Re: Grecja przez Albanię i nie tylko 2008-2013
napisał(a) KOL » 07.04.2014 08:03
krzysmoc napisał(a):KOL mam do Ciebie wielką prośbę. Właśnie udało mi się poskładać więcej wolnego (w sumie 9 dni) na weekend majowy i postanowiłem spożytkować go na wstępną eksplorację AL i Mac (po drodze kolejka w Mokrej Gorze itp). I tu moja prośba: czy mógłbyś zaproponować listę polecanych przez Ciebie miejsc (oczywiście za wszelkie podpowiedzi noclegów, zwiedzania itp z góry dziękuję). Wiem że to troszkę droga na skróty ale po co wyważać otwarte przez innych drzwi. Dodatkowo muszę się przyznać że Twoje podróże inspirują mnie i w Wakacje ruszę dalej Twoimi śladami gdzieś na wyspy greckie (ale jeszcze nie wiem które - poczekam na relację z tego roku może ona pomoże).
Ciężko tak w skrócie napisać, bo miejsc wartych odwiedzenia bardzo dużo. My z Mokrej Gory pojechaliśmy do Kosowa. Prawie po drodze masz Kanion Rugova, Monastir w Peje, Monastir Decani, Gjakove, Velika Hoca. Z Gjakove bardzo już blisko do Jeziora Koman. Namiary na noclegi w Kanionie Rugova i Gjakove znajdziesz w relacjach. Jeśli nie jedziesz nad Jezioro Koman to dzięki nowej autostradzie z Prizren, Albania stoi już przed tobą otworem.
Jeśli pojedziesz przez Macedonię to, tutaj nie będę oryginalny i polecam Ci jezioro Ohridskie. Po drodze na pewno warto jeszcze odwiedzić Kanion Matka blisko Skopje. W Ohrid byliśmy 5 razy i za każdym razem spaliśmy gdzie indziej. Mi chyba najbardziej przypadły do gustu Rosana Apartments (namiary w relacji).
Z Ohrid możesz pojechać widokową, ale dosyć czasochłonną drogą do Gijrokaster przez Korce, Erseke. Dalej już blisko na Albańską riwierę, która od Llogary do Sarande jest w zasadzie cała atrakcyjna. Możliwości masz dużo i w 9 dni na pewno wszystkiego nie zobaczysz, przecież jest jeszcze Berat, Theth(pięknie), Valbona (blisko z Jeziora Koman), Kruja, Butrint. Moim zdaniem warto też odwiedzić Tiranę i wjechać kolejką na górę Dajti (fajny hotel). Musisz chyba bardziej sprecyzować swoje plany
.
Pozdrawiam