Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Epepa
Cromaniak
Re: Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-19.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 30.07.2019 17:32

Trafiłam na ten wątek szukając informacji o Albanii i tak mnie wciągnęły Twoje relacje, że przez miesiąc przeczytałam praktycznie wszystko, od deski do deski. No, może oprócz greckich wakacji połączonych ze zwiedzaniem Dubaju - tutaj dotarłam tylko do momentu, w którym były zdjęcia. Jestem pod ogromnym wrażeniem pomysłowości, logistyki, wyboru miejsc. Ja też bardzo nie lubię typowo komercyjnych kurortów, plaż z leżakami, więc moje odczucia co do miejsc takich jak Lindos, Rodos, tureckie wybrzeże, były dość podobne. :wink:
Czytanie Twoich relacji to była prawdziwa przyjemność. Czułam się tak, jakbym w tych miejscach była. Najfajniejsze jest to, że jeszcze nie tak dawno oglądałam zdjęcia z pierwszych wakacji i podróży pociągiem, gdy najmłodszy syn nie miał nawet roku, a teraz widzę, jak śmiga z Wami po skałkach. :D Te relacje można by wydać w formie książki i jestem pewna, że wiele osób by zainteresowała.
Pozdrawiam z Gliwic i od dziś śledzę już na bieżąco :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.07.2019 18:19

Fajnie że wjechaliście na górę do Agios Symeon, to chyba mniej znana atrakcja wyspy. Nam się tam bardzo podobało, widok na Kamares dość spektakularny.
Poza tym to niemal wszystkie ważniejsze miejsca Sifnos zaliczone :) .
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 30.07.2019 19:00

Epepa napisał(a):Trafiłam na ten wątek szukając informacji o Albanii....

Fajnie, że znalazłaś ten wątek i Bardzo Dziękuję za miłe słowa.

Epepa napisał(a):No, może oprócz greckich wakacji połączonych ze zwiedzaniem Dubaju - tutaj dotarłam tylko do momentu, w którym były zdjęcia.

Staram się powoli uzupełniać tą relację, w tym tygodniu, raczej nie ma szans, ale w przyszłym albo w weekend może uda mi się uzupełnić kilka odcinków.

Epepa napisał(a):...z pierwszych wakacji i podróży pociągiem, gdy najmłodszy syn nie miał nawet roku, a teraz widzę, jak śmiga z Wami po skałkach.

Są jeszcze relacje z 2009 roku, nasz cykladzki debiut, wtedy młodszego Syna nie było jeszcze na świecie, no i rok 2008, kiedy teraz starszy, a wtedy jeszcze jedyny, Synek został z Babcią w domu. Zupełnie inne czasy, wtedy na Kefalonii, Lefkadzie i w Albanii raczej rzadko spotykało się naszych rodaków. Zapraszam do obejrzenia. Obie są w spisie treści na pierwszej stronie, ale nie ma ich w tym wątku, są w dziale "Nasze relacje z podróży". Dzięki Tobie zajrzałem do nich przed chwilą, ale człowiek był młody :). Generalnie to nasze pierwsze greckie wakacje miały miejsce na Zakynthos w 2006 roku, starszy Syn miał wtedy 10 miesięcy. Potem była Kefalonia 2007, no ale z tych dwóch pierwszych wyjazdów relacje nie powstały. Pamiętam odwiedzone po drodze do Grecji w 2006 roku Ohrid w Macedonii, totalnie inny świat niż teraz :).

Ja również Pozdrawiam z Gliwic i zapraszam na ciąg dalszy :).
Ostatnio edytowano 31.07.2019 04:06 przez KOL, łącznie edytowano 2 razy
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 30.07.2019 19:10

kulka53 napisał(a):Fajnie że wjechaliście na górę do Agios Symeon, to chyba mniej znana atrakcja wyspy. Nam się tam bardzo podobało, widok na Kamares dość spektakularny.
Poza tym to niemal wszystkie ważniejsze miejsca Sifnos zaliczone :) .

Nam tez bardzo się tam podobało tylko wiało niemiłosiernie, może gdyby nie to, to zdecydowałbym się jeszcze na Profitis Ilias. Może w sumie na dobre wyszło, bo został nam czas i chęci na odwiedzenie tych kilku ważniejszych miejsc :).

Pozdrawiam
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 01.08.2019 01:01

1 Maj

Rano na plac przy przystanku autobusowym przyjeżdżają Panie z wypożyczalni, żeby odebrać od nas samochód.

Obrazek

Nie wracamy od razu do „naszego” domku, ale robimy sobie z młodszym Synkiem spacerek o okolicy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widać nasz domek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widok na Serifos

Obrazek

Przy klasztorze Agios Georgios była organizowana przez miejscowych jakaś impreza. Sporo samochodów zjeżdżało się tam przez cały dzień.

Obrazek

My tymczasem wracamy do Heronissos. Czas na plażowanie i kąpiel.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Raz wieczorem patrząc na to miejsce z naszego tarasu byłem pewny, że ktoś tam stoi….:)

Obrazek

Jedyna czynna, podczas naszej obecności w Heronissos, tawerna.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wieczorem jeszcze raz, tym razem całą Rodzinką, idziemy w pobliże Agios Georgios podziwiać zachód słońca.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Było w sumie bardzo fajnie, z jednym zastrzeżeniem. Z powodu wiatru nie zmarzłem tak chyba nawet w Baku.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
CDN
Ostatnio edytowano 14.08.2019 09:55 przez KOL, łącznie edytowano 1 raz
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 05.08.2019 09:26

2 Maj

Ostatni dzień w Heronissos w sumie bardzo podobny do poprzedniego z ta różnicą, że zrobiło się dużo cieplej i słoneczniej.

Najpierw śniadanko później spacerek.

Takiemu to dobrze :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widok na "nasz" domek.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Potem plaża, obiadek i kolejny spacerek tym razem ze starszym Synem w znane już nam miejsca.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy Agios Georgios tym razem nie było nikogo.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na szczycie :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak minął nam ostatni dzień na Sifnos. Bardzo żałowaliśmy, że nie możemy w Heronissos zostać choć jeden dzień dłużej. Może jeszcze będzie okazja, jest to z pewnością jedno z miejsc gdzie kiedyś chcielibyśmy wrócić.
CDN
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 14.08.2019 10:53

3 Maj

Rano z żalem opuszczamy Heronissos, za szybko to zleciało. Nasz Gospodarz zabiera nas do portu w Kamares. Jesteśmy trochę wcześniej, jest więc czas ma krótki spacer.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Katamaran Sea Jet 2 przypływa trochę spóźniony. Ludzi na pokładzie sporo. Trudno mi w to uwierzyć, ale minęło już 10 lat od kiedy ostatnio nim płynęliśmy z Santorini do Pireusu.
Rejs jest króciutki, raptem 35 minut i meldujemy się w Adamas na Milos.

Obrazek

Nasze wakacje powoli dobiegały końca i w pierwotnym planie mieliśmy, jak co roku ostatnio, na ostatnie dni płynąć od razu na Donoussę. Milos miało być tylko miejscem przesiadki. Jednak pomyśleliśmy, że skoro już tam będziemy, może jeden jedyny raz, to warto jednak zatrzymać się na tej wyspie choć jeden dzień. Zdecydowaliśmy, że zarezerwujemy w Adamas pokój na jedną noc.

W porcie czekał na nas pracownik Melian Cars z zarezerwowanym przeze mnie wcześniej Suzuki Jimny. Jeden dzień to bardzo niewiele czasu, więc nie ociągamy się. Zawozimy bagaże do Hotelu Capetan Giorgantas, gdzie będziemy spać. To tylko kilkaset metrów od portu. Z przyczyn logistycznych zależało mi żeby tak właśnie było. Dwupokojowy apartament bardzo fajny, ale w sumie nie miało to większego znaczenia, w końcu to tylko jedna noc. Nawet nie siadamy, zostawiamy walizki i od razu ruszamy na wycieczkę po wyspie.

Obrazek
Obrazek

Jedziemy na południowo – zachodni kraniec wyspy. Droga początkowo asfaltowa zmienia się w taką, którą raczej normalnym samochodem bym się nie wybrał.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W końcu dojeżdżamy do miejsca, którego szukaliśmy. Początek szlaku do Kleftiko raczej kiepsko oznakowany.

Obrazek

Widok na Profitis Ilias. Realnie oceniając czas którego potrzebowaliśmy na jazdę po niewyasfaltowanej drodze, wiedziałem już, że tam nie pojedziemy, choć chodziło mi to po głowie.

Obrazek

Szlak do Klektiko nie jest trudny. Dojście zajmuje jakieś 45 minut. Jedynym kłopotem było to, że 3 maja był jednym z najcieplejszych dni naszych wakacji.

Obrazek

Jest i Kleftiko.

Obrazek
Obrazek

Pomimo tego, że do rozpoczęcia sezonu jeszcze trochę czasu, to ludzi całkiem sporo. Tych, którzy przypłynęli na łodziach oczywiście. Chętnych na dojście tam pieszo, oprócz nas, nie było.

Obrazek

Co tu dużo pisać miejsce jest przepiękne.

Obrazek

Szlakiem można zejść do samej wody. Nie skorzystaliśmy niestety z możliwości kąpieli, było po prostu za mało czasu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
CDN
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 14.08.2019 11:14

E, ta droga jest (była) ok. Jechałem nią kilka lat temu Pandą :)
Jedynie na Profitis Elias bym się nie odważył bez 4x4 (a już na pewno czymś z większym prześwitem), choć mam wrażenie że Kulki tam Felicją byli.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.08.2019 11:54

MCR napisał(a):Jedynie na Profitis Elias bym się nie odważył bez 4x4 (a już na pewno czymś z większym prześwitem), choć mam wrażenie że Kulki tam Felicją byli.

Owszem :)
kulka53 napisał(a):W zasadzie całość tej trasy pokonaliśmy na jedynce z włączonym ogrzewaniem. Nie udało się jednak podjechać aż na sam szczyt... na jakimś z ostrych, stromych zakrętów samochód przestał się wtaczać pod górę a zabuksował po szutrze... myślę, że mogłem jeszcze próbować, ale odpuściłem. Do szczytu pozostało naprawdę niewiele, może 100 m pod górę. Zawróciłem więc i dalej poszliśmy już pieszo.

Felicją obciążoną boxem i całym wyjazdowym majdanem (to był miesięczny wyjazd więc trochę tego było :roll: ).

Kleftiko żałuję. Chyba wtedy nie było tabliczki przy szlaku, zresztą chyba się nam wydawało że tam nie da się dojść pieszo :?

Sporo wysp odwiedziliście podczas tych wakacji :cool:
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 14.08.2019 12:10

MCR napisał(a):E, ta droga jest (była) ok. Jechałem nią kilka lat temu Pandą :)
Jedynie na Profitis Elias bym się nie odważył bez 4x4 (a już na pewno czymś z większym prześwitem), choć mam wrażenie że Kulki tam Felicją byli.

kulka53 napisał(a):W zasadzie całość tej trasy pokonaliśmy na jedynce z włączonym ogrzewaniem. Nie udało się jednak podjechać aż na sam szczyt...

Na zdjęciach są te lepsze odcinki. Wydaje mi się, że po prostu przed sezonem droga nie była jeszcze "wyjeżdżona". Momentami sporo było dużych kamieni i bardzo wolno się jechało.

kulka53 napisał(a):Kleftiko żałuję. Chyba wtedy nie było tabliczki przy szlaku, zresztą chyba się nam wydawało że tam nie da się dojść pieszo :?

Sporo wysp odwiedziliście podczas tych wakacji :cool:

Tabliczkę łatwo przeoczyć, ja jej nie zauważyłem początkowo. Zatrzymaliśmy się tam bo w nawigacji miałem wpisane współrzędne początku szlaku.

Wysp faktycznie sporo udało się odwiedzić, fajne wakacje generalnie :D.

Pozdrawiam
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.08.2019 12:54

Miło powspominać :!: To była nasza pierwsza grecka wyspa.

pzdr :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.08.2019 19:16

Doszliście do samego poziomu morza?
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 14.08.2019 19:44

longtom napisał(a):Miło powspominać :!: To była nasza pierwsza grecka wyspa.

pzdr :wink:

Pamiętam, śledziłem relację :).

piekara114 napisał(a):Doszliście do samego poziomu morza?

Tak zeszliśmy bez problemu, ale tylko chwilę tam byliśmy.

Pozdrawiam
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 15.08.2019 13:18

3 Maj c.d.

Ciężko jest na takiej wyspie jak Milos, która jest bogata w atrakcje, mając tylko jeden dzień, wybrać kilka miejsc do odwiedzenia. Tutaj nieodzowna była pomoc forum. Powtórnie przejrzałem relacje Kulek, MCR-a, Longtoma. Chyba Kleftiko od początku było pewniakiem, co następne? Ze względu na czas, wypadł Profitis Ilias, Vani też trochę nie po drodze. Ostatecznie wybór następnego miejsca do odwiedzenia padł na Old Sulfur Mines.

No to jedziemy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Niestety mylę drogę, trafiamy m.in. na wysypisko śmieci. Nie wjeżdżamy przez to na samą plażę Thiorichia przy Old Sulfur Mines, ale nasza droga kończy się nieco wyżej, jakiś kilometr od kopalń. Kilkudziesięciometrowy jej odcinek nie nadaje się do przejechania nawet wypożyczonym Suzuki. Pokonujemy go pieszo. Dalej już spokojnie można by było przejechać.

Obrazek

W rezultacie pozostałości po kopalni siarki oglądamy z pewnego dystansu. Trochę szkoda, ale i tak nam się podobało. Super miejsce!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czas jechać dalej.

Obrazek
Obrazek
CDN
Ostatnio edytowano 18.08.2019 06:30 przez KOL, łącznie edytowano 1 raz
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 15.08.2019 13:51

Ta pomyłka sprawiła, że miałeś ładniejsze widoki niż z prawidłowej drogi :)
Swoją drogą to wyluzuj z tymi zdjęciami, bo robisz smaka na powrót na Milos, którego w najbliższych 2 latach nie planuję :) :) :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022. - strona 135
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone