Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Joan65
Cromaniak
Re: Grecja przez Albanię i nie tylko 2008-2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 03.04.2014 10:11

KOL napisał(a):
Joan65 napisał(a):

Witaj

Za bilety zapłacisz bez problemów kartą, opłata niezmiennie 5 Euro.

Blue Horizon powinien odpływać ze stanowiska 1, które jest przy bramce E1. Nie wiem, jak dotrzecie z lotniska do portu, ale jeśli metrem to na teren portu wejdziecie zaraz przy stacji i do promu dojdziecie sobie nabrzeżem, mapka poniżej.

Pozdrawiam

Wielkie dzięki za info. Myślę, że najpewniej będzie dotrzeć do portu metrem. Jest też bus X96 ale mogą być korki. :evil: Tak czy siak będzie kawałek do promu. Słyszałam, że w porcie kursują bezpłatne autobusy przemieszczające się pomiędzy "bramkami". Wiesz coś o tym?
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 03.04.2014 10:54

Joan65 napisał(a):Wielkie dzięki za info. Myślę, że najpewniej będzie dotrzeć do portu metrem. Jest też bus X96 ale mogą być korki. :evil: Tak czy siak będzie kawałek do promu. Słyszałam, że w porcie kursują bezpłatne autobusy przemieszczające się pomiędzy "bramkami". Wiesz coś o tym?

Niestety nic nie wiem o tych autobusach. Można też taksówką, ale z tego co widzę, trasa lotnisko-port to wydatek 45-50 euro, tanio nie jest.
http://www.piraeusporttaxi.com/index.ph ... rport-taxi
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 03.04.2014 11:11

Joan65 napisał(a): Słyszałam, że w porcie kursują bezpłatne autobusy przemieszczające się pomiędzy "bramkami". Wiesz coś o tym?

Też słyszałem, że są.
Też nie korzystałem. :)

http://www.greeklandscapes.com/images/m ... -map-3.jpg

info_port2.jpg

pzdr :wink:
krzysmoc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysmoc » 03.04.2014 15:58

Kol - Twój wybór wysp na ten rok (przynajmniej tych co zoczyłem na biletach) powalił mnie na kolana. Jak to wymysliłes? Nisyros? a zwłaszcza Kastellorizo. Jestes moim idolem :mrgreen:
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 03.04.2014 19:03

krzysmoc napisał(a):Kol - Twój wybór wysp na ten rok (przynajmniej tych co zoczyłem na biletach) powalił mnie na kolana. Jak to wymysliłes? Nisyros? a zwłaszcza Kastellorizo. Jestes moim idolem :mrgreen:

Obie wyspy chodziły po mi po głowie od dawna, tylko jakoś nigdy nie było po drodze (na Kastellorizo znikąd nie jest po drodze :)). Teraz jakoś udało się to poskładać. Nisyros skusiła nas widokami kraterów wulkanów i uroczych miejscowości, a Kastellorizo, może dlatego, że dalej już chyba w Grecji nie można :), oprócz zachęcających widoków i tego, że wyspa nie jest duża, a takie właśnie preferujemy. Na zdjęciu z biletami, choć za dobrze tego nie widać, w tle jest właśnie Kastellorizo. Było trochę obiekcji ze strony mojej Żonki, bo na Kastellorizo nie ma plaż, ale w końcu po wnikliwej analizie zdjęć :) jakoś przeszło. Miejmy tylko nadzieję, że wszystko ułoży się według planu.

Pozdrawiam
krzysmoc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysmoc » 06.04.2014 08:56

KOL mam do Ciebie wielką prośbę. Właśnie udało mi się poskładać więcej wolnego (w sumie 9 dni) na weekend majowy i postanowiłem spożytkować go na wstępną eksplorację AL i Mac (po drodze kolejka w Mokrej Gorze itp). I tu moja prośba: czy mógłbyś zaproponować listę polecanych przez Ciebie miejsc (oczywiście za wszelkie podpowiedzi noclegów, zwiedzania itp z góry dziękuję). Wiem że to troszkę droga na skróty ale po co wyważać otwarte przez innych drzwi. Dodatkowo muszę się przyznać że Twoje podróże inspirują mnie i w Wakacje ruszę dalej Twoimi śladami gdzieś na wyspy greckie (ale jeszcze nie wiem które - poczekam na relację z tego roku może ona pomoże).
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 07.04.2014 08:03

krzysmoc napisał(a):KOL mam do Ciebie wielką prośbę. Właśnie udało mi się poskładać więcej wolnego (w sumie 9 dni) na weekend majowy i postanowiłem spożytkować go na wstępną eksplorację AL i Mac (po drodze kolejka w Mokrej Gorze itp). I tu moja prośba: czy mógłbyś zaproponować listę polecanych przez Ciebie miejsc (oczywiście za wszelkie podpowiedzi noclegów, zwiedzania itp z góry dziękuję). Wiem że to troszkę droga na skróty ale po co wyważać otwarte przez innych drzwi. Dodatkowo muszę się przyznać że Twoje podróże inspirują mnie i w Wakacje ruszę dalej Twoimi śladami gdzieś na wyspy greckie (ale jeszcze nie wiem które - poczekam na relację z tego roku może ona pomoże).

Ciężko tak w skrócie napisać, bo miejsc wartych odwiedzenia bardzo dużo. My z Mokrej Gory pojechaliśmy do Kosowa. Prawie po drodze masz Kanion Rugova, Monastir w Peje, Monastir Decani, Gjakove, Velika Hoca. Z Gjakove bardzo już blisko do Jeziora Koman. Namiary na noclegi w Kanionie Rugova i Gjakove znajdziesz w relacjach. Jeśli nie jedziesz nad Jezioro Koman to dzięki nowej autostradzie z Prizren, Albania stoi już przed tobą otworem.
Jeśli pojedziesz przez Macedonię to, tutaj nie będę oryginalny i polecam Ci jezioro Ohridskie. Po drodze na pewno warto jeszcze odwiedzić Kanion Matka blisko Skopje. W Ohrid byliśmy 5 razy i za każdym razem spaliśmy gdzie indziej. Mi chyba najbardziej przypadły do gustu Rosana Apartments (namiary w relacji).
Z Ohrid możesz pojechać widokową, ale dosyć czasochłonną drogą do Gijrokaster przez Korce, Erseke. Dalej już blisko na Albańską riwierę, która od Llogary do Sarande jest w zasadzie cała atrakcyjna. Możliwości masz dużo i w 9 dni na pewno wszystkiego nie zobaczysz, przecież jest jeszcze Berat, Theth(pięknie), Valbona (blisko z Jeziora Koman), Kruja, Butrint. Moim zdaniem warto też odwiedzić Tiranę i wjechać kolejką na górę Dajti (fajny hotel). Musisz chyba bardziej sprecyzować swoje plany :).

Pozdrawiam
krzysmoc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysmoc » 07.04.2014 08:25

Trasa zaczyna się rodzić w bólach: Mokra Gora (pierwszy problem jak dojechać żeby zdążyć na kolejkę a niekoniecznie jechać w nocy - startujemy w piątek ok. 13), przejazd doliną Tary (widzieliśmy tylko z okien pociągu), Ostrog (tu jakoś się nie złożyło), jez. Szkoderskie (i tu też), (chciałem bardzo rejs po jez. Koman ale jeśli nie ma promu samochodowego to robi się troszkę kanał z czasem).............Tirana (hotel Dajti),............. Ohrid. Tak więc brakuje mi wypełnień w Albanii. Jakieś gwoździe programu z wybrzeża?
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 07.04.2014 08:45

krzysmoc napisał(a):Trasa zaczyna się rodzić w bólach: Mokra Gora (pierwszy problem jak dojechać żeby zdążyć na kolejkę a niekoniecznie jechać w nocy - startujemy w piątek ok. 13), przejazd doliną Tary (widzieliśmy tylko z okien pociągu), Ostrog (tu jakoś się nie złożyło), jez. Szkoderskie (i tu też), (chciałem bardzo rejs po jez. Koman ale jeśli nie ma promu samochodowego to robi się troszkę kanał z czasem).............Tirana (hotel Dajti),............. Ohrid. Tak więc brakuje mi wypełnień w Albanii. Jakieś gwoździe programu z wybrzeża?

No właśnie, ja po całonocnej jeździe w kolejce trochę przysypiałem w drodze powrotnej.
Jadąc z Szkodry do Tirany możesz zatrzymać się w Kruji. Warto na pewno odwiedzić też półwysep Rodonit, zwłaszcza, że nie tak dawno wyremontowano tam drogę. Muszę też się tam kiedyś wybrać.
Gwoździe wybrzeża? Mi jak pisałem, podoba się w zasadzie całe pomiędzy Llogarą, a Sarandą. Sam przejazd Llogarą jest sam w sobie atrakcyjny. My spaliśmy nad morzem w pięciu miejscach: Vlore, Rradhime, Dhermi, Himara-Livadi i Bunec. Z tych miejsc najlepiej było chyba na plaży Livadi przed Himarą. Jeśli już będziesz w okolicach to oprócz Porto Palermo, o którym pewnie słyszałeś, koniecznie odwiedź plażę z kanionem Gjipe, pomiędzy Dhermi, a Vuno, ruiny starej Himary i stare Qeparo, które my niestety ominęliśmy.

Pozdrawiam
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 07.04.2014 20:12

KOL napisał(a):Z Ohrid możesz pojechać widokową, ale dosyć czasochłonną drogą do Gijrokaster przez Korce, Erseke.

czy jest sens przejechać się drogą Ohrid - Erseke (dla widoków oczywiście); czy zaczynają się one dopiero za Erseke?
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 08.04.2014 11:16

Sol-Wagon napisał(a): czy jest sens przejechać się drogą Ohrid - Erseke (dla widoków oczywiście); czy zaczynają się one dopiero za Erseke?

Widoki zaczynają się za Erseke. Tutaj masz sporo zdjęć z tej trasy. Teraz jak na nie patrze to z chęcią bym jeszcze raz tamtędy pojechał.

Pozdrawiam
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 16.04.2014 09:48

Witam

Od dłuższego czasu czytam Twoją relację (która jest opisywana w sposób bardzo szczegółowy tak jak relacja Kulek)
i jako, że do wyjazdu zostało Tobie bliżej jak dalej to życzę Tobie i załodze szerokiej drogi
i oczywiście relacji po powrocie do Polski

Pozdrawiam Adrian
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 16.04.2014 10:37

ajdadi napisał(a):....jako, że do wyjazdu zostało Tobie bliżej jak dalej to życzę Tobie i załodze szerokiej drogi
i oczywiście relacji po powrocie do Polski

Pozdrawiam Adrian

Jeszcze tylko 13 dni, najważniejsze, że urlop już podpisany.
Dzięki, a relacja pewnie będzie.

Pozdrawiam
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 16.04.2014 17:03

napisz proszę (może być na priv):
jaki masz silnik a aucie, jak się w nim sprawuje gaz (jaka to instalacja);
przy jakim przebiegu założyłeś instalację i ile km na niej zrobiłeś...
p.s. pozdrowienia dla Gliwic:) mam żonę z Kopernika...;)

Dzięki serdeczne:)
Maciekssss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciekssss » 16.04.2014 17:25

Szerokiej drogi i niezapomnianych wrażeń bez niepotrzebnych dużych uciążliowości i troszkę "soli",która doda smaku wyprawie
pozdrawiam
Maciek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022. - strona 62
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone