Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2025 samochodem vs samolotem -plusy i minusy

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.01.2025 10:08

To ja się tu podepnę tematycznie.

Wczoraj pod wpływem pytań Adaxa w wolnej chwili zacząłem trochę bardziej zgłębiać temat, jako że za rok planuję Grecję. Trasę znam, noclegi po drodze też bez problemu. Mam jednak problem z noclegami na miejscu. Zacząłem szukać z ciekawości na Bookingu i Airbnb - interesuje mnie dwuosobowy apartman/soba z aneksem kuchennym i koniecznie z parkingiem. Wybór padł na Paralię Katerini, bo:
1. Nie jest mała i cicha, a my lubimy, kiedy coś się dzieje.
2. Jest blisko Salonik i Meteorów.
3. Jest blisko Bułgarii, którą chcemy zwiedzić w drodze powrotnej.

No i w takich w miarę rozsądnych cenach (chociaż i tak wyższych niż w Chorwacji) znalazłem takich miejscówek aż... jedną!! :la:

Ja wiem, że to nie Chorwacja, ale oni tam w Grecji w ogóle nie mają parkingów przy domach czy hotelach? Byłem kiedyś w Atenach, więc wiem, że Grecy o swoje auta nie dbają, ale o te turystów już by mogli. Jest kilka fajnych miejscówek na bookingu, ale "parking publiczny przy sąsiednich ulicach", co mnie nie interesuje.

Czy w Grecji też jest opcja rezerwacji bezpośrednio u właścicieli, z pominięciem serwisów?

Czy może oprócz tych 2, które próbowałem, są jakieś inne (coś w stylu apartamentychorwacja.pl)?

Czy może faktycznie jest tam tak bezpiecznie, że można parkować gdziekolwiek?

Dodam, że będę jechał autem, które jest od kilku lat liderem w kradzieżach, przynajmniej w Polsce, więc wolałbym "strzec strzeżonego"...

Będę wdzięczny za wszelkie informacje i wskazówki.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.01.2025 11:46

marekkowalak napisał(a):Ja wiem, że to nie Chorwacja, ale oni tam w Grecji w ogóle nie mają parkingów przy domach czy hotelach? .
Oczywiście, że mają przy samych domach. Identycznie jak w Chorwacji. Przynajmniej ta takie noclegi zawsze mam.

marekkowalak napisał(a):Byłem kiedyś w Atenach, więc wiem, że Grecy o swoje auta nie dbają,
:lol: :lol: Oni mają inne podejście do samochodów niż Polacy (co chwilę zmiana na lepsze, większe, wygodniejsze itp.). Auto służy do jeżdżenia i dopóki spełnia tą funkcję to się je używa... Sporo mniejszy konsumpcjonizm w tym sektorze niż w PL.

marekkowalak napisał(a):Dodam, że będę jechał autem, które jest od kilku lat liderem w kradzieżach, przynajmniej w Polsce, więc wolałbym "strzec strzeżonego"...
:lol: Słyszę to co roku od Szwagra i każdorazowo po przejdzie Serbii, Macedonii i pobycie w Grecji mówił, że jednak bezpieczniej niż na zachodzie (a jako były kierowca tira trochę się tam ojeździł)...

marekkowalak napisał(a):Czy w Grecji też jest opcja rezerwacji bezpośrednio u właścicieli, z pominięciem serwisów?
Oczywiście, że jest, najczęstszej tak rezerwuję. Na bookingu jest niewielka ilość noclegów, inna kwestia, że na rezerwacje bezpośrednio jest jeszcze w wielu przypadkach czas, o tej porze część odpisze Ci, że skontaktuj się ze mną po Wielkanocy lub po Wielkanocy odpowie na Twojego maila. Zwłaszcza z miejscowości turystycznych i jeśli prowadzi to Grek (a nie Austriak czy Niemiec, bo to też jest popularne). Oczywiście w części też może być odpowiedź full.

marekkowalak napisał(a):Czy może oprócz tych 2, które próbowałem, są jakieś inne (coś w stylu apartamentychorwacja.pl)?
Ja się z takimi stronami nie spotkałam. Wpisuj w google apartmen+nazwę miejscowości/region i powyskakują strony zbiorcze, a po kilku dniach będzie ich google coraz więcej widziało.
Poprzednia strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja 2025 samochodem vs samolotem -plusy i minusy - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone