Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja - Evia, Peloponez... 2012

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.01.2013 13:29

Fatamorgana napisał(a):Z reguły płaci się za auto plus grupa osób w tym aucie (tu jest róznie od 4 do nawet 5,6). Pieszych liczą każdego, ale auto liczone jest z "załogą".

Parę greckich wysp już odwiedziliśmy i pierwszy raz słyszę o takiej regule :roll:

No chyba że Elafonissos byłoby jakimś wyjątkiem :)
perkac
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) perkac » 31.01.2013 21:29

Janusz na Elafonisos jest camping Asos?
Masz może wiedze o nim?
Warunki, ceny?
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 31.01.2013 23:24

Mój błąd z ceną promu... :lol: (znalazłem KWITY :wink: ).
Samochód - 10.50 euro, osoba - 1 euro :!:

perkac
Jest tam kemp, ale niestety nic nie wiem na jego temat... :cry:
Simos:
http://www.simoscamping.gr/index.php/en/

pozdr
Ostatnio edytowano 31.01.2013 23:31 przez janusz.w., łącznie edytowano 1 raz
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 31.01.2013 23:28

Dzięki - przede wszystkim za zaangażowanie i poświęcony czas na szukanie kwitów :P
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 31.01.2013 23:33

brygidka10 napisał(a):Dzięki - przede wszystkim za zaangażowanie i poświęcony czas na szukanie kwitów :P

Spoko :) kwity leżą sobie grzecznie :wink: w segregatorze, chwila moment i już :lol:

pozdr
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 31.01.2013 23:37

a u mnie tyle segregatorów z dokumentacją i ani rusz nie mogę zmobilizować się w żadnym roku na zgromadzenie "dowodów" podróży :oops: ale w tym roku postaram się to naprawić - motywację już mam :wink:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 04.02.2013 10:30

Jeszcze jeden dzień i opuszczamy Githio.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę plaży, krótka wycieczka do Skali, wieczorem knajpka, scenariusz zamawiania i jedzenia podobny :wink: . Przysiedliśmy na chwilkę przy kapliczce na wysepce Marathonissi – właśnie odbywał się ślub. Jako, że wszyscy goście dostali migdały w lukrze zawinięte elegancko w biały tiul to i my …dostaliśmy :) . No i jak można nie lubić Greków…?!

Ruszamy w kierunku Pilos.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zatrzymujemy się na bardzo dobrym kempingu ‘Erodios’. Świetnie wyposażony, zadbany. Tłoku nie ma. Plaża kiepska, ale w okolicy jest Voidokilia i kilka innych pięknych plaż!

Obrazek

Szukamy :wink: Voidokilii, znaleźliśmy :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 04.02.2013 10:47

Ślub to pewnie też było ciekawe dla Was przeżycie. Chrześcijański a jednak według obrządku prawosławnego. Myśmy kiedyś trafili na chrzest i było to bardzo ciekawe wydarzenie nie tylko dla dziecka i jego rodziców ale i dla nas (bardzo się przydał jeden z aparatów cyfrowych). A my chociaż fotografowanie kościoła było zabronione mogliśmy trochę popstrykać przy okazji wnętrze.

Widzę już cel tego spaceru nad plażą.

A jakie widoki się szykują. :D :lol:
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 04.02.2013 12:18

Chyba jednak kiedyś zdradzę wyspy dla Peloponezu. Nie wiem czy pokazywać Twoje zdjęcia Żonie bo jeszcze bedę musiał tegoroczne plany odkręcać.

Pozdrawiam
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 04.02.2013 16:26

Lidia K napisał(a):Ślub to pewnie też było ciekawe dla Was przeżycie. Chrześcijański a jednak według obrządku prawosławnego. Myśmy kiedyś trafili na chrzest i było to bardzo ciekawe wydarzenie nie tylko dla dziecka i jego rodziców ale i dla nas (bardzo się przydał jeden z aparatów cyfrowych). A my chociaż fotografowanie kościoła było zabronione mogliśmy trochę popstrykać przy okazji wnętrze.

Widzę już cel tego spaceru nad plażą.

A jakie widoki się szykują. :D :lol:

Z tymi ślubami i weselami to my mamy szczęście... :lol:
Trafiło się wesele na Krecie, w drodze na Korsykę, na Sycylii :roll: Fajnie tak sobie pooglądać :)

Cel widoczny na zdjęciu :wink: nie został osiągnięty... :oops: :lol:

KOL napisał(a):Chyba jednak kiedyś zdradzę wyspy dla Peloponezu. Nie wiem czy pokazywać Twoje zdjęcia Żonie bo jeszcze bedę musiał tegoroczne plany odkręcać.

:wink:
Peloponez fajny jest :!: Ale wyspy jednak mają to 'coś' :) Mam nadzieję w tym roku na wyspy :!: Może i te które Ty pokazujesz... :D

pozdr
kato
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kato » 05.02.2013 09:07

brygidka10 napisał(a):mając już doświadczenia jeśli chodzi o w/w wysepki pewnie będziecie w stanie podpowiedzieć, czy jest możliwe " ogarnięcie" obu (Elafonisos i Kithiry) w ciągu jednego dnia :?: coraz więcej planów roi się w głowie... 8O a czas przecież będzie ograniczony :evil:

Na to bym nie liczył. Prom na Kithirę pływał (we wrześniu) raz dziennie, koło południa. Koszt 70E (Strzała + dwie osoby). To było dwa lata temu.
jeremijo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jeremijo » 05.02.2013 11:52

Lepiej pózno niż w cele więc i ja zasiadam
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 05.02.2013 12:25

kulka53 napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):Z reguły płaci się za auto plus grupa osób w tym aucie (tu jest róznie od 4 do nawet 5,6). Pieszych liczą każdego, ale auto liczone jest z "załogą".

Parę greckich wysp już odwiedziliśmy i pierwszy raz słyszę o takiej regule :roll:

No chyba że Elafonissos byłoby jakimś wyjątkiem :)

Nie pisałem że tam szczegółowo, lecz w uśrednieniu. Nie wiem jak jest teraz, ale wiem, że nas tak liczyli w czasie przeprawy na Peloponez. Myślę, jednak, że mogło się sporo zmienić przez te lata, niekoniecznie ze względu na kryzys. Bardziej ze względu na nawyki i tradycje poszczególnych przewoźników. Ogólnie w Europie częściej jest auto z załogą liczone. Promy na wyspy mogą się różnić od tych kontynentalnych.
Kiedyś grzebałem nad greckimi liniami i niektórych małych ciężko było znaleźć w necie- a zasady ich opłat to już w ogóle była tajemnica. Trzeba by znać dobrze grecki. :roll:
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 05.02.2013 13:41

Hejka :papa:

....no Janusz miło powspominać z Wami te przepiękne plaże i nie tylko :wink: ..

Elafonisos

Obrazek

Obrazek

Voidokillia Bay

Obrazek

..pisz i wklejaj dalej ,wspominamy z Wami na bieżąco :wink: :wink:

Pozdrowiajom Kowolki :papa: :hut: :sm:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 06.02.2013 10:36

kato napisał(a):Na to bym nie liczył. Prom na Kithirę pływał (we wrześniu) raz dziennie, koło południa. Koszt 70E (Strzała + dwie osoby). To było dwa lata temu.

Niestety promy są drogie :? ale co zrobić, nie ma innego wyjścia.

jeremijo napisał(a):Lepiej pózno niż w cele więc i ja zasiadam

Witam :) :!:

Fatamorgana napisał(a):Nie wiem jak jest teraz, ale wiem, że nas tak liczyli w czasie przeprawy na Peloponez.

Nas zawsze liczą za samochód + każda osoba...

Kowal38 napisał(a):....no Janusz miło powspominać z Wami te przepiękne plaże i nie tylko ..

...i to słońce :D
Bardzo go teraz brakuje... :(

pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα