Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja - Evia, Peloponez... 2012

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 06.02.2013 10:48

janusz.w. napisał(a):
Kowal38 napisał(a):....no Janusz miło powspominać z Wami te przepiękne plaże i nie tylko ..

...i to słońce :D
Bardzo go teraz brakuje... :(

pozdr

To może nowy odcinek? :D
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 07.02.2013 09:44

Pod wieczór spacer po Pilos i Methoni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na Romanos.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obiad też w przepięknych okolicznościach przyrody:

Obrazek

Obrazek

Knajpka niedawno otwarta, menu tylko w języku greckim, ale zaraz przysiada się pani właścicielka i cierpliwie po angielsku tłumaczy nam co z czym i jak :)
A jak już o jedzeniu :wink: , to ja w Grecji kupuję puszki z inną zawartością…, koleżanka nie przepada za piwem, a lubi koty :wink:

Obrazek

Jestem zbulwersowany :lol:
Ale koty są zadowolone :)

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.02.2013 09:50

janusz.w. napisał(a):
Obrazek

Super.

Obrazek

Pozdrawiam
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 08.02.2013 22:37

Greckie koty są padlinożercami... :roll: :o :wink:

Jak zwykle - plaże wciągające (nie chodzi mi o ruchome piaski, ale wiesz Janusz o co...). 8O :o :D

Gialova i Voidokilia zaliczone? :roll: :mrgreen:
grot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grot » 09.02.2013 00:18

Zdjęcia z Romanos robią wrażenie. Super. Ja może na Peloponez w tym roku. W 2011 trochę liznąłem Nafplio i okolice.
jeremijo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jeremijo » 09.02.2013 19:18

Ja może z innej beczki Czy po niemiecku idzie się może dogadać czy tylko grecki i angielski? :oops: :oops:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.02.2013 20:29

Myślę, że to zależy od miejsca, bo są regiony a zwłaszcza ośrodki wczasowe licznie odwiedzane przez Niemców i tam na pewno w obiektach turystycznych ktoś musi umieć po niemiecku.
Natomiast osobiście częściej spotkałem się na prowincji (Peloponez i nie tylko) ze znajomością angielskiego przez zwyczajnych ludzi.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 11.02.2013 09:57

Fatamorgana napisał(a):Greckie koty są padlinożercami... :roll: :o :wink:

No na to wychodzi... :wink:

grot napisał(a):Ja może na Peloponez w tym roku.

Trzymam kciuki :)

jeremijo napisał(a):Ja może z innej beczki Czy po niemiecku idzie się może dogadać czy tylko grecki i angielski?

Dokładnie tak jak wyżej pisze Fata :!:

pozdr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 11.02.2013 09:59

Dlaczego ten czas tak szybko leci? :cry:
Trzeba rozpocząć odwrót… Wrzucamy do samochodu 2 worki pomarańczy z zamiarem dowiezienia ich do Polski.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu czujemy się już jak u siebie w domu... :wink: ‘Olympos Beach’, a ten kot jak zwykle od kilku lat, u nas czuje się jak w domu… :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wieczorem pakowanie.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 11.02.2013 11:37

Czyli na Gialovej nie byliście? :roll:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 12.02.2013 09:47

Fatamorgana napisał(a):Czyli na Gialovej nie byliście? :roll:

Pytasz o plażę czy miejscowość?
Plaża przy miejscowości jest strasznie długa i kemp na którym byliśmy leżał na samym jej końcu...

pozdr
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 12.02.2013 11:36

Chodzi mi o ten słynny amfiteatr plażowy... :)
Bajka.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 12.02.2013 12:23

6 stron relacji, a ja trafiłam tutaj dopiero teraz :oops:
No nic, jak to mówią, lepiej później niż wcale...
Nie spodziewałam się, że to kiedykolwiek powiem, ale- piękne piaszczyste plaże! I ta temperatura, prawie 35st, to w sam raz dla mnie ;)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 12.02.2013 14:59

Fatamorgana napisał(a):Chodzi mi o ten słynny amfiteatr plażowy... :)
Bajka.

Aaa... to nie byliśmy :cry:

Roxi napisał(a):6 stron relacji, a ja trafiłam tutaj dopiero teraz
No nic, jak to mówią, lepiej później niż wcale...
Nie spodziewałam się, że to kiedykolwiek powiem, ale- piękne piaszczyste plaże! I ta temperatura, prawie 35st, to w sam raz dla mnie

Witaj :)
Mi też kiedyś wydawało się, że żwirek lepszy, ale piaszczyste też bywają extra :!:

pozdr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 12.02.2013 15:11

Pakujemy się oczywiście w Masyw Olimpu.
Tym razem atak :wink: na Mitikasa zaplanowany jest z K.E.O.A.X. Dzięki relacji Małgosi i Pawła mamy dokładne informacje jak przedrzeć się przez teren wojskowy, mamy też opis szlaku aż do Skali :)
Pakujemy tylko małe plecaczki z niezbędnym, minimalnym ekwipunkiem i w środku nocy wsiadamy w samochód. Jedziemy jak po sznurku, Karia, Kalivia – masa serpentyn, jeszcze po ciemku, żałujemy, że nie można podziwiać widoków, ale jest szansa, że droga powrotna będzie ‘za dnia’. W końcu robi się szarawo i widać gdzie jesteśmy! Na małym parkingu przed K.E.O.A.X. ani jednego samochodu. Wartownicy zaspani. Nie mają nawet swojego kajetu wejść – wyjść! Chłopaki z angielskim mają problemy, ale jakoś się dogadujemy, spisują nas na jakiejś kartce wytarganej z notesu i ruszamy! Najpierw ‘po słupach’, stromo i ‘sypko’. Zapowiada się piękny dzień, niebo bezchmurne :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sprawdźmy czy wszystko się zgadza :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pojawił się!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szlak do Skali nie jest szczególnie wymagający, ale trochę dał mi w kość. Dochodzę do wniosku, że źle znoszę szybkie przemieszczenie się z poziomu morza na wysokości ponad 2000 m.n.p.m.:( no nic najgorzej nie było. Dorotka za to była w świetnej formie. W drodze na Skalę spotkaliśmy jednego pasterza, jednego turystę(!) i trochę śniegu...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα