Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2024, tanio już było

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
marecky81
zbanowany
Grecja 2024, tanio już było

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 23.01.2024 11:09

Zaczynam się powoli rozglądać za miejscem na "długie" wakacje. Tradycyjnie pod koniec sierpnia. Mamy lekki chorwacki przesyt po dwóch ubiegłorocznych wyjazdach. Zresztą w tym roku mamy już klepnięty rejs w czerwcu. Z wyjazdami samochodowymi też już po tym roku będziemy kończyć. No i padło na Grecję, ostatnio odwiedzaną 4 lata temu.

Ze wstępnego researchu wynika, że ceny kwater poszły w górę bardzo mocno. 2-sypialniowy apartament przy plaży to często 150€ i więcej za dobę. Na plus jest to, że poprawił się standard ofert. Małe klitki z zagrzybionym prysznicem, starymi meblami i pierdolnikiem w obejściu można jeszcze ustrzelić dość tanio, ale co kto lubi. Najekonomiczniej wychodzą osobne wille, dla np. 2-3 rodzin - można znaleźć dobry standard i lokalizację od 1500€ za tydzień.

Podobno do podwyżek przyczynił się nowy podatek. Na szczęście z Grekami można negocjować i rabatują za "wczesną rezerwację".
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 23.01.2024 12:03

Ja co prawda jeszcze nie wiem czy w tym roku będzie Grecja (chyba tak), ale nie mam poczucia, że jest drogo. Na razie mam zaklepane na Bookingu 2 apartmany, jeden wychodzi mi 2500 zł za 6 nocy, można powiedzieć przy samej plaży, drugi około 2000 zł też za 6 nocy w sumie centralnie przy plaży z basenem i śniadaniem. Trochę się naszukałem, ale w sumie bez problemu do znalezienia. Do tego dojdzie przelot i auto, ale jest całkiem rozsądnie. Ale na pewno każdy będzie miał inny punkt odniesienia ;)

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.01.2024 14:34

Cena w dużej mierze zależy od części Grecji, np. Lefkada, Korfu są droższe niż Kreta czy Halkidiki ale też czy lipiec czy sierpień...

majkik75 napisał(a): drugi około 2000 zł też za 6 nocy w sumie centralnie przy plaży z basenem i śniadaniem. ł
Wg mnie to super cena, ok. 75 eur/dobę za 4 osoby (czy mniejszy skład?), ze śniadaniem i basenem... Gdzie planujesz urlop?

W tym roku nie jadę w lipcu do Grecji, więc cen nie sprawdzałam, ale szukam czegoś dla 2 rodzin na Brać i cena 150 eur za 2 osobne sypialnie to normalna cena. Oczywiście cena nie zawiera zmiany pościeli i ręczników co 3 dni :nie: do czego Grecja mnie przyzwyczaiła... Dla porównania mam wstępną rezerwację za 54 eur dla 2 osób (blisko plaży, ale bez widoku, fakt osobna sypialnia) bez śniadania i bez basenu - 5-15 lipca.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 23.01.2024 14:55

piekara114 napisał(a):Cena w dużej mierze zależy od części Grecji, np. Lefkada, Korfu są droższe niż Kreta czy Halkidiki ale też czy lipiec czy sierpień...

majkik75 napisał(a): drugi około 2000 zł też za 6 nocy w sumie centralnie przy plaży z basenem i śniadaniem. ł
Wg mnie to super cena, ok. 75 eur/dobę za 4 osoby (czy mniejszy skład?), ze śniadaniem i basenem... Gdzie planujesz urlop?

To jest na Eubei, tak 4 osoby (3 dorosłe już ;) i 12l) ale to na razie przymiarki. Próbuję znaleźć coś co dorównuje wysoko postawionej poprzeczce jeśli chodzi o plaże do zeszłorocznej Lefkady :hearts: :oczko_usmiech:

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.01.2024 16:22

Takie kolory to tylko nad Morzem Jońskim. Próbuj na Kalofonii.
kamzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamzio » 03.04.2024 13:46

marecky81 napisał(a): Najekonomiczniej wychodzą osobne wille, dla np. 2-3 rodzin - można znaleźć dobry standard i lokalizację od 1500€ za tydzień.

Cześć, a masz jakieś namiary na ichniejsze strony internetowe z domami do wynajmu?
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 03.04.2024 13:57

kamzio napisał(a):
marecky81 napisał(a): Najekonomiczniej wychodzą osobne wille, dla np. 2-3 rodzin - można znaleźć dobry standard i lokalizację od 1500€ za tydzień.

Cześć, a masz jakieś namiary na ichniejsze strony internetowe z domami do wynajmu?

Skupiałem się raczej na apartamentach. Ale jeśli szukasz w konkretnym regionie, to w wyszukiwarce wyskoczy ci pierdylion lokalnych stron i portali. Np. jak na Thassos:
https://www.thassos-holiday-rentals.com/
https://www.go-thassos.gr/visiting-thas ... ry%5B%5D=3
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.04.2024 18:29

marecky81 napisał(a):Zaczynam się powoli rozglądać za miejscem na "długie" wakacje. Tradycyjnie pod koniec sierpnia. Mamy lekki chorwacki przesyt po dwóch ubiegłorocznych wyjazdach. Zresztą w tym roku mamy już klepnięty rejs w czerwcu. Z wyjazdami samochodowymi też już po tym roku będziemy kończyć. No i padło na Grecję, ostatnio odwiedzaną 4 lata temu.

Grecja fajny kierunek, mam nawet zaplanowaną Pargę w Epirze na kiedyś, z wypadem na Lefkadę :hut:

Tylko panie Marewcky81 wiesz nie popełnij później jakiej relacyji z obcej Hellady bo wiesz:
marecky81 napisał(a):to obecnie główna tematyka forum o CHORWACJI :(

Rozumiem, że wątki o obcych kierunkach dozwolone :co:
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 03.04.2024 18:54

Nie martw się. Z mojej strony nie grozi ci zalew pierdyliona nudnych relacji z pierdylionem nudnych zdjęć. Miejsce w pierwszym rzędzie zajmuj u kogoś innego :P
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.04.2024 19:25

No ale jak widać jednak wątki o Grecji można na forum chorwackim praktykować; można nawet tworzyć pierdylion nowych wątków, choć są stare, które można kontynuować. Ot taka nieznana mi filozofija, może nawet wywodząca się z Grecji ;)
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 04.04.2024 21:36

Może nic odkrywczego nie napiszę, ale w zeszłym roku płaciłem za 59 € dobę za 7 dni, ale ceny były bardzo różne. Kilka ofert w dobrym standardzie do 80 €, a reszta to po 150-200.

Na ten rok nie mogłem nic znaleźć w rozsądnych pieniądzach w Grecji, Włoszech, Chorwacji, więc wybór padł na Macedonię Północną.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 04.04.2024 22:12

ziemniak napisał(a):Może nic odkrywczego nie napiszę, ale w zeszłym roku płaciłem za 59 € dobę za 7 dni, ale ceny były bardzo różne. Kilka ofert w dobrym standardzie do 80 €, a reszta to po 150-200.

Na ten rok nie mogłem nic znaleźć w rozsądnych pieniądzach w Grecji, Włoszech, Chorwacji, więc wybór padł na Macedonię Północną.

a w jakim terminie ?
że znalezć nie idzie,
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.04.2024 22:34

I co to są dla Ciebie rozsądne ceny? i przy jakich wymaganiach?

W zeszłym roku miałam tanie oferty z Lygi w Epirze przy samej plaży, to mała wiocha, więc wybrałam pobliskie Vrachos (lubię mieszkać w wakacyjnym kurorciku), ale tam plażowaliśmy przez kilka dni.
Tak wyglądała mała część plaży 10go lipca :hearts:
IMG_20230710_165954.jpg
Tuti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuti » 04.04.2024 22:58

To i ja się pochwalę :D , po zeszłorocznej pięknej Lefkadzie, w tym roku Siviri na Kasandrze. Rezerwacja też przez Booking na 2 osoby, za 10 nocy 3100 zł, z widokiem na morze. :rotfl:. Termin od 2 września.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.05.2024 11:30

Kilka cen z wczorajszego laiki w Rethymno (Kreta).

IMG_20240517_112409.jpg

IMG_20240517_112549.jpg

IMG_20240517_112426.jpg

Różne ceny, od 0,5 do 2.
IMG_20240517_112518.jpg

Powrót do Grecja - Ελλάδα