Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Wiatrucień
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiatrucień » 29.09.2011 08:57

killka drogowych konkretów związanych z niezapomnianym pobytem w Grecji ( 11- 25 września 2011 ).

opłaty drogowe:

postanowiliśmy oszczędzać na czasie i ciąć autostradami:

Słowacja - winieta tygodniowa kupiona na Slovnafcie w Zilinie - 7,5 Euro
Węgry - winieta bodajże 4-dniowa dostępna w kantorku przy dawnym kompleksie przejścia granicznego SK/H - 7,5 Euro

Serbia - opłaty na bramkach - Subotica - Nowy Sad - Belgrad - 2,5 i 3,5 Euro
- Belgrad - Nis - 7,5 Euro
- odcinek za Nisiem - ok. 1,5 euro
Macedonia - 3 x 1 Euro

Grecja - :) autostrady przepiękne, ale niestety dosyć drogie. Mogliśmy się o tym przekonać podróżując z południowego Peloponezu aż za Saloniki. Płaci się na bramkach ustawianych mniej więcej co 30 -40 km.

tankowanie: Słowacja - dobicie baku
Serbia - byliśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni poziomem stacji w tym kraju. Polecam koncerny OMV i MOL. Zazwyczaj 5 albo 10km przed stacją stoi tablcia informacyjna z wymienionymi symbolami usług dostępnych na stacji - m.in. symbol pięniążków. Błyskawiczna wymiana euro na dinary, dotankowanie i kilkugodzinny, spokojny sen na oświetlonym, "okamerowanym'' parkingu. Z czystym sumieniem polecam przejazd przez Serbię ( z Belgradem włącznie ) w godzinach nocnych.

ceny paliw nie odbiegają od tych podawanych na stronach PZM travel.

Nie zapomnijcie o zielonej karcie !

ceny za camping: auto + namiot + 2 osoby - między 15 a 20 euro. Wyjątek (22euro) stanowił camping w Rafinie, który wybraliśy tylko ze względu na bliskość Aten. Cena zupełnie nie pokrywająca się z jakością...
Opłąta z elektryczność - ok. 3 euro. Na większości campingów jest bezprzewodowy internet.

metro w Atenach - bilet na cały dzień - 4 euro.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 29.09.2011 18:33

Ja na koniec czerwca i początek lipca trafiłem na darmowe przejazdy :lol: Grecy protestowali nie pobierając opłat na baramkach :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.09.2011 19:24

Obecnie jest możliwość adoptowania Greka za jedyne 500 Euro/miesiąc.

Grek będzie robić za Ciebie wszystko na co nie masz czasu.

Spać za Ciebie do jedenastej.

Chodzić za Ciebie na kawę.

Odbywać poobiednia sjestę.

Wieczorem siedzieć za Ciebie w knajpce.

Ja już adoptowałem i mam luz - mogę pracować od rana do wieczora!
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 29.09.2011 19:44

:lool: :lool: :lool:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 02.10.2011 16:27

Faktem jest,że są leniwi patrząc na ilość i wydajność pracy ich zarobki powinny wynosić średnio 300 euro :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.10.2011 16:30

pawelh napisał(a):Faktem jest,że są leniwi patrząc na ilość i wydajność pracy ich zarobki powinny wynosić średnio 300 euro :wink:

Moje zdanie na ten temat jest podobne. Nie wybieram się drugi raz do Grecji. Szkoda pieniędzy.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 02.10.2011 16:35

Natomiast mają przepiękne morza,wyspy itd to dla nich warto tam jechać :wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.10.2011 22:01

pawelh napisał(a):Natomiast mają przepiękne morza,wyspy itd to dla nich warto tam jechać :wink:

... no cóż, Grecy na pewno będą zachęcać turystów do przyjazdu, między innymi konkurencyjnymi cenami, kto wie, czy w przyszłym roku wakacje w cieniu Akropolu nie będą nieco tańsze niż kilka lat wcześniej :D
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 02.10.2011 22:26

"...no cóż, Grecy z pewnością będą zachęcać turystów do przyjazdu, między innymi konkurencyjnymi cenami, w takim razie w przyszłym roku wakacje w cieniu Akropolu mogą być nieco tańsze niż kilka lat wcześniej ..."

oby tak było, bo jechać warto.
Pożyjemy , zobaczymy, mam przed oczyma kartkę na stacji z wypisaną ceną za benzynę 10 E.
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 03.10.2011 06:28

Tam, gdzie podatki będą musiały być ściągnięte, ceny w Grecji będą astronomiczne ( benzyna, prom). Tam, gdzie obywatele będą mogli walczyć z wrednym rządem i pazerną Unią (noclegi, restauracje) - turysta będzie swoimi pieniędzmi wspomagał tylko biednych, zapracowanych, wysokowydajnych i wykorzystywanych Greków.
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 03.10.2011 18:39

Wrociłem na dniach z tygodniowej wycieczki po Krecie. Wyprawa była troche sentymentalna, bo jak wielu Polaków 21 lat temu budowałem Grecję.
Pierwsze wrazenie- nic sie nie zmieniło. Budynki jak zwykle niedokonczone, w Hiraklionie, Chanii pełno grafiti. National Road to w porownaniu nawet z naszymi krajowkami dziadostwo. Podczas calego pobytu widziałem dwie budowy. Muzeum archeologiczne w Hiraklionie oczywiscie w remoncie.
Z tego co sie dowidzialem poczta grecka w ramach oszczednosci zabrala listonoszom skuterki.
Ale sa i plusy. Jakość usług turystycznych bardzo dobra. Samochod czekal pod halo przylotow. Po 5 minutach juz jechalismy. Tylko benzyna 1,75 juro.
Wynajecie na 8 dni huindai getz'a kosztowalo 188 juro. W hotelach zarezerwowanych przez booking czekali na nas w drzwiach. Bez sniadania 22 juro za pare. Sniadanie 3 juro. W knajpach tez nie jakos specjelnie drogo. W Chanii danie dnia- grecka+musaka+kawa 15 juro za dwie osoby.
Niestety w sklepach juz drozej. Podobnie jak w Chorwacji.
Zona fanka Turcji i rozpieszczona Murterem jechala do Grecji z pewnym wahaniem. Ale po przejechaniu trasy Chania-Hiraklion-Archanes-Matal-Sfakia-Falasarna-Chania juz planujemy wyprawę na pd wschod Krety. Jezeli zbankrutuja i wróca do drachmy powinno byc jeszcze taniej.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.10.2011 05:40

pawelh napisał(a):Faktem jest,że są leniwi patrząc na ilość i wydajność pracy ich zarobki powinny wynosić średnio 300 euro :wink:

No tak, gdy się widzi na co dzień jak wokół ludzie za ciężką, czasem wręcz niewolniczą pracę dostają marny grosz, rzec można, jałmużnę, to ich zarobki w stosunku do włożonego trudu będą wydawać się niezdrowo zawyżone.. :(
Grecy nie muszą, np. mając wykształcenie wyższe, układać kafelek w jakiejś angielskiej dziurze lub wycierać zasrane pomarszczone zadki starym bogatym Aryjczykom, by jako tako utrzymać na poziomie egzystencję swoich rodzin. Taaa... Grecy mają skandalicznie roszczeniową postawę!

Jeżdżę do Grecji od kilku lat i na razie nie chcę tego zmieniać, bo: jest tam pięknie, zawsze można liczyć na pogodę (nawet jak pada to jest gorąco), w stosunku do Chorwacji jest taniej, a ostatnio (z tego co czytam) to zdecydowanie taniej, no i co najważniejsze - Grecy wiedzą jak traktować turystów, w Grecji czuję, że jestem odpowiednią osobą na odpowiednim miejscu, Grecy traktują turystów tak, jak powinno się traktować klienta, który zapewnia im dostatnie życie (a tego często na Bałkanach brakuje).

W tym roku płaciłem za studio z klimą dla 3 osób 20 metrów od pięknej zacisznej plaży w Toroni na Halkidiki 40 euro. W szczycie sezonu (początek sierpnia).
Obiady w tawernach dla 3 osób (together) do syta i z deserem ani razu nie przekroczyły 30 euro, a czasem płaciliśmy ok. 20 euro. I to b. dobre obiady, włącznie z rybami i owocami morza. W sklepach ceny jak u nas, a w Sarti w dużym markecie niektóre produkty były tańsze niż u nas.
Ponoć na południu Grecji i na wyspach jest drożej, ale nie byłem wiec się nie wypowiadam.

A tutaj link do kilku ujęć z Toroni (z Sarti jeszcze nie wrzuciłem)
https://picasaweb.google.com/aversjum/Halkidiki2011

pzodro
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 11.10.2011 06:50

Odnosnie cen w sklepach-odniosłam zupełnie inne wrazenie:w sklepach zdecydowanie drożej niż u nas.A ceny kosmetyków i chemii gospodarczej(bez tego raczej sie nie da prowadzić domu) to mnie przeraziły.W knajpach i owszem-ceny do przyjęcia.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.10.2011 10:01

to ja ewa napisał(a):Odnosnie cen w sklepach-odniosłam zupełnie inne wrazenie:w sklepach zdecydowanie drożej niż u nas.A ceny kosmetyków i chemii gospodarczej(bez tego raczej sie nie da prowadzić domu) to mnie przeraziły.W knajpach i owszem-ceny do przyjęcia.

A no to sory... bo ja głownie miałem na myśli ceny żywności.
Hm... może masz rację, bo kupując pastę do zębów Aquafresh w Sarti w markecie zapłaciłem 2 euro, a u nas w Realu płacę za taką samą tubkę pasty 6.70 .. :), więc chyba masz jednak rację.
A w gdzie w Grecji sprawdzałaś te ceny? Mam na myśli miejscowość.

Co do kryzysu w Grecji:
między innymi bardzo się do tego przyczynił resort infrastruktury, ponieważ duża cześć długu greckiego pochodzi między innymi z rozbudowy dróg (autostrad) w ostatnich latach. Grecy, chcąc budować drogi, musieli pożyczać pieniądze w bankach (oczywiście francuskich i niemieckich), bo taki był warunek tzw. "dotacji" unijnych i teraz ogromną część ich długu stanowią m. inn. rosnące w postępie geometrycznym odsetki tych długów.

zpodro
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 11.10.2011 18:14

janniko napisał(a):A w gdzie w Grecji sprawdzałaś te ceny? Mam na myśli miejscowość.

ceny z Gerakini,Psakoudii(miedzy Kasandrą a Sithonią),w małych i dużych sklepach.
Ceny żywnosci nie interesowały mnie za bardzo,bo wakacje byly z opcją HP-stąd tylko przekąski południowe w tawernach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα