Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.04.2012 20:10

-Yaro- napisał(a):Krystof kiedy planujesz jechać, ja będę w Vasiliki od 04.08 do 17.08

jeszcze nic nie wiem, ale jak już, to lipiec :@)
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 20.04.2012 20:36

Doctor Wu napisał(a):

Hmmm :roll: Predejane ..... Mieszane uczucia.
Z jednej strony - kolos w przepięknej okolicy. Wielki budynek, obok camping, parking zamknięty. Stacja benzynowa i market spożywczy. Babinka ze straganem sprzedająca owoce i warzywa.
Pokój z klimatyzacją, niezbyt estetyczna łazienka. Olbrzymia restauracja, a w niej zawartość minimum 3 autokarów spożywająca obiadokolacje. Jeden autobus odjeżdża, a następny już czeka. Ledwo znaleźliśmy miejsce dla nas trojga, aby zaliczyć kolację. Jedzenie - zamówiliśmy typowo serbskie, cevapcici i pleskavicę, fajne ale bez rewelacji.
Z drugiej strony - typowo serbska pyszałkowata arogancja. Reklamują, że w pokoju darmowy internet, ale pomimo wprowadzania loginu i hasła otrzymanego w recepcji, nic nie działało. Wykupiony i zapłacony nocleg ze śniadaniem - które składało się z jednej bułki na głowę, mikro dodatku do pieczywa i coś do picia. A jeszcze zażądali zapłacenia ekstra opłaty za to obfite żarcie :evil: Kelner tak uprzejmy, jakby miał kałasznikowa za pazuchą.
2 lata temu, cena 42E za 3 osoby.

No cóż u mnie było wszystko odwrotnie. Na kolacji fakt trochę tłoczno, ale na pewno ilość ok. 1/2 autobusu, a na śniadaniu totalny luzik.
W menu śniadaniowym dwie bułki, jajecznica i napoje do wyboru i ile chcesz tzn. kawa lub herbata lub ewentualnie sok, ale jeżeli chciałeś np. sok bez ograniczeń to dopłata 2e.
Kelner super. Ponadto nie rezerwowałem tylko na miejscu rozmowa z recepcją i wszystko reszta tak jak opisałem.
Pokój super wszystko nowe i ręczniki w łazience czyste oraz co rzadko zdarza się w naszych hotelach dostępne jednorazowe mydła, szampony i szczoteczki do zębów, a z ciekawostki to w telewizji w pokoju 4 programy XXX ogólnie dostępne.

Byłem tam w tamtym roku, 50e - 3 osoby.

Pozdrawiam
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 21.04.2012 07:55

Ja szukam opinii na temat kwater Orange Grove i Mythos mieszczących się w Vasiliki na Lefkadzie, moze ktoś tam spędzał wakacje.
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 22.04.2012 09:08

Krystof napisał(a):dzięki :@)

jedyny strach wiąże się z autem - jeżdżę dziesięcioletnią mazdą mpv (stąd to spalanie - może wyjdzie 8.5, ale wolę liczyć więcej) ... a strach stąd, że ma już na liczniku ponad 170 tyś, coś mi huczy w kole przy skręcaniu, niebawem pojawi się problem ze sprzęgłem/dwumasą - wiesz, jak jest - jak by to się stało u Helmutów, to czułbym się bezpiecznie - gorzej, jak mi coś strzeli w greckich górach :@(((

Hejka! :papa: :hut: :sm:

My jedziemy wysłużonym "13-sto letnim Leonkiem" , i myślę że damy radę! Trzeba tylko nabić klime i wymienić tylne klocki!

Wyjazd pod koniec maja! (Zante ,Kefalonia ,Lefkada) po 5 dni na każdą wyspę!

W tym roku na kwaterki , bo jedziemy w trójkę ( namówiliśmy koleżankę!)

Już się nie mogę doczekać i siedzę jak fakir na gwoździach , ale organizm chłodzę zimym pifkiem , "spoziyrając narazie na pikne fotki ( Keri,Porto Limnionas,Myrtos,Amos,Anti Samos, Porto Katshiki ,Kathisma)

"Relacyja bydzie łosywiście na biezonco!"

Pozdrowiajom Kowolki!

:papa: :hut: :sm:
kaammyyk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaammyyk » 22.04.2012 12:28

A można wiedzieć w jakich apartamentach będziesz na tych wyspach.?
Pytam , bo jestem zainteresowany tymi wyspami i szukam fajnych apartamentów.
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 22.04.2012 16:07

kaammyyk napisał(a):A można wiedzieć w jakich apartamentach będziesz na tych wyspach.?
Pytam , bo jestem zainteresowany tymi wyspami i szukam fajnych apartamentów.

8O

Pewnie że można .

Będziemy się starać aby nie były to "małpie gaje , do których to żelazne ptaki przynoszą w swoich brzuszkach setki all-inclusiwów, BB i HB "

.. nie mam pojęcia jakie to będą apartmany, pojedziemy , jak się nam spodoba i cena będzie odpowiednia to zostaniemy " toć to ni ma Sahara"
Nigdy nic nie rezerwuję , preferuję sprawdzanie organoleptyczne , a jak nic nie znajdę , to sobie otworzę pifko , położę się na gorącym piasku Ammos albo jakiejś innej i " bede se kuził faje, puscoł bonki ,licył gwiozdki , godoł s jonickiym i maził ło niebieskich migdołach!"

Pozdrówki!

demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 22.04.2012 17:34

tamtam napisał(a):Nie wiesz czasem czy zrobili także ten kawałek autostrady przed granicą Macedońską?
W 2011 roku budowali tam autostradę.
Nie był to wprawdzie długi odcinek, ale zawsze to szybciej :)

Pod koniec ubiegłych wakacji jeździło się już po nowej nitce ale na starej przbudowywali mostki. Zaczeli już też ryć pod drugi pas na wysokości Vranja. Swój przygraniczny kawałek skończyli już Macedończycy.
Skończyli też nową część mostu Beska na Dunaju za N.Sadem ale jest odnawiana stara część.

A od przyszłego roku, od przejścia w Tompie-Kelebiji do autostrady dojedziemy obwodnicą Suboticy.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 02.05.2012 14:00

Ostatni nr Angory zawiera art.Mafia drogowa opisujący działania rumuńskich grup mafijnych na serbskich autostradach ich sposoby działania i strefy wpływu.Jadę do Gr czwarty raz i zawsze się pilnowałem więc nigdy osobiście tego co opisije gazeta nie doświadczyłem,ale warto z zawartych tam porad czerpać.Dranie posuwają się do przecinania przewodów hamulcowych czy nawet trenowania psów w taki sposób by te wpadały pod samochody itd.Lektura godna polecenia.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 02.05.2012 14:50

Właśnie jestem po lekturze tego artykułu.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 02.05.2012 19:33

Te numery z awarią auta i oferowaniem niby złota za dobrą kasę to oni. robią i na naszych drogach. :evil:
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 03.05.2012 12:38

pawelh napisał(a):Ostatni nr Angory zawiera art.Mafia drogowa opisujący działania rumuńskich grup mafijnych na serbskich autostradach ich sposoby działania i strefy wpływu.Jadę do Gr czwarty raz i zawsze się pilnowałem więc nigdy osobiście tego co opisije gazeta nie doświadczyłem,ale warto z zawartych tam porad czerpać.Dranie posuwają się do przecinania przewodów hamulcowych czy nawet trenowania psów w taki sposób by te wpadały pod samochody itd.Lektura godna polecenia.

"no co tu godać Pawełku,........"!

"bydymy łostrozni...."

.....syrokij druzki zycymy ....!

...Kowolki Pozdrowiajom!

pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 03.05.2012 15:36

Jedziesz miesiąc wcześniej to sprawdzisz :wink: Na przedmeiściach Belgradu pełno chętnych do mycia szyb i trudno przewidzieć jak się zachowają jeśli nic nie zarobią.Przez dwa ostatnie lata jechałem nocą więc było spoko.Zatrzymuję się tylko na wielkich monitorowanych stacjach i możliwie blisko budynku i jak do tej pory obyło się bez problemów.pozdrawiam
OLICA
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) OLICA » 07.05.2012 21:23

WANDO K. !!!
Bardzo cię proszę o odzew w sprawie kwatery w Podacy w CRO.
Pisałaś, że tam byłaś :) O tu : forum/viewtopic.php?p=924883#924883

Mój mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Przepraszam za zaśmiecenie wątku :)
tajemniczy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 16.05.2012 11:14

ja musiałem odpuścić rezerwację na Lefkadzie...... , w przyszłym roku już na pewno zajadę ;-)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 17.05.2012 20:07

Trochę mieszają,ale ja nie odpuszczam i czekam na wyjazd.Grecy z powodu kryzysu są bardziej elastyczni więc tak naprawdę może być taniej :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα