Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 17.04.2012 23:20

Magdzik napisał(a):
-Yaro- napisał(a):
Magdzik napisał(a):Witajcie !
My w tym roku też zdradzamy Chorwację. Po 6 latach może zostanie nam to wybaczone :). Własciwie czytając forma wpadła nam w oko Lefkada.
Magda

Magdzik kiedy się wybieracie do Lefkady?

Witaj !
Mamy rezerwację od 1 lipca (niedziela) do 11 lipca. Jedziemy we dwie rodziny, 2 auta. Ponieważ większość z nas ma też piątek już wolny to może nawet po zakończeniu roku szkolnego syna byśmy ruszyli sobie i dojechali np do granicy albo do Bratysławy, ale to chyba już za daleko. Sama nie wiem.
A może właśnie ktoś nocował na tym odcinku od granicy do Bratysławy i może coś polecić ? Potem może jakiś nocleg pod koniec Serbii lub w Macedonii ? Może polecicie jakieś miasteczka godne uwagi ?
Niestety, pewnie ze względu na dwoje małych dzieci będziemy się w tym roku wlekli :)

Witam polecam nocleg prawie na końcu Serbii. Nie trzeba rezerwować, zawsze są wolne pokoje. Czysto wspaniała kuchnia w tamtym roku płaciłem za 3 dorosłe osoby + śniadanie 50e. W każdym pokoju tv, łazienka , parking strzeżony.
http://www.motel-predejane.com

Pozdrawiam
damianrej
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianrej » 18.04.2012 00:48

myślę że jeśli miałby zrezygnować z wyjazdów do Chorwacji to tylko i wyłącznie dla Grecji. Aczkolwiek chorwacja jest tak nieprzemierzonym krajem, że grecja może i owszem ale nie w tym życiu.

Grecja tylko dlatego że krajobraz jest podobny do chorwackiego i jednak Historia przyciąga do siebie. Ale na pierwszym planie jest historia Chorwcji i jej przepiękny krajobraz i klimat
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 18.04.2012 05:49

hrvatzpolski napisał(a):myślę że jeśli miałby zrezygnować z wyjazdów do Chorwacji to tylko i wyłącznie dla Grecji. Aczkolwiek chorwacja jest tak nieprzemierzonym krajem, że grecja może i owszem ale nie w tym życiu.

Grecja tylko dlatego że krajobraz jest podobny do chorwackiego i jednak Historia przyciąga do siebie. Ale na pierwszym planie jest historia Chorwcji i jej przepiękny krajobraz i klimat

Witaj, ale cóż owa wypowiedź ma wspólnego z pytaniami w wątku. Szanuję twoje prywatne spostrzeżenia, ale to raczej jest do innego działu.

Pozdrawiam
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 18.04.2012 13:18

hrvatzpolski napisał(a):myślę że jeśli miałby zrezygnować z wyjazdów do Chorwacji to tylko i wyłącznie dla Grecji. Aczkolwiek chorwacja jest tak nieprzemierzonym krajem, że grecja może i owszem ale nie w tym życiu.

A kolega był w Grecji?
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 18.04.2012 14:31

bukmacher ... przez ten Twój cholerny link z noclegami ziarno mi się zasiało i przez cały dzień temat Sithonii drążę :@(((((((

szlag by to, znowu będę się musiał na granicy z Turkami użerać!
damianrej
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianrej » 18.04.2012 21:46

pawelh napisał(a):

A kolega był w Grecji?

nie jeszcze dlatego jeśli nie Chorwacja to Tylko Grecja
damianrej
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianrej » 18.04.2012 23:32

bukmacher3 napisał(a):

Witaj, ale cóż owa wypowiedź ma wspólnego z pytaniami w wątku. Szanuję twoje prywatne spostrzeżenia, ale to raczej jest do innego działu.

Pozdrawiam

Witaj a do jakiego działu? tutaj temat główny brzmi "jak nie Chorwacja to ...?" dlatego też chciałem się podzielić tym gdzie wybrał bym wakacje jeśli nie w Chorwacji;P pozdrawiam
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 19.04.2012 06:22

Magdzik napisał(a):

Witaj !
Mamy rezerwację od 1 lipca (niedziela) do 11 lipca. Jedziemy we dwie rodziny, 2 auta. Ponieważ większość z nas ma też piątek już wolny to może nawet po zakończeniu roku szkolnego syna byśmy ruszyli sobie i dojechali np do granicy albo do Bratysławy, ale to chyba już za daleko. Sama nie wiem.
A może właśnie ktoś nocował na tym odcinku od granicy do Bratysławy i może coś polecić ? Potem może jakiś nocleg pod koniec Serbii lub w Macedonii ? Może polecicie jakieś miasteczka godne uwagi ?
Niestety, pewnie ze względu na dwoje małych dzieci będziemy się w tym roku wlekli :)

Szkoda ja będę na Lefkadzie od 4 sierpnia do 17, mam nadzieje że po powrocie podzielisz się wrażeniami :wink:
TOPAS
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TOPAS » 19.04.2012 09:33

Widzę, że sporo Cromaniaków zawita w tym roku na Lefkadę.
Ja również tam się wybieram od ok 11 do 22 lipca, wyjazd w ciemno. Oczywiście przez MNG i AL, może częściowo śladem znamienitych podróżników z tego forum.
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 19.04.2012 18:43

Krystof napisał(a):bukmacher ... przez ten Twój cholerny link z noclegami ziarno mi się zasiało i przez cały dzień temat Sithonii drążę :@(((((((

szlag by to, znowu będę się musiał na granicy z Turkami użerać!

Coż to pozwol mu najpierw skiełkować, a następnie skonsumuj owoc Sithonii lub innego regionu.

Jeżdżę przez Tompę i jeszcze nigdy nie stałem dłużej jak 10min. i Turkow mijam tylko po drodze, także pomyśl może warto nadłożyć ok. 40km i mieć spokoj.

Pozdrawiam
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 19.04.2012 19:02

Potwierdzam słowa bukmachera odnośnie przejścia w Tompie.

Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.04.2012 07:43

spoko 8) ,

a tak z lenistwa spytam (Taurusie) - jak szacujesz koszt przejazdu z 3miasta do Sithonii i z powrotem dieslem przy spalaniu ok. 9 litrów?

bo mi wychodzi - z opłatami i paliwem - ok. 2600,- (4600 km) + 500,- (opłaty) - zawyżam, czy zaniżam?
goly
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goly » 20.04.2012 07:55

Topas a do jakiej miejscowosci sie wybierasz ?
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 20.04.2012 08:16

Krystof napisał(a):spoko 8) ,

a tak z lenistwa spytam (Taurusie) - jak szacujesz koszt przejazdu z 3miasta do Sithonii i z powrotem dieslem przy spalaniu ok. 9 litrów?

bo mi wychodzi - z opłatami i paliwem - ok. 2600,- (4600 km) + 500,- (opłaty) - zawyżam, czy zaniżam?

Wstrzeliłeś się w widełki - ja szacuję na podstawie poprzednich wyjazdów, koszt łączny przejazdów i jeżdżenia po Grecji - 600 do 800 Euro - paliwo, Autostrady w dwie strony - 60 zł Polska, 14E Słowacja, 82 zł Węgry, 36E Serbia, 8E Macedonia. U mnie dochodzą jeszcze opłaty za greckie autostrady.
W tym też jest nocleg tranzytowy w Serbii.
Przejadę 6 -7 tyś. km.

Pozwól , że zapytam - 9l Diesla?? Cy jeździsz?? Voyager palił mi od 5.5 do 7, a Zafira nigdy więcej niż 6l.

Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.04.2012 08:46

dzięki :@)

w międzyczasie zmeliorowałem temat Lefkady ... to tylko 200 km dalej, a zawsze coś nowego, a po drodze można zahaczyć o Ohryd i zrobić sobie powtókę z Meteorów, jakby co ;@)

ty dojeżdżasz w jeden dzień do Serbii? bez wcześniejszego noclegu? dżizas ... ja dojechałem najdalej do Szeged :@/ tyle, że bez zmiennika
Ostatnio edytowano 06.05.2012 14:07 przez Krystof, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα