Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran
Re: Grecja przez Albanię i nie tylko+Aż na koniec Europy 201

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.09.2014 10:03

Rzeczywiście, nie dość że to powrót, to jeszcze z tak niemiłymi przygodami :? . Wyobrażam sobie jak się czuliście wyrzucając te butelki :roll:

Dzięki za relację :idea: , z jak zwykle urozmaiconych, pomysłowo, świetnie i szczegółowo zaplanowanych wakacji :)
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 02.09.2014 12:31

Lidia K napisał(a):I to jest najważniejsze. A ponieważ ludzki mózg ma tendencję do zamazywania w pamięci to co złe to w przyszłości pozostaną te przyjemniejsze wspomnienia.

Dokładnie tak jest, w zasadzie już po dwóch dniach te gorsze wspomnienia zaczęły się zamazywać :), wystarczyło spojrzeć w zdjęcia.

Lidia K napisał(a):Za relację ślicznie dziękujemy, towarzyszenie Wam było wielką przyjemnością, bo mogliśmy zobaczyć ciekawe miejsca i wyspy do których dotarłeś z rodziną.
Będzie w czym wybierać w następnych latach.

Dzięki za miłe słowa. Ile to razy ja planując swoje wakacje zaglądałem do Waszych relacji.

Pozdrawiam

kulka53 napisał(a):Wyobrażam sobie jak się czuliście wyrzucając te butelki :roll:

Z chęcią tymi butelkami rzuciłbym w stojącego za moimi plecami celnika, może wtedy mniej by mi było szkoda tej śliwowicy :).

kulka53 napisał(a):Dzięki za relację :idea: , z jak zwykle urozmaiconych, pomysłowo, świetnie i szczegółowo zaplanowanych wakacji :)

Dzięki i Pozdrawiam
wawerek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wawerek » 02.09.2014 19:19

Dzięki za relację. Z węgierskimi celnikami jak w ruletce...
Szkoda, że to był ostatni odcinek, bo teraz trzeba czekać na Waszą kolejną relację prawie rok:(

Dobrze, że Kulki jeszcze coś w tym roku czytelnikom sprezentują, bo jakoś trzeba przetrwać jesień i długą zimę.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.09.2014 19:48

KOL napisał(a): Co do przyszłego roku to na razie wyjazd stoi pod baaardzo dużym znakiem zapytania, no ale zobaczymy

Życzę Wam, aby nic nie przeszkodziło w przuszlorocznym wspaniałym wyjeździe :) .
Przy okazji skorzystamy i my, czytelnicy Twoich relacji.
Dzięki za tegoroczną super lekturę 8)

:papa:
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 03.09.2014 15:00

wawerek napisał(a):Z węgierskimi celnikami jak w ruletce...

Mnie problemy z nimi spotkały pierwszy raz, będę miał teraz dylemat z serbską śliwowicą, ale jak tu sobie odmówić.

wawerek napisał(a):Szkoda, że to był ostatni odcinek, bo teraz trzeba czekać na Waszą kolejną relację prawie rok:(

Dobrze, że Kulki jeszcze coś w tym roku czytelnikom sprezentują, bo jakoś trzeba przetrwać jesień i długą zimę.

dangol napisał(a):Życzę Wam, aby nic nie przeszkodziło w przuszlorocznym wspaniałym wyjeździe :) .
Przy okazji skorzystamy i my, czytelnicy Twoich relacji.
Dzięki za tegoroczną super lekturę 8)
:papa:

Mam nadzieję, że jednak coś w przyszłym roku z wyjazdu wyjdzie, jeśli już nie na tak długo jak zazwyczaj to choć na kilka dni. Planów w głowie jak zwykle kilka.

Dzięki i Pozdrawiam
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 03.09.2014 23:32

Dzięki za kolejną, ciekawą relację z Bałkanów.
PS. Faktycznie węgierscy celnicy jacyś nadgorliwi. W moim przypadku też w aucie 2 dzieciaków i auto z normalnym turystycznym bagażem a za każdym razem przy wjeździe z Serbii nie obędzie się bez sprawdzania bagażnika przez Węgrów. Pozostaje zakupić dobrego wina albo palinkę na Węgrzech, też się miło wypije w domu.
Pozdrawiam,
Tomek
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 04.09.2014 14:39

TJL napisał(a):Dzięki za kolejną, ciekawą relację z Bałkanów.
PS. Faktycznie węgierscy celnicy jacyś nadgorliwi. W moim przypadku też w aucie 2 dzieciaków i auto z normalnym turystycznym bagażem a za każdym razem przy wjeździe z Serbii nie obędzie się bez sprawdzania bagażnika przez Węgrów. Pozostaje zakupić dobrego wina albo palinkę na Węgrzech, też się miło wypije w domu.
Pozdrawiam,
Tomek

Otwierać bagażnik też mi już kiedyś kazali, ale jakoś nigdy specjalnie nie interesowali się co w nim jest. Najgorsze jest to, że ten celnik zachowywał się tak jak by dostał ataku wścieklizny był wyjątkowo chamski i agresywny. Powinienem właściwie się na Węgrów obrazić i nic u Nich nie kupować, no ale winko i palinka dobra rzecz :).

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 04.09.2014 15:03

... jak na razie to nam za każdym razem węgierscy celnicy kazali otwierać bagażnik i pytali się o papierosy i alkohol ale że my niepalący i niepijący to nic w zasadzie nie mamy - no nie licząc kilku piw dla dziadków smakoszy ... :lol:
Pozdrawiam.
balkanyrudej
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) balkanyrudej » 04.09.2014 17:48

U nas właśnie w tym roku były głównie pytania o papierosy (których nie mieliśmy, bo nie palimy), natomiast o alkoholu woleliśmy nie dyskutować z nimi, bo jak wspominałam już kiedyś na forum, mieliśmy go dużo za dużo. Z drugiej strony Węgrzy muszą robić, co do nich należy, gdyż stanowią granicę Unii Europejskiej. Choć przyznam się szczerze, że na granicy węgierskiej nie spodziewałam się widoków jak z przejścia Polska-Ukraina...
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 04.09.2014 20:53

Nam też kazali otworzyć bagażnik i celniczka pytała się o piwo więc grzecznie pokazałem trzy butelki które akurat były na widoku. Pytała o rakiję, to odpowiedziałem że mamy wina te co widać ( 2 sztuki) i Skenderbeu. Na koniec zapytała o cigarete, ale tu nie miałem problemu z przyznaniem się, że nie mam żadnych gdyż nie palimy. Całe szczęście nie sprawdzali czy mam więcej pamiątek z 11 państw jakie odwiedziliśmy. Co do zachowania można powiedzieć, że było lekko aroganckie, ale może to norma u nich...
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 05.09.2014 13:12

Ja rozumiem, że takie są przepisy, że granica Unii itp., ale też bez przesady. Rzeczywiście Unia straciłaby miliony przez kilka "wagonów" fajek i butelek śliwowicy, chyba nie o takie ilości tu chodzi. No ale jeśli już ktoś rzeczywiście jest takim służbistą to można się trochę inaczej odnosić do ludzi. Te polecenia wydawane często podniesionym głosem albo warknięciami, grzebanie w moich śpiących dzieciach, wyraz triumfu na twarzy celnika kiedy wyrzuciłem butelki i papierosy do kontenera i głupawy uśmiech celniczki kiedy oddawała paszporty. Sukces Węgierskich Służb Celnych, złapali szajkę (rodzinę) grożnych przemytników wracających z wakacji :!: :).

Pozdrawiam
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 27.09.2014 16:07

Witaj KOL
W końcu udało mi się doczytać Twoją relację do końca
Jak zawsze zaplanowana i opisana po mistrzowsku
Współczuję natomiast celników i awarii auta

Pozdrawiam
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 29.09.2014 13:13

ajdadi napisał(a):Witaj KOL
W końcu udało mi się doczytać Twoją relację do końca
Jak zawsze zaplanowana i opisana po mistrzowsku
Współczuję natomiast celników i awarii auta

Pozdrawiam

Dzięki. Ta awaria dalej pozostaje zagadką bo jeździmy samochodem cały czas i na razie, odpukać, spokój.

Pozdrawiam
darnow6839
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darnow6839 » 12.12.2014 12:01

Mam pytanie dot. opisywanej tu Villa Calliope: czy ktoś wie czy jest tam dostęp do internetu? Ewentualnie jeśli nie ma to czy są jakieś możliwości w najbliższej okolicy.

Pozdrawiam
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 13.12.2014 01:59

nie ma netu w Calliope...to Villa tylko z nazwy...:p, w miejscowości Himare można znaleźć kafejkę (ja nie widziałem i nie szukałem, ale KOL pisał, że znalazł)...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022. - strona 84
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies