Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja - Kreta

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
canooe
Croentuzjasta
Grecja - Kreta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 21.01.2011 14:02

Witam. W tym roku mam zamiar zdradzić Chorwację na rzecz Krety stąd mam kilka pytań i oczekiwań które może pomogą mi w wyborze miejsca i regionu?

1- Wybieram się z 10 letnim synem i dla niego ważnym elementem jest aby w pobliżu Naszego noclegu - Hotelu znajdował się aquapark

2- Z mojej strony oczekiwałbym aby plaża była w stylu podobnym do Chorwacji tj. piasek i skałki

3- Było w miarę blisko do zabytkowych budowli i miejsc

4- Będzie to podróż samolotem z ewentualnym wynajęciem na miejscu samochodu.

Dziękuje za wszelkie porady i sugestie które pomogą mi w dokonaniu właściwego wyboru.
Ostatnio edytowano 21.01.2011 17:39 przez canooe, łącznie edytowano 1 raz
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 21.01.2011 14:57

Na Krecie proponuję zachodnią część okolice Chanii. Objeździłem swego czasu sporą część wyspy. Podaj mail, podpowiem....
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 21.01.2011 17:34

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 21.01.2011 18:43

Ja z kolei byłem w Hersonissos. To raczej zdecydowanie kurort turystyczny który tętni życiem zwłaszcza nocnym. Jednakże na rogatkach miasta jest kilka hoteli które spełniają Twoje oczekiwania. Ja byłem w Hotelu Eri Beach, który jest obok "star beach" - takiego właśnie aquaparku. Jeśli chodzi o plaże to są i piaszczyste w bliskim sąsiedztwie Hotelu i żwirowe. Jeśli chodzi o atrakcje to na pewno: starożytne Knossos oddalone o jakieś 20 km, oraz wąwóz Samaria, ale to już w zachodniej części wyspy.
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 21.01.2011 20:35

Tak tak, jeśli lubisz spać, to nie radze do Hersonissos, bo to sie tutaj nie udaje. Mieszkałem tu trochę czasu temu, i na przeciwko w apart. mieszkali jacyś Holendrzy. Wracali z libacji a chyba po dragach nad ranem i na balkonie wyli zawsze do świtu a nawet dalej. Nie reagowali na świat zewnętrzny. Hersonissos generalnie tylko dla nocnych Marków. Dla rodzin zabronione, jeszcze jest kilka takich miejsc. Pozdr
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 21.01.2011 21:37

Może mam wygórowane wymagania ale liczę iż znajdę z Wasza pomocą interesujący mnie obiekt :lol: oraz region Krety.

Do tej pory moje oczekiwania w Chorwacji spełniał 2 x Rab-Lopar oraz Sibienik :lol:
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 21.01.2011 22:41

Też spoglądam na ten rejon świata, na razie troszkę z daleka,
ale znalazłem fajną stronę z atrakcjami Krety.
Może się komuś przyda ...
http://www.creteteam.com/pl/mapka.htm
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 23.01.2011 15:56

Już się przydaje. Pomaga na pewno w wyborze regionu Krety.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 23.01.2011 16:23

http://www.knossos.pl

Sporo informacji o Krecie.

Powrót do Grecja - Ελλάδα