Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 22.03.2012 22:37

niuniek napisał(a):tamtam, wyczytałem na forum o Bułgarii, że ostatni odcinek od Horgosz do Novi Sad został oddany w pażdzierniku zeszłego roku.

To jest rewelacyjna informacja.
Nie wiesz czasem czy zrobili także ten kawałek autostrady przed granicą Macedońską?
W 2011 roku budowali tam autostradę.
Nie był to wprawdzie długi odcinek, ale zawsze to szybciej :)

Pozdrav
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 22.03.2012 23:01

Tu akurat nie mam tak dobrego info - "wschodni odcinek Korytarza 10 z Niszu do Dimitrovgradu zostanie wybudowany do końca 2014 r., a południowy z Leskovaca do macedońskiej granicy do końca 2015 roku" to cytat z tego samego forum, pozdrawiam
PS. Jak się wkleja wypowiedź osoby, którą chce się zacytować, bo zwyczajnie tego nie potrafię? Czytając dalej, stwierdzam, że i Belgrad może mnie nie miło zaskoczyć...czasowo?
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 22.03.2012 23:07

niuniek napisał(a):Tu akurat nie mam tak dobrego info - "wschodni odcinek Korytarza 10 z Niszu do Dimitrovgradu zostanie wybudowany do końca 2014 r., a południowy z Leskovaca do macedońskiej granicy do końca 2015 roku" to cytat z tego samego forum, pozdrawiam
PS. Jak się wkleja wypowiedź osoby, którą chce się zacytować, bo zwyczajnie tego nie potrafię? Czytając dalej, stwierdzam, że i Belgrad może mnie nie miło zaskoczyć...czasowo?

Belgrad zwasze przejeżdżałem w nocy, tak sobie ustawiałem przejazd.
Jest kawałek obwodnicy którą można prawie objechać Belgrad od zachodu.
Nie znalazłem informacji że Serbowie otworzyli ten odcinek o którym piszesz.
http://www.putevi-srbije.rs/index.php?lang=en tutaj strona Serbskich dróg, nie znalazłem informacji o tym że otwarli druga nitkę autostrady...
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 23.03.2012 08:33

tamtam, wyczytałem to z tego forum, przejrzyj tą stronkę : http://www.bulgaricus.com/forum/viewtop ... =7535&p=25,
a z tym Belgradem, to też muszę przemyśleć, ale chyba będę tam po 16, niestety.
Magdzik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdzik » 30.03.2012 17:22

Witajcie !
My w tym roku też zdradzamy Chorwację. Po 6 latach może zostanie nam to wybaczone :). Własciwie czytając forma wpadła nam w oko Lefkada. Troszkę szukałam ofert i w końcu mamy zarezerwowany apartament za 120 EUR dla dwóch rodzin(4 dorosłe i 3 dzieci), (3 sypialnie, salon, kuchnia, 2 łazienki, taras), basen. Troszkę do morza daleko ok 600 m, ale nie jest źle. W cenie są śniadania. Całkiem przyzwoita cena.
Martwi mnie tylko podróż samochodem, córeczka będzie miała 10 miesięcy.
Czy polecacie jakiś sprawdzony nocleg w Belgradzie ?
Wracając chciałabym zostać w Budapeszcie 2 dni.... takie plany.

Patrzyłam też na przeloty do Aten. Na razie drogo (ponad 3 tys). Podobno ceny będą niższe w maju... gdzieś tak wyczytałam. Może jakieś czartery. Może możecie coś polecić, które biura oferują tanie loty do Grecji ? Wypożyczenie auta kosztuje ok 200 EUR na 10 dni. Myślę, że nie jest to drogo (jeśli się znajdzie tani przelot oczywiście).
Dajcie znać.
Pozdrawiam serdecznie
Magda
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 30.03.2012 17:41

Może to nie Belgrad, ale widok na Dunaj urzekający.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 31.03.2012 19:55

Lefkada ma sporo plaż i warto je zaliczać a jeśli jedziecie samochodem to polecam bo każda jest inna :wink: Na Greckim forum szukaj postów Taurusa on zatrzymuje się na noclegi w Belgradzie.W tej kwestii nie pomogę bo docieram na miejsce bez noclegu.
Magdzik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdzik » 01.04.2012 09:43

Doctor Wu napisał(a):Może to nie Belgrad, ale widok na Dunaj urzekający.

Faktycznie, bardzo sympatyczne miejsce. Dodaję do bazy noclegowej :lol: .
Dziękuję !!
TOPAS
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TOPAS » 10.04.2012 18:08

Witam, czy ktoś może z forumowiczów orientuje się czy autostrada w GR od Tesalonik do Ioanniny jest już płatna?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.04.2012 18:19

We wrześniu zeszłego roku płaciłem tylko na jednej bramce, na odcinku między Kozani a Werią. Koszt 2.80 euro za auto osobowe.

Na trasie były jeszcze bodajże 3 inne bramki, gotowe, ale jeszcze nieczynne.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 12.04.2012 19:28

Doctor Wu napisał(a):Może to nie Belgrad, ale widok na Dunaj urzekający.

Witam

Pamiętasz może ceny za pokój??

Wiem, że na stronie są w serbskiej walucie ale może w Euro pamiętasz??

Pozdrawiam
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 12.04.2012 19:42

Nie pamiętam, bo spaliśmy gdzie indziej :?
Na razie jest to plan na następny nocleg tranzytowy w nieznanej przyszłości.
Pisze, że 2200 - 33oo dinarów zależnie od wielkości pokoju.
1 EUR = 111,5 RSD
:papa:
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 12.04.2012 19:45

Dziękuję

Jak ja się ich zapytałem o pokoje i ceny to od razu rezerwacji mi zrobili ;) i nadal nie wiem za ile ;)

Pozdrawiam
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 16.04.2012 07:33

Magdzik napisał(a):Witajcie !
My w tym roku też zdradzamy Chorwację. Po 6 latach może zostanie nam to wybaczone :). Własciwie czytając forma wpadła nam w oko Lefkada.
Magda

Magdzik kiedy się wybieracie do Lefkady?
Magdzik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdzik » 17.04.2012 13:51

-Yaro- napisał(a):
Magdzik napisał(a):Witajcie !
My w tym roku też zdradzamy Chorwację. Po 6 latach może zostanie nam to wybaczone :). Własciwie czytając forma wpadła nam w oko Lefkada.
Magda

Magdzik kiedy się wybieracie do Lefkady?

Witaj !
Mamy rezerwację od 1 lipca (niedziela) do 11 lipca. Jedziemy we dwie rodziny, 2 auta. Ponieważ większość z nas ma też piątek już wolny to może nawet po zakończeniu roku szkolnego syna byśmy ruszyli sobie i dojechali np do granicy albo do Bratysławy, ale to chyba już za daleko. Sama nie wiem.
A może właśnie ktoś nocował na tym odcinku od granicy do Bratysławy i może coś polecić ? Potem może jakiś nocleg pod koniec Serbii lub w Macedonii ? Może polecicie jakieś miasteczka godne uwagi ?
Niestety, pewnie ze względu na dwoje małych dzieci będziemy się w tym roku wlekli :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα