Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2025 samochodem vs samolotem -plusy i minusy

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.01.2025 10:08

To ja się tu podepnę tematycznie.

Wczoraj pod wpływem pytań Adaxa w wolnej chwili zacząłem trochę bardziej zgłębiać temat, jako że za rok planuję Grecję. Trasę znam, noclegi po drodze też bez problemu. Mam jednak problem z noclegami na miejscu. Zacząłem szukać z ciekawości na Bookingu i Airbnb - interesuje mnie dwuosobowy apartman/soba z aneksem kuchennym i koniecznie z parkingiem. Wybór padł na Paralię Katerini, bo:
1. Nie jest mała i cicha, a my lubimy, kiedy coś się dzieje.
2. Jest blisko Salonik i Meteorów.
3. Jest blisko Bułgarii, którą chcemy zwiedzić w drodze powrotnej.

No i w takich w miarę rozsądnych cenach (chociaż i tak wyższych niż w Chorwacji) znalazłem takich miejscówek aż... jedną!! :la:

Ja wiem, że to nie Chorwacja, ale oni tam w Grecji w ogóle nie mają parkingów przy domach czy hotelach? Byłem kiedyś w Atenach, więc wiem, że Grecy o swoje auta nie dbają, ale o te turystów już by mogli. Jest kilka fajnych miejscówek na bookingu, ale "parking publiczny przy sąsiednich ulicach", co mnie nie interesuje.

Czy w Grecji też jest opcja rezerwacji bezpośrednio u właścicieli, z pominięciem serwisów?

Czy może oprócz tych 2, które próbowałem, są jakieś inne (coś w stylu apartamentychorwacja.pl)?

Czy może faktycznie jest tam tak bezpiecznie, że można parkować gdziekolwiek?

Dodam, że będę jechał autem, które jest od kilku lat liderem w kradzieżach, przynajmniej w Polsce, więc wolałbym "strzec strzeżonego"...

Będę wdzięczny za wszelkie informacje i wskazówki.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.01.2025 11:46

marekkowalak napisał(a):Ja wiem, że to nie Chorwacja, ale oni tam w Grecji w ogóle nie mają parkingów przy domach czy hotelach? .
Oczywiście, że mają przy samych domach. Identycznie jak w Chorwacji. Przynajmniej ta takie noclegi zawsze mam.

marekkowalak napisał(a):Byłem kiedyś w Atenach, więc wiem, że Grecy o swoje auta nie dbają,
:lol: :lol: Oni mają inne podejście do samochodów niż Polacy (co chwilę zmiana na lepsze, większe, wygodniejsze itp.). Auto służy do jeżdżenia i dopóki spełnia tą funkcję to się je używa... Sporo mniejszy konsumpcjonizm w tym sektorze niż w PL.

marekkowalak napisał(a):Dodam, że będę jechał autem, które jest od kilku lat liderem w kradzieżach, przynajmniej w Polsce, więc wolałbym "strzec strzeżonego"...
:lol: Słyszę to co roku od Szwagra i każdorazowo po przejdzie Serbii, Macedonii i pobycie w Grecji mówił, że jednak bezpieczniej niż na zachodzie (a jako były kierowca tira trochę się tam ojeździł)...

marekkowalak napisał(a):Czy w Grecji też jest opcja rezerwacji bezpośrednio u właścicieli, z pominięciem serwisów?
Oczywiście, że jest, najczęstszej tak rezerwuję. Na bookingu jest niewielka ilość noclegów, inna kwestia, że na rezerwacje bezpośrednio jest jeszcze w wielu przypadkach czas, o tej porze część odpisze Ci, że skontaktuj się ze mną po Wielkanocy lub po Wielkanocy odpowie na Twojego maila. Zwłaszcza z miejscowości turystycznych i jeśli prowadzi to Grek (a nie Austriak czy Niemiec, bo to też jest popularne). Oczywiście w części też może być odpowiedź full.

marekkowalak napisał(a):Czy może oprócz tych 2, które próbowałem, są jakieś inne (coś w stylu apartamentychorwacja.pl)?
Ja się z takimi stronami nie spotkałam. Wpisuj w google apartmen+nazwę miejscowości/region i powyskakują strony zbiorcze, a po kilku dniach będzie ich google coraz więcej widziało.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.01.2025 15:12

piekara114 napisał(a): Oczywiście, że mają przy samych domach. Identycznie jak w Chorwacji. Przynajmniej ta takie noclegi zawsze mam.

Pojeździłem sobie ludzikiem Street View trochę po tej Paralii i ja tam za dużo przydomowych parkingów nie widzę - większość aut zaparkowana na ulicy.

:lol: :lol: Oni mają inne podejście do samochodów niż Polacy (co chwilę zmiana na lepsze, większe, wygodniejsze itp.). Auto służy do jeżdżenia i dopóki spełnia tą funkcję to się je używa... Sporo mniejszy konsumpcjonizm w tym sektorze niż w PL.

To ja chyba mam jakieś niepolskie nawyki, bo nie lubię zmieniać samochodów za często. No i na pewno nie lubię ich stale obijać jak Grecy. Mam wrażenie, że jedyna rzecz, o którą oni dbają w autach, to klakson. :lol: :lol:

Słyszę to co roku od Szwagra i każdorazowo po przejdzie Serbii, Macedonii i pobycie w Grecji mówił, że jednak bezpieczniej niż na zachodzie (a jako były kierowca tira trochę się tam ojeździł)...

A, to oczywista oczywistość, że w takiej Francji bezpiecznie nie jest (w interiorze czy nad Kanałem La Manche, bo w Alpach to trochę inna bajka).

Na bookingu jest niewielka ilość noclegów, inna kwestia, że na rezerwacje bezpośrednio jest jeszcze w wielu przypadkach czas, o tej porze część odpisze Ci, że skontaktuj się ze mną po Wielkanocy lub po Wielkanocy odpowie na Twojego maila. Zwłaszcza z miejscowości turystycznych i jeśli prowadzi to Grek (a nie Austriak czy Niemiec, bo to też jest popularne). Oczywiście w części też może być odpowiedź full.

Będę monitorował sytuację, zobaczymy po świętach.

Ja się z takimi stronami nie spotkałam. Wpisuj w google apartmen+nazwę miejscowości/region i powyskakują strony zbiorcze, a po kilku dniach będzie ich google coraz więcej widziało.

No właśnie sprawdzałem taką opcję - prawie wszystkie te "zbiorcze" kierują dalej na booking. Ale posprawdzam jeszcze inne, bo wczoraj za dużo nie przejrzałem.
Ostatnio edytowano 20.01.2025 23:38 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 20.01.2025 21:22

niezmiennie jest dla mnie nie zrozumiałe ,
ze "ktoś"jest bardziej "szczęśliwy" jesli auto
zaj......ą mu z podwórka a nie z ulicy,
jakże trzeba być "wyjątkowym" aby to właśnie
"mnie" a nie komukolwiek innemu zaj.....o auto,
poza tym jeśli "ktoś" ma tak "wyjątkowe" auto,
to raczej ma ubezpieczenie,
no chyba że nie ma to lepiej trzymać je na podwórku,
ale,
i tak może "zniknąć",
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.01.2025 22:31

Adax napisał(a):1. czy samochodem z okolic Bochni trasa na Nowy Sącz, Koszyce (czy jednak Bratysława?), Budapeszt, Serbię, Macedonię do Salonik będzie OK? Nocleg w połowie drogi, chyba gdzieś w Serbii -macie jakieś sprawdzone miejsca?
Osobiście na tak długa trasę jestem zwolennikiem jazdy jak największą ilość autostrad, nawet kosztem dodatkowych winiet i większej długości trasy. Po prostu wygoda w prowadzeniu i komfort podróży (np.dostęp do czystych toalet, wody) jest dla mnie tu ważniejsza.

Adax napisał(a): Nocleg w połowie drogi, chyba gdzieś w Serbii -macie jakieś sprawdzone miejsca?
Połowa drogi wypada w Nowym Sadzie. Wg mnie to bez sensu. Potem do Grecji masz 700 km, ale w tym dwie granice: SRB-MK i MK-GR i jeszcze zmianę czasu +1h. Osobiście próbowałabym dojechać w okolice Nisu, a kolejnego dnia Macedonia (w tym zakupy w większym markecie, spora różnica w cenie) i Grecja. My nocujemy w Skopje i wtedy na miejscu (okolice Halkidiki czy Pargi) jesteśmy popołudniu (między 14-17, wyjazd z hotelu po śniadaniu, a to jednak bliżej niż jazda z okolic Belgradu...

Adax napisał(a):3. Wstępna trasa: Saloniki-Ateny-Korynt-objazd Peloponez - most Rio-Andiro i później Grecja zachodnim wybrzeżem z opcją Albani (może Czarnogóra).
Jak już Ci pisali, odpuść na powrocie Albanię. Stracisz czas i aby cokolwiek zobaczyć będziesz potrzebował min. 3 dni na powrót. Na Grecję zostaje Ci coraz mniej czasu.

Co do samej Grecji - moja porpozycja:
2 i 3 dzień: nocleg w Pella (rano zwiedzanie stanowiska archeologicznego), potem Dion (krótki odpoczynek nad morzem, można kolejne stanowisko archeologiczne odwiedzić) i przejazd przez Larisę do Delf (nocleg)
4 dzień: zwiedzanie Delf i przejazd do Aten (jeśli lubicie to po drodze są 2 antyczne teatry (mniej znane)), baza gdzieś blisko stacji metra lub innego przystanku komunikacyjnego. Kupujesz w Atenach Combo ticket na 7 atrakcji i zaczynacie zwiedzać (możesz moim szlakiem podążać)
5-6 dzień Ateny (jak wystarczy czas to możesz do Sounion__ podjechać samochodem)
7 dzień - przejazd nad Kanał Koryncki, AgroKorynt (o ile jeszcze macie ochotę na kamienie) i przejazd w kierunku Epidavros (nocleg nad morzem - wybierałabym większe miejscowości, abyście mieli gdzie coś zjeść)
8 dzień - Epidavros (obowiązkowe miejsce :!: dużo poczytać przed, aby nie zakończyć zwiedzania na teatrze
9 dzień - można wpaść do Nauplion na chwilę (dla mnie miasto zbyt włoskie, bez greckiego klimatu, ale jednak to dawna grecka stolica), potem może jaskinia Kapsia Cave i przejazd może do Mista lub Kalamata lub Monemwasia
10 dzień - nie mam pomysłu, ale trzeba zacząć myśleć o odwrocie (np. jaskinia Diros, plaże)
11 dzień - Olimpia
12 dzień - Patras, Most
.........i dni brakuje, bo przydałoby się wjechać do Meteorów, a powrót potem przez Bitolę i Macedonię Północną.

Trasa wyglądałaby mniej więcej tak: https://maps.app.goo.gl/CFtGWTJuHmucC24m7

Ta trasa jest mega intensywna, dużo w aucie, więc musisz ocenić czy na tym Ci zależy czy dojeżdżasz do Aten i odwrót odpuszczając Peloponez (no do Koryntu warto podjechać). Czasy przejazdów raczej dodawaj do tego co google pokazuje.

Mój jeden z pomysłów na czerwiec to Peloponez, ale właśnie mam problem jak to ułożyć, bo chcę coś zobaczyć i poleżeć na plaży, popływać w morzu tak pół na pół. I nie mogę tego sensownie skleić w całość...

Jak ułożysz plan to daj znać.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 20.01.2025 22:45

@piekara114 jesteś niesamowita :piwo:

@marekkowalak chyba to już pisałem, ale na wschodzie Europy zawsze czułem się bezpieczniej i nigdy nie miałem żadnych przykrych przygód. Nawet w owianym złą sławą Naddniestrzu (2014 rok), gdzie na granicy podobno kałachy przystawiają do głowy i biorą po 100 euro łapówki. Jakieś moje zdziwienie było gdy Pani w okienku zeskanowała paszport, wydrukowała coś w rodzaju biletu i z uśmiechem życzyła miłej podróży.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.01.2025 23:44

Ja też podczas kilku pobytów w Serbii, a także w Rumunii czułem się bezpiecznie. Ale Grecję to właściwie trudno do wschodu zaliczyć, chyba że patrząc pod kątem religijnym. Jeśli rzeczywiście tam stoją nowe merce i tym podobne na ulicach, to i ja się nie będę obawiał swojego zostawić. Ale wolałbym jakiś przydomowy parking czy garaż.

599 - pierwsza zasada internetu: piłeś - nie pisz! Polecam stosować! Słownik języka polskiego również!
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.01.2025 10:30

ziemniak napisał(a):@piekara114 jesteś niesamowita :piwo:

:cmok:
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 21.01.2025 14:16

Cudowni jesteście WSZYSCY :D W weekend znajdę czas, to poukładam to sobie.
Super, że jest tu nas więcej, na pewno więcej opcji i fantazji też
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 08.02.2025 09:09

@piekara114 -wielkie dzięki za dużo wskazówek, relację i profesjonalizm, już wykorzystaliśmy do pierwszych decyzji. :verryhappy:

Cześć ponownie, mamy nadzieję, że wydarzenia na Santorini nie zakłócą nam tego wyjazdu. Obecnie jesteśmy na takim etapie: wyjeżdżamy przed Wielkanocą (16d), rezygnujemy ze zwiedzania drobniejszych atrakcji historycznych na konto plaż i wypoczynku bo rzeczywiście jest to kilka tys. km i trzeba liczyć siły na zamiary. Głównie stawiamy na objazd Peloponezu od wschodu i powrót zachodnim wybrzeżem. Ponieważ okres świąteczny, wiec skontaktowaliśmy się z punktami info turystycznych (polecamy), by w tym okresie plany nie spaliły. Jak już domkniemy całość to opowiem.
skojola
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) skojola » 13.02.2025 18:00

marekkowalak napisał(a):Czy w Grecji też jest opcja rezerwacji bezpośrednio u właścicieli, z pominięciem serwisów?
Czy może oprócz tych 2, które próbowałem, są jakieś inne (coś w stylu apartamentychorwacja.pl)?

W tym roku stanęłam przed takim samym problemem, bo postanowiliśmy wybrać się do Grecji. Znalazłam takie strony z noclegami: https://nikana.gr/ oraz https://grckainfo.com
Jest tam dużo ofert z noclegami. Do wielu właścicieli można pisać bezpośrednio na podany adres mailowy lub przez Viber czy WhatsApp. Odpowiadali w miarę szybko. Ceny proponowane bezpośrednio są niższe niż przez B.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.02.2025 23:13

skojola napisał(a):

W tym roku stanęłam przed takim samym problemem, bo postanowiliśmy wybrać się do Grecji. Znalazłam takie strony z noclegami: https://nikana.gr/ oraz https://grckainfo.com
Jest tam dużo ofert z noclegami. Do wielu właścicieli można pisać bezpośrednio na podany adres mailowy lub przez Viber czy WhatsApp. Odpowiadali w miarę szybko. Ceny proponowane bezpośrednio są niższe niż przez B.

No i super, mamy alternatywę. Piękne dzięki :spoko: :jupi:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.02.2025 09:19

https://nikana.gr/ jest tu już nie raz polecana, ale trzeba z nią uważać, a raczej zwrócić uwagę na szczegóły...
W części ofert ma błędnie podlinkowane położenie obiektów (warto to dokładnie sprawdzić przed ostateczną decyzją).
I zaliczka: nie wiem jak obecnie, ale kilka lat temu było to 30% (dużo przynajmniej dla mnie jak na standardy greckie).
Plus taki, że czasami oferty były tańsze przez Nikana niż bezpośrednio (tak trafiłam na Thassos, ale już np. Sithonia, Epir nie).
Ostatnio edytowano 18.02.2025 21:08 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.02.2025 14:23

piekara114 napisał(a):https://nikana.gr/ jest tu już nie raz polecana, ale trzeba z nią uważać, a raczej zwrócić uwagę na szczegóły...

Dzięki, będziemy uważać.

W części ofert ma błędnie podlinkowane położenie obiektów (warto to dokładnie sprawdzić przed ostateczną decyzją).

Na to to ja zawsze zwracam uwagę. Właśnie dlatego rzadko rezerwuję na Airbnb :D :D
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 18.02.2025 21:02

Napiszę bardzo ogólnie. 10 pobytów w Grecji, tylko i wyłącznie samochodem. Dlaczego samochodem? Zwyczajnie, bo lubię. Każdą kwaterę wyszukałem sam poprzez gugielka. Najpierw określałem sobie rejon, w którym chciałbym być, potem przybliżałem sobie mapę aż pokazywały się kwatery. Następnie wyszukiwajka adresów w internecie, często te dane były na ich "fejsbukowej" stronie. Czasami był kontakt na whatssapa, więc zapytanie a potem już mailowo. Podany adres Nikiany posłużył mi jedynie do sprawdzenia poszukiwanych kwater i opinii. To tyle jeżeli chodzi o poszukiwanie kwater.
Co do drogi, spałem i w Serbii i w Chorwacji ( często w sezonie, by ominąć Roszke, wjeżdżałem od strony Vukovaru), ale najlepiej śpi mi się w Macedonii (czy w Gevgeliji, czy w Skopie czy w Kumanowie). Bardzo mili ludzie, bardzo tani z wysokim standardem nocleg, do tego tanie paliwo i zakupy. Oczywiście w każdy wyjazd odwiedzany całodobowy targ 6 km od autostrady (Rosoman) z mega smacznymi owocami i warzywami, miodem, papryczkami itp.
Teraz jeśli chodzi o zwiedzanie i ciekawe miejsca, rejony. Ameryki nie odkryję - Peloponez. Ja spałem w drodze na półwysep na Pelionie. Co prawda zabytkowo słabo , ale rejon prześliczny, wart odwiedzenia. A teraz Pelo - Nauplion (Nafplio), Monevasia Epidavros, wyspa Elafonissos, zachodnia część Peloponezu i te atrakcje co wymieniła Beata to nie wiem czy wszystko da się ogarnąć, bo jest tam tego sporo ale warto.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα