Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja Kreta - początek września

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
grax
Croentuzjasta
Grecja Kreta - początek września

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 29.06.2012 09:44

Witajcie :) dawno tu nie pisałem nic.
W Chorwacji byłem już trzy razy, więc w tym roku postanowiłem zrobić wyjątek i wybrać się do Grecji na Kretę. Chyba, że polecicie jakieś inne rejony Grecji jeszcze piękniejsze. :)

Pytanie moje jest takie: Chcę wybrać się poprzez jakis Last Minute, ponieważ tak będzie chyba najtaniej.

Kiedy najlepiej szukać Lasy Minute , czy już na początku sierpnia czy najlepiej na 2 dni przed wylotem? Może polecicie jakieś strony najlepsze do znalezienia dobrej promocji.

Druga sprawa, to w której wypożyczalni w Grecji najtaniej można wypożyczyć np. skuter?

Dzięki!
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.06.2012 10:05

grax napisał(a):Kiedy najlepiej szukać Lasy Minute , czy już na początku sierpnia czy najlepiej na 2 dni przed wylotem?

Właśnie wróciłem z Krety.
Last minute kupiony na pięć dni przed wylotem w dobrej cenie. Dwa dni później oferta wylotu z Gdańska staniała jeszcze bardziej, a oferta wylotu z Katowic zniknęła.

Im później, tym taniej, ale ryzykujesz, że nie polecisz w ogóle.

grax napisał(a):Druga sprawa, to w której wypożyczalni w Grecji najtaniej można wypożyczyć np. skuter?

Nie wiem. Wypożyczyłem samochód.

Pozdrawiam,
Wojtek
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 29.06.2012 10:09

Franz napisał(a):
grax napisał(a):Kiedy najlepiej szukać Lasy Minute , czy już na początku sierpnia czy najlepiej na 2 dni przed wylotem?

Właśnie wróciłem z Krety.
Last minute kupiony na pięć dni przed wylotem w dobrej cenie. Dwa dni później oferta wylotu z Gdańska staniała jeszcze bardziej, a oferta wylotu z Katowic zniknęła.

Im później, tym taniej, ale ryzykujesz, że nie polecisz w ogóle.

grax napisał(a):Druga sprawa, to w której wypożyczalni w Grecji najtaniej można wypożyczyć np. skuter?

Nie wiem. Wypożyczyłem samochód.

Pozdrawiam,
Wojtek

A z jakiego biura kupowałeś ? i jak było (standard itd) ?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.06.2012 10:32

grax napisał(a):A z jakiego biura kupowałeś ?

Jak zwykle u mnie, przypadek (czyt.: google) zdecydował. Tym razem padło na EasyTravel.

grax napisał(a):i jak było (standard itd) ?

W tym względzie nie jestem miarodajny. Mam małe wymagania i zadowalam się byle czym.
Pokój, duży aneks jadalny z lodówką i kuchenką elektryczną, łazienka. Czysto, wyposażenie podstawowe, basen, owce pod balkonem.

Pozdrawiam,
Wojtek

P.S.
Jedna fotka - jeszcze ciepła - z Chanii
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 29.06.2012 10:33

Franz napisał(a):
grax napisał(a):A z jakiego biura kupowałeś ?

Jak zwykle u mnie, przypadek (czyt.: google) zdecydował. Tym razem padło na EasyTravel.

grax napisał(a):i jak było (standard itd) ?

W tym względzie nie jestem miarodajny. Mam małe wymagania i zadowalam się byle czym.
Pokój, duży aneks jadalny z lodówką i kuchenką elektryczną, łazienka. Czysto, wyposażenie podstawowe, basen, owce pod balkonem.

Pozdrawiam,
Wojtek

P.S.
Jedna fotka - jeszcze ciepła - z Chanii

a jeśli można wiedzieć ile zapłaciłeś za Lasta ?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.06.2012 10:34

grax napisał(a):a jeśli można wiedzieć ile zapłaciłeś za Lasta ?

Cena za osobę na tydzień (8 dni, 7 nocy) wynosiła chyba 980zł - przelot i hotel, bez wyżywienia.

Samochód na 8 dni z pełnym ubezpieczeniem: 152euro.

Pozdrawiam,
Wojtek
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 29.06.2012 10:40

Franz napisał(a):
grax napisał(a):a jeśli można wiedzieć ile zapłaciłeś za Lasta ?

Cena za osobę na tydzień (8 dni, 7 nocy) wynosiła chyba 980zł - przelot i hotel, bez wyżywienia.

Samochód na 8 dni z pełnym ubezpieczeniem: 152euro.

Pozdrawiam,
Wojtek

uu to faktycznie baardzo tanio zapłaciłeś. Ja Lasty widuję 8 dni za 1200zł min.
To faktycznie trzeba polować i szukać :>

P.s Na Krecie to lepiej skuter wypozyczyć itak jeździć w dwie os i sobie zwiedzać. Dużo taniej będzie :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.06.2012 10:45

grax napisał(a):P.s Na Krecie to lepiej skuter wypozyczyć itak jeździć w dwie os i sobie zwiedzać. Dużo taniej będzie :)

Taniej na pewno, ale czy lepiej to już bym się spierała :roll: :wink: .
Z mężem we dwójkę jeździliśmy po Krecie malutkim aigo, którego za żadne skarby nie zamieniałabym na skuter.
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 29.06.2012 10:48

marze_na napisał(a):
grax napisał(a):P.s Na Krecie to lepiej skuter wypozyczyć itak jeździć w dwie os i sobie zwiedzać. Dużo taniej będzie :)

Taniej na pewno, ale czy lepiej to już bym się spierała :roll: :wink: .
Z mężem we dwójkę jeździliśmy po Krecie malutkim aigo, którego za żadne skarby nie zamieniałabym na skuter.

a ogólnie spoglądając na Grecję to gdzie jest Waszym zdaniem najpiękniej? Kreta warta polecenia? :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.06.2012 10:59

Specjalistą od Grecji to nie jestem :lol:, ale Kretę na pewno warto odwiedzić. Czy tam najpiękniej? Chyba nie :wink: , ale ciekawych i urokliwych miejsc nie brakuje. W dwa tygodnie nie byliśmy w stanie zobaczyć wszystkich przewodnikowych "the best of Crete". Zostały na bliżej nieokreślone kiedyś.

Tutaj jest obszerna relacja z Krety naszej forumowej koleżanki
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 29.06.2012 11:11

W minionym roku zdradziliśmy Chorwację właśnie z Kretą. Byliśmy na Krecie Zachodniej - okolice Chanii. Ja gorąco polecam, ale bez samochodu raczej bieda, dlatego polecam wynajęcie auta. Skuterem nie chciałbym wdrapywać przez góry np do laguny Elafonissi czy Balos, Falasarna itp. Skuterem można zwiedzić "najbliższą" okolicę, ale powyżej 20-30km to bym się nie wypuszczał. Skuter wynajmiesz na każdym skrzyżowaniu w każdym kurorcie. My auto rezerwowaliśmy jeszcze przed wyjazdem przez polsko-grecką firmę, mam nadzieje że nie dostanę bana za reklamę:
http://www.autoway-polska.com/

Auto na umówioną godzinę podjechało pod hotel, ceny bardzo korzystne, full ubezpieczenie, obsługa super.

Kreta super!
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 29.06.2012 11:12

Jeżeli chodzi o wyspy to Kreta czy Sardynia byście wybrali? :)
Pomorzanin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pomorzanin » 29.06.2012 11:16

grax napisał(a):Jeżeli chodzi o wyspy to Kreta czy Sardynia byście wybrali? :)

Sardynia jest drozsza od Krety tak jak w cenie wypoczynku jak i koszta ewentualnych zakupów.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.06.2012 11:16

grax napisał(a):Jeżeli chodzi o wyspy to Kreta czy Sardynia byście wybrali? :)

Ja wybrałem i Kretę, i Sardynię. ;)

Nie da się powiedzieć, co lepsze - każda wyspa jest inna i każda jest piękna. Pojedź raz tu, innym razem tam i wyrobisz sobie jakąś opinię.

A propos autoway - proponowali mi samochód na te osiem dni za 230euro.

Pozdrawiam,
Wojtek
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 29.06.2012 11:24

Franz napisał(a):
A propos autoway - proponowali mi samochód na te osiem dni za 230euro.

to podrożało :)

na początku czerwca 2011 (rezerwacja w marcu) za VW Polo 1.4, 4 drzwi, 2 foteliki, klima, 7dni - 145E
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα