Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 26.06.2011 15:15

perkac napisał(a):Cześc KOL.
I tu moja prośba: czy możesz wrzucic aktualne info żywności w sklepach? no może oprócz koniaków :?

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Witam
Z tą żywnością to nie wiem czy Ci dużo pomogę, oprócz artykułów typu woda, chleb, warzywa i owoce raczej za wiele nie kupowaliśmy. W tym roku wieźliśmy dużo swojego jedzenia. Generalnie zauważyłem, że w Himarze ceny były wyższe niż np. w Kruji, no ale po pierwsze to Riwiera, a po drugie miejscowość zamieszkana głównie przez mniejszość grecką. Owoce i warzywa w Himarze były trochę droższe niż u nas. Kupowałem też sery w Kruji, były tanie ale cen nie da się porównać z naszymi bo u nas takich po prostu nie ma. To samo z dżemami z fig, których pokaźny zapas zrobiliśmy w Erseke.
Generalnie wydaje mi się, że poza Riwierą, ceny sa niższe niż u nas.
Pozdrawiam
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 26.06.2011 16:17

16 Maj

Dzień spacerowo-wypoczynkowy. Część z nas powtarza wczorajszą trasę, część spaceruje po porcie i deptaku. Pogoda trochę się pogorszyła i Ohrid żegna nas pochmurnym niebem.

Obrazek
Obrazek

Przy Cerkwi św. Pantelejmona spotykamy dużo ekip telewizyjnych i ochroniarzy. Po kolei przemawiają jacyś oficjele. Nie jestem na 100% pewny ale wydaje mi się, że Pan w środku to prezydent Macedonii Gjorge Iwanow.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chodzimy trochę uliczkami. Odwiedzamy znowu targowisko kupujemy ser i przyprawy. W sklepie robimy duży zapas ichnich przysmaków, lutenicy i ajwaru.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wieczorem krótko spacerujemy po okolicy Rosana Apartments i wcześnie udajemy się na spoczynek. W nocy wyruszamy w kierunku Grecji.

Obrazek
Obrazek

CDN
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.06.2011 11:19

Dogoniłem. :)
Tym razem patrzyłem już inaczej na szereg miejsc - mogąc porównać z bardzo świeżymi wrażeniami bezpośrednimi. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 27.06.2011 11:41

KOL napisał(a):Obrazek

Ten w pierwszym rzędzie z lewej podobny do naszego posła z PSL-u co to do obcych pojazdów wsiadał. :lol:
Fajna wyprawa KOL.
PZDR.

Witaj Wojtek w kraju!
PZDR.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.06.2011 11:47

KOL napisał(a):Obrazek

Prawda - to Gjorge Iwanow

Obrazek

Pzdr
benetton
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) benetton » 27.06.2011 12:05

Ja myślałem, że to tylko jakiś minister... :) a tu proszę byłem kilka metrów od prezydenta Macedonii
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.06.2011 12:13

I to chyba nawet z premierem - Nikola Gruevski (ten po prawej, naszej prawej)

Obrazek

A może się mylę...
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 27.06.2011 12:52

... no ... a ten nawalony, z gwoździem w ręku ??
(jak już Wam tak dobrze idzie)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.06.2011 12:55

Crayfish napisał(a):... no ... a ten nawalony, z gwoździem w ręku ??

To okulary :lol:
Niestety ten smutny pan pozostaje dla mnie tajemnicą.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 27.06.2011 12:57

Jacek S napisał(a):To okulary :lol:

a ... no faktycznie, myślał chyba że słabo widzi przez te szybki a tu ... a kuku.
benetton
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) benetton » 27.06.2011 13:30

On głównie przemawiał (przynajmniej w czasie kiedy tam sobie zwiedzaliśmy). Ale faktycznie sprawiał wrażenie jakby był po kilku głębszych ;)
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 27.06.2011 15:09

Franz napisał(a):Dogoniłem. :)
Tym razem patrzyłem już inaczej na szereg miejsc - mogąc porównać z bardzo świeżymi wrażeniami bezpośrednimi. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

Witaj
No to chyba już niedługo pooglądamy coś z Twojej wyprawy.
Pozdrawiam

Crayfish napisał(a):Ten w pierwszym rzędzie z lewej podobny do naszego posła z PSL-u co to do obcych pojazdów wsiadał. :lol:
Fajna wyprawa KOL.
PZDR.

Dobre skojarzenie :D
Dzięki
Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.06.2011 15:14

To jednak nie premier tylko Minister of Education and Science Nikola Todorov

Obrazek

Trafiliście na imprezę pt. Ring Engineering czyli uznanie dla najlepszych absolwentów uczelni nauk technicznych.

Nie dawało mi to spokoju...

Pan z PSL-u to pewnie jakiś rektor :wink:

Pzdr
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 27.06.2011 15:20

Jacek S napisał(a):I to chyba nawet z premierem - Nikola Gruevski (ten po prawej, naszej prawej)

A może się mylę...

To faktcznie może być On. Ale tak na pewno ciężko powiedzieć różnie na każdym zdjęciu w necie wygląda.
Pozdr.

Jacek S napisał(a):
Crayfish napisał(a):... no ... a ten nawalony, z gwoździem w ręku ??

To okulary :lol:
Niestety ten smutny pan pozostaje dla mnie tajemnicą.

benetton napisał(a):On głównie przemawiał (przynajmniej w czasie kiedy tam sobie zwiedzaliśmy). Ale faktycznie sprawiał wrażenie jakby był po kilku głębszych ;)

To chyba jakiś mniej znaczny Pan bo z tego co pamiętam to głównie przedstawiał i zapowiadał gości.
Szkoda, że wieczornych macedońskich wiadomości wtedy nie oglądaliśmy, pewnie się do telewizji załapaliśmy :D.
Tam też akurat chyba wybory były, wieczorem jakieś wiece się odbywały i pokaz sztucznych ogni był (teraz mi się dopiero przypomniało).
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 27.06.2011 15:29

Jacek S napisał(a):To jednak nie premier tylko Minister of Education and Science Nikola Todorov

Obrazek

Trafiliście na imprezę pt. Ring Engineering czyli uznanie dla najlepszych absolwentów uczelni nauk technicznych.

Nie dawało mi to spokoju...

Pan z PSL-u to pewnie jakiś rektor :wink:

Pzdr

Gratulacje! :D
Myślałem, że wybory bo duża scena w mieście, pełno ludzi z flagami i w koszulkach z godłem Macedonii.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022. - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone