Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kmichal
Koneser
Re: Grecja przez Albanię i nie tylko+Aż na koniec Europy 201

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 31.05.2014 19:55

Kanion bardzo mi się podoba i chyba nawet dwa razy do niego się udamy w drodze do Grecji i w trasie powrotnej. Raz można sobie popływać a drugi raz pochodzić - nasze młodsze ma 7 lat więc z tym chyba problemów nie będzie. Ajdadi z pytaniem o czas trwania rejsu już mnie wyprzedził :D a ja z kolei mam pytanie czy jadąc autostradową obwodnicą Skopje są jakieś drogowskazy na Kanion i czy można autem dojechać aż do samej przystani ?
Czekam na cd i pozdrawiam.
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 31.05.2014 20:02

Witam serdecznie i zasiadam do czytania.
Jestem cichym wielbicielem Twoich relacji i wiele razy korzystałem z nich w planowaniu swoich podróży.

Mam pytanko: na czym polegała trudność z szlakiem pieszym wzdłuż jeziora? mam 7 latka - czy da radę?
Jeżeli mogę prosić o zdjęcie szlaków to proszę na priva.

Pozdrawiam Krzyś W z TG.
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 31.05.2014 20:09

Przepraszam za post za postem.
kmichal napisał(a):Kanion Matka ... to się dobrze składa bo chcemy tam za miesiąc zajrzeć.
Pozdrawiamy.

Też będziemy w tych okolicach w tym terminie, może się gdzieś spotkamy.
Wypatruj brązowego Citroena C4 Picasso na blachach STA ( Tarnowskie Góry).
Pozdrawiam i czekam na dalszy ciąg relacji.
Krzyś W
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 31.05.2014 22:48

kulka53 napisał(a):Oooo, i znów fajny pomysł na przerywnik w podróży :)
Pamiętam, że bardzo mi się kanion podobał, mimo że tylko chwilę tam byliśmy.
Ale tych aut 8O, dobrze że jakoś przejechaliście :)

Szkoda że pogoda trochę nie dopisała na rejs, ale nam i tak praktycznie cały czas lało już od Belgradu aż do Olimpu :?

Swoją drogą, spodziewałem się, że dlatego mieliście wyjechać już we wtorek, bo spieszyliście się na prom... a tu proszę, tradycyjnie ciekawe miejsca w drodze "do" :)

Potem już z pogodą było lepiej, choć spłatała nam jeszcze kilka razy figla, w tym jednego dosyć bolesnego, ale o tym trochę później. Generalnie nie była zła, po prostu było o kilka dni pochmurnych więcej i o kilka stopni mniej niż na poprzednich majowych wakacjach.

Pozdrawiam

kmichal napisał(a):...a ja z kolei mam pytanie czy jadąc autostradową obwodnicą Skopje są jakieś drogowskazy na Kanion i czy można autem dojechać aż do samej przystani ?
Czekam na cd i pozdrawiam.

Drogowskazy na obwodnicy są. Do samej przystani dojechać nie można, trzeba jechać asfaltową drogą do samego końca, zostawić auto na małym parkingu i dalej iść kilka minut na piechotę. Może być kłopot z miejscem akurat na tym parkingu bo jest naprawdę niewielki, wtedy trzeba się trochę cofnąć, na szczęście nie za daleko.

Pozdrawiam

krzyswerm napisał(a):Witam serdecznie i zasiadam do czytania.
Jestem cichym wielbicielem Twoich relacji i wiele razy korzystałem z nich w planowaniu swoich podróży.

Mam pytanko: na czym polegała trudność z szlakiem pieszym wzdłuż jeziora? mam 7 latka - czy da radę?
Jeżeli mogę prosić o zdjęcie szlaków to proszę na priva.

Pozdrawiam Krzyś W z TG.

Cieszę się, że moje relację pomogły Ci w planowaniu urlopu.
Co do szlaku, to myślę, że z 7 latkiem nie ma problemu. Mój młodszy syn ma niecałe cztery lata, a ten szlak to taka niezbyt szeroka ścieżka na skraju kanionu z barierką pod którą spokojnie mógłby przejść (widać to na kilku zdjęciach poprzedniego odcinka), więc lepiej nie ryzykować. Wyjściem, które Jemu się podoba, jest noszenie Go na plecach, a to z kolei mi podoba się trochę mniej :).
Wiadomość na PW już wysłałem.

Pozdrawiam
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 31.05.2014 23:11

KOL napisał(a):1 Maj

Opłat za autostradę Macedońską nie pamiętam, ale są raczej symboliczne. Na każdej bramce płaciłem kartą.
Kolejny postój na tankowanie zrobiliśmy sobie gdzieś w okolicach Ilinden pod Skopje.

CDN

Daliśmy na 1-wszej bramce 5 EUR wydali w Denarach macedońskich i starczyło na całą Macedonię, kilka groszy jeszcze zostało. Tak apropos - planowaliśmy w drodze przez Macedonię Kanion Matka, ale brakło czasu. Oglądając Twoje zdjęcia szczerze żałuję...
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 01.06.2014 00:22

2 Maj c.d.

Po rejsie trochę ze strachu przed deszczem, na który się zanosiło, wróciliśmy na trochę do hotelu. Na szczęście deszcz nie zaczął padać, a wręcz przeciwnie, zaczęło się rozpogadzać, postanowiliśmy więc przejść się w kierunku przeciwnym do tego, w który płynęliśmy łódką.

Obrazek

Kolejne łódki wyruszają w głąb kanionu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po drodze w kilku miejscach stoją znaki zakazujące fotografowania, nie widziałem, żeby ktoś sobie cokolwiek z tego robił.

Obrazek

Tędy właśnie szliśmy poprzedniego dnia z parkingu. Jak widać, tym razem tłumów nie było.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dalej już za parkingiem z naszym samochodem w miejscu widocznym poniżej przechadzał się strażnik, na zdjęciu tego nie widać, ale tutaj też wisiał znak zakazu fotografowania. Pomimo tego każdy kto tędy przechodził beż żadnego skrępowania robił sobie fotki pod nosem strażnika.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Idziemy dalej, po drodze tor do kajakarstwa górskiego.

Obrazek
Obrazek

Postanowiliśmy usiąść sobie na piwku w jednej z kilku restauracji znajdujących się przy drodze, ceny były na tyle przystępne, że spędziliśmy w niej dosyć dużo czasu rezygnując z obiadu sporządzonego z prowiantu przywiezionego z domu na rzecz lokalnych specjałów.

Jak widać do Kanionu Matka można dojechać autobusem miejskim ze Skopje, linia numer 60.

Obrazek
Obrazek

Dopiero, kiedy poszedłem uregulować rachunek, zobaczyłem, że wnętrze restauracji znajduje się w naturalnej jaskini.

Obrazek

Czas na powrót.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jednemu z uczestników wycieczki chodzenie już się znudziło.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wracając zajrzeliśmy jeszcze do cerkwi Św. Andrzeja.

Obrazek

W środku XIV i XVI-wieczne freski.

Obrazek

Aura była dużo korzystniejsza, zrobiłem więc kilka zdjęć już wcześniej fotografowanym miejscom.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W restauracji pod hotelem odbywał się tymczasem koncert.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wieczór 2 maja w Kanionie Matka był już zupełnie inny od poprzedniego, niemal zupełne pustki w restauracji, jedynie przy kilku stolikach siedzieli jacyś klienci.
Nasz pobyt w tym na pewno pięknym miejscu dobiegł końca, jeszcze tylko nocleg. W następnym dniu na dwie noce przenieśliśmy się w kolejne miejsce na trasie naszej objazdówki.

CDN
Ostatnio edytowano 19.06.2018 13:01 przez KOL, łącznie edytowano 4 razy
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 01.06.2014 08:26

takie szczegółowe relacje zawsze w cenie, bardzo dziękuję już za te opisane 2 dni, więcej pewnie za wiele nie zdążę poczytać bo w sobotę 7 czerwca ruszamy.
Po wieczornym zwiedzaniu i noclegu w Skopje plan na kolejny dzień to właśnie Canion Matka. Cały czas wahamy się czy wybrać się pieszo (starsza 5,5 r ale wzrostowo jak 7lat, młodsza 2,5 ale to w nosidle zdecydowanie) czy właśnie rejs...po tej relacji widzę, że rejs w połączeniu z jaskinią może być też bardzo ciekawy dla dzieci... :mrgreen:

a pieszo szlak ile czasowo może trwać?
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 01.06.2014 09:29

ArliJ napisał(a):takie szczegółowe relacje zawsze w cenie, bardzo dziękuję już za te opisane 2 dni, więcej pewnie za wiele nie zdążę poczytać bo w sobotę 7 czerwca ruszamy.
Po wieczornym zwiedzaniu i noclegu w Skopje plan na kolejny dzień to właśnie Canion Matka. Cały czas wahamy się czy wybrać się pieszo (starsza 5,5 r ale wzrostowo jak 7lat, młodsza 2,5 ale to w nosidle zdecydowanie) czy właśnie rejs...po tej relacji widzę, że rejs w połączeniu z jaskinią może być też bardzo ciekawy dla dzieci... :mrgreen:

ArliJ: gdzie w tym roku się wybieracie? Wasza zeszłoroczna Korcula była dla nas inspiracją we wrześniu 2013. No i takie jedno zdjęcie pamiętam do dziś ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.06.2014 10:48

Witaj KOL , cieszęsię że znowu nadajesz , bo kierunek bardzo odpowiadający i cudeńka po drodze jak zwykle szczegółowo opisujesz :D

Czekam na cięg dalszy

Pozdrawiam
Piotr
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 01.06.2014 11:36

krzyswerm napisał(a):Też będziemy w tych okolicach w tym terminie, może się gdzieś spotkamy.
Wypatruj brązowego Citroena C4 Picasso na blachach STA ( Tarnowskie Góry).

My będziemy tam dokładnie 30.06 ( poniedziałek ) zapewne po godz. 16 lub w drodze powrotnej 18.07 ( piątek ) zapewne po godz. 8 ... wypatruj platynowego Roomstera na blachach poznańskich PO ... może uda nam się spotkać i razem popłynąć :) ...
Druga część zdjęć z Kanionu jeszcze bardziej przekonuje mnie, że warto tam wjechać ... :D
Pozdrawiamy.
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 01.06.2014 16:04

Mikeee napisał(a):Daliśmy na 1-wszej bramce 5 EUR wydali w Denarach macedońskich i starczyło na całą Macedonię, kilka groszy jeszcze zostało. Tak apropos - planowaliśmy w drodze przez Macedonię Kanion Matka, ale brakło czasu. Oglądając Twoje zdjęcia szczerze żałuję...

Jest tak jak piszesz, ja pamiętam, że opłata na bramkach nigdy nie przekraczała kilkudziesięciu denarów (1 euro to jakieś 60 denarów), a żałować na pewno jest czego, ja od kilku lat planowałem wizytę w Kanionie no i w końcu tam zawitaliśmy.

ArliJ napisał(a):takie szczegółowe relacje zawsze w cenie, bardzo dziękuję już za te opisane 2 dni, więcej pewnie za wiele nie zdążę poczytać bo w sobotę 7 czerwca ruszamy.

Ja też nosiłem swoich synów w nosidełkach kiedy jeszcze byli mniejsi. Szlak do jaskini na mapce ze zdjęcia oznaczony jest jako szlak dla niedoświadczonych turystów, czas przejścia określony jest na dwie i pół godziny. Jakoś dużo mi się to wydaje, może podają w dwie strony. Na koniec trzeba się jeszcze łódką przeprawić na drugą stronę kanionu.
Życzę udanego urlopu.

piotrf napisał(a):Witaj KOL , cieszęsię że znowu nadajesz , bo kierunek bardzo odpowiadający i cudeńka po drodze jak zwykle szczegółowo opisujesz :D

Czekam na cięg dalszy

Witaj Piotrze
Ciąg dalszy chyba jutro.

kmichal napisał(a):Druga część zdjęć z Kanionu jeszcze bardziej przekonuje mnie, że warto tam wjechać ... :D

Warto, na pewno się nie zawiedziesz.

Pozdrawiam Wszystkich
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 01.06.2014 16:14

Witam
Pierwszą częścią relacji z kanionu narobiłeś mi "apetytu"...
a drugą całkowicie przekonałeś do odwiedzenia go...

Pozdrawiam
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 01.06.2014 18:50

dzięki:), ocenimy zatem na miejscu jaki wariant a że obowiązkowo Canion Matka to już dawno zaplanowane:) Teraz coraz bliżej realizacja. :hut:

o starszą się nie martwię bo po Tatrach chodzi ale młodsza już rok temu była na plecach dosyć istotnym ciężarkiem:) :D
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 01.06.2014 19:14

KOL napisał(a):Jednemu z uczestników wycieczki chodzenie już się znudziło.

Ciekawe jak często młodszy syn będzie korzystał z małpiastego chowania się na plecach Taty. To trudny czas dla Was obojga, bo syn jest za mały na długie wycieczki a za ciężki, żeby go nosić.

To chyba pierwszy wyjazd w takim składzie. Tylko Wy i dzieci.

Kanion Matka tak odrobinkę jest nam znana, jaskinia wcale.
Te twory dość niezwykłe.
Obrazek
Czy to jest martwa jaskinia?
marek1973
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek1973 » 01.06.2014 20:42

Witam,

Czytam,podziwiam i nie mogę się doczekać swojego wyjazdu 027DDW

Pozdrawiam i czekam na dalszą relację...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Na Greckie Wyspy i nie tylko 2008-2022. - strona 68
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone