Re: Grecja 2021: Donoussa, Naxos
napisał(a) dangol » 19.12.2021 11:07
O destylarni Vallindras po raz pierwszy usłyszeliśmy
w jednym z programów „Teo-ria smaku” Teo Vafidisa (konkretnie w odcinku nr 4 , mniej więcej od 11:20), które oglądaliśmy przed wakacjami na Milos, a potem przed Koufonissi. No ale wtedy żadne zwiedzanie interioru Naxos nie wchodziło w grę, więc o istnieniu destylarni szybko zapomnieliśmy
.
Rodzinna destylarnia ma długą tradycję, oficjalnie istnieje od 1896 r., ale produkcja rozpoczęła się potajemnie (unikane podatków
) już w 1862 r. Początkowo był to destylat znany jako kitrorako, około 1870 r. opracowano recepturę likieru stosowaną do dziś.
Kitron od 1928 roku eksportowano do wielu miejsc za granicą, które posiadały prężnie działające społeczności greckie. Destylat prezentowano na targach międzynarodowych, zdobył wiele nagród i wyróżnień (m.in. złote medale w Marsylii w 1904 r., w Bordeaux w 1907 r. , w Atenach w 1903 i 1914 oraz w Salonikach w 1936).
Przez ponad dwa stulecia, aż do lat 60.XX, drzewa cytronowe (
Citrus medica) były licznie uprawiane na Naxos - głównie do produkcji kitronu, natomiast owoce (zakonserwowane w wodzie morskiej)eksportowano do innych krajów .
Obecnie na wyspie zostało zaledwie około 2000 drzew cytronowych, dlatego produkcja destylatu nie jest duża, a niedobór kluczowego składnika sprawił, że kitron jest trudny do zdobycia poza Naxos, a tylko na tej wyspie jest wytwarzany.
Destylarnia Vallindras jest najstarszą na wyspie, cała produkcja kitronu jest nadal w tym samym miejscu. Obecni właściciele to już piąte pokolenie rodziny Vallindras. Do destylacji (1 – 2 razy w miesiącu) wciąż używa się tego samego sprzętu, co w roku 1862.