napisał(a) tamtam » 26.11.2012 21:41
Krystof napisał(a):jak myslicie? zdaje się, że w tej chwili (w sensie latem 2013 roku) Grecja to najtańszy cel wakacyjnych wypadów, czyż nie?
dokonał ktoś ostatnio takiej syntezy dla krajów śródziemnomorskich
(Hiszpania, Francja, Włochy, Chorwacja, Montenegro, Grecja)?>
- koszt paliwa, opłat i noclegów po drodze
- koszt noclegów na miejscu
- koszyk zakupów
- knajpa
???
Mogę porównać Hiszpanię ( południe) i Grecję (Chalkidiki) w zeszłym roku, oraz południe Francji ( Prowansja/Langwedocja) dwa lata temu
Hiszpanią jest wg mnie tańsza. Jedzenie tańsze w knajpach, zakupy trochę tańsze niż w Grecji.
Co do noclegu to cena porównywalna.
Koszt przejazdu jest duuużo wyższy - ceny paliw oraz ceny autostrad, szczególnie we Francji.
Najdroższa jest Prowansja -wynajem mieszkania, zakupy spożywcze i ceny w knajpach są bardzo wysokie, do tego opłaty za autostrady i bardzo wysoka cena paliwa. Ja do Grecji, Langwedocji jechałem na raz, bez noclegu. Jednak szczególnie na południe Francji wiele osób pewnie będzie musiało spać po drodze to zwiększa koszty.
Hiszpania to tanie linie lotnicze więc spanie odpada i opłaty za autostrady, ale za to wynajem samochodu na miejscu kosztuje dużo, do tego koszty transportu z lotniska do apartamentu i z powrotem. Jeśli własnym samochodem do Hiszpanii to będzie warto wtedy gdy chcesz zwiedzić i zobaczyć kraj, a nie tylko leżeć na plaży - wtedy to ma sens.
Pozdrav