Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja czy Turcja ? Czyli Oludeniz w naszym wydaniu........

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
maniust
Koneser
Grecja czy Turcja ? Czyli Oludeniz w naszym wydaniu........

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 24.04.2012 08:00

NASZA TURCJA I TAKIE TAM .......Zaczyna się TU zapraszam.....

Cześć Cromaniacy :)

W tym roku postanowiliśmy ....no dobra ja postanowiłem , bo moja żona Asia chce na Istrię znów jechać , zdradzić Cro na rzecz Grecji lub Turcji.
Postanowiłem zrobić przerwę z Cro , ale tylko na rok , obiecałem to sobie i obiecuję tyż wam. :lol: ......dlatego mnie nie linczujcie.

....i tu mam dylemat co wybrać?! :?

Raczej nastawiam się na jakieś Last minute od 1 września ,ale z góry oświadczam że nie interesuje mnie zwiedzanie tylko plaża i woda , bo na wodę to jestem napalony "jak szczerbaty na suchary".
Po kilku latach zwiedzania , w końcu chcę poleżeć "krzyżem"na wakacjach. :)

Przeczytałem sporo relacji , przejrzałem kilkadziesiąt ofert biur podróży i z tego co widzę w Turcji takiej wody jak w Cro raczej nie uświadczę :cry: ze względu na piaszczyste plaże.
W sumie to bardziej skłaniałbym się ku wyjazdowi do Turcji , tańsze oferty biur podróży i zdecydowanie bogatsze all inclusive , no ale to wynika tylko z opinii kliku osób na danej stronie biura podróży lub z opisu oferty biura.

Czy to prawda nie wiem....

Grecja z tego co widzę trochę droższa , ale ....sam już nie wiem na co się zdecydować..... :?

Podpowiedzcie ......proszę... :D
Ostatnio edytowano 28.07.2012 14:40 przez maniust, łącznie edytowano 2 razy
J@dranka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@dranka » 24.04.2012 09:46

Witaj Maniust :)
Może choć trochę pomogę Ci w rozwianiu wątpliwości...

W Grecji (kontynentalnej) byłam kilkanaście lat temu, w Turcji - w zeszłym roku (opcja 7+7 z Triady). I właśnie Turcję polecam, a zwłaszcza pobyt w Ölüdeniz. Bajka :hearts: Cały teren jest objęty granicami parku krajobrazowego, wszystkie hotele są niewielkie, otoczone pięknym górskim krajobrazem i kwitnącymi ogrodami. Plaża szeroka i piaszczysta, a morze... ładne i też turkusowe :wink: Wiadomo, przejrzystości super nie ma ale na pewno będzie bardzo ciepłe i przyjemne dla ciała (zwłaszcza jeśli wybierasz się we wrześniu). No i ta słynna Błękitna Laguna (na zdjęciach widać, że to taki chorwacki Bol :)). W ogóle całe wybrzeże Likijskie jest urocze więc jeśli tylko się zdecydujesz to szukaj ofert w tym regionie.
A na zachętę to:

Obrazek

P.S. Jedzenie tureckie jest pyszne, kolorowe i urozmaicone, a we wrześniu to już pewnie raj dla podniebienia (dużo owoców). Pamiętam, że nas w maju rozpieszczali mega słodkimi truskawkami w przeogromnych ilościach :) Wiadomo jednak, że najważniejsze to trafić na dobry hotel, nie koniecznie 5*. Mnie osobiście odstraszają wielkie molochy, w których nie stawia się na jakość tylko na ilość. Więc trzeba dużo szukać, czytać i dobrze wybrać.
Dodam jeszcze na koniec, że Turcy są bardzo sympatyczni i życzliwi.
Gdybyś chciał jeszcze coś wiedzieć to pytaj... Masz już jakieś konkretne oferty na oku??
Ostatnio edytowano 24.04.2012 10:40 przez J@dranka, łącznie edytowano 1 raz
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 24.04.2012 09:51

jedź do Turcji egejskiej, polecam Marmaris i biuro Wezyr.

Sprawdzono razy trzy, bez skuchy.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 24.04.2012 10:04

Grecja!

Najpiękniejsze plaże i wodę ma Lefkada ale tam brak bezpośrednich połączeń z Polską.

Następnie:

- Kefalonia
- Zakyntos
- Thassos
- Kreta
- Santorini

Wrzesień to poza sezonem więc tanio będzie.

Pozdrawiam
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 24.04.2012 17:37

Dziękuje za podpowiedzi....w sumie to po wyczerpującej wypowiedzi J@dranki , jeszcze bardziej skłoniłem się ku Turcji.
J@dranka napisał(a):I właśnie Turcję polecam, a zwłaszcza pobyt w Ölüdeniz. Bajka :hearts: Cały teren jest objęty granicami parku krajobrazowego, wszystkie hotele są niewielkie, otoczone pięknym górskim krajobrazem i kwitnącymi ogrodami. Plaża szeroka i piaszczysta, a morze... ładne i też turkusowe :wink:

Hmmm w takim razie rozejrzę się po ofertach biur podróży w tym rejonie , skoro mówisz że tak cudnie :)
Chyba że sam coś konkretnie polecisz ? :)
J@dranka napisał(a):No i ta słynna Błękitna Laguna (na zdjęciach widać, że to taki chorwacki Bol :)).

Ooooooo to coś dla mnie , bo na "Zlaty Rat" byłem :lol:
J@dranka napisał(a): Masz już jakieś konkretne oferty na oku??

Jak narazie to najbardziej zainteresowała mnie ta oferta Itaki Hotel Greenwod Resord 4* .
Oferta dość ciekawa , dobre opinie , wysoka ocena jakości usługi.
Tylko nie wiem czy to nie będzie moloch , za tym ostatnim też nie przepadam , no i czy ciekawy i dobry rejon Turcji. :?
Do miasteczka busikiem też będziemy chcieli wyskoczyć.
Dudek2222 napisał(a):jedź do Turcji egejskiej, polecam Marmaris i biuro Wezyr.

Sprawdzono razy trzy, bez skuchy.

Dzięki dudek też się rozejrzę .....tego biura Wezyr nie znałem. :wink:
taurus napisał(a):Grecja!

Najpiękniejsze plaże i wodę ma Lefkada ale tam brak bezpośrednich połączeń z Polską.

Hmmmm......i tu problem.
taurus napisał(a):- Kreta
- Santorini

Wybacz że to napiszę i pewnie nie mam racji , ale córka była na Krecie i Santorini nie tak dawno i jakoś nie mam przekonania ......hmmmm.....pewnie jestem w błędzie bo nie byłem i patrzę przez pryzmat Cro. :?

Pozdrawiam
Mariusz
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: Grecja czy Turcja ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.04.2012 17:50

maniust napisał(a):Cześć Cromaniacy :)

W tym roku postanowiliśmy ....no dobra ja postanowiłem , bo moja żona Asia chce na Istrię znów jechać , zdradzić Cro na rzecz Grecji lub Turcji.
Postanowiłem zrobić przerwę z Cro , ale tylko na rok , obiecałem to sobie i obiecuję tyż wam. :lol: ......dlatego mnie nie linczujcie.

....i tu mam dylemat co wybrać?! :?

O żesz Ty...............Judaszu :!: :evil:
Ja to bym do Grecji śmignął...
Taka..............Lefkada.... :hut: np...
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 24.04.2012 19:40

anakin napisał(a):O żesz Ty...............Judaszu :!: :evil:

Grzegorz jak mnie zawieziesz we wrześniu do Cro , to nawet się nie zastanawiam .......wybieram .... Brelę :lol:
Wiesz pracę mam taką , że już mi się niedobrze robi na widok "fajery" w dzień w dzień kręcę tym kołem......
W tym roku po prostu tylko to też że znów muszę się tłuc 1800 km w jedną stronę .....przeważyło że biorę urlop jednoroczny od Cro.
anakin napisał(a):Taka..............Lefkada.... :hut: np...

Teraz to już gupi jestem........

"Na pierwszy rzut oka Lefkada nie jest szczególnie atrakcyjna. Biel skał (lefkós znaczy biały) brutalnie odsłaniają roboty drogowe i prace w kamieniołomach, zaś najwyższe wzgórza są zupełnie nagie. Z powodu bagien i sztucznych zbiorników na wschodnim wybrzeżu komary stają się latem dość poważnym problemem."

Źródło: wydawnictwo Pascal

edit: przeczytałem jednocześnie tą relację......i pięknie :D
J@dranka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@dranka » 24.04.2012 20:07

maniust napisał(a): Grzegorz jak mnie zawieziesz we wrześniu do Cro , to nawet się nie zastanawiam .......wybieram .... Brelę :lol: l

Jeśli mowa o Breli to i ja się dopisuję :D

Z kolei w temacie Turcji... znawczynią tego kraju nie jestem :) Przejrzałam na szybko oferty i z tego co widzę to Itaka ma fajne propozycje ( i moje Oludeniz też jest :)). Tak jak już pisałam, ja byłam z Triady w hotelu Sun City 4* ale w tym roku żadne biuro nie ma go w ofercie (niestety). Kemer również wygląda zachęcająco, jest zielono, wokół góry Taurus, no i hotel ma dobre opinie a to najważniejsze...
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 24.04.2012 20:30

Zapomniałem dodać:

- Rodos

Na Lefkadę - dokładnie do Prevezy-Aktio latają samoloty z Niemiec Czech czy Anglii.

Zorganizowane wczasy zapewniają czeskie biura podróży.

Co do Pascala i innych przewodników, to może fajnie opisują historię ale są totalnie nie aktualne.

W necie znajdziesz sporo aktualnych informacji i zdjęć o greckich wyspach i plażach.

Turcja się chowa do tych plaż. Jedynie ratują ją pogreckie zabytki.

Pozdrawiam
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 24.04.2012 21:54

J@dranka napisał(a):( i moje Oludeniz też jest :))

No jest i na zdjęciach wygląda super..... :) ......jak na Bol :) ....prawie....

Obrazek

W dodatku , jak podobne Lastowe ceny będą we wrześniu to super , w tym roku budżet trochę ograniczony..... :cry:

Zastanawiam się jeszcze na jednym , decydując się na taki wyjazd na dwa tygodnie , bo tyle planuje (All inclusive) ile wziąść ze sobą Euro? :?

15 Euro wiza x 2 osoby = 3O Euro + jakieś drobne na napiwki , leżak na plażę , bus do miasta itp.....
Czy 300 Euro starczy , czy mało czy aż nadto? Zakupów raczej nie planuję , może jedynie jakieś "duperelki" dla rodziny na pamiątkę.
Jak pisałem wyżej raczej nastawiam się na plaża-hotel........i leżenie "krzyżem".
Czy jest zwyczaj w Turcji , wkładania kilka Euro do paszportu przy recepcji?

Nigdy nie byłem na takim wyjeżdzie , od lat wszędzie samochodem w ciemno..... :oops:

taurus napisał(a):Zapomniałem dodać:

- Rodos

Na Lefkadę - dokładnie do Prevezy-Aktio latają samoloty z Niemiec Czech czy Anglii.

Wszystko ładnie , cudnie tylko troszkę drożej...... :oops:
Nawet Lasty zaplanowane teraz wypadają drożej niż w Turcji.

Na tą chwilę 2 tygodniowy wyjazd , zdecydowanie przekroczy nasz budżet. :(

Zastanawiam się czy we wrześniu będzie podobnie.....
taurus napisał(a):Turcja się chowa do tych plaż.

No właśnie ,a na tym zależy mi najbardziej.

Pozdrawiam
Mariusz
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 24.04.2012 22:27

Grecja ma sporo plaż mieszanych tzn kawałek piasku i kawałek skały czy żwirek itd.więc masz to co w Cro czyli skały,ale i piach.My zawsze wybieramy miejsce na piachu lecz blisko skał(chodzi o pływanie z rurką przy skałach coś się zawsze dzieje)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 25.04.2012 08:47

maniust napisał(a):
anakin napisał(a):O żesz Ty...............Judaszu :!: :evil:

Grzegorz jak mnie zawieziesz we wrześniu do Cro , to nawet się nie zastanawiam .......wybieram .... Brelę :lol:
Wiesz pracę mam taką , że już mi się niedobrze robi na widok "fajery" w dzień w dzień kręcę tym kołem......
W tym roku po prostu tylko to też że znów muszę się tłuc 1800 km w jedną stronę .....przeważyło że biorę urlop jednoroczny od Cro.

Zdaję sobie sprawę,że masz "troszkę" :wink: więcej do Cro niż ja,więc rozumiem.
Jakby ta.............Brela :wink: piękna nie była nie chce się kręcić kółkiem.

Nie będę sie mundrzył bo nie byłem ani w Turcji,ani w Grecji ( jak to u nas mówią:"w rzyciś był-gównoś widzioł" :lol: ),ale ta Turcja to mnie jakoś nie rusza.. :?
Grecja też jest, w bliżej na dzień dzisiejszy niesprecyzowanych planach,więc.....jedź i opowiadaj. 8)
Pomorzanin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pomorzanin » 25.04.2012 08:54

albo jedz tak jak ja... w sierpniu 'lasta" biore na Krete a póżniej od 19.09.12 Turcja Alaniya hotel Panorama (sprawdzony przez znajomych)TUI...
Z Turcji raczej doradzam Riwere Turecka lepsza od Egejskiej pod wzgledem przezroczystości i koloru wody morskiej.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 25.04.2012 10:56

W Turcji oczekują bakszyszu.
Nie muszą to być znaczne kwoty ( dobrze zaopatrzyć się w banknoty jednodolarowe, na tę walutę patrzą jakby chętniej, niż na np. euro ) i wrzucić a to do koszyczka w autokarze,przy wysiadaniu, a to zostawić pokojówce na pościeli, czy wreszcie wsunąć kucharzowi do kieszeni.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.04.2012 11:09

Dudek2222 napisał(a):W Turcji oczekują bakszyszu.
Nie muszą to być znaczne kwoty ( dobrze zaopatrzyć się w banknoty jednodolarowe, na tę walutę patrzą jakby chętniej, niż na np. euro ) i wrzucić a to do koszyczka w autokarze,przy wysiadaniu, a to zostawić pokojówce na pościeli, czy wreszcie wsunąć kucharzowi do kieszeni.

Wszędzie te tips boxy stały... :lol: :wink:

Z GDN latają do Antalya a dalej...wedle uznania.
Zobacz u mnie w relacji.

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe