Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
espeso
Cromaniak

Postnapisał(a) espeso » 09.06.2011 10:36

Czy w Serbii, Macedonii, Albani no i Grecji moze sie sprawdzić nocleg w namiocie ... moja druga połowa jest właśnie na kupnie wynalazku - namiot dachowy - genialne na postoje po drodze i intensywną trasę, kiedy nie pozostaje się długo w jednym miejscu ... nie wiem tylko jak to się sprawdza ponieważ nie znam żadnego tzw "posiadacza" :wink: tegoż wynalazku.
Obawiam się czy bezpiecznie jest nocowac w taki sposób np w Serbii czy Albanii. Czy mają tam ewentualnie kempingi czy też można na dziko gdzieś np w górach spać?

Jeszcze jedno ... ja rozumiem, ze jak dotąd to prawie głównie jesteście w drodze? bo noclegów nie ma co liczyć ... podziwiam kondycję :)
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 09.06.2011 10:48

Ładne te zdjęcia z Kruji. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 09.06.2011 11:31

moja druga połowa jest właśnie na kupnie wynalazku - namiot dachowy

jakiś link?
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 09.06.2011 12:49

Krystof napisał(a):

jakiś link?

Obrazek

:twisted: 8) :D
Tymona
Cromaniak

Postnapisał(a) Tymona » 09.06.2011 13:03

Nie wiem dlaczego, ale do tej pory śledziłam Twoje poprzednie relacje zdecydowanie po cichu. Tym razem postanowiłam to zmienić :wink:

Przeprawę przez jezioro obowiązkowo zapamiętuję, no i tę wizję zimnego pifka :wink: na szczycie wielkiej góry też :D

pozdrawiam całą dzielną rodzinkę
:D
Krzysztof i Lidia
Cromaniak

Postnapisał(a) Krzysztof i Lidia » 09.06.2011 13:41

Start przegapiłem, na pociąg nie zdążyłem, prom też mi odpłynął... ale dogoniłem i w dalszą podróż zabieram się z Wami :D

Rewelacyjna wycieczka, te widoczki 8O , i pomysły na przemieszczanie się, super :)
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 09.06.2011 13:58

Fatamorgana napisał(a):
Jaka była główna przyczyna, która Was skłoniła do jazy tym pociągiem?
Oszczędność czasu czy sił?
Bo rozumiem, że mieliście z głowy jazdę przez góry, zakręty, korki itp. no i chyba było szybciej...

Pozdr.

Kiedy wyjeżdżaliśmy nasz młodszy synek nie miał jeszcze dziesięciu miesięcy i nie wiedzieliśmy jak się bedzie zachowywał podczas długiej jazdy samochodem. Podzieliliśmy więc nasza podróż tak żeby nie pokonywać na raz zbyt długich odcinków. Gdyby nie było tego pociągu to i tak gdzieś pewnie byśmy jeszcze spali, a tak mieliśmy i nocleg i wielką atrakcje w jednym no i Bar to już do Albanii bliziutko.

Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 09.06.2011 14:02

Crayfish napisał(a):
Krystof napisał(a):

jakiś link?

Obrazek

:twisted: 8) :D

to nie kupuję :roll:
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 09.06.2011 14:04

espeso napisał(a):Czy w Serbii, Macedonii, Albani no i Grecji moze sie sprawdzić nocleg w namiocie ... moja druga połowa jest właśnie na kupnie wynalazku - namiot dachowy - genialne na postoje po drodze i intensywną trasę, kiedy nie pozostaje się długo w jednym miejscu ... nie wiem tylko jak to się sprawdza ponieważ nie znam żadnego tzw "posiadacza" :wink: tegoż wynalazku.
Obawiam się czy bezpiecznie jest nocowac w taki sposób np w Serbii czy Albanii. Czy mają tam ewentualnie kempingi czy też można na dziko gdzieś np w górach spać?

Jeszcze jedno ... ja rozumiem, ze jak dotąd to prawie głównie jesteście w drodze? bo noclegów nie ma co liczyć ... podziwiam kondycję :)

Doświadczeń z takim namiotem też nie mam żadnych. W Albanii są jakieś kempingi ale nie jestem za bardzo zorientowany w tym temacie. Na riwierze, blisko miejsca gdzie spaliśmy, był jeden ale poza sezonem zamknięty. O bezpieczeństwo raczej bym się nie obawiał.

W sumie łącznie z pociągiem to spaliśmu chyba w jedenastu miejscach, taki kalejdoskop, ale po Tiranie trochę zwolniliśmy :D

Pozdrawiam
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 09.06.2011 14:23

krzyswerm napisał(a):Czy trzeba rezerwować prom?

Nie, promu nie trzeba rezerwować, trzeba tylko przyjechać trochę wcześniej.
Pozdrawiam

woojtekg napisał(a):Gratuluje odwagi. Ja to może i bym się zdecydował na taka podróż z 13 miesięcznym dzieckiem, ale szansa na przekonanie zony nie miałbym żadnych.
Gratuluje równiez umiejetnosci pakowania się. Tyle dni, dwójka dzieci, 5 osób w samochodzie i bez boxu na dachu.

Mozna sie zapytac, ile orientancyjnie to was kosztowało ?

Obawy też mieliśmy ale po doświadczeniach z pierwszym synem już trochę mniejsze.
To pakowanie to poważny (jak nie największy), przy wyjazdach z takimi małymi dziećmi problem i zaczynam się na poważnie zastanawiać nad zakupem boxa. Inna sprawa, że przy tylu noclegach to już człowiek nabiera trochę wprawy w pakowaniu :D
Co do kosztów to dokładnie ciężko jest powiedzieć. Za pociąg, niektóre promy, noclegi na Paxos, płaciliśmy już wcześniej, było też kilka wpłaconych zaliczek. Tym razem, z powodu oszczędności właśnie, trochę rzadziej odwiedzaliśmy restauracje. Stąd też większy bagaż.
Dokładnie Ci nie napisze, ale na pewno było to mniej niż 10 tysięcy.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 27.08.2011 17:11 przez KOL, łącznie edytowano 1 raz
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 09.06.2011 14:35

Krystof napisał(a):no nie mogę się doczekać! :D

Andrzej S napisał(a):Relacja bajka

Krzysztof i Lidia napisał(a):Start przegapiłem, na pociąg nie zdążyłem, prom też mi odpłynął... ale dogoniłem i w dalszą podróż zabieram się z Wami :D
Rewelacyjna wycieczka, te widoczki 8O , i pomysły na przemieszczanie się, super :)

Tymona napisał(a):Nie wiem dlaczego, ale do tej pory śledziłam Twoje poprzednie relacje zdecydowanie po cichu. Tym razem postanowiłam to zmienić :wink:
Przeprawę przez jezioro obowiązkowo zapamiętuję, no i tę wizję zimnego pifka :wink: na szczycie wielkiej góry też :D
pozdrawiam całą dzielną rodzinkę
:D

Franz napisał(a):Ładne te zdjęcia z Kruji. :)
Pozdrawiam,
Wojtek

telepol napisał(a):widać Albania nie jest taka zła jak ja malują, byłem ale w Shkoder najdalej, moze i pojechał bym dalej ale to nie na wycieczke jednodniową z CRO.
Zasiadam i czekam :)

Crayfish napisał(a):no ... niesamowita podróż.
piękne zdjęcia, ludzie mają do tej pory jeszcze inne pojecie o Albanii i jej stolicy, ale mam nadzieję, że po obejrzeniu Twojej relacji się nieco zmieni.

piotrmks napisał(a):Dosiadam sie i czekam na ciąg dalszy. 24.06 ruszam w drogę Chorwacja, BiH, CRG, Shqiperi, Makedonia, Serbia.

Dziękuje Bardzo Wszystkim za słowa uznania.
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam na ciąg dalszy, który postaram się najpóźniej jutro wkleić.
Dario85
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Dario85 » 09.06.2011 16:28

Słyszałem opinie, że Albania jest niebezpieczna ... z Twojej relacji wynika, że to chyba dawne dzieje :)
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 09.06.2011 17:24

Dario85 napisał(a):Słyszałem opinie, że Albania jest niebezpieczna ... z Twojej relacji wynika, że to chyba dawne dzieje :)

Różne się rzeczy słyszy i czyta o Albanii. Ja byłem w Albanii już cztery razy i nigdy nic złego mnie tam nie spotkało.

Pozdrawiam
carnivalka
Cromaniak

Postnapisał(a) carnivalka » 09.06.2011 18:47

Espeso campingi w Albanii są na pewno w okolicach Durres-Kawaje,Vlore,w Dhermi są conajmniej 4, w Himare chyba 2 ,jakiś jest też pod Sarandą,oraz przy plaży Bunec gdzieś obok Qeparo i w Borsh.Jest też w okolicach Szkodry .To tyle co byłam lub mijałam po drodze.
Z roku na rok powstaje ich coraz więcej.

W Macedonii najwięcej campingów znajdziesz wokół Ohrid.A i w Serbii też np w Palic tuż przy granicy z Węgrami oraz przed Belgradem .
inne campingi w Serbii

Kol mam nadzieję ,że wybaczysz mi ten wtręt.
Z niecierpliwością czekam na dalsze przygody. :)
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 09.06.2011 19:42

carnivalka napisał(a):Kol mam nadzieję ,że wybaczysz mi ten wtręt.

Wszystkie wtręty mile widziane :D , zwłaszcza, że niespecjalnie się kempingami interesowałem.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022. - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies