Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 08.08.2011 08:19

bukmacher3 napisał(a):
pelkin1971 napisał(a):
typ napisał(a):
bukmacher3 napisał(a):Drodzy forumowicze, mam pytanie czy jeszcze ktoś wybiera się w tym roku na Lefkadę.

Prosiłbym o info na forum, kiedy i skąd wyjazd. Miałbym mały temat do porozmawiania.

Pozdrawiam

We wrześniu też wybieram się między innymi na Lefkade. Jak możesz to zapisz namiary na jakie noclegi, kampingi. Zbierz informacje o cenach.

Życzę Tobie udanych wakacji i szczęśliwej podróży.

Pozdrawiam Maciej

Która trasą będziesz jechał. Ewentualnie podaję bliższy namiar na mnie to tam podeślij nr telefonu to zadzwonię i porozmawiamy: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Pozdrawiam

Wysłałem wiadomość na e-mail

Pozdrawiam
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 14.08.2011 23:16

pelkin1971 napisał(a):
typ napisał(a):
bukmacher3 napisał(a):Drodzy forumowicze, mam pytanie czy jeszcze ktoś wybiera się w tym roku na Lefkadę.

Prosiłbym o info na forum, kiedy i skąd wyjazd. Miałbym mały temat do porozmawiania.

Pozdrawiam

Dziś albo jutro wyjazd. Cel niezaplanowany, jedziemy w ciemno, ale najprawdopodobniej Lefkada, może Kefalonia, może Zakynthos, a może tylko coś zupełnie bliższego jak braknie pieniędzy.
Wyjazd z miejsca określonego pod moim zdjęciem :-)

We wrześniu też wybieram się między innymi na Lefkade. Jak możesz to zapisz namiary na jakie noclegi, kampingi. Zbierz informacje o cenach.

Życzę Tobie udanych wakacji i szczęśliwej podróży.

Pozdrawiam Maciej
sezon to sierpień czyli przed i po apartamenty do wyboru do koloru :cry:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 14.08.2011 23:18

Co do ceny czerwiec\lipiec w składzie 2+3 zawsze płaciłem 40euro a w 2011 30 :cry:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 21.08.2011 19:00

Przypadkiem znalazłem takie cuś:

Free Internet in Greece

Use a Free Internet connection while in Greece!

1. Create a new Internet connection
2. Dial-up Number: 899 100 6000
3. User: greece
4. Password: greece

Works with any PSTN or ISDN modem anywhere in Greece with just a 0.0595 euro/min!

A teraz do rzeczy. Pisałem już, że zamiast Lefkady wyszedł mi w tym roku Pag.
Tymczasem okazuje się, że ....jednak ta Lefkada mi pisana chyba i w tym roku, bo mnie tam ciągnie za ręce nogi i głowę, żeby zobaczyć te słynne z piękna plaże we wrześniu.
I teraz zagwozdka. Albo autem, albo samolotem.
Ale mam tylko 8-9 dni, więc auto zabiera łacznie 4 dni na dojazd/powrót.
Natomiast kłopot z samolotem polega na tym, że poza Korfu, wszystkie lotniska są dość oddalone i sporo przesiadek nas czeka, nie mówiąc o tym, że nie mam pojęcia co wpisać i czego szukać jak idzie o transport publiczny w Grecji.
Ktoś może wie czym najlepiej dojechać na Lefkadę np. z Salonik lub Wolos?
Wiem, najlepiej wypożyczyć auto, ale to planuję zrobić na miejscu- na wyspie. Wolałbym dojechać autokarem do Lefkady.

Może ktoś ma orientację w transporcie publicznym w Grecji i coś podpowie?
Pozdrawiam i dzięki.
Ostatnio edytowano 21.08.2011 19:17 przez Fatamorgana, łącznie edytowano 2 razy
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 21.08.2011 19:03

Fata - przejazd autobusem z Aten na Lefkadę to wydatek ok. 35e od osoby w jedną stronę, z Salonik wyjdzie pewnie sporo drożej :?

Pzdr
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 21.08.2011 19:17

Wydatek wydatkiem, mnie chodzi o nazwę firmy transportowej- ichniejszy PKS czy co to tam jest... lub stronkę tegoż.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 21.08.2011 19:24

Fatamorgana napisał(a):Przypadkiem znalazłem takie cuś:

Free Internet in Greece

Use a Free Internet connection while in Greece!

1. Create a new Internet connection
2. Dial-up Number: 899 100 6000
3. User: greece
4. Password: greece

Works with any PSTN or ISDN modem anywhere in Greece with just a 0.0595 euro/min!

A teraz do rzeczy. Pisałem już, że zamiast Lefkady wyszedł mi w tym roku Pag.
Tymczasem okazuje się, że ....jednak ta Lefkada mi pisana chyba i w tym roku, bo mnie tam ciągnie za ręce nogi i głowę, żeby zobaczyć te słynne z piękna plaże we wrześniu.
I teraz zagwozdka. Albo autem, albo samolotem.
Ale mam tylko 8-9 dni, więc auto zabiera łacznie 4 dni na dojazd/powrót.
Natomiast kłopot z samolotem polega na tym, że poza Korfu, wszystkie lotniska są dość oddalone i sporo przesiadek nas czeka, nie mówiąc o tym, że nie mam pojęcia co wpisać i czego szukać jak idzie o transport publiczny w Grecji.
Ktoś może wie czym najlepiej dojechać na Lefkadę np. z Salonik lub Wolos?
Wiem, najlepiej wypożyczyć auto, ale to planuję zrobić na miejscu- na wyspie. Wolałbym dojechać autokarem do Lefkady.

Może ktoś ma orientację w transporcie publicznym w Grecji i coś podpowie?
Pozdrawiam i dzięki.

Hej,

Generalnie to proponuję już na wyspę przyjechać autem. Dlaczego? Bo najfajniejsza jest zachodnia część (ale o tym na pewno wiesz) a tam bez auta ani rusz... Poza tym istnieje szansa że i to nawet bardzo duża że w Salonikach czy na Korfu wypożyczysz taniej - z wypożyczalniami tak jest że im większa podaż tym niższe ceny - a jak weźmiesz na 8-9 dni to cena może być b.niska.
Pozdrawiam
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 21.08.2011 19:48

Fatamorgana napisał(a):Wydatek wydatkiem, mnie chodzi o nazwę firmy transportowej- ichniejszy PKS czy co to tam jest... lub stronkę tegoż.

Witaj

Ichni PKS to KTEL - info znajdziesz tutaj - http://www.athensguide.org/car-hire/
tutaj - http://gogreece.about.com/od/busesandtr ... kbuses.htm
lub tutaj - http://livingingreece.gr/2008/06/13/kte ... of-greece/
lub tutaj - http://ktelbus.com/?module=default&pages_id=15&lang=en
A rozważałeś lot z Brna lub Pragi do Prevezy-Aktio??

Ze Śląska masz blisko.

Pozdrawiam
jajacek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jajacek » 22.08.2011 20:47

Właśnie wróciłem z Toroni (Sarti, Chalkidiki http://www.jolandas-house.gr/en/). Destynacja godna polecenia.
Jeśli chodzi o granice to udało się przez Roszke, staliśmy około 1 godziny. Chociaż bliski byłem zmiany na Tompa. Polecem nocleg teranzytowy w Serbi - Stara Pazova. Tanio, sympatycznie i dobre jedzenie (http://www.vilasun.com/)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 23.08.2011 01:20

taurus napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):Wydatek wydatkiem, mnie chodzi o nazwę firmy transportowej- ichniejszy PKS czy co to tam jest... lub stronkę tegoż.

Witaj

Ichni PKS to KTEL - info znajdziesz tutaj - http://www.athensguide.org/car-hire/
tutaj - http://gogreece.about.com/od/busesandtr ... kbuses.htm
lub tutaj - http://livingingreece.gr/2008/06/13/kte ... of-greece/
lub tutaj - http://ktelbus.com/?module=default&pages_id=15&lang=en
A rozważałeś lot z Brna lub Pragi do Prevezy-Aktio??

Ze Śląska masz blisko.

8O 8O
Jestem pod wrażeniem... Nie wiedziałem, że tam jest jakieś lotnisko!
A jaki czeski bądź inny przewoźnik poza Smartwings tam lata?
Ufff, nie ma to jak wierzyć w greckich wyjadaczy!
Dzięki!
:D

Wygląda na to, że już mam plan. Samolotem z Niemiec. Auto (małe) z lotniska w Volos za tydzień wynajmu ok. 150 EUR.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 23.08.2011 05:52

Dlaczego Volos?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 23.08.2011 08:03

Chodzi nie tyle o ceny co o daty lotów.
I możliwość dojazdu na lotnisko (w porównaniu z rokiem ubiegłym poznikały dogodne dla mnie połączenia Kraków- Dusseldorf i F. Hahn) .
Poza tym, koszty dojazdu z Volos na Lefkadę (z przesiadką) są takie same jak...koszty wynajęcia auta na tydzień.
Sprawdzałem loty z Czech, ale nie dość, że o wiele droższe, to bardzo rzadkie.
Mam ściśle określone ramy czasowe i to mi wymusza możliwe połączenia.
I po drodze chcę odwiedzić Meteory, więc wszystko spasowuje.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 23.08.2011 08:06

Fatamorgana napisał(a):Chodzi nie tyle o ceny co o daty lotów.
I możliwość dojazdu na lotnisko (w porównaniu z rokiem ubiegłym poznikały dogodne dla mnie połączenia Kraków- Dusseldorf i F. Hahn) .
Poza tym, koszty dojazdu z Volos na Lefkadę (z przesiadką) są takie same jak...koszty wynajęcia auta na tydzień.

Witaj

A loty z Berlina do Prevezy - wiem, ze się odbywają 2-3 razy w tygodniu. Musiałbyś na stronę lotniska w Prevezie wejść - chyba, że już tam byłeś ;)

Pamiętam, że były tez loty z Anglii i Holandii na to lotnisko.

Pozdrawiam

p.s.

Planuję zostać pierwszym Cromaniakiem z Lefkady ;) stąd duży zbiór informacji ;)
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 23.08.2011 09:28

Fatamorgana napisał(a):Chodzi nie tyle o ceny co o daty lotów.
I po drodze chcę odwiedzić Meteory, więc wszystko spasowuje.

Sprawdzałem ceny i mi wyszło za lot z Wiednia za 2 osoby we wrześniu 782 EUR. Trochę dużo, biorąc pod uwagę że dojechać do Wiednia też trzeba...
Innym wyjściem jest dojazd do Norymbergi i lot stamtąd.
Trochę drogo.... potem koszt wynajęcia samochodu na lotnisku w Grecji.
Chyba wolę jechać swoim samochodem znów do Grecji.
Chyba że ktoś zna jakieś tańsze loty...

Pozdrav
Karolex
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolex » 27.08.2011 14:28

A jak cenowo wypada Grecja? Chodzi mi głównie o żywność, jest drożej niż w Cro?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα