Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2025 samochodem vs samolotem -plusy i minusy

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.03.2025 09:16

8 lipca o 10 rano jedziesz w kierunku na Roszke i odbijasz na Roszke nie-autostrada, przejście równolegle lub na przejście z drugiej strony Roszke.
Jeśli nie chcesz zwiedzać czegoś w Rumunii to bym nie odbijała w bok.
Ostatnio edytowano 22.03.2025 12:58 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.03.2025 09:51

aras519 napisał(a):Witam.
W tym roku pierwszy raz będę jechał do Grecji. Samochodem. Chciałem zapytać bardziej doświadczonych, oczywiście o nic innego, jak przejścia graniczne na wjazd do Serbii. Odrzucam od razu Roszke i Tompę. Nie chcę śledzić natężenia ruchu, aplikacji itp. Pytanie - jakie inne przejście wybrać? Może być wjazd z Chorwacji, Węgier lub Rumunii.
Z Chorwacji myślałem o Tovarnik - Sid. Z Węgier Harcegszanto-Backi Breg lub Bacsszengyorgy-Rastina. I ciekaw jestem waszej opinii o przejściu z Rumunii Valcani-Vrbica.
Niestety, jak się poczyta opinie o przejściach, to prawie każde może grozić dłuższym postojem. A wolę jechać 50km/h niż stać w upale. Przekroczenie będzie 8 lipca około 10.

Jeżeli w ciągu dnia, to zdecydowanie omijaj Roszke i Tompę i w ogóle tamten rejon.

Przejście Tovarnik-Sid jak najbardziej godne polecenia - jest tam mały ruch, bo większość wybiera sąsiednie przejście autostradowe. Przy okazji można zobaczyć Vukovar (a warto!!)

Ale w ciągu dnia jest jeszcze lepsza opcja: Bajmok. Małe przejście, czynne od 7ej, przejeżdżane najczęściej bez oczekiwania. Dodatkowo dojeżdżasz tam od Budapesztu nie pełną Turków M5, a znacznie luźniejszą M6.

Osobiście za każdym razem, kiedy wjeżdżam do Serbii za dnia, wybieram to przejście. Polecam!

Rumunię polecam tylko do zwiedzania. Jako kraj tranzytowy - odradzam (pomimo jej wejścia do Schengen).
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 22.03.2025 11:41

@piekara114 ma ogromne doświadczenie, ale według mnie to przejście to jest jak ruletka? Nawet w wakacyjne dni-godziny szczytu można stać tylko godzinę lub prawie dobę. Na szczęście o takich długich przypadkach tylko słyszałem.

Pewnie już było, ale ze swojej strony polecam unikać dni piątek/sobota oraz obserwować w trasie co dzieje się na granicy. Na przykład zrobić sobie chwilowy postój na odpoczynek czy tankowanie na M0 i zadecydować, którą autostradą dalej jechać - M5 czy M6.

Czytałem też polecenia przejścia Rabe - Kubekhaza. Dodatkowo granica podobno wygląda jak strefa wojny. Ktoś też polecał przejazd przez Rumunię - Arad i Timisoara do Belgradu.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.03.2025 11:49

ziemniak napisał(a):Ktoś też polecał przejazd przez Rumunię - Arad i Timisoara do Belgradu.

Nie polecam - raz tamtędy jechałem 5 lat temu. Od Timisoary drogi tragiczne - zarówno po rumuńskiej, jak i serbskiej stronie. Można też jechać przez Żelazne Wrota, ale tam drogi nie lepsze.

Przekonamy się latem, jak te granice węgiersko-serbskie będą wyglądać w wakacje, w pierwszym roku Schengen w Rumunii i Bułgarii. Możliwe, że duża część śniadych "Niemców" wybierze trasę omijającą Serbię, więc naturalnie by się trochę odkorkowało.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 22.03.2025 11:59

Przypomniałeś mi o uroku granicy w Roszke. Przejść się, popatrzeć jakie rejestracje i kto znajduje się w środku - bezcenne.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.03.2025 12:57

Gościu planuje być na granicy we wtorek i to jeszcze z rana.... Jak przez lata obserwuję granicę w Roszke to akurat to jest idealna pora na przejazd (tak do południa), później zjeżdżają się turyści wyruszający nad ranem.

Na mniejszych przejściach może się przykorkować, ale nie na kilka godzin...przynajmniej ja nigdy nie trafiłam na takie informacje... Osobiście wolę większe przejście (zwykle w trasie do wybieram Tompę, a na powrocie zawsze Roszke autostradowe, przekraczanie zwykle około północy) niż dokładać 130 km (sprawdziłam na mojej trasie: Sucha-Nis) i 2 dodatkowe granice (opcja przez Chorwację).
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 22.03.2025 13:03

To chyba jednogłośnie, że nie ma się nad czym zastanawiać i tylko ROSZKE?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.03.2025 13:08

piekara114 napisał(a):Gościu planuje być na granicy we wtorek i to jeszcze z rana.... Jak przez lata obserwuję granicę w Roszke to akurat to jest idealna pora na przejazd (tak do południa), później zjeżdżają się turyści wyruszający nad ranem.

Na mniejszych przejściach może się przykorkować, ale nie na kilka godzin...przynajmniej ja nigdy nie trafiłam na takie informacje... Osobiście wolę większe przejście (zwykle w trasie do wybieram Tompę, a na powrocie zawsze Roszke autostradowe, przekraczanie zwykle około północy) niż dokładać 130 km (sprawdziłam na mojej trasie: Sucha-Nis) i 2 dodatkowe granice (opcja przez Chorwację).

Mniejsze przejścia bardzo rzadko mogą się korkować. Ja nie widziałem tam korka nigdy - to samo twierdzą aplikacje i opinie w necie. Za to Roszke jest zawsze loterią i może się przytkać w dowolnej porze dnia i nocy. 2 lata temu wyjeżdżałem z Belgradu w czwartek o 8 rano i aplikacje pokazywały tam, od 2 do 3 godzin. Pojechałem na Sid-Tovarnik i na granicy spędziłem ok. 4 minut.

Zgadza się, przez Chorwację jest dalej - ja lubię tę trasę ze względu na Vukovar, do którego mam słabość. A te 2 granice to nie wiem, o co chodzi, bo Chorwacja i Węgry są w Schengen, więc liczba kontroli jest ta sama, co jadąc z Serbii na Węgry.

Za to trasa przez Bajmok to już tylko 27 km różnicy, a komfort jazdy M6 nieporównywalny do całych hord tureckich na M5. No i granica przekraczana z marszu zawsze- nawet na aplikacjach nie trzeba sprawdzać.

ziemniak napisał(a):To chyba jednogłośnie, że nie ma się nad czym zastanawiać i tylko ROSZKE?

Generalnie latem w ciągu dnia Horgosz-Roszke lepiej omijać z daleka - bo każda alternatywa będzie lepsza.

Jak napisał aras519:

A wolę jechać 50km/h niż stać w upale.
:spoko:
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 22.03.2025 21:54

To i ja się wypowiem. Z założenia nie biorę pod uwagę Roszke. Nigdy nie wiadomo, co tam się wydarzy, po drugie nie ma porównania autostrady M5 do M6, bo tam jedzie się zwyczajnie komfortowo. Jeżdżę przez Chorwację (Tovarnik - Sid) i dla tych co jeżdżą od strony Zilina - Bratysława to jest raptem około 40 km dalej w stosunku do Roszke. Niestety ostatnio widzę zwiększony ruch na tym chorwackim przejściu i z tego powodu pojechałem ostatnio na Ilok, tam są dwa przejścia (Ljuba i Principovac), puściutkie. I tak jak pisali przedmówcy, Vukovar do odwiedzenia (ja tam często mam nocleg).
aras519
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aras519 » 23.03.2025 11:45

Dziękuję wszystkim za cenne i pomocne uwagi. Pozdrawiam.
Poprzednia strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja 2025 samochodem vs samolotem -plusy i minusy - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies