Re: Grecja
napisał(a) woojtekg » 25.04.2023 12:46
piekara114 napisał(a):To jak jesteśmy przy Lefkadzie to napiszcie gdzie w samym mieście można zaparkować.
Oraz jakie 2-3 plaże warto odwiedzić w czasie 1dniowej wycieczki. Aby komfortowo zaparkować i nie płacić za parking 20 eur (podobno część parkingow w zeszłym roku była płatna).
Plaże Milos i Egremni na pewno piekne ale nie wiem czy to dobry pomysł na 1 dzien bo samo dojście na plaże trochę czasu zabierze.
Chyba najlepsza opcją będzie Porto Katsiki + potem latarnia i Vassiliki z Agiofili ( dojazd na Agiofili szutrową drogą ). Przy dojeździe do Vasiliki piekne widoki, w sam raz na sesje zdjęciową.
Albo zacząć od latarni, potem Porto Katsiki i żeby odpocząć od tłumów któraś z tych :
Megali Petra, Gialos, Kawalikefta.
Chyba, że odpuszczacie południe wyspy i wtedy tylko Agios z plażą Milos i ewentualnie
Megali Petra, Gialos, Kawalikefta.
Do Kathismi mam mieszane uczucia. Z jednej strony mega komercyjna i zatłoczona z drugiej ma coś w sobie.
Byliśmy tam dwa razy, oba kiedy nie udało nam się zaparkować w Agios.
Pierwszym razem nawet tłoku nie było. Za drugim mega tłok ale za to genialne duże fale i cudowna woda.
W Lefkadzie kilka lat temu parkowaliśmy w centrum przy porcie. Nie było z tym większych problemów. Może nawet za darmo ale nie pamiętam. Chyba jednak szkoda czasu na tę miejscowość i lepiej skoncentrować sie na naturzę. Jest pewnie tysiąc ładniejszych greckich miejscowości.
Parkingi przy Porto Katsiki i Kathismie pewnie tanie nie będą. Co do cen to nie mam pojęcia byliśmy 2 lata temu a to przy dzisiejszej inflacji przepaść.
Sam się tego obawiam, bo my w tym roku samochodem daleko na zachód Europy. Na przyszły Kefalonia z Peloponezem po głowie chodzi.