Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
KOL
Cromaniak
Re: Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-20. Albania 2021.

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 27.06.2021 10:51

27 kwiecień

Gdyby wspomniana wcześniej droga z Çorovode do Permetu była skończona, do przejechania mielibyśmy tylko 45 kilometrów. Niestety, jak już pisałem, bez samochodu terenowego podróż tą drogą nie jest możliwa. Drugą, najlepszą, patrząc na mapę, możliwością jest pojechać do Beratu, a stamtąd drogą SH74 do Permetu. 100 kilometrów więcej, ale da się przeżyć. Niestety, ta opcja też odpadła, bo SH74, przynajmniej na razie, raczej do jazdy normalnym samochodem się nie nadaje. Trzeba jechać przez Fier. W ten sposób z krótkiej, patrząc na mapę, przejażdżki, zrobiła nam się blisko 300-kilometrowa kilkugodzinna podróż.

Skoro już musieliśmy jechać tego dnia spory kawałek, wypadałoby coś po drodze zobaczyć. Padło na Apollonię. W sumie łatwo tam trafić jadąc autostradą SH4, są wyraźne, nowe drogowskazy. Ja niepotrzebnie wcześniej zjechałem na Fier i przez to straciliśmy nieco czasu na przejazd przez miasto.
W końcu parkujemy na sporym parkingu przed parkiem archeologicznym Apollonia. Samochodów nie było dużo, chyba nawet nie dziesięć, za to każdy z innego kraju. Z Polski tylko nasz.
Kupujemy bilety i z pomocą Pani z kasy wchodzimy na teren parku. Ta pomoc była nieodzowna, bo kołowrotki kompletnie nie chciały reagować na jeden z biletów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Apollonia została założona około 600 r p.n.e. przez greckich kolonistów z Koryntu i Korfu. Grecji nie udało nam się w maju odwiedzić, ale jakiś jednak grecki wątek się w naszym wyjeździe przewinął :).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Fajne, na pewno warte odwiedzenia, miejsce.

Przez dwa dni kompletnie zmieniła się pogoda. W Çorovode było już bardzo przyjemnie, natomiast w Apollonii termometr w samochodzie, po raz pierwszy pokazał nam 30 stopni.

Jedziemy dalej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obwodnica Tepelene

Obrazek

Zmiana SH4 na SH75

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W Permet, a dokładnie w jego okolicach, miał miejsce jedyny „noclegowy zgrzyt” na tych wakacjach. Nocleg, razem z wyżywieniem, mieliśmy zarezerwowany kilka kilometrów od Permetu. Kiedy spytałem właścicielkę o dojazd, poinformowała mnie, że muszę przejechać 4,5 kilometra drogą, która co prawda nie jest wyasfaltowana, ale spokojnie nadaje się do przejazdu zwykłym samochodem. Upewniałem się zresztą kilka razy i za każdym razem dostawałem odpowiedź, że przejadę. Pewne obawy, którymi nie dzieliłem się zresztą z Rodzinką, jednak pozostały.

W sumie bez żadnego problemu znajdujemy wspomnianą drogę, kończy się asfalt, a my jedziemy dalej. Pierwsze trzy kilometry jeszcze dało się bez problemu przejechać, potem niestety potwierdziły się moje obawy. Podjazd po kamieniach pod górę, absolutnie nie nadawał się dla naszego obładowanego samochodu. Zresztą pustym też chyba bym nie zaryzykował. Źli wracamy do Permetu. Choć moim zdaniem właścicielka noclegu nie zachowała się wobec nas w porządku, w Permecie znajdujemy kawiarnię z wi-fi i wysyłamy do niej wiadomość, że nie przyjedziemy. Ona odpisuje nam jeszcze, że zorganizuje nam taksówkę, ale odmawiamy.

Na szczęście, coś tam miałem w zanadrzu. Dzwonię na znaleziony w Internecie numer i po piętnastu minutach meldujemy się w małym hoteliku Hani i Colit, kilka kilometrów od wód termalnych, które mamy zamiar odwiedzić kolejnego dnia.

Obrazek

Hotel skromny, ale cenowo (20 euro za pokój) i logistycznie wyszło nawet lepiej niż zakładał to plan pierwotny. Szkoda tylko nerwów i straconego czasu. Jedzenie w hotelowej restauracji też całkiem dobre, a że byliśmy tam jedynymi gośćmi, zrobił się kolejny bardzo przyjemny wieczór.

Stamtąd przyjechaliśmy.

Obrazek
Obrazek
CDN
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.06.2021 12:08

KOL napisał(a):W końcu parkujemy na sporym parkingu przed parkiem archeologicznym Apollonia.
Apollonia została założona około 600 r p.n.e. przez greckich kolonistów z Koryntu i Korfu. Grecji nie udało nam się w maju odwiedzić, ale jakiś jednak grecki wątek się w naszym wyjeździe przewinął :).

Fajne, na pewno warte odwiedzenia, miejsce.

Bardzo ładne miejsce, które również chętnie bym odwiedził.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.06.2021 07:45

Kanion Osumi oglądałam już w innej cropelkowej relacji, zaznaczyłam go sobie chorągiewką, a Twoje zdjęcia tylko potwierdzają urok tego miejsca. Mieliście świetny nocleg w Corovode. (Też go sobie zapisałam :) ) . Na jednym ze zdjęć pokazujesz takie danie

Przechwytywanie.JPG

Ma ono jakąś "restauracyjną " nazwę? Chętnie bym sobie zamówiła :D
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 28.06.2021 11:38

te kiero napisał(a):Bardzo ładne miejsce, które również chętnie bym odwiedził.

Całkiem blisko jest też klasztor Ardenice. Mogliśmy podjechać, jakoś wypadło mi z głowy. Będzie na kiedyś tam.

wiola2012 napisał(a):Na jednym ze zdjęć pokazujesz takie danie.
Ma ono jakąś "restauracyjną " nazwę? Chętnie bym sobie zamówiła :D

Niestety, poza tym, że jedliśmy wtedy owieczkę i tym, że było bardzo dobre, więcej nic nie wiem. Tam sytuacja wyglądała tak, że nie umawialiśmy się na coś konkretnego, tylko na posiłek, generalnie. Po prostu chcieli nam dać posmakować różnych albańskich przysmaków. Pytanie było na przykład takie: Czy może być mięso? Albo, czy może być kurczak? Do tego już wedle Ich inwencji były jakieś papryki, ser czy coś innego. Pytanie o śniadanie było bardziej szczegółowe, jajka, albańskie naleśniki, ser.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.06.2021 13:56

KOL napisał(a):Niestety, poza tym, że jedliśmy wtedy owieczkę i tym, że było bardzo dobre, więcej nic nie wiem.

Jeśli owieczka, to na pewno była bardzo dobra.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2021 14:36

Jagnięcinę uwielbiam. Baraninę też lubię :D
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 29.06.2021 21:55

Czekam z niecierpliwością na relację z ciepłych źródeł , nie wiem czy brać 2 noclegi w Permet, wchodziliście może na tę skałę w mieście?
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 30.06.2021 11:17

wiola2012 napisał(a):Jeśli owieczka, to na pewno była bardzo dobra.

piekara114 napisał(a):Jagnięcinę uwielbiam. Baraninę też lubię :D

W ogóle jedzenie tam było bardzo dobre, a po tym konkretnym posiłku, jak pisałem, musieliśmy zrezygnować z kolacji. Więcej po prostu nie mogliśmy zmieścić :).
Cały ten wyjazd, pod względem kulinarnym był najlepszy z naszych wszystkich wizyt w Albanii.
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 30.06.2021 11:19

marcines napisał(a):Czekam z niecierpliwością na relację z ciepłych źródeł , nie wiem czy brać 2 noclegi w Permet, wchodziliście może na tę skałę w mieście?

Nie, na skałę nie wchodziliśmy, mijaliśmy ją tylko dwa razy. Nasza obecność w samym Permecie ograniczyła się do wizyty w kawiarni w centrum.
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 30.06.2021 11:20

28 kwiecień

Tylko 4,5 kilometra jazdy i jesteśmy na miejscu. Parkujemy na sporym parkingu. Tłumów nie ma, stoi tylko kilka kamperów, jest też dosyć liczna grupa samochodów terenowych z Polski, które zresztą odjeżdżają za raz po naszym przyjeździe.

Przechodzimy przez zbudowany w czasach osmańskich, w XVIII w most. Czas na kąpiel. Trzeba przyznać, że miejsce jest bardzo malownicze.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kąpiel bardzo przyjemna, oprócz nas w porywach dwie osoby. Temperatura wody, tak „na oko”, około 30 stopni. Nie chciało się wychodzić, no ale czas na główną atrakcję tego dnia.
CDN
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 30.06.2021 11:46

28 kwiecień c.d.

Przechodzimy po mostkiem. Przed nami Kanion Lengarica.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Buty do wody nieodzowne, „suchą stopą” nie da się przejść. Po drodze kilka kamiennych mini basenów z woda termalną. Można zażywać kąpieli w zupełnym odosobnieniu.

Kanion zwęża się, co tu dużo pisać, jest pięknie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Gdyby nie to, że mięliśmy do przejechania jeszcze spory kawałek tego dnia, zostalibyśmy tam pewnie dużo dłużej.

Trzeba wracać.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
CDN
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 30.06.2021 12:09

28 kwiecień c.d.

Przed nami 160 kilometrów jazdy.

Obrazek

W pobliżu Permetu trochę robót drogowych, ale generalnie jazda idzie sprawnie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z SH75 ponownie wjeżdżamy na SH4, tym razem jedziemy w kierunku Gjirokaster. Bez zatrzymywania mijamy to miasto, chodziło chwilę po głowie, żeby się w nim zatrzymać, ale w byliśmy już tam kilka razy, śpieszyło się nam nad morze.
W Jorgucat skręcamy na Sarandę, przejazd SH99 z mnóstwem zakrętów, zajmuje sporo czasu. Mijamy Sarandę, wrócimy tam za kilka dni. Jeszcze 36 kilometrów wzdłuż wybrzeża i jesteśmy w Qeparo. W kolejnej kwaterze spędzimy cztery noce. Krótkie przywitanie, pobieżnie oglądamy pokoje, jest ok. Wychodzimy na taras. Taaak, o to nam chodziło :).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
CDN
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 30.06.2021 12:14

Kąpiel w ciepłej wodzie z widokiem na ośnieżone szczyty :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.07.2021 19:00

Byliśmy w Qeparo 4 lata temu. Ciekawa jestem jak wiele się zmieniło? :)
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 04.07.2021 09:32

Magda O. napisał(a):Kąpiel w ciepłej wodzie z widokiem na ośnieżone szczyty :D

Miejsce jest bardzo urokliwe, jednak trzeba tam przyjechać albo przed sezonem albo wcześnie rano. Kąpiel w tłumie ludzi (widziałem takie zdjęcia stamtąd) nie byłaby już tak atrakcyjna.

wiola2012 napisał(a):Byliśmy w Qeparo 4 lata temu. Ciekawa jestem jak wiele się zmieniło? :)

Był już wtedy nadmorski deptak? My byliśmy tam w 2015 roku, ale nad same morze wtedy nie zjeżdżaliśmy. Poszliśmy wtedy do Starego Qeparo.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022. - strona 151
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone