Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Joan65
Cromaniak
Re: Grecja przez Albanię i nie tylko 2008-2013

Postnapisał(a) Joan65 » 29.11.2013 14:45

Drogi KOL'u Twoje relacje są zawsze fantastyczne i czytam je a zwłaszcza oglądam z przyjemnością. Wszystkie ważne linki wrzucam w "Ulubione".
W tym roku we wrześniu buszowałam z mężem (dzieci już nie chcą ze zgredami :D 17 i 19 lat to zrozumiałe) po Krecie, podobnie jak Wy zupełnie na własną rękę zorganizowany wyjazd. Egeo nas wciągnęło :lol: bez reszty (juz w 1988 pierwszy raz).
Ponieważ Cyklady zawsze były w naszym kalendarzu podróżniczym więc słowo się rzekło i bilety do Aten zabukowane 9 -26 września 2014- w Aegean Airlines złapałam dobrą cenę :lol: . Głowny cel to Amorgos, ale z tzw "must be seen" również Santorini (wiem że komercha ale planując amorgos to na Santorini juz dość blisko) i myślałam o Paros lub Naxos ale jak zobaczyłam Twoją Koufonisi z możliwością dorzucenia Schinoussy) to już jestem myślami tam. Promy mam już "rozebrane", czekam na maila z Aegiali potwierdzającego mozliwość rezerwacji. Na Santorini chyba skorzystam z ofert w Perrisie, ew. Kamari.
Czy po Santorynie wystarczy nam we dwójkę pośmigać na quadzie? Zamierzamy tam spedzić 4 noce (w niedziele kursuje Skopelitis na Amorgos - mam nadzieję, że w 2014 też będzie, póki co nie ma rozkładów na nowy rok). Na Amorgos wypożyczymy autko albo skuter (to się zobaczy). Na Koufonissi pisałeś ze można wziąć rower i ta opcja bardzo mi się spodobała...Czy w tej kwaterce na Koufonissi jest jakaś kuchenka do upichcenia jakiegoś prostego posiłku.

Pozdrawiam cieplutko
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 29.11.2013 20:22

Joan65

Witam i Dzięki za miłe słowa.

Amorgos to świetny wybór, choć byliśmy tam nie zbyt długo to zajmuje ona w naszym rankingu jedno z czołowych miejsc. Podobnie jak Koufonissi (number one mojej Żony).
Niestety w kwaterze na Koufonissi nie ma w pokojach żadnej kuchenki. Był tylko toster i czajnik elektryczny do podgrzania wody. My wozimy ze sobą małą jednopalnikową kuchenkę elektryczną, także jakoś daliśmy radę. Jednak pomimo braku aneksu kuchennego, gwarantuję, że wybierając nocleg u Sofii, na pewno będziecie baardzo zadowoleni. Nie tylko my tak myślimy, można sobie poczytać opinie w internecie.
Quad na Santorini to chyba nie jest zły pomysł, zwłaszcza od finansowej strony. Olbrzymia ilość wypożyczalni z quadami powoduje spadek cen. Pamiętam kilka lat temu, że na Folegandros, gdzie wypożyczalni nie ma za wiele, quad kosztował 20 euro za dzień, a na Santorini można było znaleźć promocję za 8 euro.
Rozkład Express Skopelitis publikowany jest dosyć późno, też mieliśmy z tym mały problem w tym roku. Rejs nim sam w sobie jest przeżyciem, w końcu to statek legenda. Czegoś więcej o rozkładzie Express Skopelitis można dowiedzieć się w biurze Zas Travel z Naxos, ja kupowałem u nich wszystkie bilety w tym roku (przesyłka do Polski tylko 5 euro).
Jeśli mogę jeszcze jakoś pomóc, pisz.

Pozdrawiam
Joan65
Cromaniak

Postnapisał(a) Joan65 » 29.11.2013 20:58

Wielkie dzięki za odpowiedź.
właśnie buszuję po internecie szukając kwater. Z tym Zas Travel to świetny pomysł, pewnie skorzystam jak przyjdzie pora. My z racji podrózowania do Grecji samolotem kuchenki zabrać nie możemy ale zawsze mamy ze sobą palnik do małej butli gazowej (raczej naboju z gazem do kupienia na stacjach benzynowych lub sklepach) który zabieramy wszędzie, głównie z uwagi na możliwość robienia sobie kawy w małej włoskiej kawiarce np na odludnej plaży albo na jakimś greckim pustkowiu razem z kozami.
I tak myślę że jakby Sofia pożyczyła nam czasem jednej patelni i jednego małego garnka to spoko damy radę. Myślisz że można by się z nią dogadać? Mój małzonek ośmiornice sam wyłwia z morza i przyrządza je wyśmienicie stąd czasem garnek czy patelnia potrzebne. Ta miejscówka jest zdecydowanie najciekawsza na Koufonisi jeśli chodzi o położenie. Jeszcze pewnie nie raz będę Cię nękać pytaniami...
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 29.11.2013 21:44

Joan65

Naszą mini kuchenkę elektryczną zdarzyło nam się już przewozić samolotem w walizce, nie zajmuje w końcu dużo miejsca. Sofia na pewno nie będzie robiła problemu z pożyczenia patelni. Ja też byłem po coś w jej prywatnej kuchni i nie było żadnego problemu.
Nie ma sprawy, pytaj ile chcesz, odpowiem, jeśli tylko będę potrafił.

Pozdrawiam
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 09.12.2013 17:11

Joan65
Cromaniak

Postnapisał(a) Joan65 » 10.12.2013 09:47

Dzięki za tego linka...

Mam nadzieję, że będzie mi dane pływać z taką świetną firmą :D
Otrzymałam info z ZAS Travel, że w marcu będzie ogłoszony nowy rozkład kursów Express Scopelitis.
Masz może jakiegoś maila do Sopfii na Koufonisi?

Pozdrawiam cieplutko
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 10.12.2013 14:33

Joan65 napisał(a):Dzięki za tego linka...

Mam nadzieję, że będzie mi dane pływać z taką świetną firmą :D
Otrzymałam info z ZAS Travel, że w marcu będzie ogłoszony nowy rozkład kursów Express Scopelitis.
Masz może jakiegoś maila do Sopfii na Koufonisi?

Pozdrawiam cieplutko

Czyli Zas Travel znowu się przydało. Chyba też w tym roku kupię bilety na promy przez Ich stronę.
Wszystkie potrzebne namiary do Sofii znajdziesz na tych stronach: 1, 2, 3, 4.

Pozdrawiam
Joan65
Cromaniak

Postnapisał(a) Joan65 » 10.12.2013 14:57

ZAS Travel bardzo przydatne. Jak już będą wszystkie rozkłady to zamawiam bilety coby później nie biegać po kasach.

Za namiary do Sofii dzięki
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 10.12.2013 21:48

Jeszcze jeden artykuł o Skopelitisie, co prawda po Grecku, ale teraz to nie problem.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=546549
aio
Croentuzjasta

Postnapisał(a) aio » 11.12.2013 15:36

Nadrobiłam zaległości - relacja jak zwykle fantastyczna! Prawie spotkaliśmy się w Mokrej Gorze :D Byłam tam z rodzinką 24.04.2013. W sumie w tej okolicy byliśmy od 23.04 do 26.04.

Pozdrawiam
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 12.12.2013 16:19

aio napisał(a):Nadrobiłam zaległości - relacja jak zwykle fantastyczna! Prawie spotkaliśmy się w Mokrej Gorze :D Byłam tam z rodzinką 24.04.2013. W sumie w tej okolicy byliśmy od 23.04 do 26.04.

Pozdrawiam

Dzięki

To rzeczywiście minęliśmy się "o włos", a gdzie potem prowadziła Wasza trasa?

Pozdrawiam
aio
Croentuzjasta

Postnapisał(a) aio » 13.12.2013 20:16

Nasza trasa przedstawiała się po krótce tak:
Bochnia - Subotica -Nowy Sad - Belgrad - Potocari i Srebrenica - Kremna (nasza baza na 2 noce):Sarganska Osmica, Drvengrad, Sirogojno, Zlatibor - Most na Tarze - Zabljak - Budva (baza na 6 nocy): Budva, Petrovac, Buljarica, Kotor, Zatoka Kotorska. Plany odnośnie zwiedzania Czarnogóry były poważniejsze, ale pogoda nas uwiodła i po strasznie długiej polskiej zimie nie mogliśmy nacieszyć się słońcem i jeszcze w pustymi plażami!!!

W tym roku nasza kwietniowo- majowa wycieczka na zahaczyć o Albanię, Macedonię (FYROM) i Grecję, więc pozwolisz, że będę garściami czerpać z Twoich relacji?
Pozdrawiam.
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 14.12.2013 14:57

aio napisał(a):Nasza trasa przedstawiała się po krótce tak:
Bochnia - Subotica -Nowy Sad - Belgrad - Potocari i Srebrenica - Kremna (nasza baza na 2 noce):Sarganska Osmica, Drvengrad, Sirogojno, Zlatibor - Most na Tarze - Zabljak - Budva (baza na 6 nocy): Budva, Petrovac, Buljarica, Kotor, Zatoka Kotorska. Plany odnośnie zwiedzania Czarnogóry były poważniejsze, ale pogoda nas uwiodła i po strasznie długiej polskiej zimie nie mogliśmy nacieszyć się słońcem i jeszcze w pustymi plażami!!!

W tym roku nasza kwietniowo- majowa wycieczka na zahaczyć o Albanię, Macedonię (FYROM) i Grecję, więc pozwolisz, że będę garściami czerpać z Twoich relacji?
Pozdrawiam.

Trasę mieliście bardzo ciekawą, a jeśli chodzi o przyszły rok to też chcemy wyjechać już w kwietniu, dokładnie ostatniego dnia tego miesiąca i tak w sumie to zahaczymy o te same kraje.
Jeśli jakaś informacja tu zawarta Ci pomorze, nie ma sprawy, możesz czerpać ile tylko chcesz.

Znalazłem taki obrazek gdzie widać czas oczekiwania na granicy serbsko-węgierskiej, nie wiem na kiedy to stan, ale jest to jakaś informacja, które przejście wybrać.

Pozdrawiam

Obrazek
MWN
Cromaniak

Postnapisał(a) MWN » 14.12.2013 18:27

daj linka a nie goły obrazek
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 15.12.2013 17:13

MWN napisał(a):daj linka a nie goły obrazek

Linka nie mam. Obrazek zapisałem sobie kilka miesięcy temu i teraz gdzieś go znalazłem na komputerze, ale widać z niego, które przejścia trzeba omijać kiedy jedzie się na przykład w niedzielę (ja tak kiedyś jechałem przez Horgos i te cztery godziny nawet by się zgadzały) albo po jakimś wolnym okresie, kiedy Turcy (Ich jest wtedy chyba najwięcej) wracają do pracy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022. - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies