To ja się tu podepnę tematycznie.
Wczoraj pod wpływem pytań Adaxa w wolnej chwili zacząłem trochę bardziej zgłębiać temat, jako że za rok planuję Grecję. Trasę znam, noclegi po drodze też bez problemu. Mam jednak problem z noclegami na miejscu. Zacząłem szukać z ciekawości na Bookingu i Airbnb - interesuje mnie dwuosobowy apartman/soba z aneksem kuchennym i koniecznie z parkingiem. Wybór padł na Paralię Katerini, bo:
1. Nie jest mała i cicha, a my lubimy, kiedy coś się dzieje.
2. Jest blisko Salonik i Meteorów.
3. Jest blisko Bułgarii, którą chcemy zwiedzić w drodze powrotnej.
No i w takich w miarę rozsądnych cenach (chociaż i tak wyższych niż w Chorwacji) znalazłem takich miejscówek aż... jedną!!
Ja wiem, że to nie Chorwacja, ale oni tam w Grecji w ogóle nie mają parkingów przy domach czy hotelach? Byłem kiedyś w Atenach, więc wiem, że Grecy o swoje auta nie dbają, ale o te turystów już by mogli. Jest kilka fajnych miejscówek na bookingu, ale "parking publiczny przy sąsiednich ulicach", co mnie nie interesuje.
Czy w Grecji też jest opcja rezerwacji bezpośrednio u właścicieli, z pominięciem serwisów?
Czy może oprócz tych 2, które próbowałem, są jakieś inne (coś w stylu apartamentychorwacja.pl)?
Czy może faktycznie jest tam tak bezpiecznie, że można parkować gdziekolwiek?
Dodam, że będę jechał autem, które jest od kilku lat liderem w kradzieżach, przynajmniej w Polsce, więc wolałbym "strzec strzeżonego"...
Będę wdzięczny za wszelkie informacje i wskazówki.