Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
maggie_b_s
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maggie_b_s » 29.01.2012 22:47

@KOL
Byliśmy pod ogromnym wrażeniem Twojej opowieści. "Zmałpowaliśmy" trochę. Pociąg z Novi Sad do Baru, wzdłuż wybrzeża do Himare a potem powrót do Ulcinj i znów pociągiem do N. Sad. Było fantastycznie, chcemy powtórzyć w komplecie z Macedonią.Pozdrawiam
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 30.01.2012 09:19

maggie_b_s napisał(a):@KOL
Byliśmy pod ogromnym wrażeniem Twojej opowieści. "Zmałpowaliśmy" trochę. Pociąg z Novi Sad do Baru, wzdłuż wybrzeża do Himare a potem powrót do Ulcinj i znów pociągiem do N. Sad. Było fantastycznie, chcemy powtórzyć w komplecie z Macedonią.Pozdrawiam

Cieszę się, że moja relacja trochę pomogła w zorganizowaniu udanych wakacji, no bo przecież m.in po to się je pisze. Ja też w tym roku wracam do Albanii, trasa trochę podobna, za to w Grecji inne rejony. Jeszcze tylko trzy i pół miesiąca.
Pozdrawiam
maggie_b_s
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maggie_b_s » 30.01.2012 22:32

Krótkie foto uzupełnienie podróży "Śladami KOLa "

Novi Sad niczym Katowice z lat siedemdziesiątych: dworzec i bloki w stylu "żyleta"
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muzeum kolejnictwa, niestety nieczynne.

Obrazek

Obrazek
Wjazd do tunelu i pakowanie auta.

Obrazek
Obrazek

Niesamowite widoki z pociągu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowy most w Szkodrze i albańska autostrada. Czasem niecała....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miasteczko Himare

Obrazek
Trochę po grecku,

Obrazek

Trochę po albańsku.

Obrazek

Obrazek

Objazdowy sklep z pamiątkami.

Obrazek
Old Town Himare nocą

Obrazek

Obrazek

Plaża i słynny bar w basenie. Znowu nieczynny bo koniec sezonu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kapliczka na plaży

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasz faworyt: bakłażan w kwaśnej zalewie z oliwą, nadziewany czosnkiem, koprem i papryką.

Obrazek

Obrazek

Wreszcie wyprawa na Gjipe.

Obrazek

Obrazek

W porannym upale szło się nieźle w dół.

Obrazek

Plaża wyglądała na pustą. Zaraz za ostatnim zakrętem wyłonił się taki oto widok....

Obrazek

Rodacy, Polacy !
Obrazek
Właśnie szykowali się do powrotu do kraju.

Obrazek

Plaża po południu.

Obrazek

Wyprawa w stronę Sarandy.

Obrazek

Obrazek

Baza okrętów podwodnych.

Obrazek

Twierdza Ali Paszy

Obrazek

Obrazek

I landszafty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powrót ekscytującą drogą przez przełęcz Llogara.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszce kilka dni w Ulcinj. W Albanii ,w Himare u Greków a w Czarnogórze u zaprzyjaźnionych Albańczyków.

Obrazek

Obrazek

Plażowanie na Copacabanie bynajmniej nie w Rio...

Obrazek

Obrazek

Powrót koleją do Nowego Sadu z niezwykle urokliwej stacjii w Barze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszce tylko dwie godziny na granicy z Unią...

Obrazek

I już myślimy o powrocie w te miejsca.

Dziękujemy za inspirację i informację KOLu :))
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 31.01.2012 13:19

Fajne zdjęcia. Bar z basenem na plaży prezentuje się znacznie lepiej po niż przed sezonem. Tego, że nie byłem w starej Himarze po zmroku do tej pory żałuję. Tak samo żałuję braku słoneczka podczas wizyty na Gjipe, no ale zamierzam w tym roku tam wrócić, moża teraz pogoda będzie łaskawsza.
Ciekawy ten tunel, przez który wjeżdżaliście na pociąg :).
Pozdrawiam
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 31.01.2012 15:09

KOL mam pytanko do Ciebie,powiedz mi kiedy wracasz do kraju?,widzę że masz dużo do powiedzenia w tym temacie więc jest tak,chcemy z żoną i dzieckiem wyjechać na dziesięć dni do Ksamilu i na dziesięć na Lefkadę i nie chodzi o nas tylko o znajomych których chcemy namówić na ten wyjazd(rodzina 2+2),w zeszłym roku byli pierwszy raz w Breli i dlatego ciężko to przebić,my byliśmy już dwa razy w Breli oraz zaliczyliśmy Ciovo i Petrovac w Czarnogórze więc szukamy czegoś innego,czy dysponujesz może jakimiś dodatkowymi fotkami z tamtych rejonów,byłbym wdzięczny adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 31.01.2012 23:40

KOL napisał(a):Cieszę się, że moja relacja trochę pomogła w zorganizowaniu udanych wakacji, no bo przecież m.in po to się je pisze. Ja też w tym roku wracam do Albanii, trasa trochę podobna, za to w Grecji inne rejony. Jeszcze tylko trzy i pół miesiąca.
Pozdrawiam

Zaczynasz w długi majowy weekend? Jeżeli tak to jest szansa, że się spotkamy ;)
Pozdrawiam
Darkoni
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkoni » 01.02.2012 07:34

Uff jednym tchem i choć dziś dość zimno to mi tak ciepło się zrobiło i trochę wspomnień co do Serbii i Czarnogóry - aż miło ! Dzięki za te wspomnienia !
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 01.02.2012 15:15

piter83pl napisał(a):Zaczynasz w długi majowy weekend? Jeżeli tak to jest szansa, że się spotkamy ;)
Pozdrawiam

Nie, trochę później. Jedziemy w nocy z 15 na 16 maja. W Albanii będziemy 18.05, po drodze jeszcze dwa noclegi (Serbia, Kosowo). Jeszcze tam będziesz?
Pozdrawiam

Darkoni napisał(a):Uff jednym tchem i choć dziś dość zimno to mi tak ciepło się zrobiło i trochę wspomnień co do Serbii i Czarnogóry - aż miło ! Dzięki za te wspomnienia !

Chyba jeszcze raz sobie to wszystko obejrzę, jest to jakiś sposób na te mrozy.
Dzięki. Pozdrawiam
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 01.02.2012 23:05

KOL napisał(a):
piter83pl napisał(a):Zaczynasz w długi majowy weekend? Jeżeli tak to jest szansa, że się spotkamy ;)
Pozdrawiam

Nie, trochę później. Jedziemy w nocy z 15 na 16 maja. W Albanii będziemy 18.05, po drodze jeszcze dwa noclegi (Serbia, Kosowo). Jeszcze tam będziesz?
Pozdrawiam

Ja lecę w czwartek przed długi weekendem a wracam w poniedziałek po więc niestety ale już mnie nie będzie :(

Pozdrawiam!
Agu$
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agu$ » 07.03.2012 08:10

Witam, nie ukrywam, że dzięki tym wspaniałym zdjęciom zamiast jechać do Czarnogóry na wakacje zdecydowałam się pojechać nad albańskie morze! :) JAko że chcemy jechać w grupie 8-osobowej i nie wszyscy mieli początkowo chęć tam pojechać pokazałam im zdjęcia i już nikt nie ma obiekcji ;) Tu pojawia się pytanie czy moglibyście podać jakieś namiary na noclegi na południe od Vlore? Nie ukrywam, że nie chcemy na noclegi wydać kolosalnie dużej sumy pieniędzy, a co sprawdzone miejsce to sprawdzone :) Pozdrawiam!!
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 07.03.2012 08:50

Może koleżanka maggie_b_s użyczyłaby jakieś namiary w Albanii (gratuluję wspaniałych wakacji ) .

Swoją drogą to koledzy KOL i piter83pl powinni zostać honorowymi ambasadorami Albanii i Macedoni , ich relacje skutecznie zareklamowały te zakątki Europy :D
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 07.03.2012 17:06

Agu$ napisał(a):Witam, nie ukrywam, że dzięki tym wspaniałym zdjęciom zamiast jechać do Czarnogóry na wakacje zdecydowałam się pojechać nad albańskie morze! :) JAko że chcemy jechać w grupie 8-osobowej i nie wszyscy mieli początkowo chęć tam pojechać pokazałam im zdjęcia i już nikt nie ma obiekcji ;) Tu pojawia się pytanie czy moglibyście podać jakieś namiary na noclegi na południe od Vlore? Nie ukrywam, że nie chcemy na noclegi wydać kolosalnie dużej sumy pieniędzy, a co sprawdzone miejsce to sprawdzone :) Pozdrawiam!!

Polecam Villę Calliope przy plaży Livadi w Himarze, jest trochę o niej w relacji. Tutaj strona obiektu. Tutaj konto na facebooku. Jeszcze adresy na które można do nich pisać:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Pozdrawiam
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 07.03.2012 17:11

armar napisał(a):Może koleżanka maggie_b_s użyczyłaby jakieś namiary w Albanii (gratuluję wspaniałych wakacji ) .

Swoją drogą to koledzy KOL i piter83pl powinni zostać honorowymi ambasadorami Albanii i Macedoni , ich relacje skutecznie zareklamowały te zakątki Europy :D

I w tym roku znowu zareklamuję. Jeszcze tylko dwa miesiącę i ponownie Witaj Albanio!
Pozdrawiam
Agu$
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agu$ » 07.03.2012 18:33

odwiedziłam stronę wyżej wymienionej willi, ale czy mógłbyś napisać coś o cenie tudzież rodzaju pokoi? ;) nie ukrywam, że wakacje studenckie- niskobudżetowe planuję ;)
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 07.03.2012 18:56

Agu$ napisał(a):odwiedziłam stronę wyżej wymienionej willi, ale czy mógłbyś napisać coś o cenie tudzież rodzaju pokoi? ;) nie ukrywam, że wakacje studenckie- niskobudżetowe planuję ;)

Ja płaciłem w maju 25 euro za noc za dwie sypialnie z kuchnią. W relacji jest kilka zdjęć.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022. - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone