Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja (Lefkada), sierpień, nocleg w ciemno

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 03.06.2012 20:01

Witam serdecznie

Nowy temat założyłem z tego powodu, że interesuje mnie sprecyzowanie wszelkich zmiennych ;) jak lokalizacja czy termin. I stad moje pytanie.
W chwili obecnej plan przewiduje 5 noclegów w miejscowości Vasiliki za cene 225E (2 osoby, 45E/dzień) termin 15.08-20.08.

Pytanie do wszystkich Grekomaniaków :) W tym terminie warto rezygnować z rezerwacji i szukać w ciemno po przyjeździe?

Dziękuje :)
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 03.06.2012 21:37

Z doświadczenia lat poprzednich to 45 E to super cena.
W Grecji , a szczególnie nie na Wyspach Jońskich , Sierpień to okres żniw czyli sezon wysoki.

Mają wakacje Włosi i Grecy. W normalnych warunkach doradzał bym rezerwację, ale w tym roku w Grecji jest cyrk - nie znamy wyników wyborów i nie wiadomo jak to się ułoży.

Na chwilę obecną turystów jak na lekarstwo co potwierdza Kowal w swoich relacjach ale sierpień to wróżenie z fusów.

Pozdrawiam
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 04.06.2012 14:26

Dzięki za odpowiedz :) dodam tylko, że apartament jest dość daleko od morza ok.3km a słowo apartament jest na wyrost,jest to pokój bez aneksu.

Jeżeli chodzi o exodus turystów to myślę, że raczej nie nastąpi chyba, że kraj zostanie sparaliżowany, zeszły sezon mimo kryzysu był podobno rekordowy :)

Obecnie zastanawiam się jeszcze czy nie wydłużyć pobytu do 7 noclegów co mogłoby pozytywnie wpłynąć na znalezienie jakiegoś lokum.

Pozytywne jest to , że do 5.08 mogę rezerwację anulować patrząc jak rozwija się sytuacja. Poza tym skoro mówisz, że 45E to nie zła cena to być może zostanę przy tym :)
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 04.06.2012 17:07

3km od morza to już nie Vasiliki a osada pod Vasiliki - nazwy nie pamiętam ale działki tam tanie są. Piękny widok na góry i cykady - poezja ;)
Tak jak pisałem - taniej jest po 28 sierpnia - jak chciałeś lepsze warunki mogłeś do Koali napisać i się na mnie powołać jak inni Cro zakręceni ;)

Co do exodusu - moi znajomi twierdzą, że słabo jest - turystów mało i sporo anulowań. W zeszłym roku było mniej turystów - widziałem to.

Na szczęście są Polacy / Cromaniacy i ratują ich budżet.
Mariusz - serdecznie pozdrawiam całą małopolską grupę ;)

Także masz pole do poszukiwań.

Pozdrawiam
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 04.06.2012 17:55

Taurus a Ty w tym roku do Grecji.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 04.06.2012 18:26

mireks napisał(a):Taurus a Ty w tym roku do Grecji.

Niestety anulowałem Peoloponez - mam problemy z sercem - choroba wieńcowa i źle reaguję na leki - lekarze nie mogą mi dobrać na razie.
Pisałem zapytanie do Grecji do Departamentu Zdrowia w sprawie dostępności opieki medycznej w tym roku i odpowiedź mnie zaskoczyła ponieważ nie byli w stanie odpowiedzieć czy będzie czy nie - mam również 2 dzieci, które muszą być pod opieką lekarza - zaliczam 1 wizytę nie zależnie gdzie wakacjuję.

Także 200E poszło pewnie w ......., chociaż Pani Renata zapewniała, że odeśle.
Zobaczymy..
W odwodzie mam Grebasticę..

Za 2 tygodnie będę więcej wiedział.

Pozdrawiam
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 04.06.2012 19:07

A kto to jest Koala? :)

Tak się właśnie domyślałem, że powoływanie się na Vasiliki, to lekkie nadużycie ;)

Pozwoliłem sobie użyć zamieszczonej przez Ciebie w innym temacie listy adresów mailowych z zakwaterowaniem na Lefkadzie, za co z góry dziękuję, natomiast otrzymałem niewiele odpowiedzi i wszystkie negatywne :( Ogólnie korzystałem z wielu Twoich porad oraz zamieszczonych linków, za co również wielkie dzięki! :)

PS. Życzę dużo zdrowia!
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 04.06.2012 19:14

Keliopis napisał(a):A kto to jest Koala? :)

Tak się właśnie domyślałem, że powoływanie się na Vasiliki, to lekkie nadużycie ;)

Pozwoliłem sobie użyć zamieszczonej przez Ciebie w innym temacie listy adresów mailowych z zakwaterowaniem na Lefkadzie, za co z góry dziękuję, natomiast otrzymałem niewiele odpowiedzi i wszystkie negatywne :( Ogólnie korzystałem z wielu Twoich porad oraz zamieszczonych linków, za co również wielkie dzięki! :)

PS. Życzę dużo zdrowia!

Koala Place - dużo o tym domu pisałem - prowadzą go moi zaprzyjaźnieni Grecy, którzy mają również restauracje Pingwin i lokatorom dają rabaty ;)-

TUTAJ znajdziesz informacje.
Klikasz grecką flagę lub na dole obrazek.

Pozdrawiam
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 04.06.2012 19:35

Dzięki , mail wysłany :)

A tak swoją drogą , jak sądzisz jeżeli sezon byłby słaby jaka byłaby możliwa cena do ugryzienia jadąc w ciemno?
Wykus1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wykus1 » 04.06.2012 19:36

Ja ma rezerwację w Ponti obok Vasiliki, od 31 sierpnia, apartament nad samym morzem za 30 Euro, z klimatyzacją, aneksem kuchennym, dla dwójki dorosłych i dziecka. Po 6 dniach jadę do Penelopez obok miejscowości Drepano i tam płace już 40 Euro, ale apartament już dwupokojowy, też nad samym morzem.
Potwierdzam, że Grecy się boją ponieważ jest dużo anulowań rezerwacji, do mnie pisała kobieta z Penelopez z informacją że u nich jest spokojnie i żebyśmy weryfikowali co podają media i nie rezygnowali. sama wyszła z inicjatywą więc coś jest na rzeczy.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 04.06.2012 19:40

Keliopis problem jest w weryfikacji informacji - skąd będziesz miał rzetelne info o sezonie?? Zapomnij o naszych mediach - greckie też są stronnicze.

Faktem jest , ze w ciemno to pod koniec sierpnia czyli po 28 - mniej więcej - wszystko zależy od kalendarza i urlopu Włochów.
Jeśli 28 to piątek to jedziesz na sobotę / niedzielę - oni mają promami dobę na powrót do domu.

W korespondencji z Koalą powołaj się na Beatę lub Jacka z Gdańska.

Pozdrawiam
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 04.06.2012 19:48

Wykus1

To naprawdę bardzo ładna cena :) przy tym mój skromny pokoik 3km od morza bez kuchni za 45E blednie ;)

Taurus

Dzięki za wszystko mail wysłany, jeżeli mógłbym planować termin urlopu obecnie pewnie przesunąłbym go o 2 tyg, zaczynam od 10 sierpnia do 10 września. Ale tak zostaje mi się dostosować do już wybranego terminu. Poza tym zastanawiam się czy nie wydłużyć pobytu na samej Lefkadzie, jak zobaczyłem relacje, i plaże Lefkady szczena mi opadła , nie wiem czy 5,7 dni zaspokoi moje "żądzę" ;)
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 04.06.2012 20:03

Tydzień to mało ;)
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 04.06.2012 20:06

No właśnie, bo w planach po Lefkadzie, mam Albanie, Czarnogórę(nocleg w Albani i 2,3dni w Czarnogórze) a na koniec Chorwację, i z czego tu zrezygnować :roll: ?
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 04.06.2012 20:10

Pewnie niektórym osobom na forum się narażę - ale rozważałbym rezygnację z Chorwacji ;)
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone