Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 26.07.2011 21:22

joajer napisał(a):Ciekawe ,że Węgrzy tak się czepiają a Słoweńcy mają to gdzieś, a najgorzej Polaków trzepią Polacy, jak się ze wschodu wjeżdża...

Przy wjeździe i wyjeździe z Ukrainy też miałem dwa razy taką kontrolę. Wszystko na ławeczki i przeglądanie każdego ciucha a nawet liczenie kasy w portfelu. W obydwu przypadkach Ukraińcy.
A tak na marginesie - moderator mógłby chyba usunąć te nasze ostatnie posty, które nie wnoszą nic do tematu "Grecja" :-), choć fajnie się rozmawia. Ja więc kończę ten off-topic (tak to się chyba nazywa?).
U nas na forum i tak jest liberalnie, skoro jeszcze nikt nam tego nie wytknął.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 26.07.2011 21:45

joajer napisał(a):Fakt, zwłaszcza Serbowie nie mają (na ogół) nic do tablic z PL (pewnie i CZ, H, SK...) ale strasznie opaleni "Niemcy" z małżonkami w chustkach jakoś ich drażnią.
Jeśli chodzi o ramadan to w tym roku jest jakoś w sierpniu, poczekamy na relacje jadących w tym miesiącu.

W zeszłym roku ramadan też był w sierpniu - też jechałem i widziałem, ilość "Niemców" i "Holendrów" na granicy unijnej była taka sama jak zawsze, tzn. było ich pełno.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 27.07.2011 19:08

Trochę się to wszystko dotyczy Grecji, bo problemem jest dojazd, a przede wszystkim korki.
Ramadan w 2010 zaczął się 11 sierpnia w 2011 zacznie się 1 sierpnia a w 2012 20 lipca.
Co prawda Ramadanowe ograniczenia nie dotyczą podróżnych ale potem trzeba odbębnić te dni, nie wiem czy większość woli ten okres spędzać w Turcji czy nie, albo może to olewają.
Z tym dojazdem do GR to zawsze były problemy, a to wizy w Serbii, potem w Macedonii, teraz wielkie korki sezonowe.
Nawet wybierając prom z Włoch wychodzi i drogo i korkowo, bo autostrady Włoskie też się nieźle korkują.
Na Lefkadę jechałem przez BIH, Montenegro i Albanię, ale to długa czasowo trasa, warta pojechać raz celem zobaczenia Albanii, ale częściej to raczej nie.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 29.07.2011 08:50

Witam

Świeżo wróciłem z Grecji - pozdrawiam goly - jak tam córki i alternator?? Pozdrowienia dla małżonki i reszty krakowskiej ekipy ;)

W jedną i druga stronę jechałem przez Tompę - odprawa od ręki - nie było aut. Faktem jest , że czasem się tam stoi ale często jest tam czynne jedno stanowisko i to powoduje kolejki.

Kontrola celna tylko ze strony Węgrów - otworzyłem bagażnik powiedziałem, że alkoholu (powiedziałem, że jestem kierowcą i nie piję a do tego wiozę dzieci) i fajek nie wiozę - i po odprawie.

Naturalnie, że miałem Ouzo i wina greckie - zapas na cały rok - ale nie były to ilości handlowe :)

Jechałem we wtorek i czwartek i ogólnie większych kolejek na granicy nie widziałem - starałem się jednak docierać do granicy w godzinach poza szczytem komunikacyjnym.

Z ciekawości polecę kiedyś przez Vukovar - goly opisywał trasę jako sympatyczną.

Z ciekawostek mogę powiedzieć, że wracałem ponad 2 tyś. km w deszczu i burzach - widziałem sporo aut w rowach lub jedno na drugim i doświadczyłem osuwisk - w tym granie kamieni na dachu mojego auta.

Ale i tak warto było - Grecja jest piękna, słoneczna, nie do końca taka droga (mnie tez bije przelicznik 1:4). Grecy zasadniczo sympatyczni.

Typowe owoce od 10 centów do 1.04 Euro.

Czereśnie, jabłka, gruszki tak od 2 Euro.

Pomidory od 0.40 Euro

Chlebki od 0.70 Euro.

Więcej cen będzie w moim tegorocznym wątku jak wszystko ogarnę po powrocie.

Moje dzieciaki chcą tam na stałe wrócić :) Więc rozglądałem się po okolicach. I czekam czy do Drachmy wrócą.

Tyle na gorąco.
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 06.08.2011 15:34

Drodzy forumowicze, mam pytanie czy jeszcze ktoś wybiera się w tym roku na Lefkadę.

Prosiłbym o info na forum, kiedy i skąd wyjazd. Miałbym mały temat do porozmawiania.

Pozdrawiam
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 06.08.2011 16:06

bukmacher3 napisał(a):Drodzy forumowicze, mam pytanie czy jeszcze ktoś wybiera się w tym roku na Lefkadę.

Prosiłbym o info na forum, kiedy i skąd wyjazd. Miałbym mały temat do porozmawiania.

Pozdrawiam

Cześć Adam

Czyżby Tadeusz nie dotarł?? ;)

Być może ja w tym roku tam polecę w temacie wiadomym.

Jak droga powrotna??

Jak nie na forum to pisz na priv - kontakt masz w opisie.

Pozdrowienia dla Eli.

Dziewczyny ciągle, ciepło ją wspominają :)

Pozdrawiam

Jacek
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 06.08.2011 17:44

bukmacher3 napisał(a):Drodzy forumowicze, mam pytanie czy jeszcze ktoś wybiera się w tym roku na Lefkadę.

Pozdrawiam

Dziś albo jutro wyjazd. Cel niezaplanowany, jedziemy w ciemno, ale najprawdopodobniej Lefkada, może Kefalonia, może Zakynthos, a może tylko coś zupełnie bliższego jak braknie pieniędzy.
Wyjazd z miejsca określonego pod moim zdjęciem :-)
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 06.08.2011 20:19

No to powodzenia, ja jestem już (niestety) po, ale z myślą o roku przyszłym a aktualnym Ramadanem proszę o info, czy może w okresie Ramadanu (od 1 sierpnia) Turko-Niemców mniej jest na granicach Serbii?
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 06.08.2011 22:31

joajer napisał(a):No to powodzenia, ja jestem już (niestety) po, ale z myślą o roku przyszłym a aktualnym Ramadanem proszę o info, czy może w okresie Ramadanu (od 1 sierpnia) Turko-Niemców mniej jest na granicach Serbii?

Czyli było dalej tłoczno? Jakiego dnia tygodnia jechałeś? Ja liczę na to że może w poniedziałek jest mniejszy ruch....
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 07.08.2011 08:32

Nie, ja jechałem w lipcu, przed Ramadanem, ciekawi mnie czy teraz jest luźniej?
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 07.08.2011 11:21

typ napisał(a):
Dziś albo jutro wyjazd. Cel niezaplanowany, jedziemy w ciemno, ale najprawdopodobniej Lefkada, może Kefalonia, może Zakynthos, a może tylko coś zupełnie bliższego jak braknie pieniędzy.

Powodzenia ale tak szybko nie zdążę przemieścić się w twoje rejony, żeby coś przekazać.
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 07.08.2011 11:44

taurus napisał(a):
Cześć Adam

Czyżby Tadeusz nie dotarł?? ;)

Być może ja w tym roku tam polecę w temacie wiadomym.

Jak droga powrotna??

Jak nie na forum to pisz na priv - kontakt masz w opisie.

Pozdrowienia dla Eli.

Dziewczyny ciągle, ciepło ją wspominają :)

Pozdrawiam

Jacek

"Tadeusz" dojechał tylko dzień po naszym wyjeździe, ale nie miał kto go dostarczyć na miejsce, dlatego szukam osób które mogą tam przebywać.
Ponadto wynikła jeszcze jedna sprawa którą też chcę przekazać.
Droga powrotna ok tylko postój ok 1,5h na granicy macedońsko-serbskiej.

Pozdrowienia przekazane. Jak byś wybierał sie w temacie znajomym do Ellady to daj znać.

Ponadto zaproszenie zawsze aktualne.

Pozdrowienia dla dziewczyn i małego biletera :D

Pozdrawiam
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 07.08.2011 12:48

bukmacher3 napisał(a):
....
Pozdrowienia przekazane. Jak byś wybierał sie w temacie znajomym do Ellady to daj znać.

Ponadto zaproszenie zawsze aktualne.

Pozdrowienia dla dziewczyn i małego biletera :D

Pozdrawiam

Cześć

Nie wiem czy wiesz, Kiriakos miał wypadek na motorze i leży w szpitalu. Mają go do Aten przewieść. Na co najmniej 2 miesiące jest "uziemniony".

Pozdrawiam
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 07.08.2011 13:14

typ napisał(a):

Pozdrawiam

We wrześniu też wybieram się między innymi na Lefkade. Jak możesz to zapisz namiary na jakie noclegi, kampingi. Zbierz informacje o cenach.

Życzę Tobie udanych wakacji i szczęśliwej podróży.

Pozdrawiam Maciej
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 07.08.2011 16:58

pelkin1971 napisał(a):
typ napisał(a):

Pozdrawiam

We wrześniu też wybieram się między innymi na Lefkade. Jak możesz to zapisz namiary na jakie noclegi, kampingi. Zbierz informacje o cenach.

Życzę Tobie udanych wakacji i szczęśliwej podróży.

Pozdrawiam Maciej

Która trasą będziesz jechał. Ewentualnie podaję bliższy namiar na mnie to tam podeślij nr telefonu to zadzwonię i porozmawiamy: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα