Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja – Amorgos, Naxos, Mykonos…2013

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 13.03.2014 09:08

kulka53 napisał(a):
janusz.w. napisał(a):biegają uliczkami Hory i zbiegają prosto do portu…, a Hora nie leży nad morzem...

Oj tam czepiasz się szczegółów :wink:
Trochę ponaginania rzeczywistości nie zaszkodzi :lol:

Chora ładna i chyba fajna do zwiedzania bo dość tam płasko. I te wiatraki nad nią... dużo i niedaleko, super :cool:

Monastyr i widoki rzeczywiście powalające :idea:

Takie naginanie mało szkodliwe :lol:
Miejsce na monastyr braciszkowie wybrali sobie niesamowite :!:

kataryniarz napisał(a):Hora bardzo klimatyczna, już się chce jechać

Mieścinki na Cykladach niby podobne w stylu, a jednak inne :!: Piękne... :)

ajdadi napisał(a):Grecja więc melduję się i ja

Grecja wyspiarska - polecam :)

Darkos napisał(a):Zachwyty, zachwyty

Staram się ładne miejsca pokazać..., ale na zdjęciach nie zawsze to wychodzi :wink:

dangol napisał(a):fajnie byłoby tam się pojawić.

Sporo tych miejsc wartych odwiedzenia :wink: Jakieś plany na ten sezon macie :?:

piotrf napisał(a):Melduję się w Tej relacji

Witaj Piotrze! Zdjeć trochę będzie :)

kmichal napisał(a):... co za kolory ...

Greckie kolory... jedyne takie :!: :)

pozdr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 13.03.2014 20:49

janusz.w. napisał(a): Jakieś plany na ten sezon macie :?:

No pewnie! Przełom lipca i sierpnia ...jak zwykle Gochy :) , a we wrześniu :idea: gdzieś nad ciepłe morze.
Tyle tylko, że póki co, konkretnego kierunku nie ma w planie, albowiem :idea: pomysł jest taki
Niestety, na atrakcyjną cenę lotu z Wrocławia do Aten liczyć nie ma co (najtaniej via Warszawa albo Monachium, ale to i tak :mrgreen: przekracza nasze oczekiwania), więc w przypadku greckiej opcji samolotowej, w tym roku raczej nie Cyklady :( , najbardziej prawdopodobna jest Chania.
Nie ma jednak pewności, czy mimo wszystko nie ruszymy autem :wink: . A jak nie w tym roku, to... za dwa lata!

kulka53 napisał(a): Ale coś mi się wydaje że silną pozycję na ten pierwszy raz ma w tej chwili Amorgos

Nie potwierdzam, nie zaprzeczam :wink: . Niemniej jednak, coś w tym jest (tyle, że preferencje ulegają częstym zmianom) :arrow: aktualnie marzy mi się wędrówka grzbietem od Kastro do Aegiali, z widokiem na morze w każdą stronę 8). W północną część wyspy też chętnie bym się wybrała na spacer – może nie aż do Stavros, bo tam z moim lękiem wysokości mogłoby być zbyt ekstremalnie :wink: , ale coś na moje możliwości (coraz mniejsze, niestety) z pewnością znalazłabym :) . W związku z tym bardzo mnie ciekawi, czy Janusz z ekipą przeszli na Amorgos jakiś ze szlaków?
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 14.03.2014 15:03

janusz.w. napisał(a):Po powrocie z urlopu po raz kolejny obejrzałem ‘Big Blue’ – fajnie popatrzyć na znajome miejsca....

Ja obejrzałem ponownie "Big Blue" jeszcze będąc na Amorgos, wieczorem po wycieczce do wraku Olimpii.

Fajnie, że piszesz tą relację. Raz, że jest okazja do wspomnień, a Amorgos na Twoich zdjęciach wygląda pięknie, na pewno jest to jedna z pierwszych wysp do powtórki. Dwa to szybciej zleci mi te 46 dni pozostałych do naszego wyjazdu.

Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.03.2014 15:07

Cześć Janusz! :D
Ale piękny ten biało-niebieski świat :mrgreen:

Kiedy ja się tam wreszcie wybiorę? ;) :mrgreen:

Pozdrawiam i czekam na więcej :papa:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 17.03.2014 09:18

husband napisał(a):Czy zdjęcia wraku z filmu też będą ?

Witaj :D
Zaraz coś poszukam... :wink:

dangol napisał(a): W związku z tym bardzo mnie ciekawi, czy Janusz z ekipą przeszli na Amorgos jakiś ze szlaków?

Niestety nie... :( . A widać było kilka grup z przewodnikami, typowo wyekwipowanych i ubranych trekkingowo!
W ogóle z perspektywy czasu stwierdzam, że za krótko bylismy na Amorgos!

KOL napisał(a):Fajnie, że piszesz tą relację. Raz, że jest okazja do wspomnień, a Amorgos na Twoich zdjęciach wygląda pięknie, na pewno jest to jedna z pierwszych wysp do powtórki. Dwa to szybciej zleci mi te 46 dni pozostałych do naszego wyjazdu.

U mnie Amorgos też do powtórki :!:

maslinka napisał(a):Kiedy ja się tam wreszcie wybiorę?

Cześć Agnieszka :!: :D
No właśnie się zastanawiam kiedy to zdecydujecie się na ten pierwszy krok :wink: :?:

pozdr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 17.03.2014 09:51

Ruszamy dalej kierujemy się na południowy kraniec wyspy. Mamy zamiar dojechać do miejsca w którym skończy się droga. Zaglądamy na plaże polecane w przewodnikach, Kato Kambos, Mourou. Droga urozmaicona, ostro pnie się w górę, za chwilę opada nad samo morze. Bardzo malowniczo. Maleńka ta Amorgos.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Praktycznie po 40 minutach wolnej jazdy jesteśmy na plaży Kalotaritissa, to koniec wyspy, dalej się już nie da… chwila postoju na drodze przy wraku ‘Olimpii’. Wracamy na plażę Ag.Anna. Wieczorem spacerujemy po Aegiali.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 17.03.2014 09:58

Cierpliwość została nagrodzona.
Wyczekałem odrobinę i już 3 strony cykladzkiej relacji....
mniam, mniam

ale jak to mówią, apetyt rośnie w miarę czytania
czekam z niecierpliwością :D
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 17.03.2014 10:16

Mourou odpuściłem ze względu na brak czasu. Możesz napisać jakie wrażenia z tego miejsca? Pytam na wypadek
gdyby kiedyś udało nam się na Amorgos wrócić.
Piszesz, że malutka ta Amorgos, nam po pobycie na Iraklii i Koufonissi wydawała się olbrzymia :D.

Pozdrawiam
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 18.03.2014 10:35

Torac napisał(a):ale jak to mówią, apetyt rośnie w miarę czytania
czekam z niecierpliwością :D

Kilka zdjęć jeszcze będzie :)

KOL napisał(a): Mourou odpuściłem ze względu na brak czasu. Możesz napisać jakie wrażenia z tego miejsca? :D

Powyżej plaży duży parking i tawerna. Zejście ścieżką i schodkami, jakieś 2 min. od parkingu. Plaża przyjemna, żwirkowa, ale nam bardziej podobało się na Ag.Anna :)

pozdr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 18.03.2014 11:02

Następny dzień to poranna wycieczka do pobliskiej Langady i Tholarii, później plażowanie na Ag. Annie. Ta plaża spodobała się nam najbardziej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W drodze powrotnej zajeżdżamy jeszcze na Ag. Pavlos. Plaża z góry wygląda świetnie, niczym miniaturowy Zlany Rat, ale z bliska nie robi już takiego wrażenia! No i ten hotel tuż obok… 
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 18.03.2014 20:29

Janusz, toż to Zlatni Rat na Bolu w wersji micro :-)

Obrazek
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 21.03.2014 08:51

husband napisał(a):Janusz, toż to Zlatni Rat na Bolu w wersji micro :-)

No identiko :wink:

Zrywamy się bladym świtem – o godz. 7:00 prom, opuszczamy Amorgos. Bilety mamy na ‘Express Scopielitis’. Przypływa punktualnie, łupinka, maleństwo zwłaszcza na tle ‘Blue Star’! Samochód wciskam na styk, lusterka złożone, a wysiadać muszę od strony pasażera. Łajba płynie powoli, zawija do wielu portów, ale swój klimat ma! Dobijają kolejne samochody, ludzi też dużo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 21.03.2014 10:58

janusz.w. napisał(a):Zrywamy się bladym świtem – o godz. 7:00 prom, opuszczamy Amorgos.

Amorgos warta była spędzenie kilku dni. A ilu konkretnie :?:
janusz.w. napisał(a):Bilety mamy na ‘Express Scopielitis’.

Z tytułu relacji wynika, że kierujecie się na Naxos.
I kolejne pytanie. A ile konkretnie ta przyjemność kosztowała :?:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 21.03.2014 12:21

Lidia K napisał(a):
janusz.w. napisał(a):Zrywamy się bladym świtem – o godz. 7:00 prom, opuszczamy Amorgos.

Amorgos warta była spędzenie kilku dni. A ilu konkretnie :?:
janusz.w. napisał(a):Bilety mamy na ‘Express Scopielitis’.

Z tytułu relacji wynika, że kierujecie się na Naxos.
I kolejne pytanie. A ile konkretnie ta przyjemność kosztowała :?:

Myśle, że w naszym przypadku 5-6 dni to by było optymalnie...
Bilety Amorgos - Naxos, 11,50/os, 22,00/samochód.

pozdr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.03.2014 18:43

Widoki na Amorgos fajne! I te plaże

Czekam na Naxos :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja – Amorgos, Naxos, Mykonos…2013 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone