piekara114 napisał(a):Cysterna robi wrażenie. Dla mnie miejsce znane z "Inferno" Dana Browna.
Stambuł to jedno z moich marzeń, w planie wyjazd tam na 4 dni...kiedyś...
Nawet nie wiedziałem...Nie czytałem tej książki ani nie oglądałem filmu. Może dzięki Tobie przeczytam .
Cysterna robi wrażenie kiedy się tam wejdzie, fakt. Ale jest to tylko jedno pomieszczenie. Nie wiem, byłem zmęczony i trochę zły, że tak zdziera się z turystów.
Co do Stambułu to wymyśliła go moja Żonka. Z Grecji mieliśmy jechać gdzie indziej, ale któregoś wieczora Żonka zagadała, że kiedyś tam chciałaby do Stambułu pojechać. No i pomysł zaczął kiełkować. Mapa Google, ile tam jest kilometrów z Igoumenitsy? Ponad 900, ale autostradą. Dobra jedziemy . Trochę czasu zeszło na szukanie hotelu w dogodnej lokalizacji. Pisałem z kilkoma, targowałem się trochę i ostatecznie chyba dobrze wyszło pomimo początkowych niepowodzeń. Do Stambułu zresztą mieliśmy już kiedyś pojechać po drodze z Azerbejdżanu, wtedy nie wyszło. Problemem jest to, że nie latają tam z Polski tanie linie. Samochodem nie każdemu się chce. My byliśmy tam za krótko, miasto jest olbrzymie, ale na prawdę było warto nadrobić trochę kilometrów. To był prawdziwy szok w zestawieniu z bezludną Othoni. Zresztą szokiem był już port na Korfu, a co dopiero Istambuł .