napisał(a) KOL » 09.10.2008 15:02
bukmacher3 napisał(a):KOL przeczytałem całą twoja relację i jestem pod wrażeniem. W przyszłym roku jadę na Lefkadę a stamtąd do Chorwacji. W obu krajach po 10 dni. Mam parę pytań. Czy z kwatery u Thomasa jest daleko do plaży i jakie są u niego koszty noclegu? Czy przejazd przez Albanię jest realny w jeden dzień(za dnia)?
Ponadto rozumiem że jesteś z Legnicy bo auto jest na tablicach z Gliwic. Poszukuję również super mapy Lefkady ale polskie wydawnictwa chyba nie wydały. Może masz namiar gdzie można taka kupić.
Jak możesz coś jeszcze podesłać o Lefkadzie to proszę na e-maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o odległości do plaż: Porto Katsiki ok. 9km, Egremni ok. 3km, Gialos ok. 2km. Nie jest to może blisko ale Athani jest ostatnią miejscowością w tej części Lefkady i bliżej do w/w miejsc już być nie może. Jest wiele miejsc na Lefkadzie gdzie można mieszkać blisko morza np.
Agios Nikitas, ale to o 20 km więcej do Porto Katsiki, Egremni czy Cape Ducato.
Co do kosztu noclegu u Thomasa to się nie orientuję, ale nie sądzę żeby była to jakaś wygórowana cena.
Mapę Lefkady można zamówić w wydawnictwie
Freytag&Berndt.
Nie jest może tanio, ale mapy są dosyć dobre dobre. Zamawiałem u Nich mapę Kefalonii i co ciekawe mapa przyszła zanim przelałem pieniądze. Niestety Freytag&Berndt mają swoje odziały w Czechach, Słowacji i na Węgrzech, a u nas nie. Chyba, że poszukasz na jakimś serwisie aukcyjnym.
Jeśli będziesz na Lefkadzie to warto zarezerwować sobie rejs po okolicznych wysepkach, wypływają chyba z Nidri
Przejazd przez Albanię w jeden dzień jest jak najbardziej możliwy, tylko jedź przez Gjirokaster, a nie Sarande (droga bardziej malownicza, ale niestety dużo, dużo wolniejsza). Jechałem tranzytem przez Albanię kilka lat temu(wtedy nie było jeszcze wielu nowych dróg) i spokojnie wystarczył mi na to jeden dzień.
Niestety już nie mieszkam w Legnicy, zabierałem tylko stamtąd znajomych. Od jakiegoś czasu mieszkam w Gliwicach, ale sentyment do rodzinnego miasta na zawsze pozostał i żałuję, że nie mogę Go częściej odwiedzać.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 20.03.2013 22:52 przez
KOL, łącznie edytowano 1 raz