Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja - Lefkada - cel wakacyjny - pytania

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
perkac19
Globtroter
Re: Grecja

Nieprzeczytany postnapisał(a) perkac19 » 25.04.2023 08:50

ogorek napisał(a):
perkac19 napisał(a):kilkanaście razy Kraków Gewgelija 18h
Nie w piątek popołudniu i bez sobót

wwa-skopie to gdzieś 250km dłuższy dystans co by dawało 3 godz dłużej czyli 21 godzin

zależy od miesiąca, dna tygodnia. w weekend może być jeszcze dłużej

wwa skopie to 4-4.5h dłużej a to bez sensu bez odpoczynku
lipec-sierpień a do tego jeszcze wekend myślę, że M6 Węgry w kierunku Osijek
perkac19
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) perkac19 » 25.04.2023 09:02

majkik75 napisał(a):
_Piotrek_ napisał(a):

No zeszło się ... :mrgreen:
Ale widzę, że piszesz o Agios Nikitas - coś mozesz napisać więcej o tej miejscowości ? Jak np z zejściem do morza, bo wiem że tam są klify, ale jak to wygląda ?

pozdrawiam, Michał

Agios Nikitas to fajna i klimatyczna miejscówka niestety w sezonie mocno obłożona
Zejście a bardziej wejście na plażę bezpośrednio z miasteczka deptakiem bezproblemowe

Ale wystarczy 20min przez górkę a tam..........paralia MILOS!!!
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 25.04.2023 09:07

perkac19 napisał(a):Agios Nikitas to fajna i klimatyczna miejscówka niestety w sezonie mocno obłożona
Zejście a bardziej wejście na plażę bezpośrednio z miasteczka deptakiem bezproblemowe

No właśnie, głównie mi chodzi o plażę Milos, jak do niej dojście ?

pozdrawiam, Michał
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 25.04.2023 09:31

majkik75 napisał(a):
perkac19 napisał(a):Agios Nikitas to fajna i klimatyczna miejscówka niestety w sezonie mocno obłożona

pozdrawiam, Michał

My podejścia do Agios i do plaży Milos mieliśmy 2. Obydwa nieudane bo nie było gdzie zaparkować samochodu.

Tuti napisał(a): A czy na tym drugim przejściu w Roszke 2 też się tak korkuje ?

Warto sprawdzać na google i aplilacjach. Na pewno podpowie. My przejścia Roszke 2 nie braliśmy pod uwage bo nie jest całodobowe.

Pierwszy raz na Roszke aplikacje nie mowiły jednak prawdy i spędziliśmy tam ponad 3h / wtedy dużo tureckich Austriaków wracało do domu /. Drugi raz niecała 1h ale korek w stronę Węgier był ogromny.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 25.04.2023 09:46

woojtekg napisał(a):
My podejścia do Agios i do plaży Milos mieliśmy 2. Obydwa nieudane bo nie było gdzie zaparkować samochodu.

Rozumiem. Ja planuję tam mieć jakiś domek, więc z parkowaniem nie będzie problemu ;) Głównie zależy mi na jakiś doświadczeniach jak z dojściem na plażę :)

pozdrawiam, Michał
perkac19
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) perkac19 » 25.04.2023 09:50

majkik75 napisał(a):
perkac19 napisał(a):

pozdrawiam, Michał

Trochę podejścia przez lasek, trochę zejścia po kamieniach(taki niby szlak) z fajnym punktem widokowym
Każdy średnio sprawny da radę
Ale jest jeszcze Kathisma, która sama w sobie to jakaś masakra turystyczna(tam doświadczyłem największych załamujących się fal przy brzegu, mam 185cm były wyższe odemnie} ale:

Na końcu tej plaży w kierunku Milos jest takie "gruzowisko" kamienno skalne ze szczelinami z możliwością wpłynięcia do wewnątrz
Wewnątrz piękna gra światła (inna o każdej porze dnia) i promienie słoneczne odbijające się przez turkusową wodę od jasnego podłoża WOW

No i jak dla mnie wisienka na torcie: kawłek dalej też w stronę Milos szczelina w skale ok 50m, którą można przepłynąć przez klif
Brak klaustrofobii wskazany
Przy spokojnej wodzie ok 30cm prześwitu ale "zabawa" zaczyna się przy falach(wstrzymywanie powietrza bo korytaż zalany), potem woda opada i " Swiatło w tunelu"

pzdr
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 25.04.2023 09:52

perkac19 napisał(a):
majkik75 napisał(a):
perkac19 napisał(a):

pozdrawiam, Michał

Trochę podejścia przez lasek, trochę zejścia po kamieniach(taki niby szlak) z fajnym punktem widokowym
Każdy średnio sprawny da radę
Ale jest jeszcze Kathisma, która sama w sobie to jakaś masakra turystyczna(tam doświadczyłem największych załamujących się fal przy brzegu, mam 185cm były wyższe odemnie} ale:

Na końcu tej plaży w kierunku Milos jest takie "gruzowisko" kamienno skalne ze szczelinami z możliwością wpłynięcia do wewnątrz
Wewnątrz piękna gra światła (inna o każdej porze dnia) i promienie słoneczne odbijające się przez turkusową wodę od jasnego podłoża WOW

No i jak dla mnie wisienka na torcie: kawłek dalej też w stronę Milos szczelina w skale ok 50m, którą można przepłynąć przez klif
Brak klaustrofobii wskazany
Przy spokojnej wodzie ok 30cm prześwitu ale "zabawa" zaczyna się przy falach(wstrzymywanie powietrza bo korytaż zalany), potem woda opada i " Swiatło w tunelu"

pzdr

Ogromne dzięki za info :D :papa:

pozdrawiam, Michał
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 25.04.2023 09:58

Dla pewności - mówimy o tym miejscu ?
Milos.jpg

pozdrawiam, Michał
perkac19
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) perkac19 » 25.04.2023 10:02

Dokładnie tak

pzdr
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 25.04.2023 11:06

majkik75 napisał(a):

pozdrawiam, Michał

Nie ukrywam że nie chciało mi się schodzić na Milos. Najpierw trzeba było trochę wejść pod górkę, trochę przez krzaczory i tam dotarłem żeby popatrzeć na nią z góry. Później jest dosyć strome zejscie no i powrót. Wybierałem plaże, gdzie mogłem podjechać samochodem, a i tak nie było dużego tłoku, a były nie mniej urokliwe - Megali Petra, Gialos, Kawalikefta, nawet Kathisma dalej od parkingu nie była zatłoczona a nie trzeba było z całym majdanem sie nigdzie wspinać, ale oczywiście co kto lubi.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.04.2023 11:29

To jak jesteśmy przy Lefkadzie to napiszcie gdzie w samym mieście można zaparkować.

Oraz jakie 2-3 plaże warto odwiedzić w czasie 1dniowej wycieczki. Aby komfortowo zaparkować i nie płacić za parking 20 eur (podobno część parkingow w zeszłym roku była płatna).
perkac19
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) perkac19 » 25.04.2023 12:15

piekara114 napisał(a):To jak jesteśmy przy Lefkadzie to napiszcie gdzie w samym mieście można zaparkować.

Oraz jakie 2-3 plaże warto odwiedzić w czasie 1dniowej wycieczki. Aby komfortowo zaparkować i nie płacić za parking 20 eur (podobno część parkingow w zeszłym roku była płatna).

Jeśli chodzi o Lefkadę to tylko zakupy ale znając realia to wszędzie gdzie jest miejsce :wink:

Miejsca, które wspominam myśląc o Lefkadzie to :
-egremni (trzeba się spocić)
-milos
-porto katsiki
-agiofili
-latarnia akrotiri

w tej kolejności

gdzie się obecnie płaci nie wiem

pzdr
niuniek
Croentuzjasta
Grecja

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 25.04.2023 13:29

Na plaże Milos z samego miasteczka Agios Nikitas pływają dodatkowo taxi boat, ale faktycznie spacerek przez górę i sam widok tej plaży z góry, robi wrażenie. Tam raczej tylko wzdłuż ulicy, ale i to może być problemem. To tak dla uzupełnienie.
Beata, też polecałbym Egremni, Milos spacerkiem, może Kavalikefta z Megali Petra. Porto Katsiki będzie mocno oblegane, możesz się tam zatrzymać wzdłuż ulicy przed płatnymi parkingami. Tam jak już będziesz to blisko do przylądka Lefkas. Jeżeli będzie w Vasiliki to Agiofili warto odwiedzić. Prężne miasteczko, więc na powrocie z plaży warto się zatrzymać na obiad. Choć ja wolałem jeść tutaj - https://goo.gl/maps/WC5njWKj9iHVg1dN9
Tu zatrzymać się na kawę, coś chłodnego lub choćby zrobić zdjęcia - kolor morza obłędny i rzadko spotykany - https://goo.gl/maps/dpujZBSJuEy4QdTt8

Dodatkowo do obaczenia Monastyr Faneromeni, wodospad koło Nidri.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.04.2023 13:45

Dzięki serdeczne.

To może inaczej żądam pytanie, fajne plaża na zachodzie, ale mniej oblegana niż te must see. Wolę mniej spektakularna, ale bardziej kameralną.
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 25.04.2023 13:46

piekara114 napisał(a):To jak jesteśmy przy Lefkadzie to napiszcie gdzie w samym mieście można zaparkować.

Plaże Milos i Egremni na pewno piekne ale nie wiem czy to dobry pomysł na 1 dzien bo samo dojście na plaże trochę czasu zabierze.

Chyba najlepsza opcją będzie Porto Katsiki + potem latarnia i Vassiliki z Agiofili ( dojazd na Agiofili szutrową drogą ). Przy dojeździe do Vasiliki piekne widoki, w sam raz na sesje zdjęciową.

Albo zacząć od latarni, potem Porto Katsiki i żeby odpocząć od tłumów któraś z tych :
Megali Petra, Gialos, Kawalikefta.

Chyba, że odpuszczacie południe wyspy i wtedy tylko Agios z plażą Milos i ewentualnie
Megali Petra, Gialos, Kawalikefta.

Do Kathismi mam mieszane uczucia. Z jednej strony mega komercyjna i zatłoczona z drugiej ma coś w sobie.
Byliśmy tam dwa razy, oba kiedy nie udało nam się zaparkować w Agios.

Pierwszym razem nawet tłoku nie było. Za drugim mega tłok ale za to genialne duże fale i cudowna woda.

W Lefkadzie kilka lat temu parkowaliśmy w centrum przy porcie. Nie było z tym większych problemów. Może nawet za darmo ale nie pamiętam. Chyba jednak szkoda czasu na tę miejscowość i lepiej skoncentrować sie na naturzę. Jest pewnie tysiąc ładniejszych greckich miejscowości.

Parkingi przy Porto Katsiki i Kathismie pewnie tanie nie będą. Co do cen to nie mam pojęcia byliśmy 2 lata temu a to przy dzisiejszej inflacji przepaść.

Sam się tego obawiam, bo my w tym roku samochodem daleko na zachód Europy. Na przyszły Kefalonia z Peloponezem po głowie chodzi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - Lefkada - cel wakacyjny - pytania - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies