Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GRECJA kontra CHORWACJA - porównanie

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 17.09.2005 21:18

Mój Przyjaciel, ktory byl 3x w Chorwacji i 1x w Grecji twierdzi ze Chorwacja jest 2x drozsza niz Grecja.

Pozdr

PS: ale ja i tak jak mialbym wybierac to wybralbym Chorwacje :-)
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 18.09.2005 09:22

Szkoda ,że nie za bardzo można połączyć pobyt w CRO i w Grecji/np.po tygodniu/ amoże ktoś ma na to pomysł? :D

pzdr :papa: :papa:
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 18.09.2005 10:38

Grecja bez szans,choć Croatia co roku to też nie najlepszy wybór,zaczyna się robić bardzo "NIEMIECKA"
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.09.2005 10:56

lider napisał(a):Grecja bez szans,choć Croatia co roku to też nie najlepszy wybór,zaczyna się robić bardzo "NIEMIECKA"

8O Chyba czeska!!
Pozdro
FUX
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.09.2005 11:56

zdecydowanie bardziej czeska na pooludniu i bardziej niemiecka na polnocy
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.09.2005 11:57

mamrotek napisał(a):Mam więcej, oczywiście, ale wybrałem najciekawsze. Reszta to szczegóły murów z wykopalisk i z muzeum
:D
szczegóły podróży, które obiecałem....
28-08-2005
Peloponez - GITHIO start godz 12:00
TRIPOLIS- 106km - godz: 13:50
KORYNT - 190 km - godz: 14:40
TEBY (przez starą drogę do Teb) - 285 km - godz: 16:45
LARISSA - 567 km - godz: 19:10
NEI PORI - 620 km (pożegnanie z morzem) godz: 19:40 - 20:50
stacja beznynowa tuż przed granicą - goodz: 22:05
godzina na stacji - wynik problemów z terminalem do kart płatniczych
GRANICA - 775 km - godz: 23:10
granica macedońsko-serbska - 950 km - godz: 1:05

BELGRAD - 1325 km - godz: 5:55
Roszke - granica serbsko-węgierska - 1535 km - godz: 8:30
przerwa śniadaniowa od 9:30 do 10:20
BUDAPEST -1719 km - godz: 11:50
Sahy - granica - 1810 km - godz: 13:20
ZWOLEŃ - 1880 km - godz: 14:10
Rozemberok - 1955 km - godz: 15:10
godzinne zakupy w supermarkecie do 16:05
CHYŻNE - 2019 km - godz: 17:05
KRAKÓW 2116 km - godz 18:30
pół godziny w makdonaldzie
KIELCE - 2250 km - godz: 21:20
i to wszytsko

dziekuje bardzo,widze ze jestes bardzo skrupulatny...........podobnie jak ja
Ostatnio edytowano 19.09.2005 15:13 przez kaszubskiexpress, łącznie edytowano 1 raz
mamrotek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamrotek » 19.09.2005 12:23

lider napisał(a):Grecja bez szans,choć Croatia co roku to też nie najlepszy wybór,zaczyna się robić bardzo "NIEMIECKA"

a gdzie umieścicie makaroniarzy? wszak wielu ich w CRO

Jeśli chodzi o zmotoryzowanych przybyszów w Grecji to:
number one - makarony,
number two - niemcy,
pozostali to jednostkowe przypadki
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 22.09.2005 08:35

slawekk napisał(a):A ja w tym roku zdradziłem Chorwację i wybrałem się do Italii.
Co prawda nie było to "nad morzem" tylko w dolomitach (niedaleko Trento) ale ze względu na liczne wycieczki m.inn. na górę Marmolada, piramidy w Segonzano, Lago di Garda, do Werony, Wenecji wyrobiłem sobie ogólne zdanie na temat spędznia urlopu w talii. Otóż wolę Chorwację. Nie ma nic gorszego dla osoby lubiącej czynny wypoczynek i zwiedzanie niż ta włoska siesta. Mniej więcej od godziny 13 do 16 wszystkie miejscowości zamierają, zamykane są sklepy, niektóre muzea oraz knajpki. Aby zjeść pizzę musieliśmy czekać do 17.30 , zresztą o tej godzinie dopiero rozpalali piec do pieczenia. Jest to dla mnie nie do zrozumienia, jak można w szczycie sezonu wszystko zamykać w środku dnia (łącznie z supermarketami) a w niektóre dni tygodnia np. w środy też wiele sklepów jest nieczynne nie wspominając o niedzieli. Drożyzna okrutna ...

ja mam TOTALNIE odmienne wrażenia.
Co do sjesty to można iść w tym czasie na plaże , na spacer, jeśli komuś nie przeszkadza żar lejący się z nieba ( byłem we wrześniu).
Co do cen to litr wina za 0,6 EU , pizza za 3,9 EU , prosciutto za 10 eu/kg , piwo 0,37 EU..itp.
A apartament płaciłem 110 EU za tydzień 10-17/09.
tylko żeby nie było to dwa pokoje po 4 łóżka+kuchnia z garami+dwa tarasy+klima+TV+wc ( w tym wszystkim ja z żoną i dwoje dzieci ).
i jeszcze serwis plażowy gratis ( parasol+dwa leżaki)
a czy mówiłem że jeszcze nam się przynależał basen ? no niby na cały kompleks ale na basenie w tej porze to bywało średnio 5 osób góra ( basen to dwa duże baseny + brodzik )
Osobiście AJLOVJU SJESTA :) ...a co do marketów to wybaczcie ale ja w PL do sklepów nie latam w niedziele - jest wiele innych sposbów na spędzanie wolnego czasu w niedziele już nie mówiąc o wakacjach :)
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 22.09.2005 10:03

Witam!
Zeby nie rozmywac to poprosze ( jezeli masz chwile czasu) na priv linki badz szczegolowe info o Twoich wakacjach we Wloszech ( albo zalozyc osobny temat porownujacy Chorwacje z Wlochami:)
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 22.09.2005 19:58

Kasiula.m napisał(a):Witam!
Zeby nie rozmywac to poprosze ( jezeli masz chwile czasu) na priv linki badz szczegolowe info o Twoich wakacjach we Wloszech ( albo zalozyc osobny temat porownujacy Chorwacje z Wlochami:)

Nie byłem w Chorwacji , a nawet gdybym był to jak można porównywać...przecież to WAKACJE , a one zależą od np. komarów, pękjniętej lub nie rury w aucie, sympatycznych lub nie gospodarzy, naszych kłótni lub nie :)
Byłem w Bibione -jechałem w dzień -z Katowic można dotrzeć w 11 godzin -bałem się jechać w nocy ( jechało mi się super ) a od. Katowic do mnie jeszcze godzina.
[url]www.immobiliarefriuli.it [url]
to nasza agencja -rezydencja to Villa Valbella, aparatamenty tak jak pisałem 111 EU za tydzień , ciut mniejszy 99 EU.
Mała uwaga mój ap. w sezonie kosztuje 350 , potem 250 a od 10 września 110.
Bibione to kombajn -ale w moim terminie do przeżycia -ludzi już mało , plaże pustawe, gorąc do zniesienia , tyle że zamykają Guliwrlandie i inne takie tam niby atrakcje.
Ale jak wspomniałem masz :plaża+słońce+morze , więc dla dzieciaków i chcących odpocząć RAJ.
Nigdy bym tam nie pojechał w sezonie - tylko wrzesień , zresztą czy ktoś zna miejsce gdzie za 100 EU dostanie się apartament z takim wypasem ?.
Zakupy robiłem niedaleko w ID -taka Biedronka - napoje i trunki prawie DARMO , piwko wstrętne -a Winko jak to Winko wtych klimatach trzeba spożywać i to sporo ( 0,64 EU za litr- a nie było najtańsze) .
Co do jedzonka to nabrałem knorki i inne chińskie świństwa tyle że ...my ludzie mrozów przy upałach wysiadamy , jeść się nie chce - co drugi dzień rosołek winiary albo pizza.
Nasze błędy ( moim zdaniem )
za dużo ciuchów zabrane- generalnie chodzisz w kąpielówach
za dużo jedzenia z kraju -jeśli coś wezme w przyszłym roku to kiełbase Myśliwską ( oni takiej nie mają )
droga na raz i w dzień ( brat jechał na noc jechał dwie godziny dłużej i strasznie się umęczył)
Nie chce porównywać z Chorwacją w Bibione nie ma zabytków po prostu fajna plaża , słońce, basen , dzieciaki dłubią w piachu a ty się pluskasz.
Po prostu SJESTA :)
I zapamiętaj jadąc do Itali słowo SJESTA-oni w dzień między 13a 16 mają sjeste i wszystko zamknięte.
Zresztą oni żyją i pracują jakby mieli ciągle SJESTE :)
aj lovju SJESTA :)
Weż pod uwage że nad nasze morze też z Kat. możesz tyle jechać , za 100 EU na tydzień lokum dla całej famili raczej nie znajdziesz ( nie mówiąc o winku 2 pln za liter :) ) a pogoda MUR BETON.
Za rok znów tam wróce - zresztą w tym roku brakło czasu na Wenecje ( to ok. 80 km) .
Przepraszam że na forum o CRO daje IT , ale szukając opisów dojazdu tu trafiłem , szukając noclegu po drodze też tu trafiłem , a będąc w IT CRO to prawie że widać jak spojrzeć bez morze ciut w lewo
[/url]
Ostatnio edytowano 05.10.2005 08:06 przez zibek, łącznie edytowano 1 raz
WoYo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WoYo » 02.10.2005 21:09

Witam.

www.immobliarefriuli.it nie działa :cry:

Pozdrawiam :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.10.2005 07:15

Włożyliśmy chyba kij w mrowisko...
Byłem we Włoszech w Ricione (okolice Rimini) w podobnym kombajnie jak Bibione. Międzyzdroje razy 10. Na marginesie Bibione znajomym się podobało. Białe bluzki, garnitury na wieczorny "spacer" po deptaku, etc. :roll: Ta forma wypoczynku akurat nie dla mnie.
Ale wracając do meritum. Rok 1995 lipiec. 1000 DEM kwatera 1,7 km od plaży na skrzyżowaniu dwóch dróg na 3 piętrze bez klimy. Fakt, że dość przestronna, duży taras. ALE JEŻDŻĄCE CAŁĄ DOBĘ MOTOROWERY BYŁY NIE DO ZNIESIENIA!!! W nocy nie można było otworzyć okien z powodu tego brzęczenia. Zamknięcie powodowało saunę. Plaża tzw. miejska czytaj bezpłatna, zatłoczona do granic możliwości. Leżak na płatnej obok coś koło 15 DEM. 14 dni X 2 osoby= bez komentarza. Proszę pamiętać, że ceny z przed 10 lat. Morze z pływającym zielskiem, zamulone. Latający handlarze koloru kolorowego z zegarkami, perfumami, etc. Najpiękniejsze było, jak karabinierzy robili obławę a ci uciekali do morza...
Atrakcje typu delfinarium, aquapark, mała italia wstępy ca. 50 DEM od łebka każde. Zabrałem ze soba 2000 DEM i wróciłem goły do domu.
Cro zaliczyłem 4 razy i w przyszłym roku pojadę tam znowu. Mam nadzieję, że z własną motorówką, na którą zachorowałem :lol: . Właśnie robię patent sternika motorowodnego. A Włochom i ich skuterom dziękuję...
Pozdrawiam
FUX
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 04.10.2005 09:51

W przyszłym roku to już napewno bedzie Chorwacja. :)
Ostatnio edytowano 25.08.2009 07:05 przez to ja ewa, łącznie edytowano 1 raz
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 05.10.2005 07:55

FUX napisał(a):Włożyliśmy chyba kij w mrowisko...
Byłem we Włoszech w Ricione (okolice Rimini) w podobnym kombajnie jak Bibione. Międzyzdroje razy 10. Na marginesie Bibione znajomym się podobało. Białe bluzki, garnitury na wieczorny "spacer" po deptaku, etc. :roll: Ta forma wypoczynku akurat nie dla mnie.
Ale wracając do meritum. Rok 1995 lipiec. 1000 DEM kwatera 1,7 km od plaży na skrzyżowaniu dwóch dróg na 3 piętrze bez klimy. Fakt, że dość przestronna, duży taras. ALE JEŻDŻĄCE CAŁĄ DOBĘ MOTOROWERY BYŁY NIE DO ZNIESIENIA!!! W nocy nie można było otworzyć okien z powodu tego brzęczenia. Zamknięcie powodowało saunę. Plaża tzw. miejska czytaj bezpłatna, zatłoczona do granic możliwości. Leżak na płatnej obok coś koło 15 DEM. 14 dni X 2 osoby= bez komentarza. Proszę pamiętać, że ceny z przed 10 lat. Morze z pływającym zielskiem, zamulone. Latający handlarze koloru kolorowego z zegarkami, perfumami, etc. Najpiękniejsze było, jak karabinierzy robili obławę a ci uciekali do morza...
Atrakcje typu delfinarium, aquapark, mała italia wstępy ca. 50 DEM od łebka każde. Zabrałem ze soba 2000 DEM i wróciłem goły do domu.
Cro zaliczyłem 4 razy i w przyszłym roku pojadę tam znowu. Mam nadzieję, że z własną motorówką, na którą zachorowałem :lol: . Właśnie robię patent sternika motorowodnego. A Włochom i ich skuterom dziękuję...
Pozdrawiam
FUX

10 lat temu to w Polsce była chyba komuna no nie :)
Więc we wrześniu na plaży puściutko , na deptaku również , a to czy musisz chodzić w garniturze to TWOJE psychiczne obciążenie, ja chodziłem w kąpielówkach ,-krótkich spodniach ( ok. 23-25 stopni wieczorem tylko gryzą komary).Skuterów brak ( wrzesień).
W sezonie tam nie pojade -tłumów nie lubie nawet w sklepie.
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 05.10.2005 07:58

WoYo napisał(a):Witam.

www.immobliarefriuli.it nie działa :cry:

Pozdrawiam :)

poprawiamhttp://www.immobiliarefriuli.it
a tu konkretnie rezydencje -ja miałem trilokale w cenie bilokale ( jakaś promocja byłem 10-17/09+ kilka dni po drodze na Słoweni
http://www.immobiliarefriuli.it/it/appartamenti/elenco.htx?i.categoria=13
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe