Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 26.11.2012 16:19

Krystof napisał(a):nieźle - na stronie cennik z 2007 roku :D

Podałem tą stronę, bo to chyba jedyna jaką znalazłem z opisem i zdjęciami :)
To nie jest strona właścicieli domu, a jakiegoś pośrednika który wynajmował ich apartamenty.

Włąśnie znalazłem ich stronę www:
http://www.giannismaria.gr/
Ostatnio edytowano 27.11.2012 15:50 przez tamtam, łącznie edytowano 1 raz
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.11.2012 16:48

jak myslicie? zdaje się, że w tej chwili (w sensie latem 2013 roku) Grecja to najtańszy cel wakacyjnych wypadów, czyż nie?

dokonał ktoś ostatnio takiej syntezy dla krajów śródziemnomorskich
(Hiszpania, Francja, Włochy, Chorwacja, Montenegro, Grecja)?>
- koszt paliwa, opłat i noclegów po drodze
- koszt noclegów na miejscu
- koszyk zakupów
- knajpa
???
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 26.11.2012 21:41

Krystof napisał(a):jak myslicie? zdaje się, że w tej chwili (w sensie latem 2013 roku) Grecja to najtańszy cel wakacyjnych wypadów, czyż nie?

dokonał ktoś ostatnio takiej syntezy dla krajów śródziemnomorskich
(Hiszpania, Francja, Włochy, Chorwacja, Montenegro, Grecja)?>
- koszt paliwa, opłat i noclegów po drodze
- koszt noclegów na miejscu
- koszyk zakupów
- knajpa
???

Mogę porównać Hiszpanię ( południe) i Grecję (Chalkidiki) w zeszłym roku, oraz południe Francji ( Prowansja/Langwedocja) dwa lata temu
Hiszpanią jest wg mnie tańsza. Jedzenie tańsze w knajpach, zakupy trochę tańsze niż w Grecji.
Co do noclegu to cena porównywalna.
Koszt przejazdu jest duuużo wyższy - ceny paliw oraz ceny autostrad, szczególnie we Francji.
Najdroższa jest Prowansja -wynajem mieszkania, zakupy spożywcze i ceny w knajpach są bardzo wysokie, do tego opłaty za autostrady i bardzo wysoka cena paliwa. Ja do Grecji, Langwedocji jechałem na raz, bez noclegu. Jednak szczególnie na południe Francji wiele osób pewnie będzie musiało spać po drodze to zwiększa koszty.
Hiszpania to tanie linie lotnicze więc spanie odpada i opłaty za autostrady, ale za to wynajem samochodu na miejscu kosztuje dużo, do tego koszty transportu z lotniska do apartamentu i z powrotem. Jeśli własnym samochodem do Hiszpanii to będzie warto wtedy gdy chcesz zwiedzić i zobaczyć kraj, a nie tylko leżeć na plaży - wtedy to ma sens.

Pozdrav
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.11.2012 22:01

Hiszpania tańsza od Grecji??? łał! to mamy inne doświadczenia :D

choć nie ukrywam, znam w Katalonii miejsca, gdzie można wynająć piękne mieszkanie dla 4 osób w domu w ogrodzie za 400 euro za tydzień
no ale znam tez takie chalcydyckie za 250 euro za tydzień ;@)
wystarczy sobie w bukingkomie wyszukać
//////////////

tak na marginesie, podaj, proszę kilka(-naście) cen z zeszłego roku na Chaliki, co? bo sobie cos wstępnie planuję, a ceny znam z 2009 ;@)
jakiś gyros z retsiną w karafce, masło, mleko, chleb, owoce, browary, musakę, pizzę, lody...
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 27.11.2012 16:05

Krystof napisał(a):Hiszpania tańsza od Grecji??? łał! to mamy inne doświadczenia :D

Czerwiec, miejscowość Altea, niedaleko od Alicante.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 27.11.2012 20:14

bogul6 Wszysto zależy od tego kiedy jedziesz-sierpień to szczyt sezonu natomiast czerwiec czy pierwsza połowa lipca to tak jak w Cro w maju czyli pustawo.Ja w podobnym składzie osobowym planuję swój piąty wyjazd jak zawsze w ciemno.Zabieramy maleńkie namiociki tak na wszelki wypadek lub gdyby nas naszło spędzić jedną noc na plaży(w Gr to nic nadzwyczajnego)Apartamenty wychodzą średnio 40eura,ale wiadomo można taniej i drożej :D jak kto szuka tak ma,ale generalnie to taniej jak w Cro.Deszczem się nie martw mnie Grecja dwa razy witała oberwaniem chmury a dalej ani kropelki natomiast w namiotach to długo nie pośpicie.Lidla spotkasz co kawałek więc zakupy nie drożej jak u nas.Polaków się spotyka,ale sporadycznie więc trzeba bardziej liczyć na siebie.Jak coś to śmiało pytaj.
tamtam
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 28.11.2012 22:30

janusz.w. napisał(a):
Krystof napisał(a):a jak z campingami na Lefkadzie? zatrzęsienie? :@)

Zatrzęsienie raczej nie... :wink:

Przetastowaliśmy dwa:
http://www.porosbeach.com.gr/en/home/index.html
http://www.camping-kastri.gr/index.htm

I jeden i drugi oceniam pozytywnie! Kastri spodobał się nam bardziej ze względu na lepsze, naszym zdaniem, położenie i własną kameralną plażę.

pozdr

Kastri zbankrutował....
Zamnięty.
janusz.w.
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 28.11.2012 22:52

tamtam napisał(a):
janusz.w. napisał(a):
Krystof napisał(a):a jak z campingami na Lefkadzie? zatrzęsienie? :@)

Zatrzęsienie raczej nie... :wink:

Przetastowaliśmy dwa:
http://www.porosbeach.com.gr/en/home/index.html
http://www.camping-kastri.gr/index.htm

I jeden i drugi oceniam pozytywnie! Kastri spodobał się nam bardziej ze względu na lepsze, naszym zdaniem, położenie i własną kameralną plażę.

pozdr

Kastri zbankrutował....
Zamnięty.

Ale o tym już było... :!: :idea:

janusz.w. napisał(a): Niestety ten kemp w tym roku był nieczynny Wczytaj się w info na stronce...
Informacja na zamkniętej bramie, bodaj jakaś inwestycja na tym terenie typu hotel
A szkoda... to było genialne miejsce na kemp...

pozdr
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 29.12.2012 11:43

KLAMKA ZAPADŁA - Wrzesień 2013 - KRETA.
Samolot Katowice-Chania zarezerwowany
Miejscówki zarezerwowane przez booking.com 2 x po 7 dni Falassarna i Stavros
Jeszcze jakieś autko na 2 tyg i .....zbierać dutki na te zbytki... :roll:

Ale się cieszę...ostatni raz byliśmy w Grecji (lądowej) w 1988 r. -autostopem...

Pozdrawiam cieplutko
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 30.12.2012 13:58

Jak potrzebujesz info to jest podobne forum greckie :wink:
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 30.12.2012 18:53

pawelh napisał(a):Jak potrzebujesz info to jest podobne forum greckie :wink:

Wiem, wiem już tam zaglądałam...ale dzięki
Langkami
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Langkami » 07.01.2013 22:24

Mógłbyś podać linka do tego podobnego forum greckiego? W tym roku zastanawiam się nad wakacjami w Grecji i poszukuję wszelkich informacji. Zastanawiam się też nad wyborem miejsca i mam niezłą zagwozdkę. Bardzo, bardzo podobają mi się zdjęcia z Santorini, więc zastanawiam się nad Cykladami, ale chciałabym zobaczyć coś więcej poza wulkanicznym klimatem Grecji. Myślałam też o Lefkadzie, Zakynthos, Peloponez, Chania (Kreta) i oczywiście Atenach. Za dużo tego i nie wiem na co wybrać. Może moglibyście coś doradzić na pierwszy raz? Jaki region według was jest najładniejszy? Wycieczka miała by charakter pobytowo-objazdowy, np. 3 dni tu, 3 dni tam, itp. Do dyspozycji mamy około 14 dni.
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 08.01.2013 06:46

Langkami napisał(a):Mógłbyś podać linka do tego podobnego forum greckiego? W tym roku zastanawiam się nad wakacjami w Grecji i poszukuję wszelkich informacji. Zastanawiam się też nad wyborem miejsca i mam niezłą zagwozdkę. Bardzo, bardzo podobają mi się zdjęcia z Santorini, więc zastanawiam się nad Cykladami, ale chciałabym zobaczyć coś więcej poza wulkanicznym klimatem Grecji. Myślałam też o Lefkadzie, Zakynthos, Peloponez, Chania (Kreta) i oczywiście Atenach. Za dużo tego i nie wiem na co wybrać. Może moglibyście coś doradzić na pierwszy raz? Jaki region według was jest najładniejszy? Wycieczka miała by charakter pobytowo-objazdowy, np. 3 dni tu, 3 dni tam, itp. Do dyspozycji mamy około 14 dni.

To greckie forum nie jest tak rozbudowane jak cro.pl ale oczywiście http://grecja.iq24.pl
Poszperaj na cro.pl - sporo fajnych opowieści znajdziesz.

Pozdrawiam cieplutko
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 08.01.2013 11:21

Hejka :papa:

Langkami napisał(a): Myślałam też o Lefkadzie, Zakynthos, Peloponez, Chania (Kreta) i oczywiście Atenach. Za dużo tego i nie wiem na co wybrać. Może moglibyście coś doradzić na pierwszy raz? Jaki region według was jest najładniejszy? Wycieczka miała by charakter pobytowo-objazdowy, np. 3 dni tu, 3 dni tam, itp. Do dyspozycji mamy około 14 dni.

..może cosik takiego :roll: :wink:

Relacja z podróży po Peloponezie 2011

Kowolki na wyspach Jońskich 2012

Pozdrówki i udanych wakacji :papa: :hut: :sm:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 08.01.2013 14:11

Objazdówka dobra rzecz czy to Cro czy Grecja tylko bez przesady :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα