Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja czy Turcja ? Czyli Oludeniz w naszym wydaniu........

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
wisnia96
Odkrywca
Re: Grecja czy Turcja ? Czyli Oludeniz w naszym wydaniu.....

Nieprzeczytany postnapisał(a) wisnia96 » 13.09.2012 09:59

Szybciej sie śniegu doczekamy :mrgreen:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 13.09.2012 16:24

Basiulinek napisał(a):Maniek! Czekam i czekam (pewnie nie tylko ja...), a Ty sie obijasz............... ;)

do roboty...do roboty... :)

Kuzynko Basiu , nie każdy ma tak fajnie jak ty...... :lol:
-Katka- napisał(a):No właśnie i ja czekam ;)

Sylwetka napisał(a):
Basiulinek napisał(a):Maniek!.................. do roboty...do roboty... :)[/size]

Kuzynie, kuzyn coś się obija... :lol: :wink:

anakin napisał(a):Właśnie Maniek :!:
Nie rób sobie jaj, bo obiecałeś pisać i pokazywać :!: :evil:

I odpuść sobie tłumaczenia, że nie masz czasu, bo to akurat mało kogo tu obchodzi :!: :mrgreen: :wink:

Kochani relacja będzie , w sobotę mam wolne i przysłowiowy "Święty spokój" , nawet zaplanowałem dzień totalnego lenistwa i nic nie robienia to ruszę z tym "koksem"...... :smo:

mysza73 napisał(a):
maniust napisał(a):
Fotki (dużo) i dalsza część relacji będzie ....jak tylko ochłonę. :wink:

Już :?:

Niestety już Agnieszko ......emocje opadły , zimno , ponuro i szaro!
Zostały tylko zdjęcia i wspomnienia. :)

wisnia96 napisał(a):Szybciej sie śniegu doczekamy :mrgreen:

A ty........się tam się jaraj w tym Cro a nie przed laptopem przesiadujesz , bo po powrocie porównamy opaleniznę!
Gorszy stawia flachę i 10 Specjalnych przy garażu ! Obrazek

.....aha .......idż dziś wieczór na plażę i pozdrów Jadran od nas i powiedż że w przyszłym roku się zobaczymy! :papa:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 13.09.2012 16:28

Maniek.... ale poczta to Ci chyba działa ;)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 13.09.2012 16:36

BeJur napisał(a):Maniek.... ale poczta to Ci chyba działa ;)

No zobacz.....zrobiłem se z twojej poczty tester. :lool: :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 13.09.2012 16:39

maniust napisał(a):
BeJur napisał(a):Maniek.... ale poczta to Ci chyba działa ;)

No zobacz.....zrobiłem se z twojej poczty tester. :lool: :lol:

dowcipnyś :roll:

:)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 13.09.2012 17:35

Pomorzanin napisał(a):maniust
W Oludeniz byłem w 2005 roku..mam jedno pytanko czy miałeś okazje zjeść jedzonko w tych barach które mieściły się na wprost tej plaży ..pansekae ( coś w rodzaju rolo naszego drobnposiekane mięsko) jeśli dobrze pamiętam i czy dalej są te budki z psami naprzeciw tych barów i restauracji w pasie oddzielającym plaże od tych budek.

Jadłem w tych knajpach przy plaży przed deptakiem najpyszniejszego kebaba w życiu !
Byłem tam też na turkish pizza .....trochę zdziwiło mnie to jak kelner ją przyniósł , bo była pocięta w paski 8O , a nie tak jak u nas czy w Cro okrągła na talerzu......nie wiem może tak wygląda właśnie turkish pizza , ale fakt , faktem że była rewelacyjna.
Czy stoją te budki z psami naprzeciw barów ?....... nie wiem co miałeś na myśli bynajmniej budek żadnych nie było , ale zauważyłem zwyczaj trzymania psów na smyczy przed restauracjami przez Turków....chyba to ich taki "wabik" , wiadomo każdy się zatrzyma , kelnerzy wtenczas cię pozdrawiają , zagadują i zapraszają do siebie....było to bardzo miłe......że czasem aż głupio było odmówić.

.............więcej o zwyczajach , moim powiedzeniu "nie patrz im w oczy" itd .......w sobotę.

Pozdrav :wink:
wisnia96
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wisnia96 » 13.09.2012 17:42

wisnia96 napisał(a):Szybciej sie śniegu doczekamy :mrgreen:

A ty........się tam się jaraj w tym Cro a nie przed laptopem przesiadujesz , bo po powrocie porównamy opaleniznę!
Gorszy stawia flachę i 10 Specjalnych przy garażu ! Obrazek

.....aha .......idż dziś wieczór na plażę i pozdrów Jadran od nas i powiedż że w przyszłym roku się zobaczymy! :papa:[/quote]

Na plaże 8O 8O 8O -zeby mi łeb urwało :?:
Zobacz co na Pag-u było,dzwi nie moglem otworzyc tak pizgało

Dzisiaj pogoda dobra do picia :mrgreen: .Czas na Karlowacko :oczko_usmiech:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.09.2012 12:25

Tak jak wspomniałem wcześniej w tym poście nasz wyjazd w tym roku do Turcji był kompletnie nie zaplanowany i wyskoczył w ostatniej chwili , na 2 tygodnie przed czwartym planowanym wyjazdem do naszej ukochanej Chorwacji.
No ale , nie będę tu znów rozwijał tego wątku ....i jak kogo interesuje dlaczego nie Cro , to zapraszam tam. :)

Turcja.....i pierwsze spotkanie.....

Tak więc o godz 18:30 na 2 godziny przed odlotem meldujemy się z tobołami na Gdańskim lotnisku im "Lecha Wałęsy" , tak jak kazali wcześniej w biurze podróży Itaka.
Wylot mamy tureckimi liniami "Freebird Airlines" o godz.20:30 i na nasze szczęście dobrze zrobiliśmy będąc 2 godz. wcześniej przed odlotem , bo kolejka do odprawy bagażowej była jak cholera i dosłownie w ostatniej chwili wpadliśmy do samolotu , już biegnąc ..........

Obrazek

Obrazek

W dodatku ten , wystartował jak zobaczyłem na zegarku 15 min przed czasem. 8O
Lot ma trwać do 2:00 z uwagi na między lądowanie w Krakowanie i jedno godzinny postój , nam to jednak nie przeszkadza , bo i tak jesteśmy przygotowani , że trafimy do hotelu koło 3:00 czy 4:00 w nocy , zatem godzina w tą , czy w tą nie robi różnicy.
Lot odbywa się gładko , bez żadnych turbulencji , bujania itp. i punktualnie o godz.2:00 meldujemy się na lotnisku w Dalaman.
Uwaga ! .......wysiadamy z samolotu , tu w tym miejscu spodziewałem się że dostanę gorącym ciepłym powietrzem po ryju , ale nic podobnego , temperatura normalna , na moje oko coś koło 25 C , więc niczego sobie....jak na początek.
Widząc jak ludzie jak stado baranów pędzą do okienek z odprawami i wizami , pędzimy z tłumem.
Turecki celnik pierdyknął w paszporcie 90 dniową wizę , skasował 15 Eurasów , przeszliśmy "granicę" i co teraz......? 8O
Tłum napiera dalej na wprost to pędzimy z nim i po chwili już dotarliśmy na plac , czy parking (ciemno było jak w dopie ) gdzie stoją budki z nazwami biur podróży Tui , Rainbow Tours , Neckerman itd. .....a gdzie ITAKA? :evil:

-O jest , stoi jakiś gościu z tabliczką ! ....no tak pięknie się zaczyna , bidula !
Gościu karze iść na prawo i po chwili już widzimy nasz busik ........

Obrazek

Tymczasem koło busika lata jakiś "kolo" z tabliczką Itaka , to podchodzę i pytam :
-ile będziemy jechać do Hotelu w Oludeniz?
-około 1,5 godz.
Hmmm...2:30 to do Hotelu powinniśmy dotrzeć około 4:00.... - masakra! .....nie pozostaje nic , tylko rozebrać się i walnąć w kimonko.
.....ale jednak jak narazie pozostaje nam czekać na ociągające się osoby z naszego samolotu....
-gdzie te ludziska są ?!
Spod lotniska wyjeżdzamy dopiero koło 2:50 .....
Ta 1,5 godzinna podróż z Dalaman do Oludeniz trwała dla mnie wieczność , z uwagi na dość górzysty teren na trasie z Fethiye do Oludeniz momentami jechaliśmy chyba 5-10 km/h ....tragedia.

-do rana nie dojedziemy!

W między czasie rezydent Itaki podaje kilka informacji o Turcji i że dziś o 10:00 jest spotkanie organizacyjne.
Nasza grupa (czyli żona i przyjaciółka z dwójką dzieci .....młody 17 l i młoda 14 l) , tą informacją nie bardzo jest zachwycona , za co mi się japa szczerzy ....."nie będzie spania do południa" , więc pierwsza myśl że szybko zamoczę doopę w morzu , w dodatku zżera mnie ciekawość czy przejrzystość wody jest ta sama co Cro (o tym póżniej).

Tak koło 4:30 w końcu docieramy do naszego "Hotelu ATA Lagoon " :evil: ......., bo po drodze nasz busik rozwoził wczasowiczów jeszcze po hotelach i na nasz hotel padło oczywiście na końcu , jak się póżniej okazało nie powinno nas to dziwić , bo nasz hotel był położony najbliżej plaży że wszystkich hoteli w Oludeniz. :)
W końcu po zakwaterowaniu się na recepcji , ustawiając budzik na "8:00 pobuda" , możemy oddać się w objęcia Morfeusza .......... :D

8:00 POBUDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja oczywiście nie mam z tym problemu , za to większa część naszej ekipy ociąga się niemiłosiernie......

-no ruszcie doopy!!!
-na śniadanie , na te spotkanko i idziemy potem od razu na plażę!

Ja już jestem tak podjarany .....że najchętniej już od razu bym poleciał nad more. :oczko_usmiech:

Pierwszy rzut oka z naszego okna hotelowego na Oludeniz ......... :)
Wspomnę jeszcze , że wychodząc na ten hotelowy balkonik dostałem w mordę.......ciepłym powietrzem......
- wow w końcu moje temperatury! :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jako , że grupa się ociąga ......to ja sruuu na dół trochę po focić ........:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Część hotelowego kompleksu gdzie znajdowały się pokoje , kuchnia oraz nasza jadłodajnia....
Tu wspomnę że Hotel ATA Lagoon jest podzielony na wspomniany wyżej budynek + 3 duże apartamenty widoczne niżej , gdzie są pokoje dla gości ......

Obrazek

Moja żonka już gotowa.......a reszta gdzie ?! :evil:

Obrazek

Obrazek

No to pora zobaczyć co można zeżreć w Turcji na śniadanie........ :oczko_usmiech:

....ale to za chwilkę :)

c.d.n.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.09.2012 12:33

Czekam na śniadanie :P :P :P
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.09.2012 13:36

Pierwszy kontakt z morem........... (sorry że po chorwacku w tej relacji , ale jak jest morze po turecku to nie wiem :oops: )

Śniadanie Janusz (tu wspomnę że nie mieliśmy żadnego ALL tylko HB (śniadania i obiado-kolacje) co w rzeczywistości super się sprawdziło , bo nie przywiązywało nas to do hotelu )......no cóś niczego sobie , szału nie ma i jak się póżniej okazało w Turcji chyba nie przywiązują wagi do tego porannego posiłku....no , ale dlaczego tak jest o tym potem.

Obrazek

Po szybkim śniadaniu , no dobra najbardziej spieszyło się mi i w dodatku wizja jakiegoś jeszcze spotkania organizacyjnego z Rezydentem opóżniała mój kontakt z morem...... :evil:
Po 1,5 godzinnym pitu,pitu .....gdzie po nocnych wojażach większość gości już zasypiała na tym spotkaniu , w końcu idziemy nad more........... :D

12:00 ....zaczyna się kulminacja C......ja już jestem spocony jak szczur , jednego co pragnę zimne PIWO!
Temp...chyba 39-41 C ....przy czym wilgotność powietrza zerowa , można znieść jajo!

Zatem szybko poganiam część załogi i idziemy nad more........
- po drodze piwo i do wody! ok?
Idziemy.......
Nasz pierwszy kontakt z tureckimi handlarzami , kelnerami ciut mnie zdziwił , idąc w kierunku plaży...pierwszy raz głównym deptakiem w Oludeniz , co nie było dobrym pomysłem na pierwszy dzień z uwagi na Turków i ich zwyczaje ......gdzie wołają na ciebie , pozdrawiają jak by cię znali itd ........fakt naczytałem się wcześniej o tym i było to początku naprawdę bardzo miłe :) (potem znalazłem na to sposób)..... , ale po chwili nasze oczy zobaczyły TO!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym momencie , wymiękłem ......lubię upały ....ale nie aż takie ......
- PIWO! PIWO! GDZIE JE PIWO!

Pierwsza knajpa i siadam......

Obrazek

......Efes .......pierwsze wrażenie "siki Św.Weroniki" 8O i na czytając się wcześniej i z waszych opowieści , przyjdzie mi się chłodzić przez 2 tygodnie tylko tym "płynem" . :evil: (innego piwa tu nie ma)

- JEST ......more :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
To jest to na co musiałem czekać 365 dni prawie (wiem że Bałtyk mam na co dzień , ale każdy wiem czym to się je.... ).......jest CUDNIE! .....szczena opadła mi do kolan......

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co do pierwszego wrażenia z morem , to przejrzystość wody nie zwala z nóg , jednak jak się okazało na drugi dzień i póżniej , zależy to od wiatru i prądów wodnych...... za to kolory wody wierzcie mi , powalające co może zdjęcia tego nie oddają ......

Dalszy ciąg dnia , upłynął nam totalnym lenistwu , moczeniu dooop i plażowaniu , więc nie będę tu dalej smucić......

W dalszym ciągu tych wypocin nie widzę sensu opisywać tu dzień , po dniu , postaram się zatem przybliżyć zwyczaje i obyczaje panujące w Turcji w naszym odczuciu , troszkę zajawki z wycieczki do Fethiye , z wycieczki statkiem po morzu wśród 12 wysp , Paragliding i co widziały "młodego" oczy (naprawdę widoki cudne ) i to co zrobiło na nas największe wrażenie.....Kajakov (Miasto Duchów)...... :)

Pozdrav

c.d.n.
Ostatnio edytowano 15.09.2012 13:44 przez maniust, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.09.2012 13:53

Dwa x Ci się zapisało...
wisnia96
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wisnia96 » 15.09.2012 15:14

To w przyszłym roku Turcja :D :D :D
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.09.2012 15:38

wisnia96 napisał(a):To w przyszłym roku Turcja :D :D :D

Turcja owszem , ale nie w przyszłym roku , nie za dwa lata , nie trzy ....w dalekich planach może Kemer , może Antalya .....zobaczymy ,pożyjemy ..... póki co to znów ciułamy na nasze "zboczenie" .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.09.2012 16:03

maniust napisał(a):Pierwszy kontakt z morem........... (sorry że po chorwacku w tej relacji , ale jak jest morze po turecku to nie wiem :oops: )

Bardzo proszę
Morze - deniz :lol: Ty byłeś nad Akdeniz :idea:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.09.2012 16:25

Janusz Bajcer napisał(a):Bardzo proszę
Morze - deniz :lol: Ty byłeś nad Akdeniz :idea:

Teszekir ederim! :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe