napisał(a) KOL » 23.05.2022 12:17
Kiedy szukałem jakiś kilku atrakcji na Salaminie, które moglibyśmy zobaczyć, w każdym źródle był wymieniany klasztor Matki Bożej Faneromeni z XVII w. To tylko półtora kilometra od miejsca, gdzie zjechaliśmy z promu. Klasztor jest położony tak, że dosyć trudno mu zrobić zdjęcie z zewnątrz, w każdym razie w Internecie, na zdjęciach robionych z góry, wygląda okazale.
Wejście do klasztoru.
Idąc w kierunku klasztornego dziedzińca i położonych w jego obrębie dwóch połączonych ze sobą cerkwi, mija się takie zagrody ze zwierzętami.
Dziedziniec wewnątrz klasztornych zabudowań.
Vis a vis klasztoru, nad samym morzem, znajduje się dom Angelosa Sikelianosa, greckiego poety i dramaturga żyjącego w latach 1884 -1951.
Niedaleko, taki monument, ale prawdę mówiąc, czemu jest poświęcony, nie mam pojęcia.
Podczas przeglądania zdjęć z Salaminy moją uwagę zwrócił kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Ampelakii. Nie żeby był jakoś bardzo stary, raczej na taki nie wygląda, ale ładnie się prezentował ze swoimi biało-niebieskimi kolorami na tle wyspy. Postanowiliśmy tam pojechać.
Tu na pierwszym planie wypożyczony pojazd, którym poruszaliśmy się po Salaminie.
Już za niedługo my też płynęliśmy takim promem.
CDN
Ostatnio edytowano 23.05.2022 13:36 przez
KOL, łącznie edytowano 1 raz