Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja,Albania,Macedonia 2008

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 11.05.2009 10:32

Działa :)
Wygląda też na jakiegoś pośrednika(?), ale... ale jest mail do hotelu, z czego skorzystałem i wysłałem zapytanie :)
Mam nadzieję, że odpowiedzą - dziękuję! :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2009 10:36

KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 11.05.2009 10:40

Znalazłem jeszcze coś takiego
www.kla-xhu.com
może się przyda. Pozdrawiam
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 11.05.2009 10:45

Janusz Bajcer napisał(a):Stronka hotelu OAZ uboga :cry:

WOW! Ale jest - ja nie znalazłem! :) :D
Z tym że pisze, że w tym okresie brak wolnych miejsc... :( Widać dobry hotel... :)
Oglądam drugiego linka Kla-Xhu... :)
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 11.05.2009 11:02

sanchopan napisał(a):PAP :)
Mój klimat to raczej nie Trójmiasto, raczej hmmm.... np. HEL: kiedyś jeździłem tam wiele razy, na koniec tego cypla: pewnie - ludzi niemało, ale to tylko promil Gdańska czy Gdyni.
Piaszczyste plaże nie muszą być koniecznie, bo jak sobie oglądnąłem te zdjęcia z plaż kamienistych, ale bardzo DROBNO kamienistych, to na ten krótki czas, od biedy może być :) W każdym razie ja tam - w tym roku - planuję na 2-3, może 4 dni maksymalnie: potem mam wykupiony już pobyt w Bułgarii, więc w poprzek Bałkanów będę walił. Taki rekonesans albański, na przyszłość chcę zrobić, a poza tym te zwykłe kierunki, oblegane masowo... trochę mi się już znudziły, stąd albański pomysł.
Nie muszę mieć koniecznie kurortu: byłem w Czarnogórze blisko 10 lat temu - też tam było inaczej niż obecnie. Też nie żałuję, że byłem :)
W kwestii dojazdu - wyjeżdżam z PL (z południa) i jadę... aż dojadę: jak są warunki, to jadę szybko: przez Serbię do GR ostatnio, przy niestaniu na granicach zeszło mi 12h (Halkidiki). Więc tak ostrożnie liczę, że - mam nadzieję - w ciągu doby do AL dojadę (wszak dużo zwykłych dróg tam jest tylko niestety). Z AL do BG również mam nadzieję, że niedłużej niż z PL do BG :)
Co do rocznego dziecka, nie przejmuj się: jak miał 2 m-ce, to zaliczył dłuższą trasę niż do BG czy Albanii - moje dzieciaki lubią jeździć :) A zwiedzania dlatego w tym roku nie planuję, bo z dziećmi tak małymi nie da się po prostu wysiąść-zwiedzić-wsiąść i jechać. Zawsze trzeba się jakby trochę "spakować" i "rozpakować" po powrocie do auta, co zajmuje trochę czasu zawsze :)
Mam nadzieję, że ten mój post coś wniósł nowego :)

sanchopan,

Widzę, ześ się napalił na tą AL :wink:, więc już nie będę Cię od niej odwodził :) :lol: ...

Co do jazdy z dziećmi to temat mi nie obcy i lęków przed tym nie mam, ale własne doświadczenie uczy mnie, że takie 1000 km to absolutny maks jaki można przejechać jednym ciurem, bo potem to już jest katorga dla wszystkich w aucie ... oczywiście mówię tu o średniej przejazdu 50 km/h, a taką wartość musisz liczyć, albo i mniej, kiedy zjedziesz z autostrady w SRB i będziesz się przebijał przez MK i AL ... z AL do BG to chyba trza by tak liczyć cały odcinek ... żeby nie nudzić, twój wybór i twoja decyzja, ale ja bym te dwa odcinki rozbił przynajmniej na dwa dni każdy, ale ... jak powiedziałem, Ty jedziesz i znasz wasze możliwości :) ...

Ten hotel OAZ wygląda fajnie, bo i dalej od Durres ... to jest chyba słuszny kierunek poszukiwań jak na twój przypadek :) ...

Pozdrawiam,

PAP
Kynio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kynio » 11.05.2009 11:29

Pytanie dla zorientowanych a propos Albanii - wpuszcza na dowód osobisty, czy trza koniecznie paszport ?. Pytam, bo wlasnie mi w kwietniu "wyszedl" paszport, a do Chorwacji a potem do Bulgarii, ktore to kraje odwiedzic planuje nie trzeba paszportu.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 11.05.2009 11:37

Kynio napisał(a):Pytanie dla zorientowanych a propos Albanii - wpuszcza na dowód osobisty, czy trza koniecznie paszport ?. Pytam, bo wlasnie mi w kwietniu "wyszedl" paszport, a do Chorwacji a potem do Bulgarii, ktore to kraje odwiedzic planuje nie trzeba paszportu.

Trza paszport :!: :? ...
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 12.05.2009 14:23

Kolego PAP - pragne nadmienić, że od waszej wyprawy sprzed 2 lat sytuacja uległa zmianie. Zgodnie z informacją na stronach albańskiego MSZ obywatele UE oraz państw strefy Schengen mogą wjeżdżać do Albanii cyt. "even with ID cards".
Może to podziękowanie za przyjęcie do NATO, hehe.
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 12.05.2009 14:26

A jeśli kolega Kynio chce się przebijać z Chorwacji do Bułgarii przez Albanię, to dodam, że do Czarnogóry i Macedonii też wjedziemy na dowód osobisty.
Trzeba tylko pamiętać o zielonej karcie, a w Macedonii konieczne jest turystyczne ubezpieczenie zdrowotne. Ponoć bardzo tego pilnują i jeśli się go nie ma, należy je wykupić na granicy. Oczywiście zakładam, że każdy rozsądny przed wyjazdem za granicę i tak wykupuje ubezpieczenie KL/NW.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 12.05.2009 14:37

A czy w MK dalej "lecą sobie w kulki" przy okazji płacenia z autostradę? Pamiętam kilka lat temu, cenników oficjalnych nigdzie na bramkach nie było, a każdy podróżny słyszał inną stawkę (np. 1 EURO albo... 10 EURO!) - oczywiście ci na zagranicznych numerach tę większą...
Chyba że ktoś wiedział ILE się na danym odcinku płaci.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 12.05.2009 16:39

Dr Seselj napisał(a):... a w Macedonii konieczne jest turystyczne ubezpieczenie zdrowotne. Ponoć bardzo tego pilnują i jeśli się go nie ma, należy je wykupić na granicy. Oczywiście zakładam, że każdy rozsądny przed wyjazdem za granicę i tak wykupuje ubezpieczenie KL/NW.

A co to jest to "turystyczne ubezpieczenie zdrowotne"? Czym się różni od NW? I co to jest KL?
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 12.05.2009 16:43

KL to chyba koszty leczenia.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 12.05.2009 17:13

sanchopan napisał(a):A czy w MK dalej "lecą sobie w kulki" przy okazji płacenia z autostradę? Pamiętam kilka lat temu, cenników oficjalnych nigdzie na bramkach nie było, a każdy podróżny słyszał inną stawkę (np. 1 EURO albo... 10 EURO!) - oczywiście ci na zagranicznych numerach tę większą...
Chyba że ktoś wiedział ILE się na danym odcinku płaci.

W tamtym roku płaciłam po 1 euro
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 12.05.2009 20:32

A wisiał już cennik na bramkach, czy tyle się płaci "ile krzykną"?
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 12.05.2009 21:23

Turystyczne ubezpieczenie zdrowotne to właśnie standardowe ubezpieczenia KL/NW, czyli od kosztów leczenia i następstw nieszczęśliwych wypadków.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Grecja,Albania,Macedonia 2008 - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone