Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 05.11.2012 16:29

Od końca września br. opłaty za autostrady w Macedonii tylko w denarach.
Brak akceptacji opłaty w euro.
Płatność kartami od 2014r.
Źródło: http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?I ... F4120F02BE
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 05.11.2012 18:04

bzyq74 napisał(a):Od końca września br. opłaty za autostrady w Macedonii tylko w denarach.
Brak akceptacji opłaty w euro.
Płatność kartami od 2014r.
Źródło: http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?I ... F4120F02BE

no nie mów, że coś z tego rozumiesz... :roll:

btw - no to mnie namówiłeś - mam kilka denarow z ostatniego pobytu i teraz mam pretekst, by je wydać :D
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 05.11.2012 23:08

Jak się wujka gugla poprosi to coś przetlumaczy :mrgreen:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 06.11.2012 22:54

Kombinowali bilecików turystom nie dawali (chyba,że uparty)i ktoś wreszcie zrobił co trzeba.Nawet w tym roku nieco wyremontowali tą ich autostradę więc kasa potrzebna.
Croat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Croat » 06.11.2012 23:38

No to trzeba będzie kasę w MK wymienić czego do tej pory udawało mi się uniknąć. Ja zawsze dostawałem kwitki, a nawet resztę z 1 EUR! ;)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 07.11.2012 12:55

mi kiedyś gość na bramce sprzedał pełno denarów na kolejne bramki - mówił, że tak za 10 euro mi wystarczy...
była jedna bramka za jeden euro i do dziś mam pełno banknotów z pawiem ;@)))
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.11.2012 12:59

Croat napisał(a):No to trzeba będzie kasę w MK wymienić czego do tej pory udawało mi się uniknąć.

Jak wracaliśmy z Grecji końcem września, właśnie zlikwidowali możliwość płacenia w euro. Oprócz lokalnej waluty można było też płacić kartą.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 08.11.2012 19:18

Croat napisał(a):No to trzeba będzie kasę w MK wymienić czego do tej pory udawało mi się uniknąć. Ja zawsze dostawałem kwitki, a nawet resztę z 1 EUR! ;)

W tym roku i owszem,ale wcześniej bywało różnie.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 08.11.2012 19:21

Krystof napisał(a):mi kiedyś gość na bramce sprzedał pełno denarów na kolejne bramki - mówił, że tak za 10 euro mi wystarczy...
była jedna bramka za jeden euro i do dziś mam pełno banknotów z pawiem ;@)))

To masz motyw by jechać do Grecji :lol:
to ja ewa
Cromaniak
Re: Grecja - podzękowania

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 16.11.2012 19:34

nieaktualne :(
bogul6
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogul6 » 24.11.2012 20:11

Witam
Dzięki temu forum byłam z rodzinką 3 razy w CRO-i wszystkie info czerpałam z forum (WIELKI DZIĘKI WSZYSTKIM CRO JEST CUDOWNE).Mąż jest dobrym kierowcą-ale organizacyjne przygotowania odstapił mnie,ja znalazłam to forum i obczytywałam się . Pamiętam jak 3 lata temu z motylami w brzuchu pędzilismy mając 1 nawigacje i 2 mapy(ha,ha),bojąc się że jak się zgubimy to się nie dogadamy,bo nie znamy angielskiego,a ja napisałam sobie nawet kartkę po chorwacku -że szukamy noclegu. I zaskoczenie ilu Polaków spotkalismy,parkingi mówiły po Polsku.Dziś czuję się jak stara wyjadaczka ...ale tylko w kwesti Chorwacji i znów szukam u Was pomocy.Chcielibyśmy zobaczyć Grecję-ale nie wiem co wybrać-kemping czy apartament.Zakupiliśmy namiot dla naszej 5 os rodzinki, w razie jeśli nie znajdziemy apart. to może choć na kemp.uda nam się przenocować.Szukając informacji doczytałam że apartamenty są niewiele droższe od tych w CRO, a jak jest z kempingami, jakie sa ceny,jeśli ktoś mógłby nam pomóc,trochę boję się jechać w ciemno, ale z drugiej strony mąż prowadzi usługi dla pewnej firmy i trudno mu planować urlop, bo musi być dyspozycyjny.Więc jak zapowiada się w miarę spokojny tydzień to zbieramy się w ciągu kilku godzin i wyjeżdzamy(tak było dotąd,ale wiadomo że Grecja leży ciut ciut dalej).Myślimy o Peloponez bo w zasadzie z tego miejsca blisko do tych wszystkich zabytkowych miejsc, które chcemy pokazać naszej 3 dzieciaków.Może ktoś z was doradzi gdzie jakieś kempingi,jakie a ceny co zabrać na kemping(ja nigdy nie spałam w namiocie-ale co tam, nie mogę sie łamać mam synów a oni lubią takie atrakcje może wytrzymam :cry: , a teraz na poważnie czy bardzo gorąco jest w namiocie ? da się wytrzymać w tym klimacie? co zabierać na kemping,czy w Grecji pada deszcz latem? Może macie jakiś namiar na apartament-gdzie dogadamy się po Polsku-no i co radzicie Kochani jechać w ciemno z tym namiotem,czy rezerwować.Pomóżcie.Plisss
kato
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kato » 25.11.2012 09:10

