Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 18.11.2011 20:39

Co do cen to zostaniesz miło zaskoczony ceny apartamentów są o 20 procent mniejsze od oferowanych w Cro(nie wiem jak jest sierpniu)droższy jest dojazd bo większa odległość,ale i to da się zrekompensować tankowaniem w Macedonii.Ja trzy lata temu miałem podobne dylematy do Twoich i patrząc z perspektywy trzech zaliczony i czwartego planowanego wyjazdu stwierdzam,że są to obawy bezzasadne. :wink: [/code]
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 18.11.2011 20:42

Apartamenty znajdziesz na miejscu bez problemu,ale wyjątek to miesiąc urlopowy tzn sierpień.
WANDA.K
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WANDA.K » 18.11.2011 22:24

Dzięki za słowa otuchy. Zawsze można na Was liczyć. Szkoda tylko ze Euro tak wysoko stoi, ale do wakacji jeszcze trochę czasu.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 19.11.2011 19:10

Witam

Jestem zaskoczony problemem ze znalezieniem tanich kwater na Lefkadzie - ja za 5 osób płaciłem max. 40 euro.

Obecnie jestem po poszukiwaniach kwater na Peloponezie - okręg Argolida i tutaj dopiero ceny zabiją - najtaniej mam 55 euro plus za zużyty prąd.

Ale i tak tam śmigam ;)

Pozdrawiam
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 19.11.2011 21:28

taurus poważnie tak tanio tam jest?,chciałbym przyjechać na Lefkadę w lipcu czy takie ceny o których piszesz wchodzą w grę?,w Czarnogórze w tym roku płaciłem za 2+1 45euro więc wybacz mi lecz nie mieści mi się w głowie.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 19.11.2011 21:55

Kochani, tanio to jest pojęcie względne ale wakacje dla 5 osób, 21 dni, 6 tyś km, paliwo, posiłki (zapas z domu tylko na 10 posiłków plus tradycyjne polskie przysmaki ), noclegi i pamiątki ok. 8 tyś pln mi wyszły.

Wszystko zależy od kategorii apartamentu - są i po 260 Euro.

Ja nie wymagam luksusów - szukam apartamentów prostych, czystych i jak się da z klimatem (nie z klimatyzacją ;)).

To ma być wakacyjna przygoda dla mnie i rodziny.

Naturalnie mam świadomość, że tam jest Euro i produkty kosztują odpowiednio 4x więcej.

Ale...

Słońce, plaże i klimat przyjazny moim dzieciom (są alergikami) mam tam co dzień.

W Polsce nie (moja kuzynka na Mazurach za drewniany domek na kampingu zapłaciła więcej niż ja za apartament w Grecji - o braku słońca, kleszczach i komarach nie wspomnę).

Do Chorwacji też jeździłem z tego powodu, co do Grecji ale ostatnie wakacje kosztowały mnie 12 tysięcy. Ciut za drogo ;)

Chociaż pewnie tam wrócę bo zbieram namiary na budżetowe apartamenty ;)

Pozdrawiam
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 19.11.2011 22:48

Ja płaciłem 50 euro za 2 osoby na Lefkadzie, ale to były tylko 3 dni. Teraz na Chalkidiki płaciłem z tego co pamiętam 40 euro, ale były i tańsze tylko nie w miejscowości gdzie mieszkałem, byłem tylko dwa noclegi. To są ceny z najwyższego z najwyższych "high season" w Grecji.

Musisz liczyć... 10-12 euro ośmiornica w knajpie, gyros 1,5-3 euro, mule w granicach 6-8 euro, mięsiwo podobnie. Generalnie ja z Polski nic nie wożę, a i tak moim głównym wydatkiem jest paliwo - w dużej części z mojej winy :) Cen nie ma się co bać, szczególnie jak samemu gotujesz (sam bym tak robił jakbym był dłużej na miejscu - sprzedają owoce morza) i masz kwaterę na dłużej.

Fajnym pomysłem jest kupienie lodówki - i zakupy na bazarze np. w Korce (taniej niż w Ohrydzie, ale w przypadku innej drogi można to zrobić np. w Skopje czy Gevgeliji) - tanio i doskonałe jakościowo produkty - owoce, warzywa etc.

Co do cen na plażach nie jest drogo, nie wiem jakie ceny są w Polsce nad morzem, ale nie powalają.

Pozdrawiam!
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 20.11.2011 11:46

W uzupełnieniu

Apartament wyposażony był:

lodówka
TV
internet WIFI
oraz dostęp do pralki (proszek właściciela - choć to nie reguła)

Co do cen - mam sfotografowane Menu z restauracji Pingwin w Vassiliki i postaram się je udostępnić na Greckim forum - nie chcę tutaj siać dywersji - zresztą, przygotowuję stronę z fotkami z apartamentu do którego jeżdżę i będzie tam wszystko do wglądu.

Pozdrawiam

p.s.

Pita Gyros 1.5 Euro
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 20.11.2011 12:12

Z napisał(a):taurus poważnie tak tanio tam jest?,chciałbym przyjechać na Lefkadę w lipcu czy takie ceny o których piszesz wchodzą w grę?,w Czarnogórze w tym roku płaciłem za 2+1 45euro więc wybacz mi lecz nie mieści mi się w głowie.
''Błogosławieni,którzy nie widzieli a uwierzyli..."W Belgradzie na CB spotkałem rodaków jadących do Cz.Góry bo jak stwierdzili nie stać ich na Grecję :lol:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 20.11.2011 12:21

Wynajem apartamentu standardowo 40euro choć jak pisze bardziej doświadczony kolega taurus bywa i bardzo drogo.Jest kilka uwarunkowań pora,region ilość dni itd.Natomiast w tej cenie da się poszukać całkiem ciekawe apartamenty na skład 2+2 czy 2+3 a co ważne brak wyzysku cenowego wynikającego z sezonu czy lokalizacji w sklepikach barach itd.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 20.11.2011 12:33

pawelh napisał(a):[..."W Belgradzie ...:

A pro po Belgradu i Serbii - w tym roku jeszcze było tanio - zarówno środki spożywcze jak i noclegi.

W centrum Belgradu (stare miasto - dzielnica VIP-ów)mieszkanie o powierzchni 60-70 m2 - kablówka, internet. mikrofala, lodówka plus podziemny parking - 65Euro za 5 osób i auto a spać mogło z 7-9 osób.

Pozdrawiam
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 20.11.2011 17:47

taurus napisał(a):
Co do cen - mam sfotografowane Menu z restauracji Pingwin w Vassiliki i postaram się je udostępnić na Greckim forum

Witaj jaki adres owego forum. Brakuje mi kalmarów na codzień z owej restauracji.

P.S. E-maila otrzymałem, będę go powoli trawił bo brakuje czasu.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 20.11.2011 19:45

Adres poszedł na priv.

Mnie też brakuje ich potraw , np. kleftiko, moussaki, dolmadaki, stifado... zgłodniałem ;)

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 20.11.2011 19:52 przez taurus, łącznie edytowano 1 raz
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 20.11.2011 19:52

Moim zdaniem, jeżeli chodzi o ceny noclegu to różnice są niewielkie jeżeli chodzi o Chorwacje, Grecję, Czarnogórę czy Albanię. Większe różnice są w knajpach, ale tylko dlatego że w Albanii jest znacznie taniej.... a w pozostałych trzech krajach bardzo podobnie.
Pozdrawiam
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 20.11.2011 19:57

piter83pl

Wiadomo, w końcu to są wakacje za granicą i koszta są takie jakie są - różnice kursowe plus zwyczajowe podwyżki w sezonie ale trzeba się z tym liczyć.

Chyba, że się weźmie z domu - weki , ziemniaki i itp. Ale mimo, że wówczas wakacje tańsze to nie ma już 100% delektowania się "egzotyką".

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα