 m2 - ścisku też nie lubię, ale miejscówka jest we wsi z normalną plażą, tavernami etc. przecież w sumie będziemy tam tylko spać i jeść śniadanie.Więc sama nie wiem co robić.
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 20.01.2013 14:15

My też wolimy mieć już umówione noclegi przed wyjazdem...Mamy już zarezerwowany tydzień w Kiveri na Peloponez (rezydencja Kalimera, prywatny fragment plaży) a drugi tydzień w Kalamitsi na Lefkadzie - apartament w domu na uboczu 500 m od centrum z widokiem na morze - odludnie, w zieleni tak jak lubimy :) Zależy kto co potrzebuje ;) Jedziemy w pierwszej połowie lipca :):)
nowatorsky
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowatorsky » 20.01.2013 15:24

Brygidka a w jakiej cenie ta podróż i te warunki?
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 20.01.2013 15:34

brygidko, czekam na opis wrażeń z Kiveri.
Już dwa razy byłem na Peloponezie ale to stanowczo za mało :)
Ciekaw jestem czy te wiatry o który tyle mówią nie dają popalić migrnowcom :?:
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 20.01.2013 15:52

CalaLuna napisał(a):Natomiast jeżeli chodzi o Lefkadę - prawdopodobnie będziemy w ok. Nikiany Villa Magemenou. 64 eur za apartament 2 sypialnie z widokiem na morze. Mają maleńką plażę pryw. Ale jeszcze nie jest to pełnia szczęścia.
Zależy mi na widoku, ale też chciałabym, aby w pobliżu był jakiś sklep, taverna tak żeby nie trzeba było ruszać samochodu, a tutaj jest dom pomiędzy wioskami. Ceny proponowane przez właścicieli na maila są generalnie za wysokie od 85-125 eur dla rodziny. Jedna oferta 50 eur blisko morza, ale studio 25 m2 - ścisku też nie lubię, ale miejscówka jest we wsi z normalną plażą, tavernami etc. przecież w sumie będziemy tam tylko spać i jeść śniadanie.Więc sama nie wiem co robić.

W Vasiliki można znaleźć apartamenty 30 m od morza w niższej cenie.

Jeśli miejscowość Tobie odpowiada napisz na priv.

Pozdrawiam
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 20.01.2013 17:30

nowatorsky napisał(a):Brygidka a w jakiej cenie ta podróż i te warunki?

Nie najtaniej ale i nie najdrożej: Kalamitsi - 55 euro, Kiveri na Peloponez drożej - 70 euro - apartamentowiec u polskiego małżeństwa: http://www.grecja-apartamenty.pl/?page=przewodnik
Tak jak napisałam, jadę do Grecji pierwszy raz, wysłałam mnóstwo e'maili, Spośród zwrotnych wiadomości wybrałam najbardziej nam odpowiadające warunki w dopuszczalnej cenie, u osób skorych do udzielania wyczerpujących informacji.. :lol: .
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 20.01.2013 17:42

demi-duox napisał(a):brygidko, czekam na opis wrażeń z Kiveri.
Już dwa razy byłem na Peloponezie ale to stanowczo za mało :)
Ciekaw jestem czy te wiatry o który tyle mówią nie dają popalić migrnowcom :?:

demi.... my do migrenowców chyba nie należymy... :idea: 8O , myślimy o tych wiatrach jak o czynniku chłodzącym w tamtejszych temperaturach. Przyznam jednak, że wiele czasu na poszukiwania kwater na Peloponezie nie przeznaczyłam - wysłałam e'maile pod 3 adresy - część kwater już zarezerwowana...Miałam wrażenie, że Kiveri to dobre miejsce wypadowe do antycznych miejsc...demi-duox na pewno po powrocie coś skrobnę o wrażeniach, choćby w ramach wdzięczności za to, co już skorzystałam z tego forum :D możesz coś podpowiedzieć skoro byłeś tam dwa razy :?:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 20.01.2013 17:55

Miejsce jest super położone jeśli chodzi o zwiedzanie no chyba że wolicie grę w piłkarzyki :D :?:

Ponieważ stacjonowałem w rejonie Epidavros to byłem na zwiedzaniu w Sanktuarium Asklepiosa w Epidavros, w starożytnym Tirynsie, Argos, Mykenach i w Koryncie. Aha, i w Atenach. Na więcej nie starczyło czasu a też byliśmy ok. tygodnia.
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 20.01.2013 18:13

demi-duox napisał(a):Miejsce jest super położone jeśli chodzi o zwiedzanie no chyba że wolicie grę w piłkarzyki :D :?:

Jeśli podczas naszego pobytu takie poziomowanie będzie dostępne to na pewno będziemy grać :mrgreen: :lol: Zwłaszcza mojemu mężowi się spodobało :D
CalaLuna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) CalaLuna » 20.01.2013 20:36

Taurus, wysłałam maila na priv.

My na Peloponezie będziemy 12 nocy, ale podzielone na 3 etapy, pierwszy to Petalidi {Messenia), Alexandros Apartments, potem również południe, czyli Skoutari Beach Hotel (Mani), a na koniec Kalloni Royal Resort (niedaleko Epidavros). W zasadzie mogę cały czas szukać, bo wszędzie mam opcję bezkosztowej rezygnacji do 14 dni przed przyjazdem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 99
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone