[quote="taurus"]Przy okazji pytanie do kolegi Kriss69 - czy mógłbyś się podzielić wiedzą na temat zakwaterowania na Pelionie - stawki, jakość apartamentów i itp.??
W 3 dni po powrocie z Lefkady planuję już przyszłoroczny wyjazd
Wywołany do tablicy w sprawie noclegów na płw Pelion dodaję parę uwag.
My rezerwowaliśmy już w Polsce przez neta po pierwsze, że potrzebowałem noclegu dla 10 osób, a nasi znajomi nie jeżdżą "w ciemno". Po wtóre nie miałem doświadczeń własnych na temat kwater greckich bo ostatni raz byłem w Grecji 10 lat temu, był to wyjazd z biura z dojazdem autokarowym, na riwierę Olimpijską.
Zarezerwowałem apartament zlokalizowany na campingu. Camping w miejscowości Kato Gatzea, znany i opisywany napewno na tym albo innych forach. Strona:
www.camping-sikia.gr
Parę uwag: camping bardzo ładny, superkomfortowy, zacieniony, z czystymi toaletami, nad samym morzem, dobrze zaopatrzonym sklepikiem. Apartamenty naprawdę superkomfortowe, oczywiście z pełnym węzłem sanitarnym, w pełni wyposażone,klimatyzowane w każdym pomieszczeniu, czyste, sprzątane codziennie, zmiana pościeli, ręczników co 2 dni. balkon z widokiem na morze, kuchnia w pełni wyposażona, a nie tak, że każdy talerzyk i łyżka z innego kompletu. ładne otoczenie itd. Płaciłem 75euro za dobę za 5 osób bez żadnych dodatkowych opłat typu za klimę, prąd czy sprzątanie końcowe w terminie 8-21.07. Nie trzeba żadnych turnusów typu od soboty do soboty. Przynajmniej od nas tego nie wymagano. Przez cały okres naszego pobytu zawsze jakieś apartamenty były wolne, tak samo widziałem wolne stanowiska na campingu. Nie wiem czy tak jest zawsze czy tylko w tym roku. Rok temu jak oglądałem stronę mojego campingu to cena za apartament miała być po 90 euro, gdy w marcu rezerwowałem to po wymianie maili cenę ustaliliśmy na owe 75euro.Obok camping Helios praktycznie podobny.
Trochę uwag ogólnych. Ta miejscowość Kato Gatzea tuż przed Kala Nera leży 18 km od Volos nad zatoką (zachodnie wybrzeże) Jest to ta bardziej "zurbanizowana" i mniej ciekawa część Pelionu. Piszę w cudzysłowiu bo to i tak jest dziura, przy której kurorty Riwiery Olimpijskiej jawią się jak Monte Carlo.
Znacznie ładniejsze jest wybrzeże wschodnie od strony morza Egejskiego i tamtejsze jeszcze większe dziury. Nasz campoing był więc dla nas bazą wypadową. Albo schodziliśmy 50m do morza na naszą plażę, aby dzień później jechać na inne. Ok 15-20 -25 km. Drogi bardzo kręte, górskie, przepiękne i raczej dobrej jakości. Ja takie lubie Same skręty, zjazdy na określone plaże zwykle opisane drogowskazem. 40 minut i jesteś na malowniczych plażach z niewielką ilością osób W miejscowosciach gorskich np KIssos , Vzyznitsa duzo ogloszeń o pokojach do wynajecia najczesciej z nr telefonu. Zagadnięty właściciel tawerny od razu chce wynająć Ci pokój. Ale to są miejscowości malownicze, ale górskie, więc trzeba się liczyć, że te kilka km trzebaby jechać do plaży. Nie spotkałem się z tym co w Chorwacji, aby ktoś stał czy nakłaniał do wynajęcia kwatery, na Pelionie nie widziałem też takich agencji wynajmu jak w prawie każdej nadmorskiej miejsowości w Chorwacji. Trzeba pytać samemu albo bezpośrednio w budynku , który nas interesuje albo w tawernie czy pobliskim sklepie. Cen nie znam bo to nie byłem zainteresowany. Mam tylko muszę znaleźć parę ulotek z namiarami, ale też trudno coś mi polecić. Zwykle rzadko jeżdże w to samo miejsce, więc jakkolwiek Grecja zrobiła na mnie pozytywne wrażenie to pewnie za rok pojechałbym albo na zachodnie wybrzeże na Twoją Lefkadę np albo na Peloponez. Natomiast polecam Pelion miejsce malownicze, zielone!!!,urokliwe, piękne, trzeba tylko mieć samochód i lubić drogi górskie.Do tego mało miejsc z badziewiem do wydawania kasy. Służę informacją w miarę możliwości. Pozdrawiam. Krzysiek