Na Peloponezie jest bardzo gorąco. Na deszcz bym nie liczył. Znane mi drogi są bardzo kręte, lubią być wąskie, więc prędkość jazdy poważnie spada.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.11.2012 09:37

Bogul, może zacznij od lektury relacji, troszkę poszukaj, a później zadaj konkretniejsze pytania?
Bo z odpowiedzi na Twoje pytania powstałby niezły referat, a szkoda, by zabrało się za jego pisanie kilka osób naraz... szanuj nasz czas ;@)))
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 26.11.2012 15:56

bogul6 napisał(a):Witam
Dzięki temu forum byłam z rodzinką 3 razy w CRO-i wszystkie info czerpałam z forum (WIELKI DZIĘKI WSZYSTKIM CRO JEST CUDOWNE).Mąż jest dobrym kierowcą-ale organizacyjne przygotowania odstapił mnie,ja znalazłam to forum i obczytywałam się . Pamiętam jak 3 lata temu z motylami w brzuchu pędzilismy mając 1 nawigacje i 2 mapy(ha,ha),bojąc się że jak się zgubimy to się nie dogadamy,bo nie znamy angielskiego,a ja napisałam sobie nawet kartkę po chorwacku -że szukamy noclegu. I zaskoczenie ilu Polaków spotkalismy,parkingi mówiły po Polsku.Dziś czuję się jak stara wyjadaczka ...ale tylko w kwesti Chorwacji i znów szukam u Was pomocy.Chcielibyśmy zobaczyć Grecję-ale nie wiem co wybrać-kemping czy apartament.Zakupiliśmy namiot dla naszej 5 os rodzinki, w razie jeśli nie znajdziemy apart. to może choć na kemp.uda nam się przenocować.Szukając informacji doczytałam że apartamenty są niewiele droższe od tych w CRO, a jak jest z kempingami, jakie sa ceny,jeśli ktoś mógłby nam pomóc,trochę boję się jechać w ciemno, ale z drugiej strony mąż prowadzi usługi dla pewnej firmy i trudno mu planować urlop, bo musi być dyspozycyjny.Więc jak zapowiada się w miarę spokojny tydzień to zbieramy się w ciągu kilku godzin i wyjeżdzamy(tak było dotąd,ale wiadomo że Grecja leży ciut ciut dalej).Myślimy o Peloponez bo w zasadzie z tego miejsca blisko do tych wszystkich zabytkowych miejsc, które chcemy pokazać naszej 3 dzieciaków.Może ktoś z was doradzi gdzie jakieś kempingi,jakie a ceny co zabrać na kemping(ja nigdy nie spałam w namiocie-ale co tam, nie mogę sie łamać mam synów a oni lubią takie atrakcje może wytrzymam :cry: , a teraz na poważnie czy bardzo gorąco jest w namiocie ? da się wytrzymać w tym klimacie? co zabierać na kemping,czy w Grecji pada deszcz latem? Może macie jakiś namiar na apartament-gdzie dogadamy się po Polsku-no i co radzicie Kochani jechać w ciemno z tym namiotem,czy rezerwować.Pomóżcie.Plisss

Sytuacja z wynajmem apartamentó jest taka sama jak w Chorwacji. Jak robisz wcześniej przez internet rezerwację, to płacisz więcej. Jak przyjedziesz na miejsce i szukasz na miejscu to ceny są niższe.
Ja w zeszłym roku na początku lipca płaciłem 30 € za dwie osoby w bardzo dobrych warunkach.
Jak przychodziły maile z zapytaniami o cenę, a widziałem je bo pomagałem tłumaczyć z angielskiego na niemiecki ich treść, to grek odpowiadał mailem że cena wynosi 50-60 € zależy który apartament/pokój.
Nawiasem mówiąc, to czasem nawet nie odpowiadał, bo uważał to za stratę czasu - i tak nikt nie przyjedzie z takiego zapytania...
Tam gdzie się zatrzymałem to załątwiłęm znajomym pod koniec lipca apartament dla 2 dorosłych i 2 dziecii psa w cenie 55€ - dwa pokoje, przedpokój, kuchnia, łazienka. W głębi domu, nie przy samej plaży.
Moje studio było kilka metrów od samej plaży.
Miejscowość Psakoudia, niestety nie na Peloponezie.
http://www.valantis-holidays.de/ebay200 ... -blog.html tutaj informacje ze zdjęciami o tym domu.
Ja trafiłem tam jadąc w ciemno.
Ceny jedzenia w sklepach wyższe niż w Polsce, najtaniej w Lidlu.
I mogę szczerze polecić, Grecja jest śliczna, plaże są śliczne. Zwiedzać też jest co :D
Pozdrav
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.11.2012 16:08

nieźle - na stronie cennik z 2007 roku :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα