Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja,Albania,Macedonia 2008

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 10.05.2009 20:50

PAP - dzięki za rzeczowy obiektywizm i wczytanie się w oczekiwania! :D
Generalnie wioski na końcu świata są piękne, ale... rzeczywiście: tutaj nie tego szukam. W BG byłem kiedyś w takiej wiosce (chyba Skorplovici), po mnóstwie zachęcających komentarzy na którymś z forów. Byłem i... uciekłem czym prędzej: dyskoteki może nie być, 100-tys. tłumów też nie, bo je mam na codzień.
Ale znowu 100-osobowe całe miasto (czy tak około), to dla mnie przegięcie w drugą stronę - nie odpowiada nam.
Tak czy siak dziękuję za odpowiedzi, bo dzięki nim się dużo dowiaduję - czytam i szukam dalej! :)
Tak swoją drogą zdjęcia plaży w sezonie w Durres mnie poraziły, ciągle myślę, czy w czerwcu też tam tak jest i jak nie tam, to gdzie...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.05.2009 20:52

PAP napisał(a): Żeby z tego mojego bełkotu ...
... ale nie oszukujmy się, to są (a przynajmniej były w 2007 roku) wioski na krańcu świata ... Dhermi, Borsh to już absolutne odludzia ...

Drogi PAP-ie, nie przesadzaj z tym bełkotem... bełkotaj jak najwięcej, bo im więcej twojego bełkotu tym bardziej rośne nasz apetyt na Albanos Viaggi!

A to co napisałeś o końcu świata i absolutnym odludziu... mam nadzieję, że się potwierdzi.. bo z relacji Balkandrivera wynika, że tylko Borsh jest jako tako odludne, a już Dhermi i Himare, to zletka przeludnione...
No, ale różne są standardy i różne skale oceny...
:D

pozdro
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 10.05.2009 22:09

Osobiście dla mnie, jeśli miejscowość ma przysłowiowe 2-3 ulice na krzyż i po jednym, dwa sklepów z danego asortymentu/rodzaju, to... jest malutką mieściną. I tyle.
Jedni to poczytają za zaletę, a inni za wadę. I tak ma być, bo tak jest pięknie.
Nie jest fajnie dopiero wtedy jak ktoś nie trafi jak chciał...
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 10.05.2009 23:00

janniko napisał(a):
PAP napisał(a): Żeby z tego mojego bełkotu ...
... ale nie oszukujmy się, to są (a przynajmniej były w 2007 roku) wioski na krańcu świata ... Dhermi, Borsh to już absolutne odludzia ...

Drogi PAP-ie, nie przesadzaj z tym bełkotem... bełkotaj jak najwięcej, bo im więcej twojego bełkotu tym bardziej rośne nasz apetyt na Albanos Viaggi!

A to co napisałeś o końcu świata i absolutnym odludziu... mam nadzieję, że się potwierdzi.. bo z relacji Balkandrivera wynika, że tylko Borsh jest jako tako odludne, a już Dhermi i Himare, to zletka przeludnione...
No, ale różne są standardy i różne skale oceny...
:D

pozdro

janniko,

Rad jestem, że mój bełkot jest mile widziany :wink: :lol: :lol: ...

A na poważnie, kilka dni temu zapodałeś gdzieś link do swojej stronki, którą nomen omen studiowałem na wiosnę 2007 w celu zebrania info o MNE i do dziś pamiętam opis przygody z prądnicą (chyba :?: ), która się Wam popsuła w SRB w świeżo nabytym Oplu ... ale do rzeczy, teraz sobie pocztałem nowsze wasze relacje i z tego co widzę gdzie i jak lubicie odpoczywać, to na 99% jestem pewien, że w tych wioskach będzie się Wam podobać, bo to jeszcze większe zadupia niż to wasze Kruce (czy jak mu tam :) ) w MNE :) ... stąd pisałem wcześniej, że czekam na wasze wrażenia po powrocie :D ... ale z tego samego powodu, że Wam tam się będzie podobać, jestem pewien, że sanchopan nie wpadnie w zachwyt ... stąd moja 'interwencja' :wink: :lol: :lol: ...

Pozdrawiam,

PAP
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 10.05.2009 23:23

Jasne każdy lubi coś innego. Ja mogę opisać samo Dhermi, ponieważ tam spędziłem dwie noce. Miejscowość składa się właściwie z dwóch części, jedna,starsza, przy głównej drodze i druga nad samym morzem jakieś 1,5 km w dół. W tej nadmorskiej części jest chyba z sześć hotelików,ośrodek z domkami, kilka restauracji m.in pizzeria(super pizza specjalnie dla nas rozpalili piec) jest też sklepik. Kiedy tam byliśmy budowali jeszcze bar w zasadzie na samej plaży. W sezonie nie jest to na pewno takie do końca "zadupie". Plaża z jednej strony jest bardzo długa i szeroka, a w drugą stronę jest kilka przyjemnych zatoczek,
tak jak to było wcześniej napisane od drobnego żwirku do piasku z kamyczkami. Oczywiście trzeba pamiętać,że to Albania i nie jest to kurort w zachodnioeuropejskim stylu(tu bunkier tam jakieś pokomunistyczne ruiny), ale przecież właśnie dlatego tam jeździmy.
Pozdrawiam wszystkich
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 10.05.2009 23:24

sanchopan napisał(a):PAP - dzięki za rzeczowy obiektywizm i wczytanie się w oczekiwania! :D
Generalnie wioski na końcu świata są piękne, ale... rzeczywiście: tutaj nie tego szukam. W BG byłem kiedyś w takiej wiosce (chyba Skorplovici), po mnóstwie zachęcających komentarzy na którymś z forów. Byłem i... uciekłem czym prędzej: dyskoteki może nie być, 100-tys. tłumów też nie, bo je mam na codzień.
Ale znowu 100-osobowe całe miasto (czy tak około), to dla mnie przegięcie w drugą stronę - nie odpowiada nam.
Tak czy siak dziękuję za odpowiedzi, bo dzięki nim się dużo dowiaduję - czytam i szukam dalej! :)
Tak swoją drogą zdjęcia plaży w sezonie w Durres mnie poraziły, ciągle myślę, czy w czerwcu też tam tak jest i jak nie tam, to gdzie...

sanchopan,

Ja powiem tak, na przełomie września i października w Durres było pusto w dzielnicy, w której masz tą jedną główną ulicę ciągnącą się przez kilka km i posiadającą masę hoteli po każdej ze stron (prawda też, że te hotele położone po zachodniej stronie ulicy mają bezpośreni dostęp do morza, bo z ich działek wchodzi się bezpośrednio na plażę) ... jak jest w czerwcu nie wiem, ale ja i tak bym głównie obawiał się tego, że plaża wyda się Wam zbyt przemysłowa, a okolica hotelu bez klimatu, a nie tego, że będzie zbyt dużo ludzi :roll: ... inna rzecz, że Durres to rzut beretem z Tirany, więc przy dobrej pogodzie wielu może przyjeżdżać tam raptem tylko na plażę ... tak jak pisałem, wyobraź sobie plażowanie na plaży w Gdyni czy Burgas z widokiem na port ... twój klimat czy nie :?:

Powiem jeszcze tak ... moim zdaniem AL na dzień dzisiejszy nadaje się wyłącznie dla dwóch typów odwiedzających ... szukających odludzia nie skażonego zbyt cywilizacją (janniko) oraz chcących doznać trochę egzotyki (KOL, ma skromna osoba) ... jak mam być szczery, to mam wrażenie, że dla twoich tegorocznych potrzeb wyjazdu z rocznym dzieckiem AL nie jest optymalnym pomysłem :? ... jeżeli się nie mylę, Ty szukasz piaszczystych plaż ... moja sugestia dla Ciebie to byłaby Budva lub Sv Stefan w MNE lub Nessebar czy Sozopol w BG ... moim zdaniem optymalny mix piaskowych plaż z dostateczną ilością cywilizacji w przed sezonowych cenach :roll: ... wiem żem nudny :wink: :lol:, ale więcej szczegółów w tym zakresie znajdziesz w mej relacji, gdzie polecam spis treści na pierwszej stronie :) ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 10.05.2009 23:38

sanchopan napisał(a):Jeśli można - bo poczytałem dużo, ale... się wybieram, stąd pytania :lol:
W Albanii nie byłem (jeszcze), pragnę w tym roku odwiedzić w drodze do... Bułgarii: taki mały, maks. kilkudniowy pobyt w AL.
Znajomi patrzą jak na świra (przecież nic nie ma w tej Albanii! 8O ), pamiętam jak 10 lat temu o czołgach mówili w Chorwacji... :roll: :lol:
Wracając do tematu - mam dylemat GDZIE się zatrzymać, a na zwiedzanie z dwójką dzieci, w tym roku nie mam ani czasu ani ochoty - ot, taki rekonesans na przyszłość (2010?) chciałem zrobić, ale... gdzie?
Ma być jakieś miasto (w sensie nie że ogromne jak Tirana ale jakiś niby kurort, żeby trochę sklepów z żarełkiem oraz jakieś knajpy były: żarcie w BG mam wykupione, więc po drodze wszystko trzeba kupić (2 dzieci na pokładzie).
Plaża - ma być, najlepiej piaszczysta, najlepiej (jeśli to możliwe) łagodnie opadająca.
Jeśli da radę to nie dalej niż Vlore (bliżej do BG), ale jak trzeba za czymś pięknym pojechać to i do Sarande jakoś przeżyję :) 8)
Poczytałem tutaj już sporo wątków, przejrzałem dużo linków: wiem, że jest (jeszcze) tanio, nocleg w jakimś hotelu zapewne (np. *** albo **** jak się uda finansowo korzystnie).
Najlepiej hotel nad plażą, ale niekoniecznie - CZERWIEC, to i ceny powinny być jeszcze "nieszczytowe".
Z AL do BG planuję przez MK, a natomiast DO AL... myślałem przez HR, ale jak policzyłem kilometry, to chyba korzystniej i szybciej wyjdzie również przez Serbię i MK... jak sądzicie?
Czy ichnią albańską walutę można przy wyjeździe wymienić z powrotem na EUR lub USD? W Serbii kiedyś nie można było, aktualnie nie wiem...(?)
Generalnie trochę czuję respekt, ale wszystko już zjeździłem (ESP, F, I, HR, CRG, BG, RO, GR), chciałbym coś nowego :)
Liczę na pomoc, z góry dziękuję! :D

sanchopan,

A ile dni w AL planujesz spędzić ? Ile dni dojazd z PL do AL? Ile dni z AL do BG? ... pytam, bo mam wrażenie, że sam, acz 'normalny' nie jestem :wink: :lol:, z rocznym dzieckiem bym się na taką trasę raczej nie wybrał :roll: ... jacky tak jechał, ale bez małoletniej młodzieży :? :) ... i co najważniejsze, On zwiedzał, a Ty nie planujesz, a to lekko odbiera moim zdaniem sens takiemu pomysłowi :roll: :roll: ...

Pozdrawiam,

PAP
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 11.05.2009 07:21

PAP :)
Mój klimat to raczej nie Trójmiasto, raczej hmmm.... np. HEL: kiedyś jeździłem tam wiele razy, na koniec tego cypla: pewnie - ludzi niemało, ale to tylko promil Gdańska czy Gdyni.
Piaszczyste plaże nie muszą być koniecznie, bo jak sobie oglądnąłem te zdjęcia z plaż kamienistych, ale bardzo DROBNO kamienistych, to na ten krótki czas, od biedy może być :) W każdym razie ja tam - w tym roku - planuję na 2-3, może 4 dni maksymalnie: potem mam wykupiony już pobyt w Bułgarii, więc w poprzek Bałkanów będę walił. Taki rekonesans albański, na przyszłość chcę zrobić, a poza tym te zwykłe kierunki, oblegane masowo... trochę mi się już znudziły, stąd albański pomysł.
Nie muszę mieć koniecznie kurortu: byłem w Czarnogórze blisko 10 lat temu - też tam było inaczej niż obecnie. Też nie żałuję, że byłem :)
W kwestii dojazdu - wyjeżdżam z PL (z południa) i jadę... aż dojadę: jak są warunki, to jadę szybko: przez Serbię do GR ostatnio, przy niestaniu na granicach zeszło mi 12h (Halkidiki). Więc tak ostrożnie liczę, że - mam nadzieję - w ciągu doby do AL dojadę (wszak dużo zwykłych dróg tam jest tylko niestety). Z AL do BG również mam nadzieję, że niedłużej niż z PL do BG :)
Co do rocznego dziecka, nie przejmuj się: jak miał 2 m-ce, to zaliczył dłuższą trasę niż do BG czy Albanii - moje dzieciaki lubią jeździć :) A zwiedzania dlatego w tym roku nie planuję, bo z dziećmi tak małymi nie da się po prostu wysiąść-zwiedzić-wsiąść i jechać. Zawsze trzeba się jakby trochę "spakować" i "rozpakować" po powrocie do auta, co zajmuje trochę czasu zawsze :)
Mam nadzieję, że ten mój post coś wniósł nowego :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.05.2009 09:28

Sanchopan, nie wiem, czy dobrze kombinuję, ale polecałbym ci po drodze do Bułgarii kilkudniowy wypad na wyspę Thassos.
Jest przepiękna, w miarę po drodze do Bułgarii, nie droga itp. Same miody.

Ale też nie będę ci, broń Boże, odradzał Albanii!
Poza tym wielki SZACUN za podejście do potomstwa. Moi przyjaciele byli swego czasu w Hiszpanii z 8-mio miesięczną córą i trójką starszych dzieci. Jechali Fiatem Ducato, spali w autku i obok autka, na dziko itp. No, ale to starzy traperzy. Dziś nadal podróżują, tyle, że camperem. Ich córka ma teraz 13 lat i kocha podróże...
Moją pasję do dalekich i dzikich podróży też zawdzięczam staruszkom... Targali mnie wszędzie ze sobą od zupełnego bobasa. I nie było wtedy pampersów, gotowych soczków dla bobasów ani komórek by wezwać lekarza.. itp. I jakoś przeżyłem..
Tak trzymaj.
Jakby co, to może się spotkamy u Albanosów.. :D
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 11.05.2009 09:54

Na Thasoss nie byłem, może w przyszłym roku :) W tym nastawiam się na AL - znalazłem jakiś taki hotel w ok. Durres KAVAJA hotel OAZ, niby go chwalą: w miarę na uboczu, a w razie czego miasto w akceptowalnej odległości.
Nie mogę tylko znaleźć www tego hotelu? A może ktoś tam był i coś powie o nim więcej...?

P.S. Ducato nie powożę :) Mnie wygodnie się jedzie niż osobówką, za to dużo wygodniej się "mieszka" w nim :)
Uważam, że całe to gadanie o dzieciach, którym robi się "krzywdę" biorąc je na taką podróż jest zwykle tylko wymówką rodziców, którzy boją się... w sumie nie wiadomo czego, czyli niewiadomego ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2009 09:59

sanchopan napisał(a):Nie mogę tylko znaleźć www tego hotelu? A może ktoś tam był i coś powie o nim więcej...?

Nie byłem :wink:

Hotel OAZ
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 11.05.2009 10:12

No właśnie, to znalazłem, ale to chyba nie jest oficjalna strona hotelu - tak czy siak dziękuję :)
Problem w tym, że wolałbym oficjalną www, bo cenniki każdy pośrednik podaje inne. W każdym razie tak sobie WSTĘPNIE myślę, że MOŻE(?) zobaczyłbym jak w tej Kavaji jest, bo hoteli tam wydaje mi się, że dużo jest...hmmm.... w miarę też "blisko", sam nie wiem...
Z tym że jeśli faktycznie będą tłumy aż takie jak na fotkach co na forum znalazłem (głowa przy głowie) to chyba... chyba ucieknę 8O :lol:
W każdym razie WYDAJE mi się, że *** w AL to nie będzie aż tak źle (tak? :roll: )...
Pewnie, na krótko to mogę się nawet zatrzymać w hotelu droższym, nie zbankrutuję, ale... to ma być rekonesans, że być może tam wrócę na dłużej. A na dłużej w takim np. ***** to już średnio mnie stać, aby było bezstresowo :lol:

P.S. A ten drugi link coś nie bardzo działa... :(
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2009 10:16

sanchopan napisał(a):P.S. A ten drugi link coś nie bardzo działa... :(

U mnie działa.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 11.05.2009 10:17

U mnie wyświetla to:

Sorry For the Inconvenience......

We are Currently Performing maintenance on our Site.

Please try to access after sometime.

© Copyright 2003, ResMe.com, All rights reserved;
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2009 10:23

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Grecja,Albania,Macedonia 2008 - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone