Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja - Kreta

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
janusz.w.
Cromaniak
Grecja - Kreta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 07.12.2006 10:48

Ponieważ wszystko wskazuje na to, że w przyszłym roku wybiorę się właśnie na Kretę... Będę wdzięczny za wszelkie informacje w tym temacie!
pozdr
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 08.12.2006 14:58

janusz.w. napisał(a):Ponieważ wszystko wskazuje na to, że w przyszłym roku wybiorę się właśnie na Kretę... Będę wdzięczny za wszelkie informacje w tym temacie!
pozdr

wakacje na krecie w zasadzie można spędzić tylko w formie zorganizowanego wyjazdu z bp. co prawda moi znajomi dojechali na wyspe samochodem - z pireusu przepłynęli promem chyba do heraklionu - ale podaję to tylko jako ciekawostkę - przebycia takiej drogi autem (ponad 3000 km) nie życzę bowiem najgorszmu wrogowi.
a zatem zasadniczą kwestią jest wybór bp, terminu i lokalizacji pobytu na wyspie.
ja wykupiłem wycieczkę 2 tygodniową na drugą połowę września w bp scanholiday już w styczniu - wtedy dawali rabat 15 %.
wybrałem to biuro bo niemcy po prostu nie zamieniają hoteli, które klient rezerwuje sobie wcześnie, co notoryjnie czynią np. polskie firmy. cena za pobyt z niemieckiego biura może ale nie musi być wyższa od polskiej oferty - dużo zależy bowiem od kursu euro, które ostatnio jest słabe w stosunku do złotego.
zależało mi ponadto aby trafić do wybranego wcześniej hotelu z uwagi na to, że wyjazd był rodzinny z 2 małych dzieci. musiało byc zatem blisko do piaszczystej plaży no i opcją wyżywienia all inc.
wybór padł ostatecznie na hotel arminda k. hersonisss.
po przylocie na kretę ( ok. 2.5 godziny liniami centralwings samolotem boeing 737) dostaliśmy w recepcji przy rejestracji klucze do apartamentu mimo
rezerwacji dwójki w bp - pani z obsługi po prostu stwierdziła, że byłoby nam za
ciasno w takim pokoju - było to pierwsze miłe zaskoczenie.
wysoko oceniam jakość wyżywienia w formule all inc. w hotelu - nigdy niczego
nie brakowało, zawsze wybierałem coś co mi smakowało. pyszne ciasta, sporo
owoców - jabłka, pomarańcze i winogrona bezpestkowe. do wyboru wiele napojów w
tym lokalne piwo, wino, ouzo, rakija.
obsługa sympatyczna i bardzo grzeczna - komunikacja po angielsku oczywiście bez
żadnych problemów. kolejnym bardzo miłym zaskoczeniem była obecność animatorki
dla dzieci z polski, urządzony był nadto jakby drugi mini club dla dzieci
innych niż niemieckojęzyczne - nikt nam tego przed wyjazdem nie obiecywał.
animatorka p.Ola doskonale radziła sobie z dzieciakami, hitem dnia były
wieczorne dyskoteki przed basenami przy przebojach dla dzieci z polski i
niemiec.
plaża piaszczysta jakieś 100m od hotelu - korzystają z niej także goście z
hotelu nana beach. generalnie to podobno w grecji nie ma prywatnych hotelowych
plaż więc wstęp na nie nie moze być ograniczany. plusem tej plaży jest to, że
dookoła są falochrony - przy małych dzieciach nie ma więc problemu dużych fal,
których dzieciaki z reguły sie boją. łagodne jest też samo wejście do wody ale
dalej są już na dnie gdzieniegdzie kamienie. nasze pociechy buszowały tu z
wielką radością, były zamki i babki z piasku, który świetnie się do tego
nadawał. bogate było też podwodne życie nawet w zatoczce między falochronami -
widziałem jak raz niemcy wyciągneli nawet sporą ośmiornicę. rybki duże, małe,
sporo kolorowych okazów. w pobliżu hotelu w stalis jest nadto piękna, długa i
dość szeroka plaża piaszczysta z bardzo łagodnym wejściem do wody i wielkimi
falami. czyli dla każdego coś miłego.
okolice hersonissos to m.zdaniem także dobra baza wypadowa aby zwiedzić centrum
i wschód wyspy. dość blisko jest do wszystkich pałacy minojskich (malia,
festos, knossos), spokojnie można obskoczyć także matale, vai i pobliskie
miasta - iraklio, agios nicolaos. to też jest przecież jakiś plus hotelu z
takiej okolicy.
generalnie pobyt oceniam jako bardzo udany i polecam armindę rodzinom z
dziećmi.
co do fotek z mojego postu w innym dziale to są one z plaży hotelowej, ze stalidy, matali i vai.
pozdrawiam cro forumowiczów.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 08.12.2006 15:27

Dzięki za info! A czy przemieszczałeś się gdzieś po wyspie, jakieś wycieczki itp., itd.?
Jeżeli chodzi o odległości i jazdę samochodem to nie widzę problemu :!:
Byliśmy samochodem np. na Gibraltarze 8)
pozdr
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.12.2006 13:53

janusz.w. napisał(a):Dzięki za info! A czy przemieszczałeś się gdzieś po wyspie, jakieś wycieczki itp., itd.?
Jeżeli chodzi o odległości i jazdę samochodem to nie widzę problemu :!:
Byliśmy samochodem np. na Gibraltarze 8)
pozdr

troszkę po krecie pobuszowaliśmy - wynajęliśmy auto na 4 dni, w czasie których objechaliśmy pałace minojskie, matalę, gortis, vai, agios nicolaos, iraklion i wyżynę lasithi.
nie popłynęliśmy na santorini z uwagi na dzieci - uznaliśmy, że taka wyprawa byłaby dla nich zbyt męcząca. z tego co wiem to najtaniej można popłynąć na tę wyspę we własnym zakresie promem z iraklio (ok. 20 euro od osoby), podróż jest jednak bardzo długa (trwa chyba 4 czy 5 godzin). szybszym statkiem (wodolotem?) dopływa się na santorini poniżej 2 godzin, nie pamiętam już jednak jaka jest cena za bilet. zorganizowana wycieczka na wyspę to koszt już nie mniej niż 80 euro od osoby (lokalne biura).
odpuściliśmy także plażę elafonissi i wąwóz samarię - też z uwagi na odległość - te rzeczy napewno warto zobaczyć będąc na krecie.
odnośnie poruszania się autem po wyspie to warto wiedzieć, że oznakowanie dróg jest bardzo kiepskie. trzeba mieć więc bardzo dokładną mapę - najlepiej jest kupić coś na miejscu. jeżeli kierujemy się na jakąś miejscowość mającą na mapie daną pisownię to nie należy zrażać się gdy na znaku widzimy, że np. jest jedna inna litera w stosunku do nazwy wynikającej z mapy. dopiero w razie poważniejszych wątpliwości dobrze jest sprawdzić sobie pisownię podaną w języku greckim - znaki z taką pisownią najczęściej są jednak kilkaset metrów przed znakami z pisownią łacińską.
w sumie do tych rzeczy można się spokojnie przyzwyczaić i nie stanowią one jakiegoś większego problemu.
kreta jest przepięknym miejscem do zwiedzania autem - nikle zurbanizowane są jedynie niektóre części wybrzeża, interior to tereny wiejskie lub zupełnie dzikie. robi to naprawdę niesamowite wrażenie - np. jadąc do vai ostatnie 20 km to pustynia - zero domostw czy hoteli a dookoła piękne gaje oliwne na stokach gór.
polecam przed wyjazdem kupić przewodnik marco polo (właśnie ten).
z tego co dowiedziałem sie od sympatycznej greczynki, która pożyczała mi auto, spokojnie można znaleźć na wyspie kwaterę czy apartament - podawane ceny jak zapamiętałem były podobne do realiów chorwackich.
jeżeli Twój wyjazd dojdzie do skutku możecie rozważyć rozłożenie pobytu częściowo we wschodniej i zachodniej stronie wyspy.
ja osobiście ulokowałbym się przez powiedzmy tydzień w okolicy hersonissos - w małej kameralnej miejscowości stalida z piękną piaszczystą plażą. byłaby to świetna baza do zwiedzenia wschodniej i centralnej części wyspy, ewentualnie także santorini. potem przeniósłbym sie w okolice chanii aby zobaczyć samarię, elafonissi, itp.
na zakńczenie pozdrawiam i życzę udanych wakacji - służę w razie potrzeby dalszymi informacjami.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 11.12.2006 14:38

Dzięki za podpowiedzi :!: Na tym etapie planowania jeszcze nie wiem na co konkretnie się zdecydujemy, ale zarys już mam. Tak jak radzisz, podzielimy pobyt na dwa etapy - wsch./zach. Na pewno będzie to urlop na kempingach. W tej chwili trochę czytam (mam przewodniki Marco Polo, Pascala i GW), trochę szukam w internecie. Ciekawy jestem czy boczne drogi są faktycznie tak fatalne jak to opisują?
pozdr

P.S.
Ładnie tam... :!:
http://www.interkriti.org/crete_photo_tour.htm
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 11.12.2006 18:03

Byłem trzy razy na Krecie. Po pierwsze musisz zdecydować sie gdzie zamierzasz spedzić swoje wakacje. Zdecydowanie powinieneś wybrać albo część wschodnią lub zachodnią, każda ma swoje plusy i minusy.
Po raz pierwszy byłem właśnie w Chersonisos, i tu dostalem w dupę, bo miejsce raczej dla osób nie sypiających, nocne ryki, balangi, całonocne gonitwy skuterów, mopedów praktycznie nie pozwalają na jakikolwiek sen. To miejsce dla osób chcących balować całe noce, a dzień przesypiać. Najgorsza plaża jaką widziałem na wyspie zmuszała nas raczej do poszukiwania czegoś fajnego w okolicy, w tym celu faktycznie łatwo i dość tanio można wynająć małe autko, nawet na kilka dni.
Musisz się też okreslić, czy jedziesz tam wypocząć, balować, zwiedzać, bo do wszystkiego są odpowiednie miejsca tzw. bazy.

Jeśli masz konkretne pytania, to proszę bardzo. Ja raczej mam już całość wyspy zaliczoną, chociać nie mówie, że jeszcze tam kiedyś nie wrócę.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 12.12.2006 08:28

Cieszę się bardzo, że odezwałeś się w temacie Krety :!: W czasie moich tegorocznych wakacji we Włoszech Twoje rady były bardzo przydatne. Szczerze mówiąc trochę liczyłem, że byłeś i na Krecie :wink:
No dobra, do rzeczy. Czy byłeś tam na kempingach? Ja jak zwykle szukam miejsc spokojniejszych, niezbyt wielkich plaż, najlepiej żwirowych i skałkowych. Chciałbym wejść na Psiloritis, zobaczyć wąwóz Samaria, poleniuchować nad morzem, a wieczorami posiedzieć w jakimś urokliwym miasteczku... Czy możesz coś polecić?
pozdr
Ostatnio edytowano 15.12.2006 14:17 przez janusz.w., łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 12.12.2006 09:01

Witam
Fajnie, że ktoś poruszyl taki temat, można będzie się dużo dowiedzieć :D
Może i ja się kiedyś wybiorę na Kretę - oczywiście nie z biurem podróży, dlatego szczególnie cenne bylyby informacje odnośnie organizacji pobytu na wlasną rękę swoim samochodem.
Jak na Krecie jest z wynajmem apartamentów, w jakimś b. spokojnym miejscu (czy w ogóle są takie 8O ) no i nie w sezonie?
Myślę, że interesowalby mnie najbardziej chyba to co Janusza - wypoczynek na spokojnej, niewielkiej plaży, najciekawsze zabytki i koniecznie zdobycie jakiejś góry (kilku gór)
Pozdrawiam Pawel
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 12.12.2006 09:27

kulka53 napisał(a):Witam
Fajnie, że ktoś poruszyl taki temat, można będzie się dużo dowiedzieć :D
Może i ja się kiedyś wybiorę na Kretę - oczywiście nie z biurem podróży, dlatego szczególnie cenne bylyby informacje odnośnie organizacji pobytu na wlasną rękę swoim samochodem.
Jak na Krecie jest z wynajmem apartamentów, w jakimś b. spokojnym miejscu (czy w ogóle są takie 8O ) no i nie w sezonie?
Myślę, że interesowalby mnie najbardziej chyba to co Janusza - wypoczynek na spokojnej, niewielkiej plaży, najciekawsze zabytki i koniecznie zdobycie jakiejś góry (kilku gór)
Pozdrawiam Pawel

Po powrocie na pewno podzielę się moimi doświadczeniami :wink:
...a co do kilku gór to jest ich tam pod dostatkiem i to wysokich :!: Psiloritis 2456 mnpm, a po drodze mam nadzieję na Mitikasa 2918 mnpm (mój pierwszy atak na tę "górkę" w 2003 roku zakończył się fiaskiem - zostałem zmyty przez ulewę z wysokości 2100 mnpm)
pozdr
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 12.12.2006 10:24

Po powrocie na pewno podzielę się moimi doświadczeniami

No myślę :wink: :D

A propos gór w Grecji
http://www.summitpost.org/object_list.p ... ece&page=1

Może Ci się przyda, jeśli chodzi o Kretę to opisane są tam: Psiloritis - skrótowo, Gingilos 2060m - lepiej, Aradena i wąwóz Samaria
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 12.12.2006 12:30

kulka53 napisał(a):
Po powrocie na pewno podzielę się moimi doświadczeniami

No myślę :wink: :D

A propos gór w Grecji
http://www.summitpost.org/object_list.p ... ece&page=1

Może Ci się przyda, jeśli chodzi o Kretę to opisane są tam: Psiloritis - skrótowo, Gingilos 2060m - lepiej, Aradena i wąwóz Samaria

Dzięki :!:
pozdr
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 12.12.2006 17:07

Postaram się powracać do tematu Krety, bo są fajne miejsca ktore można odwiedzić. W temacie kempingów nic ci nie mogę pomóc, bo na nich nie byłem. Z uwagi na małe ich zapotrzebowanie, są tylko pojedyncze. W sumie trochę przestraszyłem się odleglości jakie należy pokonac drogą potem promem, ilość straconych dni. Jeśli przeliczysz koszty, to moim zdaniem na jedno wyjdzie czy polecisz czarterem, czy okrężną drogą, tracąc do 8 dni na podróż (w obie strony), a finansowo może być podobnie. Jedyna różnica to ilość osób podróżujących. Raz poleciałem w miejsce idealne, południowy-wschód Krety, okolica Lerapetry- Myrtos, cudowne spokojne miejsce, oddech Afryki, koniec świata, coś genialnego, plaża która pokochasz bo podobna do chorwackich. Koniec drogi wzdłuż morza, bo potem to już tylko góry. Sporo apartamentów, ale nie załatwisz ich przez biuro turystyczne, tam wycieczek nie ma.

Pozdrawiam Grzegorz. :wink:
Ostatnio edytowano 17.12.2006 08:32 przez Grzegorz Ćwik, łącznie edytowano 1 raz
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 15.12.2006 13:59

Korci nas Kreta....i dlatego jestem bardzo zadowolona z tego wątku.

Patrzyliśmy na oferty wczasów all inclusive i ... to z kolei nas mocno schłodziło. Na naszą 3 osobową rodzinkę to minimum 5000 za pobyt 2.tygodniowy....

Biorąc pod uwagę zabytki i atrakcje tej wysepki myślę, że będę częstym zaglądaczem tego wątku. Czekam wiec na kolejne opisy, rady, itp.
lemnos
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lemnos » 28.12.2006 13:32

Kreta,
Proponuje wypożyczyć samochód. Miejsce pobytu jest wtedy nieważne. Termin wyjazdu i noclegi najlepsze informacje na ten temat sa na stronie www.gazeta.pl - forum itd.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 29.12.2006 13:04

Moim zdaniem ważne jednak jest gdzie mieszkasz, czy nad morzem, czy blisko plaży, jaka jest plaża, piaskowa czy kamienista, jak daleko do sklepów, a najważniejsze czy w ładnej okolicy. Północna Kreta ogólnie biorąc jest brzydka. To najczęściej ciągnąca się byle jaka równina w pasie przy morzu, nie ma o co zaczepić wzroku. Samochodem pokonujesz kilometry i szybko masz już dosyć nijakości, marnych apartamentowców, najczęściej niedokończonych. Tylko od czasu do czasu są ładniejsze miejsca. Piekna jest natomiast Kreta południowa, ale trudno dostepna turystycznie. Największe ośrodki turystyczna rozciągniete są wzdłuż wybrzeża od wschodu do zachodu wyspy. Niesamowite są natomiast góry, ciągle widoczne , prawie w zasięgu ręki, tutaj tylko samochodem możesz dostać się do określonego miejsca. Godne zwiedzenia są Chania, Rethimno, Agios Nikolaos. Przepiękne krajobrazy na wschodnim i zachodnim cyplu wyspy.

O tym po tym.

Obrazek

takie obrazki zwierzaków na drodze, poza bazami turystycznymi są normą.

I takie też obrazki w miasteczkach w głębi wyspy, to rzecz normalna i wcale fajna, często należy zwolnić, aby nie przejechać babci jadącej do wioski, a dróżki kręte niekiedy niesamowicie.

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink:
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα