Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
goly
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goly » 15.01.2013 16:09

Ta plaża to Porto Katsiki . Jest naprawde super ale ....dla mnie sa jeszcze inne ładniejsze plaże na Lefkadzie kture mogłyby byc uwzglednione w rankingach.
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 16.01.2013 22:38

Witam wszystkich
Należę do początkujących forumowiczów, ale skorzystałam już z wielu podpowiedzi (mam nadzieję, że kiedyś będę mogła i ja w czymś pomóc, coś podpowiedzieć.. (jak będę miała namiastkę takiego doświadczenia jak większość tutaj...WIELKI UKŁON :roll: Korzystając z adresów na forum podanych napisałam kilka e'maili z zapytaniem o kwatery ceny itp. Przyznam, że już straciliśmy nadzieję, bo nie otrzymałam żadnej odpowiedzi :( A w Grecji jeszcze nie byliśmy.. Dzisiaj dostałam odpowiedź z Blue White House http://www.bluewhitehouse.com/gallery.htm: apartament 3-osobowy 40 euro. Podpowiedzcie proszę, czy te kwatery są do przyjęcia (czy któreż ze zdjęć pokazuje ten 3-osobowy apartament)? jak daleko jest do plaży ? Nie mogę znaleźć wątku w którym była mowa o tych kwaterach... :(
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 17.01.2013 09:19

brygidka10 napisał(a):Witam wszystkich
Należę do początkujących forumowiczów, ale skorzystałam już z wielu podpowiedzi (mam nadzieję, że kiedyś będę mogła i ja w czymś pomóc, coś podpowiedzieć.. (jak będę miała namiastkę takiego doświadczenia jak większość tutaj...WIELKI UKŁON :roll: Korzystając z adresów na forum podanych napisałam kilka e'maili z zapytaniem o kwatery ceny itp. Przyznam, że już straciliśmy nadzieję, bo nie otrzymałam żadnej odpowiedzi :( A w Grecji jeszcze nie byliśmy.. Dzisiaj dostałam odpowiedź z Blue White House http://www.bluewhitehouse.com/gallery.htm: apartament 3-osobowy 40 euro. Podpowiedzcie proszę, czy te kwatery są do przyjęcia (czy któreż ze zdjęć pokazuje ten 3-osobowy apartament)? jak daleko jest do plaży ? Nie mogę znaleźć wątku w którym była mowa o tych kwaterach... :(

Witaj

Może na początek to Ci pomoże? :D

http://www.greeka.com/ionian/lefkada/ho ... ation.html

BWH jest w wiosce Kalamitsi. Popatrz na mapę to zobaczysz gdzie będziesz.
Na zachodnim wybrzeżu Lefkady.
Do najpiękniejszych plaż będzie trzeba dojechać kilka do kilkunastu kilometrów i być może zejść po wielu schodkach. :mrgreen:

A kiedy się wybierasz?
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 17.01.2013 10:05

Hejka :papa:

brygidka10 napisał(a):Dzisiaj dostałam odpowiedź z Blue White House http://www.bluewhitehouse.com/gallery.htm: apartament 3-osobowy 40 euro. Podpowiedzcie proszę, czy te kwatery są do przyjęcia (czy któreż ze zdjęć pokazuje ten 3-osobowy apartament)? jak daleko jest do plaży ? Nie mogę znaleźć wątku w którym była mowa o tych kwaterach... :(

..w tych kwaterach w 2010 przebywał piter83pl , tu masz link do Jego relacji

....Wakacje 2010-Macedonia,Grecja,Albania , zadaj pytanie Piterowi w tym wątku , może się odezwie lub na e-mail (nie wiem czy ma aktywny na forum)

.. my też zastanawialiśmy się nad B.W. Houses w Kalamitsi ale w końcu wylądowaliśmy w Pantheonie. Jeżeli chodzi o "Pantheon" to podejrzewam że w sezonie (lipiec/sierpień) będą obowiązywać ceny z czerwca , czyli
60 euro za 4-osobowy ap. i 80 za 6-cio osobowy , w Pantheonie jest Aśka i Piotrek (polacy) możesz przedzwonić i poprosić nawet po polsku kogoś z nich do telefonu , to ci udzielą konkretnych informacji , chociaż nie wiem , czy przebywają tam przez cały rok , czy dopiero od maja :roll:

..niestety z Kalamitsi jak i z "Pantheonu" do plaży dojazd tylko samochodem , najbliżej masz na Kathisma Beach, Kalamitsi Beach i do Agios ( 5/10 minut autem) ,najwięcej kwater w tym rejonie jest w malowniczej wiosce Agios Nikitas (byliśmy tam w 2010 roku , chyba przełom sierpnia/września i płaciliśmy 40 euro za noc ) w Agios plażę masz pod nosem, fajne kwaterki zdala od zgiełku są też przed wjazdem do Agios przy plaży Pefkoulia

...myślę że w cenie 50/60 euro w sezonie za 3 osoby spokojnie coś znajdziesz ,my jeździmy zawsze w ciemno i nigdy nie było problemu , czasami może trzeba dłużej poszukać , z godzinkę lub dwie :wink: , najpiękniejsze są zachodnie plaże Lefkady ( Egremni,Porto Kathsiki,Kalamitsi) i Kefaloni (Myrtos,Petani,Ammos)

..jak je zobaczysz to będziesz napewno zachwycona :wink: , ja do dzisiaj jak je czasami wspominam to ze szczęścia i zachwytu mało nie sr...m w gacie! :wink: :wink:

..jakbyś miała jakieś pytania to wal śmiało w tym wątku , w miarę możliwości odpowiem i myślę że Koleżanki i Koledzy z naszego forum też chętnie pomogą :roll:

Szerokiej drogi i wesołych wakacji :wink: :wink: :wink:

Pozdrowiajom Kowolki!

:papa: :hut: :sm:
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 17.01.2013 13:46

Darkos napisał(a):BWH jest w wiosce Kalamitsi. Popatrz na mapę to zobaczysz gdzie będziesz.
Na zachodnim wybrzeżu Lefkady.
Do najpiękniejszych plaż będzie trzeba dojechać kilka do kilkunastu kilometrów i być może zejść po wielu schodkach. :mrgreen:

A kiedy się wybierasz?

Dzięki Darkos :) Planujemy pobyt dwutygodniowy 6 -20 lipca. chodzi nam po głowie po tygodniu zmiana miejsca np. na którąś z innych pobliskich wysp. A mapy google juz przestudiowałam: mąż uparcie mnie przekonywał, że z Kalamitsi spacerkiem dojdzie się na plażę..

Kowal38 napisał(a):najpiękniejsze są zachodnie plaże Lefkady ( Egremni,Porto Kathsiki,Kalamitsi) i Kefaloni (Myrtos,Petani,Ammos)

Nie byłam, ale to już wiem - z Waszych relacji :D I dodam, że przez WAS musimy odmówić rezerwację w Cro - mieliśmy tam jechać 5-y raz, ale jakiś dziwny "grecki" wirus dopadł nas :wink: i o niczym już nie myślimy , tylko o spędzeniu 20 - rocznicy ślubu w greckich klimatach :lol:

Kowal38 napisał(a):..jak je zobaczysz to będziesz napewno zachwycona :wink: , ja do dzisiaj jak je czasami wspominam to ze szczęścia i zachwytu mało nie sr...m w gacie! :wink: :wink:

Domyślam się...ja oglądając i czytając Wasze relacje doznaję niesamowitych doznań... duchowych a ciary wędrują po plecach.... :lol: 8)

Dzięki Kowal38 :)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 17.01.2013 13:54

Lefkada ma sporo plaż-szkoda by było ograniczać się do jednej.My codziennie jechaliśmy na inną natomiast cena za apartament ani wysoka ani niska,przypuszczam,że po małych targach na miejscu bez wysiłku poszło by za 30euro :D
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 17.01.2013 15:12

brygidka10 napisał(a): Planujemy pobyt dwutygodniowy 6 -20 lipca. ...... mąż uparcie mnie przekonywał, że z Kalamitsi spacerkiem dojdzie się na plażę..

Też mi się marzy Kalamitsi jako baza wypadowa.
Ja będę - jak dobrze pójdzie - na Lefkadzie ok 28 sierpnia.
Gdybyś po powrocie mogła napisać jakieś namiary na kwatery w tych rejonach [Kalamitsi , Athani] [takie orientacyjne np ulica i numer z napisem że tam są kwatery] byłoby fajnie i wdzięcznie. :D

Tak, żeby Tobie to nie popsuło wakacji.
Skorzystałbym ja i może inni. :oczko_usmiech:

P.S.
A może ktoś inny coś o tym napisze? :mrgreen:
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 17.01.2013 16:07

Hejka :papa:

brygidka10 napisał(a): Planujemy pobyt dwutygodniowy 6 -20 lipca

..a sorki , teraz znalazłem , w lipcu to w tym Pantheonie kroją fest 8O 8O 8O

ceny z Booking.com

za 4os apartament 90 euro doba , a za 6-cio osobowy 110 euro 8O 8O

Ale myślę że w Kalamitsi czy Agios w sezonie za te 50/60 euro ( 3 osoby) spokojnie coś znajdziesz :wink: :wink:

Pozdrówki :papa:
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 17.01.2013 19:05

Może tutaj coś wybierzecie http://www.maistro.gr/.
Od mojego pobytu w 2010 r. widzę , że dużo się zmieniło . Jakby co to pytajcie.
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 17.01.2013 22:26

Wielkie dzięki wszystkim:) Oczywiście jak tylko uda się tam pojechać to po powrocie podzielę się spostrzeżeniami, będę miała na uwadze namiar na jakieś kwatery Darkosie :) Na razie jeszcze będę na etapie poszukiwań, zatem za wszelkie wskazówki i namiary będę wdzięczna... Pozdrowionka :)
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 18.01.2013 13:20

brygidka10 napisał(a):Wielkie dzięki wszystkim:) Oczywiście jak tylko uda się tam pojechać to po powrocie podzielę się spostrzeżeniami, będę miała na uwadze namiar na jakieś kwatery Darkosie :) Na razie jeszcze będę na etapie poszukiwań, zatem za wszelkie wskazówki i namiary będę wdzięczna... Pozdrowionka :)

Z góry dziękuję :)
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 18.01.2013 17:20

CalaLuna napisał(a):Witam, mamy w planach taką samą trasę na przełom lipca i sierpnia. Niespiesznie, czyli Meteory (2 noce), Lefkada (10 nocy), Peloponez (w sumie 12 nocy, ale w 3 miejscach, aby więcej zobaczyć), Delfy (1 dzień), w drodze powrotnej Ohrid (1 noc) i Nisz. Noclegi już zarezerwowane. Ale fajnie czekać kiedy perspektywa takiego wyjazdu przed nami. :hut:

CalaLuna gdzie zarezerwowałaś noclegi w pobliżu Meteorów? Możesz podać namiary? To dobry pomysł zatrzymać się tam w drodze na Lefkadę...
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 18.01.2013 18:28

Byłem nie tak dawno w Kalambace i Kastraki i uważam, że można tam z ulicy nocleg znaleźć. To nie są miejscowości w których większość zwiedzających Meteory nocuje.

Pozdrawiam
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 18.01.2013 19:30

W ubiegłym roku jadąc na Lefkadę wstąpiliśmy do Meteorów. Jako, że zwiedzanie klasztorów zajęło nam cały dzien, to spaliśmy w Kalambace dwie noce. Zjechałem z głównej ulicy w Kalambace i zobaczyłem reklamy Pension Arsenis. Okazalo się, że pensjonat ten znajduje się przy drodze prowadzącej bezpośrednio do klasztorów. Lokalizacja tego pensjonatu jest bardzo fajna - stoi samotnie na uboczu i jest z niego widok na Meteory (chyba widac jeden klasztor). Płaciliśmy 45 E za trzy osoby (plus 5E za śniadanie). Warunki praktycznie hotelowe, a jednocześnie bardzo sympatyczni właściciele i "domowa" atmosfera.Lubię takie miejsca, w odróżnieniu od hoteli, w których jest się traktowanym bezosobowo.
Jeden z właścicieli Kostas dostał od nas ksywkę "special for you", ponieważ bez przerwy używał tego zwrotu (np. w jadalni puszczał grecką muzykę i było oczywiście "special...".
Angielski mial bardzo pocieszny, ale najważniejsza byla chęć kontaktu. A wieczorem przy piwie w mieszanym grecko-polsko-holenderskim towarzystwie toczyliśmy bardzo "poważne" rozmowy o greckiej gospodarce i o tym jak on postrzega poszczególne nacje. Myślę, że wieczór ten był jednym z milszych momentów w czasie całej wycieczki. Nocleg w pobliżu Meteorów pewno można znależć taniej, ale Arsenis był dla mnie strzałem w dziesiątkę.
A same Meteory... no cóż to trzeba zobaczyć. Nie warto tego robić "po łebkach", najlepiej poświęcić cały dzień. Każdy klasztor jest inny. Wstęp do każdego z nich kosztuje 2E (dorośli), dzieci za darmo, parkowanie też darmowe.
Warto sprawdzić które klasztory w jaki dzień są zamknięte. w ub. roku np. w piątek zamknięte były dwa.
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 18.01.2013 20:39

Dzięki Taurus i ACandrzej :hearts: Zdecydowanie skorzystam z którejś z tych propozycji... Tym bardziej, że Grecja to będzie nasz pierwszy raz :lol: więc lepiej się nie spieszyć... Na razie faza intensywnych poszukiwań i oczekiwanie na e'maile zwrotne :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα