Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
KOL
Cromaniak
Re: Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-20. Albania 2021.

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 02.10.2021 10:54

dangol napisał(a):Pozdrawiamy z Donoussy

Dziękuję :)

Jestem bardzo ciekawy, czy Donoussa przypadła Wam do gustu. My już odliczamy dni, jeszcze tydzień.
Można wiedzieć gdzie się zatrzymaliście?

Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.10.2021 14:50

W Iliovasilema Studios.
W Waszym oknie wczoraj wieczorem widzieliśmy światło... Szkoda, że to ktoś inny tam był...
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 02.10.2021 14:55

dangol napisał(a):W Iliovasilema Studios.
W Waszym oknie wczoraj wieczorem widzieliśmy światło... Szkoda, że to ktoś inny tam był...

Już niedługo :D.

A jak wrażenia z Donoussy generalnie?
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.10.2021 15:02

Bardzo pozytywne, gdyby jeszcze nie wiało tak mocno... Kolory morza jednakże były fajniejsze na Koufonissi.
Wczoraj byliśmy na podpatrzonej o Ciebie Fykio, dziś spacer na Aspros Kavos i plaża "miejska", na Limni nie byłoby bezpiecznie w wichurze. Co jutro, jeszcze nie wiem. Może ruiny wiatraka i Vathi Limenari? Z wędrówką do Kalotaritissa poczekamy zapewne do wtorku, ma być ponoć ciut mniej wietrznie
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 02.10.2021 17:50

dangol napisał(a):Bardzo pozytywne, gdyby jeszcze nie wiało tak mocno... Kolory morza jednakże były fajniejsze na Koufonissi.
Wczoraj byliśmy na podpatrzonej o Ciebie Fykio, dziś spacer na Aspros Kavos i plaża "miejska", na Limni nie byłoby bezpiecznie w wichurze. Co jutro, jeszcze nie wiem. Może ruiny wiatraka i Vathi Limenari? Z wędrówką do Kalotaritissa poczekamy zapewne do wtorku, ma być ponoć ciut mniej wietrznie

Podczas naszych wyjazdów na Donoussę, raz, czy dwa było dosyć wietrznie, ale szybko to mijało. Ostatnio, chyba jeden dzień był taki. Okolice Kalotaritissy są piękne, polecam. Fajnie, że Donoussa przypadła Wam do gustu.

Pozdrawiam
KOL
Cromaniak
Re: Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2021

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 08.11.2021 11:18

Minęło już ponad dwa tygodnie od naszego powrotu z greckiego, październikowego wyjazdu. Wyjazd we dwoje, jak zwykle bardzo udany. Nie będzie to może relacja, a raczej „relacyjka”, bo wyjazd krótki, raptem 11 dni, no i w większości spędzony w jednym, dobrze już znanym miejscu. Coś tam jednak postaram się pokazać.

10 Październik

Podróż rozpoczęliśmy bardzo wcześnie, bo już o 3 w nocy autobusem Flixbus z Katowic do Warszawy. Potem pociąg z Warszawy Zachodniej na Lotnisko Chopina i ponad trzygodzinne oczekiwanie na samolot.
Już przy odprawie bagażu rejestrowanego zostają nam sprawdzone świadectwa szczepień i PLF, niezbędny teraz do podróży do Grecji. Jeśli podróżuje się razem, jedną rodziną, to kod PLF wystarczy jeden wspólny. Różnica z poprzednim rokiem jest taka, że ten kod można wygenerować sobie w dowolnym momencie, a nie 48 godzin (chyba tak było) przed wyjazdem.

W końcu lecimy.

Obrazek

W Atenach, pomimo, że następny lot mięliśmy na tym samym bilecie, musieliśmy wyjść ze strefy tranzytowej i ponownie przejść kontrolę bezpieczeństwa. Pomimo obowiązkowego świadectwa szczepienia lub zaświadczenia o negatywnym wyniku testu, to i tak, wyrywkowo niektórzy pasażerowie samolotu z Warszawy, byli kierowani na testy. Nam jednak jakoś udało się tego uniknąć.

Kolejny etap podróży, samolot na Kos.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dodam jeszcze, że na Kos dostaliśmy się, co widać na zdjęciach, linią Aegan Airlines. Udało nam się tak wykorzystać vouchery z niedoszłych do skutku, przez COVID, majowych wyjazdów, że nic nie musieliśmy dopłacać. Koszt biletu Warszawa – Kos, to jakieś 60 Euro.

Lotnisko na Kos przywitało nas tłumem ludzi. Pomimo, że to popularna wyspa, to jednak byliśmy nieco zdziwieni, w końcu to już 10 październik. Kolejka do taksówek była tak długa, że zacząłem się obawiać, że nie zdążymy do Mastihari na prom.
W końcu jednak przychodzi nasza kolej. Cena za taksówkę, 15 Euro. Od razu taksówkarz informuje nas o konieczności założenia maseczek. Podobno, przynajmniej na dużych wyspach, jest to bardzo egzekwowane, można dostać mandat od policji za ich brak.

Od lądowania samolotu do odpłynięcia promu z Mastihari mięliśmy 1,5 godziny czasu, stąd wynikały moje obawy. Udało nam się jednak bez problemu zdążyć.

Widok na Mastihari z promowego molo.

Obrazek
Obrazek

Na pojawienie się naszego promu nie musieliśmy zbyt długo czekać.

Obrazek

Bilety na Kalymnos w cenie 6,5 euro, kupiliśmy w budce zlokalizowanej zaraz przy miejscu skąd odpływa prom.

Obrazek
Obrazek

Przed nami Kalymnos.

Obrazek
Obrazek

To jednak jeszcze nie koniec podróży. W porcie znów korzystamy z taksówki. Tym razem jednak nie czekamy w ogóle, taksówkę zamówiłem już wcześniej przez Vibera. Gdzieś tam znalazłem numer, dzięki czemu od razu przy zejściu z promu czekała na nas z kartką bardzo miła Pani Irene.
Taksówka, koszt 12 Euro, zawozi nas do Myrties, w miejsce skąd odpływają łodzie na Telendos. Tu uwaga, pisał już o tym Kulka, miejsce to źle pokazuje Google. Te łodzie odpływają z następnej przystani, nie z tej, którą pokazują wspomniane mapy.

Nie płyniemy jednak od razu. W pobliżu przystani jest dosyć duży supermarket, a na Telendos z zakupami raczej kiepsko. Zostawiam więc na chwilkę Żonkę i biegnę po kilka niezbędnych zakupów.

Ostatni już etap podróży, krótki rejs na Telendos. Łodzie pływają non stop pomiędzy 7:30 rano, a północą. Cena 2,5 Euro za osobę.
Z przystani na Telendos do naszej pierwszej kwatery było na szczęście już tylko 200 metrów. Właściciele czekają na nas. Możemy „zameldować się” w Afrodite Luxury Rooms.
Wstępne oględziny wypadają bardzo dobrze.

Obrazek
Obrazek

Spędzimy tu trzy noce. Krótkie rozpakowanie, no i w końcu możemy to poczuć. Jesteśmy na Greckich Wakacjach :!: :D

Obrazek
CDN
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 08.11.2021 11:30

KOL napisał(a): Ostatni już etap podróży

Za każdym razem jestem pełna podziwu, jak świetnie 8) planujesz Waszą podróż.
Fajnie, że znów możemy z Wami zwiedzać greckie wyspy :D
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 08.11.2021 12:35

dangol napisał(a):Za każdym razem jestem pełna podziwu, jak świetnie 8) planujesz Waszą podróż.
Fajnie, że znów możemy z Wami zwiedzać greckie wyspy :D

Dzięki za miłe słowa. W sumie to ten dojazd był dużo prostszy niż się wydaje po opisie :).
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.11.2021 14:13

Jestem, jestem....

KOL napisał(a): Jeśli podróżuje się razem, jedną rodziną, to kod PLF wystarczy jeden wspólny. Różnica z poprzednim rokiem jest taka, że ten kod można wygenerować sobie w dowolnym momencie, a nie 48 godzin (chyba tak było) przed wyjazdem.
Nie było, przynajmniej w lipcu i we wrześniu. Tylko do połowy lipca kod QR przychodził dopiero o godz. 23 dzień przed wjazdem, a teraz od razu po wypełnieniu PLF....

KOL napisał(a):Koszt biletu Warszawa – Kos, to jakieś 60 Euro.
A nie Ateny-Kos?

Tak liczba przesiadek i środków transportu trochę mnie przeraziła..... Autobus-pociąg-samolot-samolot-taxi-prom-taxi-prom-pieszo.... 8O
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 08.11.2021 14:30

piekara114 napisał(a):Nie było, przynajmniej w lipcu i we wrześniu. Tylko do połowy lipca kod QR przychodził dopiero o godz. 23 dzień przed wjazdem, a teraz od razu po wypełnieniu PLF....

Dokładnie tak jak piszesz, dzięki Tobie sobie przypomniałem :).

piekara114 napisał(a):A nie Ateny-Kos?

Nie, bilet kupiony od razu na całą trasę Warszawa-Kos.

piekara114 napisał(a):Tak liczba przesiadek i środków transportu trochę mnie przeraziła..... Autobus-pociąg-samolot-samolot-taxi-prom-taxi-prom-pieszo.... 8O

To tylko tak strasznie wygląda. Płynnie się to odbyło, nawet fajna podróż w sumie :). Najgorsze z tego wszystkiego to czekanie na lotnisku w Warszawie, no i trochę emocji czy wezmą nas na testy w Atenach, zawsze jakieś ryzyko pozytywnego wyniku jest.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.11.2021 17:43

KOL napisał(a):Spędzimy tu trzy noce. Krótkie rozpakowanie, no i w końcu możemy to poczuć. Jesteśmy na Greckich Wakacjach :!: :D

Obrazek

Rzeczywiście w takich okolicznościach można czuć się jak na greckich wakacjach. Apartament wygląda na bardzo fajny :D .
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 10.11.2021 10:15

wiola2012 napisał(a):Apartament wygląda na bardzo fajny :D .

W zasadzie nie apartament, tylko pokój o nazwie Keleris, ale fakt bardzo fajny. W obiekcie pokoi jest sześć, w tym jedno studio dla czterech osób. Nam zależało oczywiście na widoku na morze, a taki maja trzy z nich, dwuosobowe. My wybraliśmy największy z nich, Keleris, właśnie. W cenę pokoju (57 Euro) wliczone było śniadanie. Z miejsca byliśmy bardzo zadowoleni, aż szkoda nam było, że tylko trzy noce tam byliśmy.
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 10.11.2021 10:16

11 Październik

Rano nasz pokój i widok z niego podoba nam się jeszcze bardziej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie siedzimy w pokoju zbyt długo. Jemy pozostawione nam w lodówce przez naszych Gospodarzy śniadanie i ruszamy na pierwszy spacer po Telendos.

Na Telendos mieszka raptem 50 osób także zabudowania kończą się dosyć szybko.

Po drodze ruiny wczesnochrześcijańskiej bazyliki Agios Vassilios, której początki datuje się na V wiek.

Obrazek

Plaża przy On The Rocks Cafe, są ładniejsze na wyspie.

Obrazek

Hotel Porto Potha, który posiada nawet basen. Pamiętam, kiedy kilka lat temu zastanawialiśmy się nad odwiedzeniem Telendos, interesowałem się pokojami w nim. Ostatecznie nic z tego nie wyszło. Afrodite Luxury Rooms, w których teraz spaliśmy, wtedy chyba jeszcze nie było.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widok na Kasteli Kalymnos. Na wizytę na tej wyspie przyjdzie czas następnego dnia. Na razie podziwialiśmy ją z perspektywy Telendos i trzeba przyznać, że widoki na nią bardzo nam się podobały.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wejście na plażę o szumnej nazwie Paradise Beach. My, w ubraniach, wstępu na nią nie mięliśmy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Choć na szlaku spotkaliśmy może w sumie cztery osoby, to na skalnych ścianach miłośników wspinaczki całkiem sporo, no ale przecież Kalymnos i Telendos są rajem dla amatorów tego sportu.
Chętni do wspinaczki, którzy płynęli łodziami z Myrties, nie wysiadali przy głównej przystani Telendos, a płynęli dalej do jednej z zatok, skąd dużo bliżej do skalnych ścian.

Obrazek
Obrazek

Naszym celem była kaplica św. Konstantyna i św. Heleny. Mięliśmy tam dojść okrężną drogą, ale nie wiadomo skąd na niebie pojawiły się czarne chmury. Wróciliśmy więc kawałek i dzięki czeskiej aplikacji Mapy.cz znaleźliśmy krótszą ścieżkę. Niebo co raz bardziej groziło deszczem, zostawiłem więc na pewien czas Żonkę samą i niemal wbiegłem pod górę.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Więcej zdjęć z kapliczki, z uwagi na pośpiech, nie posiadam.

Obrazek

Kapliczka znajduje się w zachowanym łuku bazyliki, która zawaliła się dawno temu.
W pobliżu znajdują się ruiny bizantyjskiej osady i zamku Pothy. Na skutek trzęsienia ziemi w VI wieku, kiedy to Telendos oddzieliło się od Kalymnos, zniszczeniu uległ zamek, a osada Agios Konstantinos zamieszkana była jeszcze do X wieku.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wracam do Żonki. Zaczął lekko kropić deszcz, ale tylko przez chwilę. Na szczęście nasze obawy przed ulewą i burzą nie spełniły się. Bezpiecznie mogliśmy wrócić do pokoju. Choć nasza wędrówka nie do końca wyszła tak jak to było w planie, to generalnie byliśmy zadowoleni, a to jeszcze nie koniec wrażeń tego dnia.
CDN
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 10.11.2021 10:50

Telendos pamiętam z relacji Kulek - to co teraz pokazujesz utwierdza mnie, iż nam też by ta wysepka przypadła do gustu.

Szkoda, że tak późno zaczęliśmy bywać w Grecji (no ale gdy byliśmy młodsi, z różnych względów nie mieliśmy możliwości takich wypadów)... Nie ma szans, abyśmy dotarli wszędzie, gdzie byśmy chcieli :( . Na dodatek wolimy dłuższy pobyt na jednej wyspie, co dodatkowo ogranicza :wink: zakres poznawczy. Póki co, myślimy o kontynuacji zwiedzania wysepek na Małych Cykladach :) , ale może kiedyś przyjdzie czas na inne perełki?
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 12.11.2021 09:26

dangol napisał(a):Telendos pamiętam z relacji Kulek - to co teraz pokazujesz utwierdza mnie, iż nam też by ta wysepka przypadła do gustu.

Szkoda, że tak późno zaczęliśmy bywać w Grecji (no ale gdy byliśmy młodsi, z różnych względów nie mieliśmy możliwości takich wypadów)... Nie ma szans, abyśmy dotarli wszędzie, gdzie byśmy chcieli :( . Na dodatek wolimy dłuższy pobyt na jednej wyspie, co dodatkowo ogranicza :wink: zakres poznawczy. Póki co, myślimy o kontynuacji zwiedzania wysepek na Małych Cykladach :) , ale może kiedyś przyjdzie czas na inne perełki?

Też myślę, że spodobało by się Wam. Oczywiście nie można jaj porównać z Donoussą na przykład, Telendos to malutka wyspa, ale odwiedzić ją na prawdę warto. Fajny kontrast z Kalymnos, tu cisza spokój, a tam spory ruch nawet w październiku.

My mamy teraz dylemat co do następnych greckich wysp. Zauważyłem, że mam co raz częściej większą ochotę na niektóre wyspy wrócić niż odwiedzać nowe. Poza Donoussą, którą pewnie, koniecznie w maju, jeszcze przynajmniej raz odwiedzimy, chętnie wróciłbym na przykład na Anafi, czy Kastellorizo. Małe Cyklady odwiedziliśmy już w komplecie, poza Keros, oczywiście, ale wróciłbym też chętnie na Iraklię. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie mamy w planie zimową Hiszpanię, tym razem z naszymi Chłopakami i na tym się skupiamy :).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022. - strona 154
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone