Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja leniwie...

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.09.2017 15:43

Beata W. napisał(a):Apropo Bułgarii samochodem to chyba faktycznie męcząca droga :?: Mają tam chyba dość kiepskie drogi :?: Bo jak patrzyłam na Bułgarię chyba w okolicy ferii to jakoś strasznie długi czas dojazdu mi pokazywał googl i odpuściłam.

Jechaliśmy przez Rumunię (żeby pozwiedzać) i to było wąskie gardło.
Raz, że mało autostrad w Rumunii. Dwa, są miejsca, które lubią się korkować i trzeba je czasem omijać (jeśli się da) i wlec się przez wsie. Trzy, jeżdżą jak wariaci. Chyba tylko my czasem przestrzegaliśmy znaków ograniczenia prędkości w terenie zabudowanym... :roll: Lokalsi nie zwalniali tylko naciskali na klakson rozganiając pieszych. :mrgreen: Nie mówiąc już o wyprzedzających wszystko i wszystkich ciężarówkach... :?
No i to jednak kawał drogi, który się dłuży szczególnie w tych warunkach.
Ale Transylwania (i nie tylko) ładna i ciekawa. Niestety, w Bułgarii jak dla mnie mało interesujących do zwiedzania miejsc jest na wybrzeżu. Tak na jeden, góra dwa urlopy, jeśli to wybrzeże podzielić.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.09.2017 20:38

Nas jakość Rumunia i Bułgaria po różnych relacjach zniechęciła, choć trasa Trans. od lat mi się marzy....
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.09.2017 20:44

piekara114 napisał(a): trasa Trans. od lat mi się marzy....

Trasa transfogarska super. Wygodna i z nawet dobrą nawierzchnią. Żadnego hardcore'u, choć taka "agrafkowa". Podobała mi się. Wracałam malowniczą drogą Ramnicu Valcea - Sybin. Piękne górskie okolice.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.09.2017 00:03

Została jeszcze Transalpina :wink: a z tego co pamiętam - jeszcze kilka pięknych , malowniczych dróg . . .

Pozdrawiam
Piotr
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 21.11.2017 23:05

Dziękuję za zaproszenie do relacji. Przeczytana od deski do deski bynajmniej nie leniwym tempem :D .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 21.11.2017 23:07

piekara114 napisał(a):Planujemy wakacje… c.d.
Pozostała kwestia trasy i noclegów….
Zgodnie z google mamy do celu 1510 km (no prawie w limicie się zmieściłam)...
Obrazek
.

Choć mamy dalej wg. Google jest podobny czas przyjazdu (przez Czechy – Bratysławę – Budapeszt dalej już tak samo :D .

PS. Nie mogę zgrupować odpowiedzi w jednym mailu. Wyskakuje jakiś błąd.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 21.11.2017 23:11

tony montana napisał(a):To jest właśnie to, co mnie odstrasza od podróżny do Grecji autem, te granice, korki, czasem upierdliwi pogranicznicy...

Przeżyliśmy to w zeszłym roku w drodze do Bułgarii przez Rumunię. Nie mieliśmy jakiś wielkich problemów ale swoje odstaliśmy …
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 21.11.2017 23:11

piekara114 napisał(a):[
21monika napisał(a):Że się tak spytam te 1300 z hakiem to Twój M robi sam :?: Czy może się zmieniacie :?:
Ja mam prawko, ale w wakacje ono odpoczywa, na dnie torebki.... Pan M. nie dopuszcza myśli, że będę prowadzić...bo i tak będzie musiał kukać czy dobrze jadę....

U nas ja prowadzę ale tylko dlatego, że żona nie ma prawa jazdy. Namawiłem kilka razy na kurs na prawko ale nie widzi się w roli kierowcy i żadne argumenty tego nie zmieniły. A wymyśliłem wiele, nawet swego czasu teściów i moich rodziców zaangażowałem w akcję agitacyjną i nic.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 21.11.2017 23:14

piekara114 napisał(a):Nas jakość Rumunia i Bułgaria po różnych relacjach zniechęciła, choć trasa Trans. od lat mi się marzy....

Transylwanię gorąco polecam. Trasa Transfogarska świetna i łatwa. Chcemy jeszcze wrócić do Rumunii. Dużo głównych dróg jest wyremontowanych ale można też trafić na bardzo kiepskie trasy czy od zawsze remontowane. W miastach koślawe, pozapadane studzienki to standard. Boczne drogi to już temat na odrębną opowieść. Kultura jazdy lokalsów pozostawie wiele do życzenia. Ludzie za to mili i wielu zwłaszcza młodych włada językiem angielskim o co w Bułgarii trudno. Bułgaria ma wiele do zaoferoania w interiorze. Na wybrzeżu wielu atrakcji nie ma a te co są to jedynie namiastka tego co można zobaczyć np. w Cro. Woda ciepła ale prawie non stop na morzu są fale co w połączeniu z piaszczystm dnem daje zerową widoczność. O snurkowaniu i oglądaniu życia podwodnego można zapomnieć.
Tu relacja z naszego zeszlorocznego wyjazdu. Jest też trasa Transfogarska
rumunia-bulgaria-czyli-nasze-wakacje-ad-2016-t51650.html
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.11.2017 00:00

Dawigs napisał(a):Dziękuję za zaproszenie do relacji. Przeczytana od deski do deski bynajmniej nie leniwym tempem :D .
Cześć, to ten region też planujesz?

Dawigs napisał(a):U nas ja prowadzę ale tylko dlatego, że żona nie ma prawa jazdy.
Moja mam zrobiła prawko przed swoją 60-tką i teraz czynnie z niego korzysta i śmiga po mieście kiedy chce... więc jeszcze wszystko przed Twoją małżonką :D

Co do Bułgarii i Rumunii - jakoś na razie wypadły z planu, choć kilka planów kusi, kusi, ale tamtejsze wybrzeże jakoś do mnie nie przemawia, a jednak plaża na wakacjach to dla nas ważna część dnia...

:papa:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 22.11.2017 00:28

piekara114 napisał(a):
Dawigs napisał(a):Dziękuję za zaproszenie do relacji. Przeczytana od deski do deski bynajmniej nie leniwym tempem :D .
Cześć, to ten region też planujesz?

Na ten moment to za dużo powiedziane :D . Myślałem już o tym rejonie przed wyjazdem na wakacje AD 2016 i teraz jest w szerokim polu widzenia.

piekara114 napisał(a):
Dawigs napisał(a):U nas ja prowadzę ale tylko dlatego, że żona nie ma prawa jazdy.
Moja mam zrobiła prawko przed swoją 60-tką i teraz czynnie z niego korzysta i śmiga po mieście kiedy chce... więc jeszcze wszystko przed Twoją małżonką :D

Co do Bułgarii i Rumunii - jakoś na razie wypadły z planu, choć kilka planów kusi, kusi, ale tamtejsze wybrzeże jakoś do mnie nie przemawia, a jednak plaża na wakacjach to dla nas ważna część dnia...

:papa:

Dla nas plaża też jest ważna :oczko_usmiech: . Zależałoby nam na takiej miejscówce by można było posnurkować i zobaczyć jakieś podwodne życie. Plaża może być kamienista. Czytając Twą relację wypatrzyłem jedną taką. Czy było ich więcej?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.11.2017 10:19

Dawigs napisał(a):Dla nas plaża też jest ważna :oczko_usmiech: . Zależałoby nam na takiej miejscówce by można było posnurkować i zobaczyć jakieś podwodne życie. Plaża może być kamienista. Czytając Twą relację wypatrzyłem jedną taką. Czy było ich więcej?

My posnurkowaliśmy na Portokali (Pomarańczowej) i na tej naszej słonikowej. Życie podwodne w Grecji jest uboższe niż w Cro i trzeba się z tym liczyć. My więcej nie zaliczyliśmy plaż, bo ta słonikowa była dla nas idealna: cisza, spokój, skałki pod wodą, ale żwirek na plaży, no i byliśmy na niej sami.... Myślę, że jak wypatrzysz na mapach plaże ze skałami podwodnymi to coś tam pod wodą będzie...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.11.2017 21:25

Przy okazji tego, że w relacji odezwał się Dawigs poczyniłam porównanie Cro i Grecji....
Cro oceniam jako całość, bo w ciągu 12 odwiedzin udało mi się odwiedzić wybrzeże od Istrii po Dubrovik z Hvarem i półwyspem P.
Hellada – wakacje w sezonie na Sithoni i tygodniowy jesienny pobyt na Krecie
I wyszło mi mniej więcej tak:
Obrazek
Obrazek
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 01.12.2017 21:49

Wybacz... wybacz... wybacz..., że ja dopiero teraz dotarłam do Twojej relacji. Przyjmę na klatę jakieś karniaki, bo ostatnio tylko takie dostaję. Trochę mi czasu brakło w sezonie letnim, żeby być na bieżąco na forum, ale teraz już długie wieczory, nie ma co robić koło chałupy, więc i jest czas na forum.
Faktycznie Grecja w Twoim wydaniu leniwa, ale plaże (a szczególnie ta Wasza ulubiona zatoczka) bardzo fajne.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.12.2017 00:06

Agata, początek weekendu i adwent za pasem to wybaczam :mrgreen: :mrgreen:
Rozpatrz ten kierunek zamiast tej Bułgarii...gorąco polecam... A plaże sama widziałaś, modzio można trafić i nawet jest gdzie motorówki wypozyczyć.... Na przełom czerwca/lipca to bardzo przyzwoite ceny można upolować i to nawet w maju.... :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα