Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
WojtekSandra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekSandra » 09.01.2013 18:15

Kowal38 - z czystym sumieniem na 2 tygodnie mogę polecić Kretę. Moim zdaniem to troszkę za mało ale jeżeli chcecie co 3 dni zmieniać miejsce to w większości wszystko zobaczycie.
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 09.01.2013 19:18

WojtekSandra napisał(a):Kowal38 - z czystym sumieniem na 2 tygodnie mogę polecić Kretę. Moim zdaniem to troszkę za mało ale jeżeli chcecie co 3 dni zmieniać miejsce to w większości wszystko zobaczycie.

... 8O 8O a to mi klina Wojtku i Sandro wbiliście.. .8O 8O , trochę daleko , pewnie ze trzy dni by nam zeszło w jedną stronę ( z promem ,pewnie nie tanim) z domku mamy z 2500 km 8O 8O

.." bo zeloznymi ptokami nie lotomy :roll: wolymy ctyry koła Leona :roll: "

.."ale jak godoł mondry cłek " nigdy nie mów nigdy" :wink: ....

..tak na marginesie mój post powyżej był moją skromną sugestią/propozycją/odpowiedzią , na pytanie koleżanki Langkami :wink:

Langkami napisał(a): Myślałam też o Lefkadzie, Zakynthos, Peloponez, Chania (Kreta) i oczywiście Atenach. Za dużo tego i nie wiem na co wybrać. Może moglibyście coś doradzić na pierwszy raz? Jaki region według was jest najładniejszy? Wycieczka miała by charakter pobytowo-objazdowy, np. 3 dni tu, 3 dni tam, itp. Do dyspozycji mamy około 14 dni.

..ale skoro się tak rozgadałem , to co powiecie na ( plany w powijakach narazie)

..tydzień Turcja Egejska/ drugi tydzień Thasos :roll:

..lub... Sporady Północne ( Skhiatos,Skopelos,Alonnisos ) dwa tygodnie :roll:

..lub... bardzo chętnie Wasze propozycje (na dwa tygodnie objazdowo-pobytowe , bez dojazdu )

..z góry dziękujemy za wszystkie propozycje ( ceny promów w granicach rozsądku )

Pozdrowiajom Kowolki :papa: :hut: :sm:
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 09.01.2013 22:41

do Wojtka i Sandry:
To nie Kowolki pytały:

Langkami napisał(a):Mógłbyś podać linka do tego podobnego forum greckiego? W tym roku zastanawiam się nad wakacjami w Grecji i poszukuję wszelkich informacji. Zastanawiam się też nad wyborem miejsca i mam niezłą zagwozdkę. Bardzo, bardzo podobają mi się zdjęcia z Santorini, więc zastanawiam się nad Cykladami, ale chciałabym zobaczyć coś więcej poza wulkanicznym klimatem Grecji. Myślałam też o Lefkadzie, Zakynthos, Peloponez, Chania (Kreta) i oczywiście Atenach. Za dużo tego i nie wiem na co wybrać. Może moglibyście coś doradzić na pierwszy raz? Jaki region według was jest najładniejszy? Wycieczka miała by charakter pobytowo-objazdowy, np. 3 dni tu, 3 dni tam, itp. Do dyspozycji mamy około 14 dni.

Kowolki były w Grecji kilka razy :mrgreen: :D :oczko_usmiech: :smo:
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 10.01.2013 23:14

Hejka :papa:

.."cytom i cytom :roll: co tyn nos dzioł ( + mojo skromno osoba + Pamela :roll: )

Nojlepsego Forum :papa: Cro/Greko-maniaków :hut: zamorł cheba :roll: :cry:

.." myśle co Sanowne Kolezanki i Kolegi cosik w końcu skrobnom :roll: "

.."co kaj Gdo pojedzie ....,ale rozumie , co jesce Syćcy som we śnie zimowym :cry: :wink:

.." :wink: ciekawy jestem co KOL, Janusz.w , Taurusek majom w planach ? "

...pise mojom gwarom tak ze sorry :wink: ( to nie są błędy ortograficzne :idea: , chociaż znam konsekwencje w postaci kartek itd.. :cry:

..ale mom tu...., myśle :roll: "w łodsiecy "..Sanownego Admina ( Piotrka-_B) :wink: co nos s Pamelom , zascypił

tym "bakcylym" :wink: Turecko/Greckim i do dzisiaj pokłony sie Piotrkowi nalezom :wink: :wink:

... Janusz.W :wink: ..roz cosik pisoł ( co by Korfu abo Chaldikiki )? ...?

.. Kulka i Lidia ( łobuziaki :wink: Szacun :papa: :D :wink: ).."opłynyły nom " całe Cyklady :cry:

.. ale mocie scynście :wink: co tak piknie nom to łopisujecie i fotkujecie :papa: :papa:

... Wojtuś Franz :papa: zaś nom zwiedził syćki wiyrchy :papa: ( dla Wojtusia i Żonki Wielki Szacun!!! :papa: )

.. jo bo mało pise , casami jakisi gupoty :wink: ( ale syćki Wase opowieści cytom codziennie :!: )

..i cekomy na na cdn :papa: :papa:

... pisojcie mi dalij , bo my siedzymy w piyrwsym zyndzie zowse , cytomy , oglondomy i planujymy , ale do maja nie

daleko :wink: :wink:

..potym moze my cosik skrobnymy :wink:

..Wesołych wakacji :wink:

Pozdrówki dlo Syćkich zycom Kowolki :papa: :hut: :sm:
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 11.01.2013 06:43

i wesoło się nam porobiło dzięki Kowolkom...tak trzymać!

a jo plany już mom i na Kreta śmigom... :D z małżowinkiem rzecz jasna :lol:

Pozdrawiam cieplutko
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 11.01.2013 07:17

Kowal38 napisał(a):

... Janusz.W :wink: ..roz cosik pisoł ( co by Korfu abo Chaldikiki )? ...?

... cytomy , oglondomy i planujymy , ale do maja nie daleko :wink: :wink:

..potym moze my cosik skrobnymy :wink:

A jakie plany u Kowolków? :hut:
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 11.01.2013 08:45

Darkos napisał(a):

A jakie plany u Kowolków? :hut:

....hm :?: ...hm...:roll: 8O ...cztery posty wyżej... :roll:

:papa:
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 11.01.2013 09:19

Kowal38 napisał(a):

....hm :?: ...hm...:roll: 8O ...cztery posty wyżej... :roll:

:papa:

A bo to było dwa dni temu i już zapomniałem :mrgreen:
Czyli Turcja i Grecja.
To czekamy na relację.
Ale do maja daleko, może ktoś coś napisze do poczytania na długie zimowe wieczory?

Zgadzam się z Tobą Kowal, że ...

Kowal38 napisał(a):

.."

Nojlepsego Forum :papa: Cro/Greko-maniaków :hut: zamorł cheba :roll: :cry:

.." myśle co Sanowne Kolezanki i Kolegi cosik w końcu skrobnom :roll: "

.."co kaj Gdo pojedzie ....,ale rozumie , co jesce Syćcy som we śnie zimowym :cry: :wink:

Taurus coś kombinuje z Hiszpanią, a inni?

Może jakaś nowa relacja ? Może być z Peloponezu albo z Jońskich albo .....
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 11.01.2013 09:25

:lol: :lol: :lol:

Kowal38 napisał(a):... Janusz.W :wink: ..roz cosik pisoł ( co by Korfu abo Chaldikiki )? ...

Wiesz, u mnie tradycyjnie sytuacja jest bardzo dynamiczna... :wink:
...i tak myślę, że może dla odmiany pojedziemy do ...Grecji... :lol:

Korfu chwilowo spadło niżej... :wink:
Chalkidiki zostaje na pierwszy/drugi nocleg - odpoczynek po trasie dojazdowej :)
Co dalej :?: Nie wiem jeszcze :!: Cyklady mnie męczą :) Czytam Kulkową relację i myślę :)

No i czekam na twoją 'na żywo' :D
Tymczasem zima więc z nudów :wink: na narty wyskakuję w pagórki pobliskie :)

pozdr

P.S.
Jakąś relację spóźnioną z 2012 też mam w planach... :wink:
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 11.01.2013 09:37

janusz.w. napisał(a)::
Tymczasem zima więc z nudów :wink: na narty wyskakuję w pagórki pobliskie :)

P.S.
Jakąś relację spóźnioną z 2012 też mam w planach... :wink:

Jak już wrócisz z pagórków to skrobnij coś ..... i się czasami nie oszczędzaj. :oczko_usmiech:
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 11.01.2013 09:48

Ja żeby nie zdziczeć zacząłem czytać ten wątek od początku po raz trzeci.

Do Grecji wybieram się od pięciu lat, ale albo mało kasy albo mało urlopu,
a w tym roku to już chyba nie odpuszczę.
Kasy mało, ale co tam ?

Chcemy zrobić Peloponez po obwodzie, a później nasycić oczka Lefką od zachodu.
Przeznaczam na to 25 dni z dojazdem.

Czy się uda? zobaczymy.....
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 11.01.2013 13:42

jak mało kasy, to taniej byłoby nasycić oczka Sithonią od wschodu ;@)

https://www.google.pl/search?q=portokali+beach&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=9gfwUO_tI4fxsgb0iICACw&sqi=2&ved=0CC4QsAQ&biw=1024&bih=658

sporo czasu przeznaczasz na ten trip! super - zobaczysz wszystko - Grecja to nie jest zbyt rozległy kraj!
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 11.01.2013 13:48

Krystof napisał(a):jak mało kasy, to taniej byłoby nasycić oczka Sithonią od wschodu ;@)

https://www.google.pl/search?q=portokali+beach&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=9gfwUO_tI4fxsgb0iICACw&sqi=2&ved=0CC4QsAQ&biw=1024&bih=658

sporo czasu przeznaczasz na ten trip! super - zobaczysz wszystko - Grecja to nie jest zbyt rozległy kraj!

Czytałem , czytałem i taka na razie decyzja: spróbujemy zdobyć pelo.....
CalaLuna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) CalaLuna » 11.01.2013 16:20

Witam, mamy w planach taką samą trasę na przełom lipca i sierpnia. Niespiesznie, czyli Meteory (2 noce), Lefkada (10 nocy), Peloponez (w sumie 12 nocy, ale w 3 miejscach, aby więcej zobaczyć), Delfy (1 dzień), w drodze powrotnej Ohrid (1 noc) i Nisz. Noclegi już zarezerwowane. Ale fajnie czekać kiedy perspektywa takiego wyjazdu przed nami. :hut:
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 11.01.2013 16:56

Kowal38 napisał(a):.." :wink: ciekawy jestem co KOL, Janusz.w , Taurusek majom w planach ? "

Witam

Można powiedzieć, że trasa "tradycyjna", na początek Kosowo, krótka wizyta w Albanii i dalej kierunek Cyklady,
a wyruszamy, za względu na szkołę syna i korzystnie pod tym względem wypadający weekend majowy, bardzo wcześnie bo już 26 kwietnia. Dopiero kilka dni temu wróciliśmy z Ohrid, a już w sumie niedaleko do następnego wyjazdu, no bo co to jest te trzy i pół miesiąca.

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα